5 tipikus hiba a fiúgyerek nevelésében: A legtöbb apa ezt rontja el - Egy édesapa foglalta össze tapasztalatait

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


5 tipikus hiba a fiúgyerek nevelésében: A legtöbb apa ezt rontja el - Egy édesapa foglalta össze tapasztalatait A gyereknevelés nem könnyű, és ez alól sem a lánygyerekek, sem a fiúgyerekek nem kivételek. Hogyan lehet a fiadból rendes férj és apa? Ezeket a hibákat ne kövesd el a gyereknevelésben. A gyereknevelés nem könnyű, és ez alól sem a lánygyerekek, sem a fiúgyerekek nem kivételek. Főleg, ha az ember szeretne elszakadni attól a világképtől, hogy a nő dolga a mindennapi munkája mellett a háztartás és a gyerek, a férfié pedig kimerül abban, hogy dolgozik és pénzt keres.

Egy kimondottan apukáknak szóló portál édesapa szerzője a saját tapasztalatából okulva írta össze, mik a legtipikusabb hibák, amiket az apukák elkövetnek, ha a fiúk neveléséről van szó. (Természetesen az anyukák sem tévedhetetlenek, de ez a cikk elsősorban az apai példamutatásról szól.)

A munka utáni pihenés csak az apának jár?
Mint írja, a feleségével annak idején megegyeztek abban, hogy egyenlően osztják el a munkát: míg a férfi teljes munkaidőben dolgozott, addig a párja részmunkaidős állást keresett, emellett viszont bevállalta a ház és a gyerekek körüli teendőket. Persze az évek során kiderült, hogy a nőre sokkal nagyobb feladat hárult - ám a férje mégsem igyekezett változtatni a helyzeten. Munka után teljes nyugalommal ült a fotelben, iszogatva a sörét, míg a felesége - aki szintén egész nap hajtott - még azzal volt elfoglalva, hogy vacsorát készítsen. Akkoriban azt gondolta, ez "jár neki", hiszen a családért dolgozik.



Amikor azonban a fia kinőtt a kisgyerekkorból, egyre többet gondolkodott el azon, vajon milyen példát is mutat neki - mindamellett, hogy rájött, a párjával is igazságtalan. Mert - ahogy mi sem győzzük hangsúlyozni - mondhatunk bármit, a gyerek a példánkból tanul. És milyen példamutatás az a férj- és apaszerepet illetően, ha a gyerek azt látja, teljesen rendben van, ha az anyja végez otthon mindent és apaként majd ebben nem kell részt vennie?

Így aztán változtatott a hozzáállásán, a tapasztalatait összegyűjtve pedig listázta azokat a tipikus nevelési hibákat, amiket a szülők elkövetnek a fiúgyerek nevelése közben, akár tudatosan, akár tudattalanul.

Megállapításait inspirációként használva kiegészítettük azokat a saját meglátásainkkal is (és azt csak zárójelben jegyezzük meg, hogy bár a tanácsok elsősorban apukáknak szólnak, azért a fiús anyák is sokat tehetnek annak érdekében, hogy a gyermekükből önálló, határozott, felelősségteljes és az érzelmeket kezelni tudó férfi és apa váljon).

 

Így neveld a fiad, hogy felnőve jó apa és férj lehessen - Tanácsok (nem csak) apáknak

 

1. Hiba: Az esendőség a gyengéknek való

Persze ezt egyetlen apa sem mondja így a fiának, ugyanakkor sokan a tetteikkel egyértelműen sugallják a gyermeküknek, hogy egy "igazi férfi" nem csinál bizonyos dolgokat, amiknek például köze van az alázathoz (nem megalázkodás!!), emberiességhez, toleranciához, nagylelkűséghez vagy megbocsátáshoz.

Most őszintén, mikor látta tőled azt a fiad, hogy segítségért folyamodsz valakihez, hogy elismered a hibádat és elnézést kérsz, vagy éppen őszintén bevallod, hogy nem tudsz valamit?

Olvasd el ezt is!
Így lesz a fiadból felelősségteljes férfi - 14 szabály fiús apáknak »


Ezért van az, hogy aztán felnőve sok férfi beleesik abba a hibába, hogy mindent jobban tud, mindent meg akar magyarázni, tévedhetetlennek hiszi magát és csak akkor fordul orvoshoz, ha már nagy a baj. A sebezhetőség nem gyengeség, elvégre emberek vagyunk, nem robotok. És hidd el, attól nem leszel kevesebb, ha elismered a hibáidat - csak őszintébb mind kifelé, mind magad felé.
 

2. Hiba: Nem kellenek barátok

Szintén sok apa sugallja a fiának, hogy felnőtt korban igazából feleslegesek a barátok, elvannak ők nélkülük is. Persze tény, hogy egy barátságot fenntartani időigényes és az ember sokszor fáradt már a munka után.

Olvasd el ezt is!
Így nevelhetsz rendes férfit a fiadból - 10 dolog, amire feltétlenül figyelj oda apaként »


Ám nem árt megmutatni a fiadnak, hogy a barátság-szintű kötődés fontos, nem csak lelki okokból, de még egészségügyileg is. Kell, akivel az ember néha összeül, bolondozik, felidézi a régi sztorikat és elmeséli az újakat, akivel ki lehet kapcsolódni és fel lehet töltődni. És mivel mély barátságok jórészt gyerekkorban köttetnek, érdemes a fiadat még gyerekkorában ebbe az irányba terelni.
 

