Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Ha szemtelen és visszabeszél a gyerek: Ezt mondd neki, hogy ne torkolljon veszekedésbe a dolog - 5 tipikus helyzet é - Szülők Lapja

Ha szemtelen és visszabeszél a gyerek: Ezt mondd neki, hogy ne torkolljon veszekedésbe a dolog - 5 tipikus helyzet és reakció

Szülőklapja képElőbb-utóbb eljön az az időszak, amikor a cuki, szófogadó gyerek hirtelen minden ellen lázadni kezd és visszabeszél. Hogy ne torkolljon veszekedésbe vagy erőfitogtatásba a helyzet, mutatunk néhány határozott, de helyén való riposztot.

Szerző: Szülők lapja
2021-01-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Előbb-utóbb minden szülőnél eljön az az időszak, amikor a cuki, kedves, szófogadó gyerek hirtelen minden ellen lázadni kezd és visszabeszél. Hogy ne torkolljon veszekedésbe vagy erőfitogtatásba a helyzet, mutatunk néhány határozott, de helyén való riposztot.

Azt, hogy a gyerek egyszer csak visszabeszélős, szemtelen lesz, lényegében életkori sajátosság - nem az hajtja, hogy tiszteletlen legyen, egyszerűen csak próbálgatja a határait, kritikusan szemléli a világot és megkérdőjelez mindent - így minket, szülőket is.

Ne húzd elő a tekintély-kártyát
Ha tehát egy-egy ilyen visszabeszélésnél állandóan leteremted, hogy ne szemtelenkedjen (meg különben is: "Az lesz, amit mondok, én vagyok az apád/anyád!), azzal semmit sem tanítasz neki az életről, vagy hogy miként kell reagálni arra, ami elhangzik - legfeljebb azt sajátítja el tőled, hogy ha alkalma adódik, ugyanígy erőből nyomjon el mást, már legalábbis verbálisan.

Ehelyett érdemes a felmerülő kérdésre vagy problémára reagálnod higgadtan és érthetően, egyszersmind rövidre zárni a végtelenségig húzható adok-kapok szócsatát.


 

5 tipikus visszabeszélés - és ahogy reagálhatsz rá


"Ez nem igazság!" "Ez nem fair!"

A gyerekek hajlamosak azt hinni, hogy velük teljesen ugyanúgy kell bánni, mint a kisebb vagy nagyobb testvéreikkel. Holott a fair nem azt jelenti, hogy egyformán.

Ezt válaszolhatod neki: "Mindig is igyekszem igazságosan bánni veled és a testvéreiddel is, de ez  nem azt jelenti, hogy pontosan ugyanúgy. Mindannyian mások vagytok, mint ahogy a világon is minden ember különböző."
 

"De már mindenkinek ilyen van, csak nekem nincs!"
"De mindenkinek megengedték!"


A tipikus helyzet, amikor a gyerek rá akar beszélni valamire.

Ezt válaszolhatod neki: "Más szülő döntésébe nem szólok bele, de a mi családunkban a .....-t tartjuk fontosnak, és ez erre is vonatkozik. Ezért nem vesszük meg/Ezért nem teheted meg."
 

"Persze, mert nem bízol bennem!"

Az idősebb gyerekek nagyon rafináltan próbálnak hatni a szülő lelkiismeretére, amikor az korlátokat szab neki - ne hagyd magad.

Ezt válaszolhatod neki: "Megbízom benned, ugyanakkor szülőként az a feladatom, hogy biztonságban tudjalak. Tehát ez nem bizalom kérdése, csupán nem szeretném, ha veszélyes helyzetbe kerülnél / csupán óvni szeretnélek."
 

"Nem kényszeríthetsz" "Úgysem fogom megcsinálni"

Ha a gyerek tiszteletlen, akkor is értelmetlen dolog ordítozásig védeni az igazad. Az sem jó stratégia, ha azt hangoztatod, te vagy a szülő és tisztelnie kell téged, meg amit mondasz. Próbálj inkább higgadt maradni, és határozottan reagálni.

Ezt válaszolhatod neki: "Elhiszem, hogy ne minden tetszik, amit kérek tőled, de a család attól működik, hogy mindenkinek van feladata. Emellett elvárom, hogy kulturáltan beszélj velem, én is ezt teszem veled. Amennyiben nem teszed meg, amit kérek, annak az lesz a következménye, hogy ..."

Ne büntetésben gondolkodj, hanem következményben (ha nem írja meg időben a háziját, akkor nem tud részt venni a családi mozizásban/nem tud számítógépezni a maradék időben, stb.), és csak olyat mondj ki, amit komolyan is gondolsz és be tudsz tartani.
 

És csak mondja és mondja...

Mindannyian ismerjük, amikor a gyerek magáénak akarja az utolsó szót. Nem érdemes a csatározásba belemenned.

Ezt reagálhatod neki: "Rendben, elmondtál mindent, amit szerettél volna, és hallottad a válaszomat is, ezennel lezártam a témát."

A legjobb, ha fizikailag is eltávolodsz a beszélgetéstől, hogy a gyerek tényleg érezze, részedről kész, vége.

Bár nehéz időszak ez, gondolj arra: a gyerek most is, mint mindig, a példádból tanul - jelen esetben azt, hogyan kell kulturáltan reagálni és megvédeni az igazadat anélkül, hogy a másikat el akarnád nyomni.

Olvasd el ezt is!
Ha nyaggat, könyörög, alkudozik a gyerek - Ezt a 3 szót mondd neki, hogy eredményesen leszereld a próbálkozását »


Forrás: Allprodad.com, Empoweringparents.com
Fotó: Freepik/master1305

Címkék: visszabeszélés, szülői stratégia, gyereknevelés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Elmondom, mi a legfontosabb a gyereknevelésben! - Egy tanítónő helyretette az anyukás fórumok versengő kommentelőit
Elmondom, mi a legfontosabb a gyereknevelésben! - Egy tanítónő helyretette az anyukás fórumok versengő kommentelőit

Tényleg annyira fontos, hogy melyik baba meddig szopik, mikor áll fel vagy kezd el beszélni? Muszáj ebből versenyt kreálni az anyukáknak? Egy tanítónő fontos üzenetet fogalmazott meg minden szülőnek.

tovább a cikkre
Kék Madár személyközpontú oktatási program: Ahol tényleg az a fontos, hogy a gyerek a saját tempójában fejlődhessen
Kék Madár személyközpontú oktatási program: Ahol tényleg az a fontos, hogy a gyerek a saját tempójában fejlődhessen

"Az igazi változáshoz nem nagy átalakítások kellenek, nem is nagy beruházások, hanem szemléletváltás. Amit mi csinálunk, csinálhatná bárki, bárhol" - Interjú a Kék Madár program vezetőjével.

tovább a cikkre
Ha nyaggat, könyörög, alkudozik a gyerek - Ezt a 3 szót mondd neki, hogy eredményesen leszereld a próbálkozását
Ha nyaggat, könyörög, alkudozik a gyerek - Ezt a 3 szót mondd neki, hogy eredményesen leszereld a próbálkozását

Ha gyereket nevelsz, akkor pontosan tudod, hogy egyvalamihez ösztönösen értenek: a folytonos nyaggatáshoz akkor, ha nemet mondtál nekik. Hogy mit tehetsz ellene? Van egy egyszerű, de hatékony ötletünk.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Túrós galuska

Túrós galuska

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 60 g liszt 30 g tehéntúró fél tojás só olívaolaj

Recept:

A felvert tojáshoz hozzáadjuk az áttört túrót és jól elkeverjük. Beletesszük a lisztet és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Lazán összedolgozzuk és forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük. Lecsöpögtetjük, hideg v&iacu(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

20 idézet Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól, amin szülőként is érdemes elgondolkodnod

vissza vissza