Értékrend a családban: Te milyen példát mutatsz a gyermekednek?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Értékrend a családban: Te milyen példát mutatsz a gyermekednek? Az értékrend az ember leglényegesebb jellemzője: ez határozza meg bennünk a jó és a rossz fogalmát, különbözteti meg a helyeset a helytelentől, fontosat a lényegtelentől. Te milyen példát mutatsz a gyermekednek? Pribránszki Marianna, a Gyerkőcökkel Suttogó alapítója az értékrendekkel kapcsolatban fejtette ki véleményét. Milyen szerepet játszol te mint szülő abban, hogy gyermeked mely értékeket tartja fontosnak?
 

Ezért fontos a családi értékrend - Milyen példát mutatsz a gyermekednek?


Értékrend - Hidd el, mindenkinek van! Még annak is, aki nem is tud róla.

Legfeljebb nem érted, mit jelent, hiszen ritkán beszélünk róla, sőt, úgy látom, hogy egyre inkább tabu ez bizonyos körökben.

Pedig értékrend nélkül nem élhetünk, nem alkothatunk közösségeket, nem alapíthatunk tartós kapcsolatokat, de legfőképpen nem nevelhetünk, nem tudunk gyermeket nevelni.



Szerintem az értékrend az ember leglényegesebb jellemzője: ez határozza meg bennünk a jó és a rossz fogalmát, különbözteti meg a helyeset a helytelentől, fontosat a lényegtelentől. És akár tetszik, akár nem, ezt a családban kell(ene) elsajátítani.

Mert mi a gyermeknevelés legfontosabb feladata? Felkészíteni gyermekeinket a felnőtt életre, megtanítani és megmutatni a helyes és a helytelen közötti különbséget, értéket közvetíteni, többek között példamutatással.

Tudom, tudom! Most éppen felszisszensz, hogy ebben a folyamatban, itt a 21. században egyre nagyobb szerep jut a családon kívüli környezetnek, mint az óvoda, iskola, különórák, edzések, kortársak, barátok és természetesen a média.

Egyetértek!

De ki a felelős azért, hogy hol, milyen elfoglaltságon vesz részt a gyerek? Kivel, hol és mit csinál? Mennyit és mit néz? Mennyi és milyen minőségű technikát használ?

Igen, tudjuk, hogy a családon kívüli ingerek többségükben szöges ellentétben állnak a családi értékrenddel. Ezért meg kell küzdened szülőként azzal, hogy a te értékrended érvényesüljön, főleg amíg a kisgyermekkorról beszélünk. Aztán majd amikor a gyermeked már érett rá, indokold is meg, magyarázd el, hogy például a ti családotokban miért nem néztek bizonyos műsorokat, miért segítetek havonta a gyermekosztályon, miért sütsz pitét a szomszéd néninek.

Fantasztikus beszélgetések alakulhatnak ki, és jobban megismerhetitek közben egymást. Így talán még kimondatlanul is át tudod adni azt, amit te értéknek tartasz az életben. Ha pedig ezt még konkrétan meg is fogalmazod, még jobban megkönnyíted gyermeked lelki fejlődését.

Elsőre tedd fel magadnak a következő kérdéseket:
- Milyen értékrendje van a szüleidnek?
- És neked? Párodnak?
- Családotoknak?

Ha neked ilyen nehéz ezekre válaszolni, hogyan és mit fogsz továbbadni?

Állj meg kérlek egy szusszanásnyi időre, próbáld megkeresni és fontossági sorrendbe rakni a számodra legfontosabb emberi értékeket. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat: bizalom, becsület, empátia, hagyományőrzés, kedvesség, következetesség, megbocsájtás, segítőkészség, szorgalom, tudatosság, tisztelet, őszinteség...

Remélem, hogy minden családnak sikerül megtalálni a számára leginkább elfogadható értékrendet, és sikerül azt betartani és betartatni is!

Mert hidd el, megéri. Hiszen értékrend nélkül csak létezünk, de nem élünk!

Olvasd el ezt is!
55 pozitív mondat, amivel erősítheted a gyermeked önbizalmát - Ezeket mondd neki minél többször! »


Forrás: Gyerkőcökkel suttogó
Fotó: Freepik/senivpetro

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2021.02.04