Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Így tanulja meg a gyerek, hogy veled nem lehet őszinte - 5 nevelési hiba, amit kerülj - Szülők Lapja

Így tanulja meg a gyerek, hogy veled nem lehet őszinte - 5 nevelési hiba, amit kerülj

Szülőklapja képMiként kerülheted el, hogy a gyermeked személyiségjegyei közé beépüljön a folytonos hazudozás? 5 viselkedésformát is mutatunk, amit jobb, ha nem alkalmazol.

Szerző: Szülők lapja
2020-07-21
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Hogy miért hazudnak a gyerekek? Mert bizony hazudnak ám, afelől ne legyenek kétségeid. Ja, hogy a te gyereked aztán soha? Csak hiszed. Valószínűleg olyan jól csinálja, hogy észre sem veszed.

Bár az ember felnőttként - jogosan - elítéli a hazugságot, gyerekkorban lényegében a fejlődés része, hogy a lurkó olykor füllentéssel akarja meg nem történtté tenni egy helyzetet, átírni kicsit a valóságot vagy kimenekülni egy kínos szituációból.

Szülőként elméletileg az is a feladatunk, hogy megtanítsuk gyermekünket a hazugságok következményeire és az igazmondás fontosságára. Ugyanakkor sajnos előfordulhat, hogy saját viselkedésünkkel - akaratlanul is - éppen hogy a lódítást bátorítjuk.Miként kerülheted el, hogy a gyermeked személyiségjegyei közé beépüljön a folytonos hazudozás? 5 viselkedésformát is mutatunk, amit jobb, ha nem alkalmazol.

1. Te magad is gyakran hazudsz
Bizony, bizony, a legjobb módja annak, hogy a gyereket füllentőgépnek neveld, ha te magad is gyakran ferdíted az igazságot (még ha magadnak meg is magyarázod, hogy te jó okkal teszed). Ha kamuzol a főnöködnek telefonon, hogy miért nem mész be dolgozni, hazudsz a szolgáltatódnak, csak hogy alacsonyabb díjat számlázzon, becsapod a saját anyád, mert most nincs kedved ahhoz, hogy a hétvégén meglátogasson, vagy lódítasz arról, hogy épp most indultál és időben oda fogsz érni valahova (közben pedig még csak a tusolásnál tartasz, és jól tudod, hogy el fogsz késni) - nos, akkor miért gondolod azt, hogy a gyerek elítélendőnek fogja találni a hazugságot? Az igazság az, egy gyerek sajnos sokszor azért válik hazudóssá, mert otthon is ezt látja a szüleitől.

2. Bünteted a hazugságot, ugyanakkor nem dicséred meg, ha igazat mond
Szülőként hajlamosak vagyunk inkább büntetni, mint jutalmazni. Hazugság esetén rögtön büntetünk, korlátozunk, megvonunk dolgokat, de az őszinteséget természetesnek vesszük és említésre sem méltatjuk. Persze nem kell a gyermekünk szájából elhangzó minden igaz szót tapsviharral jutalmazni, ám olyan helyzetben mindenképpen bátorítani és dicsérni kell az igazmondást, amikor füllenteni egyszerűbb lett volna, például: "Büszke vagyok rád, hogy bevallottad, még nincs kész a házid. Elárulod, miért nem sikerült befejezni?"

3. Nem beszélsz neki arról, miért fontos igazat szólni
Bár felnőttként pontosan tudjuk, miért is rossz dolog hazudni, gyerekként nem ennyire egyértelmű. Mert hát mi a rossz abban, ha egy kicsit elferdítem az igazságot, ha én úgy jobban jövök ki a történetből vagy megúszok egy büntetést? Miért fontos akkor is igazat mondani, ha az nehezebb és talán kellemetlen következményekkel is járhat rám nézve? Szóval próbáld világosan megfogalmazni az érveidet, és hozd szóba, ha a helyzet megkívánja.

4. Túlreagálod a dolgokat
Ha gyorsan felkapod a vizet és hajlamos vagy minden esetben túlreagálni a dolgokat, akkor ne csodálkozz, ha a gyerek füllentésekbe menekül, csak hogy megússzon egy újabb kitörést, büntetéshalmazt és félórás szentbeszédet. Persze a szülő is ember, és olykor előfordul, hogy jobban kiakadunk, mint szoktunk, de azért normál esetben jobb, ha tudsz uralkodni az érzéseiden és higgadtan reagálsz.

5. Hibának és szégyennek tartod a kudarcot
Könnyű örülni a sikernek, és úgy tenni, mintha sosem ért volna kudarc bennünket. De az nem jó, ha ezzel azt sugalljuk a gyermekünknek, mi tévedhetetlenek vagyunk, a kudarc és hiba pedig megvetendő dolog. Igenis szabad örülni annak, ha a gyerek elindult a futóversenyen és beért a célba, még ha az utolsók között is tette - de legalább küzdött. Vagy sikerült a félévi kettesét hármasra feltornászni év végére. Ha az erőfeszítéseket ugyanúgy értékeljük, mint a sikert, akkor a gyerek kevésbé érzi annak kényszerét, hogy füllentsen nekünk, hiszen látja, mindig mellette állunk, bármi történjék is, és úgy szeretjük, ahogy van.

Forrás: az Allprodad.com cikke nyomán
Fotó: Freepik

Címkék: hazugság, hazudik, hazudozás, gyereknevelés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Attól nem leszel rossz szülő, ha rászólsz a gyerekre! - Miért nagyon káros a túlzott engedékenység? Pedagógus véleménye
Attól nem leszel rossz szülő, ha rászólsz a gyerekre! - Miért nagyon káros a túlzott engedékenység? Pedagógus véleménye

Nyaralni utazott Jocó bácsi, a népszerű történelemtanár, aki egy hotelben kívánta kipihenni a tanév fáradalmait. Ám amit ott tapasztalt sok szülő részéről, az teljesen felháborította, legújabb posztjában erről fejtette ki véleményét.

tovább a cikkre
A 10 legfontosabb dolog a gyereknevelésben: Így neveld a gyermeked, ha azt szeretnéd, hogy örömmel emlékezzen a gyerekkorára
A 10 legfontosabb dolog a gyereknevelésben: Így neveld a gyermeked, ha azt szeretnéd, hogy örömmel emlékezzen a gyerekkorára

Szülőként gyakran foglalkoztat bennünket az a gondolat, hogy mit is szeretnénk a gyermekeinktől, de kevesebbszer jut eszünkbe azon gondolkodni, vajon ők mit szeretnének tőlünk.

tovább a cikkre
Bárcsak ne ordítoztam volna velük annyit! - 17 apuka mondta el, mit csinálna ma már másként a gyerekeivel kapcsolatban
Bárcsak ne ordítoztam volna velük annyit! - 17 apuka mondta el, mit csinálna ma már másként a gyerekeivel kapcsolatban

Múltkori cikkünkben azokat a vallomásokat gyűjtöttük össze, melyekben anyukák mesélték el, mit bántak meg legjobban a gyereknevelésben, most apuka-vallomások következnek.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Hókifli

Hókifli

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300g liszt 1 db margarin 1 db tojás kevés tej

Recept:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy gyúrható legyen. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd lisztes deszkán kinyújtjuk. Pohárral kiszaggatjuk, közepét darált dióval, vagy lekvárral megtöltjük. Félbehajtjuk, széleit m(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Dinók, játszóház, labirintus, aligátorok, rájasimogatás - Felejthetetlen gyereknapi élményekkel leptek meg húsz gyermeket

vissza vissza