3 fontos különbség a fiúk és a lányok nevelése között: Erre figyelj oda, ha jó apja akarsz lenni a gyerekeidnek

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


3 fontos különbség a fiúk és a lányok nevelése között: Erre figyelj oda, ha jó apja akarsz lenni a gyerekeidnek Ha az embernek fiú- és lánygyermekei is vannak, hamar rájön, hogy nem lehet őket ugyanúgy nevelni. A fiúk és lányok nem csak testileg különböznek egymástól, de eltérően gondolkodnak és másképp is reagálnak egy adott helyzetre. Ha az embernek fiú- és lánygyermekei is vannak, hamar rájön, hogy nem lehet őket ugyanúgy nevelni. A fiúk és lányok nem csak testileg különböznek egymástól, de eltérően gondolkodnak és másképp is reagálnak egy adott helyzetre.

Ez pedig azt eredményezi, hogy neked is változtatni kell a nevelési módszereiden, attól függően, hogy fiad vagy lányod van. Természetesen maguk az alapelvek és értékek nem változnak, pusztán a megközelítésben és a kommunikációban érdemes különbséget tenni - még akkor is, ha történetesen fiút és lányt is nevelsz egyszerre. (Persze tudjuk, hogy egyéni különbségek és kivételek léteznek, most az általános megközelítést mutatjuk be.)

Megjegyzés: Bár a tanácsaink elsősorban az apákhoz szólnak, az anyukáknak is biztosan segítséget tudnak nyújtani.
 

1. Hogyan fegyelmezd őket?

Fiúk fegyelmezése: Egy fiú fegyelmezésénél az egyik legfontosabb teendőd, hogy tisztán és egyenesen megmondd, hogy mit akarsz. Természetesen mindezt úgy, hogy ne becsméreld és alázd meg a szavaiddal. Mindemellett pedig bizonyosodj meg róla, hogy meg is értette, amit kértél - akár úgy, hogy visszamondatod vele.

Lányok fegyelmezése: A lányoknál a közlésed milyensége szinte fontosabb annál, amit mondani szándékozol. Egy lány leginkább a szavaid által közvetített érzelmeket fogja fel, ezért apaként oda kell figyelned, hogy érzelmekkel is megtöltsd a mondandód.

Ezért fontos:
Ha megérted a fiúk és lányok fegyelmezése közti különbséget, akkor nem lesz többé lelkiismeret-furdalásod, amiért a fiaddal keményebben bánsz. Koncentrálj inkább arra, hogy fegyelmezéssel ügyesen terelgetve neveld őket, semmint büntetéssel és megalázással.

Olvasd el ezt is!
5 tipikus hiba a fiúgyerekek nevelésében - Ezt rontja el a legtöbb apa »



 

2. Hogyan ösztönözheted őket?

Fiúk ösztönzése: Egy fiút úgy tudsz leginkább bátorítani, ha értékeled, amit csinál. Ne habozz közölni vele, hogy büszke vagy rá - és nem csak azért, mert véghez vitt valamit, hanem pusztán amiatt, mert a te fiad.

Lányok ösztönzése: Egy lánynak a bizalom nagyon sokat jelent, ha tehát ösztönözni szeretnéd a lányod, akkor ne csak egyszer mondd el neki a bátorító-támogató szavakat, hanem minél többször, hogy a végén már elhiggye ő is. Persze ne csak a levegőbe beszélj, hanem érezze rajtad, hogy szívből mellette állsz és hiszel benne.

Ezért fontos:
Gyermeked személyiségét úgy tudod leginkább építeni, ha folyamatosan bátorítod. Az pedig, hogy apaként teszed mindezt, még lényegesebb. Ha megérted, milyen fajta ösztönzésre van szüksége, azzal nem csak kellő bátorságot adsz neki, de lelkesíted és ellenállóbbá teszed őt az élet kihívásaival szemben.
 

3. Mi viszi őket előbbre?

A fiúk elsősorban a körülöttük lévő világot akarják leigázni, folyamatosan tesztelik az erejüket, a bátorságukat, és feszegetik a határaikat, hogy rájöjjenek, meddig mehetnek el. A versengés és a teljesítmény hajtja őket.

A lányoknak főként a kapcsolatok számítanak, arra vágynak, hogy észrevegyék őket, hogy kapcsolódjanak másokhoz, mindeközben pedig azt próbálják kideríteni, hogy kiben bízhatnak és kiben nem.

Ezért fontos:
Ha megérted, hogy a fiúkat a teljesítmény, a lányokat pedig a kapcsolódás mozgatja, akkor megérted, hogy miért reagálnak eltérően bizonyos helyzetekben. A fiúgyermekedet ezért érdemes mindig új kihívások elé állítani, míg ha lánygyermeked van, igyekezz minőségi időt eltölteni vele, és abban példát mutatni neki, hogy milyen is egy egészséges kapcsolat.

Olvasd el ezt is!
Gyereknevelés apáknak: 10 egyszerű, de hasznos tanács egy ötgyermekes apukától - Amikre talán nem is gondolnál »


Forrás: Az Allprodad.com cikke nyomán
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2020.10.07