Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Házimunka gyerekeknek: 7 indok, hogy miért vond be a gyereket a házimunkába már pici korától! - Szülők Lapja

Házimunka gyerekeknek: 7 indok, hogy miért vond be a gyereket a házimunkába már pici korától!

Szülőklapja képMiért fontos, hogy a gyerek részt vegyen a házimunkában? Mi az, amit a házimunka révén megtanul az életről? Összegyűjtöttünk néhány fontos indokot, miért is vond be a gyereket a lakás körüli teendőkbe.

Szerző: Szülők lapja
2020-08-04
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Miért fontos, hogy a gyerek részt vegyen a házimunkában? Mi az, amit a házimunka révén megtanul az életről? Összegyűjtöttünk néhány fontos indokot, miért is vond be a gyereket a lakás körüli teendőkbe.

"Jaj, minek segítsen, hadd legyen még gyerek" "Egyedül gyorsabban végzek" - vallja sok szülő, amikor arra kerül a sor, hogy a gyereke végezzen némi házimunkát otthon. Aztán amikor eljön az a bizonyos felnőttség (vagy legalább a kamaszkor), akkor csodálkoznak, miért rendetlen és lusta a szemük fénye.Nem fogja magától megtanulni
De hát honnan is tudná a fiad vagy a lányod, miként tartson tisztaságot, ha fogalma sincs, hogyan kell csinálni? Hiszen nem nevelte rá senki. És nehogy azt gondold, hogy a lánygyerekekben alapból benne van a házimunka-gén. Nekik ugyanúgy meg kell tanulniuk, hogyan működnek ezek a dolgok, mint a fiúknak, és nem árt mindezt kicsi korban elkezdeni.

Szóval, kedves anyuka és apuka, ne nehezítsd meg a gyermeked életét azzal, hogy megkönnyíted. A házimunka igenis a családi feladatokhoz tartozik - ráadásul nem csak tiszta és rendezett lesz tőle a lakás, de akár a fiúgyerek, akár a lánygyerek számos hasznos dolgot is elsajátít közben.
 

7 indok, miért vond be a gyereket a házimunkába


1. A házimunka az életre készít fel
Bár bizonyára szeretnéd azt hinni, hogy a gyerekkor örökké tart, ez nincs így. Az a cuki gyerkőc egyszer felnő, és bizony helyt kell állnia a világban, ha elköltözik tőled, külföldre megy, vagy akár kollégiumba vonul. És bizony addigra nem árt tudnia, mire valók a tisztítószerek, hogyan működik a mosógép, hogy a hűtő nem telik meg magától és a vécépapír sem újratermelődő. Nem beszélve arról, hogy ha nem tanulja meg gyerekként a pénzbeosztást - mert mondjuk sosem engeded el egyedül vásárolni -, akkor nagyon könnyen túlköltekezhet, aztán bajban lesz a hónap második felére.
Mivel ezeket a készségeket az iskola nem tanítja, neked, szülőnek kell megtanítanod rá a gyermekedet.

2. A házimunka által a gyerek önállóbb lesz, és megtanulja, mit jelent felelősnek lenni valamiért
Ha a gyereknek mindig van egy rendszeres feladata, amit elvársz tőle, akkor megtanulja, mit is jelent felelősnek lenni valamiért. Persze itt abban is következetesnek kell lenned, hogy ha például hetente egyszer ki kell takarítania a szobáját, akkor ezt ne csináld meg helyette. Segítheted a gyereket azzal, hogy pontos elvárásokat és határidőket fogalmazol meg, és ezt akár a hűtőre is ragaszthatod: például hogy vasárnap délig kell elvégeznie, valamint, hogy mit is takar ez a rendrakás, amit elvársz tőle - szennyeseket vigye a fürdőbe, porszívózzon, vigye ki a tányérokat a konyhába, húzza le az ágyneműt, stb. Így nem lesznek kiskapuk, meg "nem gondoltam, hogy ezt is kell"-féle védekezések.  

3. A házimunka megtanítja a gyereknek, mi az a csapatmunka
Sok munkahelyen várják el a csapatmunkát, amit bizony nehéz kivitelezni, hiszen az iskola alapvetően az önálló munkára ösztönöz. Jó hír, hogy a házimunkába bevonással a gyerek elsajátíthatja a csapatmunka mikéntjét - hogy milyen az, amikor mindenkinek van feladata, és milyen következményekkel járhat, ha egyik-másik családtag nem végzi el azt a munkát, amit rábíztak.

Például megbeszélitek, hogy délig takarítás van, hogy ebéd után mehessetek a strandra. Mindenkinek leosztod a teendőket, megbeszélitek a végrehajtás menetét - és ha ennek ellenére a gyerek inkább heverészik a szobájában, akkor sajnos a délutáni strandolást veszélyezteti, mert addig nem tudtok elindulni, amíg ő nem végez (megint fontos: ne csináld meg helyette!). Egyszóval: együttműködve hatékonyabb a munkavégzés, de mindenki munkája egyaránt fontos a végcél elérésében.

4. A házimunka elvégzése megtanítja a gyereknek, hogy jobban megbecsülje ezt a fajta munkát
Azt, hogy rendezett a lakás, tiszták a ruhák, tele a hűtő, vagy hogy délben ott az ebéd az asztalon, a legtöbb gyerek természetesnek veszi, és valahogy eszükbe sem jut azon gondolkodni, ezek a dolgok bizony nem maguktól teremnek. Ha viszont már piciként belevonod gyermekedet a házimunkába, észre fogja venni, hogy időbe és energiába telik a tisztaság és rend fenntartása - és minderre nem akkor döbben majd rá, amikor kirepül a családi fészekből.

