Mi lesz veled a gyed után, mami? - Túlélési útmutató anyukáknak, akik nem akarják bölcsődébe adni a gyereket

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Mi lesz veled a gyed után, mami? - Túlélési útmutató anyukáknak, akik nem akarják bölcsődébe adni a gyereket Mi lesz a GYED után? Mit lehet kezdeni a gyeses időszakban, hogy ne menjünk rá idegileg, érzelmileg, anyagilag? Egy édesanya olvasónk, Szabó Kitti írta meg nekünk levelét, egyúttal praktikus tanácsokat is megosztva a szülőtársaival, akik hasonló cipőben járnak. Mi lesz a GYED után? Mit lehet kezdeni a gyeses időszakban, hogy ne menjünk rá idegileg, érzelmileg, anyagilag? Egy édesanya olvasónk, Szabó Kitti írta meg nekünk levelét, egyúttal praktikus tanácsokat is megosztva a szülőtársaival, akik hasonló cipőben járnak.

"Világéletemben úgy terveztem, hogy fiatalon tapasztalatokat szerzek, és csak ezt követően szeretnék szülővé válni. A terv ezen része sikerült, rengeteg család életébe láttam bele munkám során pénzügyi tervezőként. Ám sokszor még így is azt érzem, a társadalom által diktált tempó képes nyomást helyezni rám. Nem a párom helyezi. A társadalom.

Szülőség és elvárások
Azt gondolom, ha rám nyomás nehezedik a ki nem mondott elvárások által, akkor biztosan nem vagyok ezzel egyedül. Ezt a folyamatosan munkálkodó érzést szeretném feloldani írásommal - nem csak benned, szülőtársamban, hanem saját magamban is.

Észrevettem a baráti társaságunkban, hogy amikor a gyesre és a havi 28 500 forintra terelődik a szó, a banda fele lebénul. Kritikus csend, a csapat egyik fele jobbra, a másik fele pedig balra néz.

Szerintem semmi baj nincs ezzel. A helyzet (és az összeg) adott. Az ember időben felismeri és tudatosítja magában - aztán vagy tetszik és elfogadod, vagy nem, de ez van.

Vagy bölcsőde vagy otthon a gyerekkel
Persze mivel ebből megélni nem igazán lehet, hamar elengedjük az álomvilágot és a több éves otthon maradást a gyerekünkkel, így a gyerek hipp-hopp a bölcsődében találja magát. Mi meg - okosan döntve - visszamegyünk dolgozni, ha egyáltalán visszavárnak.

Vagy marad a másik út... Álomvilágunk egyik meleg zugába menekülünk, és sodródni kezdünk az árral.

Pedig úgy vélem, nem kellene sok a boldogságunkhoz.

Azt tapasztaltam, a szürke mindennapokat és a munka-magánélet egyensúlyt kevesen tudják hitelt érdemlően leírni az internetes platformokon. Egyszerűen vagy nem beszélnek róla, vagy viccet csinálnak belőle, vagy olyan példát mutatnak, amelyet hétköznapi szinten szinte lehetetlen lemásolni.

Amúgy is, ahány ember, annyiféle. Meg hát, a közösségi média az a műfaj, ahol a fogyasztót hamis ígéretekkel úgy veszik rá költésre, hogy észre sem veszi. A számla pedig borsos.



Mi jön a gyed után?
Telnek a hónapok, a gyerek már elmúlt egy éves. Úgy érezzük, belejöttünk az anyaságba, de hiányzik egy kis sikerélmény. És azt is tudjuk, hogy hamarosan döntenünk kell. Milyen irányba induljunk? Tehetetlenség érzés, kis melankóliával fűszerezve.

Biztosan így kell lennie? Így kell megélnünk életünk legfontosabb szerepét?

