Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Értékrend a családban: Te milyen példát mutatsz a gyermekednek? - Szülők Lapja

Értékrend a családban: Te milyen példát mutatsz a gyermekednek?

Szülőklapja képAz értékrend az ember leglényegesebb jellemzője: ez határozza meg bennünk a jó és a rossz fogalmát, különbözteti meg a helyeset a helytelentől, fontosat a lényegtelentől. Te milyen példát mutatsz a gyermekednek?

Szerző: Szülők lapja
2021-02-04
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Pribránszki Marianna, a Gyerkőcökkel Suttogó alapítója az értékrendekkel kapcsolatban fejtette ki véleményét. Milyen szerepet játszol te mint szülő abban, hogy gyermeked mely értékeket tartja fontosnak?
 

Ezért fontos a családi értékrend - Milyen példát mutatsz a gyermekednek?


Értékrend - Hidd el, mindenkinek van! Még annak is, aki nem is tud róla.

Legfeljebb nem érted, mit jelent, hiszen ritkán beszélünk róla, sőt, úgy látom, hogy egyre inkább tabu ez bizonyos körökben.

Pedig értékrend nélkül nem élhetünk, nem alkothatunk közösségeket, nem alapíthatunk tartós kapcsolatokat, de legfőképpen nem nevelhetünk, nem tudunk gyermeket nevelni.Szerintem az értékrend az ember leglényegesebb jellemzője: ez határozza meg bennünk a jó és a rossz fogalmát, különbözteti meg a helyeset a helytelentől, fontosat a lényegtelentől. És akár tetszik, akár nem, ezt a családban kell(ene) elsajátítani.

Mert mi a gyermeknevelés legfontosabb feladata? Felkészíteni gyermekeinket a felnőtt életre, megtanítani és megmutatni a helyes és a helytelen közötti különbséget, értéket közvetíteni, többek között példamutatással.

Tudom, tudom! Most éppen felszisszensz, hogy ebben a folyamatban, itt a 21. században egyre nagyobb szerep jut a családon kívüli környezetnek, mint az óvoda, iskola, különórák, edzések, kortársak, barátok és természetesen a média.

Egyetértek!

De ki a felelős azért, hogy hol, milyen elfoglaltságon vesz részt a gyerek? Kivel, hol és mit csinál? Mennyit és mit néz? Mennyi és milyen minőségű technikát használ?

Igen, tudjuk, hogy a családon kívüli ingerek többségükben szöges ellentétben állnak a családi értékrenddel. Ezért meg kell küzdened szülőként azzal, hogy a te értékrended érvényesüljön, főleg amíg a kisgyermekkorról beszélünk. Aztán majd amikor a gyermeked már érett rá, indokold is meg, magyarázd el, hogy például a ti családotokban miért nem néztek bizonyos műsorokat, miért segítetek havonta a gyermekosztályon, miért sütsz pitét a szomszéd néninek.

Fantasztikus beszélgetések alakulhatnak ki, és jobban megismerhetitek közben egymást. Így talán még kimondatlanul is át tudod adni azt, amit te értéknek tartasz az életben. Ha pedig ezt még konkrétan meg is fogalmazod, még jobban megkönnyíted gyermeked lelki fejlődését.

Elsőre tedd fel magadnak a következő kérdéseket:
- Milyen értékrendje van a szüleidnek?
- És neked? Párodnak?
- Családotoknak?

Ha neked ilyen nehéz ezekre válaszolni, hogyan és mit fogsz továbbadni?

Állj meg kérlek egy szusszanásnyi időre, próbáld megkeresni és fontossági sorrendbe rakni a számodra legfontosabb emberi értékeket. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat: bizalom, becsület, empátia, hagyományőrzés, kedvesség, következetesség, megbocsájtás, segítőkészség, szorgalom, tudatosság, tisztelet, őszinteség...

Remélem, hogy minden családnak sikerül megtalálni a számára leginkább elfogadható értékrendet, és sikerül azt betartani és betartatni is!

Mert hidd el, megéri. Hiszen értékrend nélkül csak létezünk, de nem élünk!

Olvasd el ezt is!
55 pozitív mondat, amivel erősítheted a gyermeked önbizalmát - Ezeket mondd neki minél többször! »


Forrás: Gyerkőcökkel suttogó
Fotó: Freepik/senivpetro

Címkék: gyereknevelés, gyermeknevelés, értékrend, példamutatás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ha szemtelen és visszabeszél a gyerek: Ezt mondd neki, hogy ne torkolljon veszekedésbe a dolog - 5 tipikus helyzet és reakció
Ha szemtelen és visszabeszél a gyerek: Ezt mondd neki, hogy ne torkolljon veszekedésbe a dolog - 5 tipikus helyzet és reakció

Előbb-utóbb eljön az az időszak, amikor a cuki, szófogadó gyerek hirtelen minden ellen lázadni kezd és visszabeszél. Hogy ne torkolljon veszekedésbe vagy erőfitogtatásba a helyzet, mutatunk néhány határozott, de helyén való riposztot.

tovább a cikkre
Elmondom, mi a legfontosabb a gyereknevelésben! - Egy tanítónő helyretette az anyukás fórumok versengő kommentelőit
Elmondom, mi a legfontosabb a gyereknevelésben! - Egy tanítónő helyretette az anyukás fórumok versengő kommentelőit

Tényleg annyira fontos, hogy melyik baba meddig szopik, mikor áll fel vagy kezd el beszélni? Muszáj ebből versenyt kreálni az anyukáknak? Egy tanítónő fontos üzenetet fogalmazott meg minden szülőnek.

tovább a cikkre
Kék Madár személyközpontú oktatási program: Ahol tényleg az a fontos, hogy a gyerek a saját tempójában fejlődhessen
Kék Madár személyközpontú oktatási program: Ahol tényleg az a fontos, hogy a gyerek a saját tempójában fejlődhessen

"Az igazi változáshoz nem nagy átalakítások kellenek, nem is nagy beruházások, hanem szemléletváltás. Amit mi csinálunk, csinálhatná bárki, bárhol" - Interjú a Kék Madár program vezetőjével.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Húskrém

Húskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirke-, marha-, vagy pulykahús Margarin

Recept:

A húst enyhén sós vízben megfőzzük, ledaráljuk és margarinnal elkeverjük, majd szitán áttörjük, esetleg turmixoljuk. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Óraátállítás 2023: Közeleg a tavaszi óraátállítás ideje! - Melyik napra esik idén? Mutatjuk

vissza vissza