5. A házimunka erősíti a munkamorált
Bármennyire is az álomszakmáját választja valaki felnőttként, azért adódhatnak olyan részei a napi munkának, amit az ember nyögvenyelősen végez el - persze senkit nem érdekel, van-e kedvünk hozzá, megcsináljuk és kész. Ezt a tulajdonságot már gyerekkorban lehet fejleszteni, hiszen a házimunka legtöbbször nem túl mókás, de attól még, hogy a hátad közepére kívánod, azért elvégzed a cél érdekében - és ezt a gyereknek is meg kell tanulnia.Azon megoszlanak a vélemények, hogy jár-e fizetség a házimunkáért. Hiszen a szülők is lényegében ingyen végzik, ha a gyerek megszokja, hogy ő pénzt kap, akkor ingyen már kevésbé lesz kedve segíteni egy idő után.

Talán az tűnik a legjárhatóbb útnak, ha vannak úgynevezett kötelező feladatok, amikért nem jár jutalom, ezenfelül viszont lehet választani olyan extra házimunkákat, ami fizetségért megy. Természetesen utóbbiak csak akkor végezhetők és jutalmazhatók, ha a gyerek elvégzi a kötelezőt ( és nem beígérve, hogy majd utána megcsinálom, hanem előre).
Ezeket a különmunkákat szintén érdemes feltüntetni a családi beosztásban, és azt is, milyen jutalom jár érte, valamint hogy milyen határidővel kell elvégezni.  

6. A házimunka megtanít tervezni és az időt jobban beosztani
Ahogy a gyerek nő, egyre több feladata van: iskola, szakkörök, barátok, család - így meg kell tanulnia az időmenedzsment fortélyait, hogy ne folyjon ki a kezéből az idő. Érdemes összeírni a nagyobb gyermekeddel a teendőket, és keresni közösen egy félórát, amikor belefér a napi házimunka. És olyan nincs, hogy nem fér bele, elvégre neked, szülőnek sokkal több a feladatod, mégis nap mint nap megoldod. Nem beszélve arról, hogy ha a gyerek képes lesz beosztani az idejét és a teendőit, annak felnőttkorában nem csak a munkahelyén, de a magánéletében is nagy hasznát veszi majd.

7. A házimunka erősíti a családi köteléket
Bár vannak, aki úgy tartják, a házimunka a családtól veszi el az időt, igazából pont hogy a családi köteléket erősítheti és igazán különleges pillanatokat élhettek át együtt: a picik imádnak segíteni és a fontosság érzését élhetik át azáltal, ha veled szorgoskodnak, de a mufurc kamaszod is megnyílhat, miközben besegít neked mondjuk a mosogatásba.

Már pici kortól kezdd a bevonást
Ami fontos: ne tinikortól akard a gyereket bevonni a házimunkába, már az egészen piciknek is adhatsz feladatokat, hogy mire lázadó kamaszok lesznek, természetesnek vegyék az otthoni ténykedést. Hogy milyen korú gyereknek milyen munka való, ebben a cikkünkben találod: Házimunka gyerekeknek 2-18 éves korig - Konkrét ötletek és hasznos tanácsok minden életkorhoz »

Forrás: A momentumlife.co.nz cikke nyomán
Fotók: Rawpixel

Címkék: házimunka, miért fontos a házimunka

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

5 tipikus hiba a fiúgyerek nevelésében: A legtöbb apa ezt rontja el - Egy édesapa foglalta össze tapasztalatait
5 tipikus hiba a fiúgyerek nevelésében: A legtöbb apa ezt rontja el - Egy édesapa foglalta össze tapasztalatait

A gyereknevelés nem könnyű, és ez alól sem a lánygyerekek, sem a fiúgyerekek nem kivételek. Hogyan lehet a fiadból rendes férj és apa? Ezeket a hibákat ne kövesd el a gyereknevelésben.

tovább a cikkre
5 szülői viselkedés, amivel hazugságra neveled a gyereket - Pedig biztosan nem ez a célod
5 szülői viselkedés, amivel hazugságra neveled a gyereket - Pedig biztosan nem ez a célod

Miként kerülheted el, hogy a gyermeked személyiségjegyei közé beépüljön a folytonos hazudozás? 5 viselkedésformát is mutatunk, amit jobb, ha nem alkalmazol.

tovább a cikkre
Attól nem leszel rossz szülő, ha rászólsz a gyerekre! - Miért nagyon káros a túlzott engedékenység? Pedagógus véleménye
Attól nem leszel rossz szülő, ha rászólsz a gyerekre! - Miért nagyon káros a túlzott engedékenység? Pedagógus véleménye

Nyaralni utazott Jocó bácsi, a népszerű történelemtanár, aki egy hotelben kívánta kipihenni a tanév fáradalmait. Ám amit ott tapasztalt sok szülő részéről, az teljesen felháborította, legújabb posztjában erről fejtette ki véleményét.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Gesztenyefőzelék

Gesztenyefőzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg gesztenye 6,5 dkg burgonya

Recept:

A gesztenyét meghámozzuk, majd megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk. A főtt, összetört burgonyával összekeverjük.

Különösen ajánlott a sovány, lassan fejlődő csecsemőknek!DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:

Szénhidrátb(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza