Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Miért válik zsarnokká az egyenrangúnak nevelt gyerek? - Pszichológus válaszol - Szülők Lapja

Miért válik zsarnokká az egyenrangúnak nevelt gyerek? - Pszichológus válaszol

Szülőklapja képMit jelent az, hogy a szülő partnernek, társnak tekinti a gyermekét? És miért van ez rossz hatással a gyerekre? Dr. László Zsuzsa klinikai szakpszichológus válaszol.

Szerző: Szülők lapja
2021-10-18
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mit jelent az, hogy a szülő partnernek, társnak tekinti a gyermekét? És miért van ez rossz hatással a gyerekre? Dr. László Zsuzsa klinikai szakpszichológus válaszol.

Mit jelent a "partner" szülői magatartás?
A "partner" szülői magatartás szerint a gyereket demokratikusan kell nevelni, mindig meg kell hallgatni őt is. A gyereknek mindig joga van elmondani, mit gondol, és minden őt érintő kérdésben ki kell kérni a véleményét: például meg kell kérdezni tőle, hogy elégedett-e a tanítójával vagy akar-e iskolát váltani, adjunk-e kölcsönt a nagybácsinak - és úgy általában mindenhez hozzá- és beleszólhat.

A "partner" szülő:
- nem várja el a gyerektől az azonnali engedelmességet vagy alkalmazkodást,
- nem akarja, hogy a gyerek parancsra engedelmeskedjen,
- azt szeretné, hogy a gyerek belássa a dolgok logikáját és ezután saját jószántából cselekedjen megfelelően, ezért igyekszik magyarázatot adni és meggyőzni a gyereket

Ha ezt a gyerek nyelvére fordítjuk, számára ez azt jelenti, hogy a szülő az ő beleegyezését kéri abban, hogy betartja-e a szabályt. Ezáltal pedig azt tanulja meg, hogy neki választási lehetősége, felülbírálati joga van.A gyerek még nem tud érett döntést hozni
A probléma ezzel a hozzáállással az, hogy a gyereknek nincs megfelelő tudása, ismerete, tapasztalata a világról és az adott helyzet összetevőiről, ezért a dolog (felnőtt) logikája az ő számára sokszor nem érthető vagy nem érdekes. Például nem izgatja, hogy hány fok van kint, ha úgy gondolja, hogy neki mindenképp a piros nadrágját kell felvennie, mert meg akarja mutatni a barátjának.

Egy gyerek életében gyakran adódnak olyan helyzetek is, amikor azonnal szót kellene fogadnia, és akár veszélyt jelenthet, ha nem teszi. Például amikor a szülő azt mondja, hogy álljon meg, mert látja, hogy a gyerek egy gödör felé fut, miközben a barátját nézi.

Vannak helyzetek, amikor azonnal engedelmeskedni kell
Természetesen nem arról van szó, hogy parancsokkal kell nevelni, a gyereknek pedig gondolkodás nélkül engedelmeskednie kell a szülői parancsnak. Az összefüggéseket, a dolgok értelmét meg kell beszélni a gyerekkel, de nem akkor, amikor helyzet van - a megbeszélést inkább későbbre tartogassuk, amikor intim, meghitt légkörben tudunk beszélgetni vele.

Az a jó, ha vannak olyan kifejezéseink, amikből tudja a gyerek, hogy abban a pillanatban engedelmeskednie kell: például ha azt mondjuk neki, hogy "Stop", "Most állj meg", "Veszélyes", "Ez tabu", "Ez a vége", "Ez felnőtt dolog/döntés/hatáskör", és a többi hasonló. A gyereknek azt is tudnia kell, hogy ilyenkor nem a levegőbe beszélünk, azonnali szófogadást várunk tőle.

Ahogy nő a gyerek, úgy nő a kritikai érzéke
A "partner" nevelési szemléletben a gyerek ahogy nő, úgy lesz egyre kritikusabb. Egyre több mindenben nem ért egyet a szülővel, vagy egyre kevésbé akar együttműködni. Például ebédidőben éppen nem éhes, azt mondja, majd később eszik; még nem akar lefeküdni, mert nem álmos; szerinte nem kell bocsánatot kérnie, szüksége volt a pénzre és azért vette el; igaza volt, amikor lehülyézte a szomszédot és abban is igaza van, hogy a tanárnak nincs joga őt beküldeni a terembe, stb.

Ebből végeláthatatlan viták sora következik és egyre több konfliktus várható a családon kívül is. A szülők nem értik, hogy a gyerek miért nem működik együtt, miért ilyen ellenséges. A gyerek pedig nem érti, hogy mi a baj vele és azt sem, hogy miért nem szeretik, hiszen ő csak az igazat (a véleményét) mondja - pontosan úgy, ahogy tanították neki.