Huhhú! 4 óra! Mindjárt hazaér a férjem, én meg még sehol sem tartok. Bár különösebben nem érzem magamat tőle jobban, átöltöztem. Olvastam, hogy nem oké pizsamában ülni egész nap. Ismerős helyzet? (Ilyenkor – minden tartalékunkat felemésztve - pont abban a pillanatban tesszük diadalittasan az utolsó kanalat is a csepegtetőbe, amikor befordul a garázskapun) Megcsináltuk!
 

Ezt teheted, hogy gördülékenyebben teljenek a hétköznapok


Én mégis hiszek a következetesség erejében. Hiszek a finom ébredés, az ágyba kapott tea és a hátsimogatás hatásában. Abban, hogy érdemes megnézni a holnapi időjárást és előre kikészíteni a kicsikém ruháit. A kis dolgokból következnek a nagyok, és nem fordítva.

Azt is tudom, hogy a stabil (nem csak anyagi) háttér jelent biztonságot. Az a pajzs véd biztosan, amelyen a fény nem szűrődik át. Mit tehetünk. Tömködjük a lyukakat.

A kitaposott út. Bizony ennek is értéke van. A szülői háttér fontos pillér, de a saját kis családunk anyagi gyarapodásának útját is érdemes idejekorán kijelölni, mert ha hosszú távon is, bizony egészségi állapotunkra és kapcsolatainkra is kihatnak majd korábbi döntéseink, avagy a pénztárcánk helyzete.

Ébredni és cselekedni számomra annyit jelent, változást előidézni a környezetünkben, új dolgok beiktatásával.

A világ gyorsan változik, és sokszor találom magamat szemben azokkal a nézetekkel (kimondva vagy kimondatlanul), hogy mi nők, akkor érünk valamit, ha legalább annyit keresünk, mint a férjünk. Vagy visszamegyünk dolgozni, vagy az önértékelésünk hullik darabjaira, és így lehetetlenné válik fenntartani azt az idilli elképzelést, hogy a mi családunkban minden a megfelelő irányba fejlődik. Ha nem tudjuk a kocsi törlesztést fizetni, és emiatt eladjuk az autót, akkor meg mit fognak majd szólni a szomszédaink. Életre kel a rémálmunk, mondjuk csak ki: Lúzer családdá válunk!

Az aggodalomtól öregebbnek érezzük magunkat, fáradékonyabbak leszünk, a libidónk lecsökken, és mindjárt odavész a díszes tökhintó.

Ezt ugye csak nem hagyhatjuk!

Van-e kiút ebből az eltorzult helyzetből, és ha igen, akkor mi? Hogyan és miben támogathatjuk társunkat, mivel szüntethetjük meg a ködös gondolatainkat?

Először is fontos szembenézni a legsötétebb gondolatainkkal, legyen az a szegénység, a válás, egy betegség, a halál, vagy ki tudja még, milyen szörnyűség. Fogadjuk el, hogy sokszor az élet osztja a lapokat és nem mindenkinek jut a nyerő párokból.

Ha így teszünk, amellett, hogy megnyugszunk, elkezdünk hálát érezni azokért a dolgokért, amelyeket eddigi életünk megadott. Biztosan vannak nagyon szép pillanatok, amelyekből a továbbiakban is táplálkozhatunk. Írjuk össze! Legyen kéznél!

Egyszer azt olvastam, van az ember dolga és van az Isten dolga. A betegség az Isten dolga. Ha a betegség Isten dolga, mi vajon az ember dolga?



A férfi és a nő feladatai az első 3 évben
Nem kell velem egyetérteni, én így egyszerűsítek. A nő fő feladatai ebben a szűk 3 évben a gyermeke megismerése és megóvása köré csoportosulnak. Feladatunk továbbá, hogy férjeinket közel tartsuk magunkhoz.

A férfi dolga pedig az, hogy érzelmi támaszt nyújtson felesége számára, biztosítsa a megfelelő hátteret és hű társ maradjon.