3. Hiba: Légy kemény (és ne mutasd ki az érzéseid)!

Bár az apák ezt sem gyakran mondják ki, de a cselekedeteikkel egyértelműen azt üzenik a fiuknak, hogy a sírás, az érzések kimutatása nem férfias, szinte tabu. Sőt, sok anya is azt hiszi, akkor boldogul majd a fia az életben, ha minél keményebbnek mutatja magát a külvilág felé - és ebbe a sírás nem fér bele. Aztán meg persze csodálkozunk, hogy egy férfi felnőve befelé forduló, depressziós lesz, vagy agresszív kitörésekkel válaszol egy problémára, mert nem tanulta meg idejében, hogyan kezelje a benne dúló érzelmeket.
 
Elég csak belegondolni, mennyire máshogy kezeli a szülő, ha a fia vagy a lánya elesik és beüti magát. Míg lányok esetében az ember hajlamosabb ölbe kapni és vigasztalni a gyereket, addig fiúknál sokkal gyakoribb a keménykedő szülői hozzáállás: "Nem történt semmi, ne sírj" "Katonadolog" "Nagyfiú vagy te már a síráshoz".

Pedig a jó nevelés valahol a kettő között van: igen, meg kell tanulnia a gyereknek - akár fiú, akár lány - felállni és továbbmenni, de ettől még nem baj, ha egy picit előtörnek az érzései. Lehet egy percig kicsit hüppögni, átélni és átérezni a fájdalmat, aztán feldolgozni a kudarcot, felülemelkedni a fájdalmon mehet minden tovább.

Olvasd el ezt is!
A reziliencia képessége: Így tanítsd meg a gyereknek, hogy tanuljon a hibáiból - 5 egyszerű lépésben »


Amikor a gyerek maga alatt van, érdemes segíteni neki, hogy beazonosítsa az érzéseit, így később majd önmaga is képes lesz felcímkézni a lelkében dúló folyamatokat: "Tudom, most csalódott vagy, hogy nem mehettünk játszótérre, de esik az eső, helyette inkább társasozunk egyet". "Elhiszem, hogy bánt, hogy a legjobb barátod nem jött el a bulira, de mindjárt felhívjuk az anyukáját, hogy megkérdezzük, mi történt." "Látom, hogy haragszol rám, amiért nem vettük meg azt a játékot, de sajnos nem veszünk meg mindent, ami megtetszik".
 
Csak jusson eszedbe: az igazán kemény fickók bizony nem félnek sírni néha, és nincs ebben semmi rossz. Attól még nem lesz senki "anyámasszony katonája", ha kimutatja az érzéseit - ráadásul sok párkapcsolati problémától kíméli meg magát a későbbiekben az a férfi, aki szavakba is tudja önteni, mit érez.
 

4. Hiba: Az apák dolga, hogy pénzt keressenek - az anyáé pedig minden más

Sajnos sok családban előbb-utóbb kialakul az a rendszer, hogy míg a férfi teljes nyugalommal terül el a fotelben egy fárasztó munkanap után, addig a nő - szintén egy fárasztó munkanap után - még intézi a háztartást, rendet rak, vacsorát készít, mos, és még a gyerekekkel is foglalkozik.

Mintha egyedül a férfi joga lenne a pihenés - és mintha nehéz munkanapja is szintén csak neki lenne. Pedig rég elmúltak már azok az idők, amikor többnyire a férfi dolgozott, a nő pedig háztartásbeliként ellátta az otthoni feladatokat.

Olvasd el ezt is!
Így neveld a fiadat, hogy felnőttként tisztelje a nőket - 5 alapelv apáknak és anyáknak »


Úgyhogy kedves apukák, ideje búcsút inteni ennek az ósdi - és valljuk be, eléggé egyenlőtlen - munkabeosztásnak, és a tettek mezejére lépni. A párkapcsolat és a család fenntartása is a partnerségen alapszik - egy apa nem úr, egy anya pedig nem cseléd, aki kiszolgálja mindenben a párját és a gyerekeit is. Mindenkinek legyen dolga, felelőssége otthon is, nem beszélve a gyereknevelésről, ami szintén a kettőtök feladata.
 

5. Hiba: A saláta a kecskéknek való (valamiben meg kell halni, nem?)

Tipikus hozzáállás, hogy egy férfinál nem árt az elhízás, a nagy pocak, hogy nem kell ide sport meg egészséges táplálkozás, valamiben úgyis meg kell halni. Mindemellett persze ugyanezek az apák azért noszogatják a fiaikat, hogy kezdjenek el sportolni, mert az majd tartást ad nekik.

Tény, a halál egyszer mindenkiért eljön, de azért nagyon nem mindegy, hogy addig mennyi idő telik el, és milyen minőségben. Tényleg annyira vonzó cukorbetegséggel, magas vérnyomással, ízületi problémákkal küzdeni, mint inkább tenni azért a testért, amiben az egész életünket leéljük? És tényleg azt hiszed, a fiad majd sikeres sportoló lesz - miközben te a kanapén tespedve töltöd a szabadidőd?

Egy valódi férfi a saját testére ugyanolyan gondot fordít, mint az autójára, és ahogy a füvet rendszeresen nyírni kell az udvarban, úgy az izomzatot is érdemes karban tartani. Ez lehet futás, foci a barátokkal, vagy akár családi kirándulás, a lényeg, hogy a gyerek azt lássa, a sportolás az élet része. Ha pedig mindemellett egy apának nem az a lényeg, hogy az a vasárnapi rántott hús mindig lelógjon a tányérról és karácsonykor nem eszi magát rosszullétig, akkor máris sokat tett a fia későbbi egészségéért.

Forrás: Az Allprodad.com cikke nyomán
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2020.07.29