A szülőnek irányítania kell a gyereket
Szociális hierarchiában élő lények vagyunk, ezért a gyerekeinknek meg kell tanulniuk sokféle helyzetben engedelmeskedni és/vagy együttműködni. Aki nem tud engedelmeskedni, annak minden főnöki utasításra összerándul majd a gyomra és azonnali ellenállással reagál. Nem is fog tudni beilleszkedni, csak fokozott lelki megterhelés mellett vagy kénytelen lesz rendszeren kívül létezni, ami sokaknak szintén nagy lelki megterheléssel jár.

A gyerek akkor érzi magát biztonságban, ha a szülők és a pedagógusok a hierarchiában felette állnak. Ők tudják, hogy mi a jó, mi a helyes, és megmondják, mikor mit kell csinálni. A gyerek biológiai programja szerint kb. 9 éves korig arra van programozva, hogy elfogadja és elvárja ezt az irányítást (számára a felnőtt szinte mindenható). Ha ez hiányzik, akkor a gyerek folyton csak a határokat keresi, ami a környezet számára mint állandó provokáció jelenik meg.

Nem arról szól az élet, hogy azt tesszük, ami nekünk jó
És megjelenik a zsarnok gyerek, aki folyton vitatkozik, minden határt átlép, meg van győződve, hogy neki mindent szabad és úgy hiszi, bármiben vétó joga van és mindenbe beleszólhat, mert a véleménye minden ügyben nagyon fontos. Kizárólag azt kell megtennie, amivel egyetért, amibe beleegyezik, amihez kedve van, és nem kell másokra tekintettel lennie, mert mindenkinek az a dolga, hogy őrá legyen tekintettel.

Ha a szülő "partner", akkor a gyereknek ugyanolyan szabályalkotási és ellenőrzési joga lehet, mint a szülőnek. Ennek következtében nagyon gyakran számon is kéri a szülőket: „Te miért maradhatsz fönn? Te miért nézheted meg ezt a filmet, ha én nem? Én miért nem ihatok sört?”. Mindenben próbálják a felnőtteket utánozni, aminek következtében egy kicsit korán érnek ezek a gyerekek. 13-14 évesen úgy akarnak élni, mint egy igazi felnőtt és meg is teszik, többnyire súlyos bajokba keverve magukat.

Rugalmas nevelésre van szükség, a felelősségkörök folyamatos tágításával
A nevelés soha nem írható le fekete-fehér szélsőség mentén. A nevelésnek rugalmasnak, a gyerek természetéhez, életkorához és értelmi képességeihez alkalmazkodva a hosszú távú cél elérését szem előtt tartva kell történnie. A szülőnek pedig az egyik fontos feladata, hogy fokozatosan tágítsa a gyerek döntési hatásköreit és felelősségi köreit, az életkorának és az értelmi képességének megfelelően.

Olvasd el ezt is!
A szülő nem barát, és nem is főnök - Milyen hibákat követnek el legtöbben a gyereknevelésben? »


Forrás: Facebook/Dr. László Zsuzsa pszichológus
Fotó: Freepik/karlyukav

Címkék: zsarnok gyerek, partner szülő, gyereknevelés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

"Drága anya! Ez az, amire biztosan emlékezni fogok a gyerekkoromból"

Vajon elég jó szülő vagy? Mindent megadsz a gyermekednek, amire valóban szüksége van? Hogyan fog rád és a gyerekkorára visszaemlékezni majd felnőttként? A te gyermeked is ugyanezeket mondaná?

tovább a cikkre
A gyerek mint teher - Miért éli meg a szülők egy része nyűgnek a gyereknevelést?
A gyerek mint teher - Miért éli meg a szülők egy része nyűgnek a gyereknevelést?

Blogger szerzőnk arról fejtette ki véleményét, hogy gyereket nevelni egyáltalán nem könnyű, mert nem olyan, mint ahogy a közösségi oldalak posztjaiban látszik.

tovább a cikkre
Ha szorong a gyerek az iskolában: Milyen jelekre figyelj szülőként? Hogyan segítheted oldani a szorongását?
Ha szorong a gyerek az iskolában: Milyen jelekre figyelj szülőként? Hogyan segítheted oldani a szorongását?

Alvásproblémák, hasfájás, ezek mind gyakori tünetei az iskolakezdés idején fellépő szorongásos zavaroknak. Mit tehetsz szülőként, hogy gyermeked könnyebben átlendüljön ezen az időszakon?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sonkás rizottó

Sonkás rizottó

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 gr rizs 50 gr zöldborsó 50 gr sonka 20 gr sajt 20 gr olaj só petrezselyemzöld

Recept:

Olajban üvegesre pároljuk a rizst és felengedjük kétszeres mennyiségű forró vízzel. Megkeverjük, majd hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, zöldborsót és a sonkát. Fedő alatt pároljuk. Mikor kész a rizs, levesszük a tűzről és fedő alatt 15 percig állni hagyjuk. tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Alvajárás okai, tünetei, kezelése: Mit tehetsz, ha a gyerek alvajáró? - Szakorvos válaszol

vissza vissza