Ha ezt a pár alaptörvényt szem előtt tartjuk, bármilyen célt képesek leszünk elérni a párunkkal karöltve, főleg akkor, ha azok közös értékrend mentén, reálisan lettek meghatározva, és őszintén hajlandóak vagyunk értük áldozni. Ilyen érzékeny időszakokban plusz terhet vállalni, valami teljesen újba belefogni, túlvállalni magunkat, kapkodni nem tanácsos.
 

Mivel lehet feltupírozni a hétköznapokat, hogy szebb legyen az ábrázatunk? 17 ötlet


- a helyi anyukákkal érdemes csapatot alkotni. Sok egykorú gyerek társasága nagyon segíti a gyerekeket a fejlődésben. Az anya kevésbé érzi magát elveszettnek, és jó esetben a védőnőnk is jó szemmel veszi a csapatszellem vezérelte erőfeszítéseinket.
- számba lehet venni eddigi tapasztalatainkat, és arra építve lehet új terveket szőni. Piacképes tudást szerezni. Az OKJ tanfolyamokat bizonyos esetekben az állam is támogatja. Persze érdemes ezt is időben minél inkább kitolni, kerülni a túlzott terhelést!
- a család bevonásával ki lehet találni az ünnepekre szánt meglepetéseket. A családtagok akár még a kiadásokat is előre összedobhatják. Mindenkinek könnyebb így, mert aki főállásban dolgozik, az nem mindig ér rá ötletes ajándékokon gondolkodni. A meglepetéseket mi is elkészíthetjük, rengeteg kreatív ötlet fellelhető az interneten.
- rövid (2 napnál nem hosszabb) tanfolyamokkal, workshopokkal (ajándékba is kérhetjük, ingyenes programokon is részt vehetünk)
- családi kiruccanást szervezve közeli látnivalókat felfedezni  
- közelebb kerülni a természethez, természetességhez, önmagunkhoz
- otthoni meghitt vacsorára készülni
- barátnős szépségnappal időt szánni magunkra
- délutáni melegszendvics partival, batyus partival (mindenki hoz valamit)
- csendes otthonmaradással, olvasással
- forrócsokizós mesedélutánnal azokkal, akikkel a terhesség vagy a szülés ideje alatt ismerkedtünk meg, szintén hasznosan tölthetjük a mindennapokat
- filléres utazási tippek felkutatásával
- ötletbörzével, praktikák gyűjtésével
- otthontervezéssel, vagyontervezéssel
- egy tornaórára, vagy az uszodába történő elugrással. Míg mi úszunk, a kicsik apával pancsolhatnak
- kézműveskedéssel
- ha olyan a kapcsolat a munkaadóval, akkor szabadnap titkos kikérésével a párunk számára

Ha pedig anyagi nehézségeink támadnak, napi egy-két órás (nem túlzottan megterhelő) munka vállalásával is kiegészíthetjük jövedelmünket.

A lényeg az egyensúly. És az, hogy ne feledd:  
- Nem vagy egyedül!
- Minőséget nem csak sok pénzért kaphatsz.
- Ne vállald túl magad.
- A maradandó sem örök életű.

Jó anya vagy! Visszahozhatatlan időszak a mostani. Merd felvállalni a vágyaidat!

Drága szülőtársak, jók vagytok! Merjetek élni, kövessétek az érzéseiteket! Többet ad az élet! Támogasd a társadat, sokkal több van benne! Megoldjátok! Bátorítalak benneteket és egyben bízom a sikeretekben!

A megelőzés a lényeg. Elvégre ha nincs tűz, nincs mit oltani."

Szerző: Szabó Kitti
Fotó: Freepik

Neked is van saját történeted, tanácsod, ötleted a terhességgel, babázással, gyerekneveléssel kapcsolatban, amit megosztanál a többi anyukával, apukával? Szeretettel várjuk írásodat a szerk [@] szuloklapja [.] hu email-címre! A levél tárgyába írd bele, hogy olvasói levél + a témát, amiről írsz (pl. olvasói levél - szoptatás nehézségei)

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2021.11.24