Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Anya-fiú kapcsolat: Sikeresebb lesz az a fiúgyerek, akinek melegszívű, gondoskodó anyja van - Így lehetsz te is az - Szülők Lapja

Anya-fiú kapcsolat: Sikeresebb lesz az a fiúgyerek, akinek melegszívű, gondoskodó anyja van - Így lehetsz te is az!

Szülőklapja képEgy kutatás kiderítette, hogy azok a férfiak, akiknek felnőtt korában is szeretetteljes a kapcsolata az édesanyjukkal, sikeresebbek az életben, mint a többiek. Miként lehetsz melegszívű, gondoskodó édesanya? 5 dolgot is mondunk.

Szerző: Szülők lapja
2022-01-27
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy Harvard egyetemen végzett kutatás kiderítette, hogy azok a férfiak, akiknek felnőtt korában is szeretetteljes a kapcsolata az édesanyjukkal, sikeresebbek az életben, mint a többiek.

A hosszútávú kutatás több száz férfi adatait elemezte 70 éven keresztül, és arra a megállapításra jutott, hogy átlagosan évente 87 ezer dollárral keresnek többet, hatékonyabbak a munkában és egészségesebben is élnek azok, akiknek melegszívű, gondoskodó édesanyja van.

Bár fiút nevelni épp olyan nehéz, mint lányt, egyvalami közös: azzal biztosan sokat teszel a gyermeked testi egészségéért és lelki békéjéért, ha nem csak piciként neveled gondoskodó szeretettel, hanem ezt nagyobb korában sem tagadod meg tőle - mondván, elég nagy már az ölelgetéshez.
 

Miként lehetsz melegszívű, gondoskodó édesanya? 5 dolgot is mondunk


Légy a fiad leglelkesebb szurkolója


"Az anyám egy csodálatos nő. Soha nem akart rákényszeríteni semmire, állandóan csak azt mondogatta: Tudod, fiam, bármit teszel, és bármilyen helyzetbe is kerülsz életed folyamán, mindig szeretni és támogatni foglak." Drake, Hollywood Reporter

Egyszóval, támogasd a fiad ambícióit, szurkolj neki és lelkesítsd. Hidd el, nem tanácsokra van elsősorban szüksége, hanem hogy azt érezze, mellette vagy. Ha pedig részt veszel a focimeccsén vagy bármilyen versenyén, ne azzal bombázd a végén, hogy mit csinálhatott volna másképp - egyszerűen csak dicsérd meg, miben volt jó.
 

Higgy a fiadban


"Az biztos, hogy egyáltalán nem itt tartanék a szüleim nélkül. Mikor 12 évesen kijelentettem, hogy színész akarok lenni (ami most így utólag elég röhejesen hangzik), anya rendkívüli módon támogatta az ambícióimat és meghallgatásról meghallgatásra járt velem... Azt hiszem, miatta vagyok képes mindarra, amit csinálok." Leonardo DiCaprio, Access Hollywood

Egy melegszívű anya képes arra, hogy fenntartsa a hitet a gyermekében akkor is, ha az kételkedne önmagában. Persze fontos, hogy mindvégig a valóság talaján maradj, de soha ne mondj le a fiadról. Inkább adj neki a hitedből és tápláld az önbizalmát: "Tudom, hogy képes vagy rá - és én azért vagyok itt, hogy segítsek kitalálni, miként érheted el az álmodat."  


 

Tiszteld a fiadat


"Erős nők között nőttem fel, és azt hiszem, az édesanyámnak és a nővéremnek köszönhetem, hogy megtanultam tisztelni a nőket és erős az érzelmi kapcsolatom velük. Ez pedig színészként is sokat segíti a munkámat." Ryan Gosling, The Sun

Minden ember megérdemli a tiszteletet - még azok a fiúk is, akik éppen nehezen birkóznak meg azzal, hogy tinédzserként az egekben a tesztoszteronszintjük, vagy akik szarkazmussal és engedetlenséggel reagálnak a kéréseidre. A gondoskodó anyák nem személyeskednek vagy címkézik a gyerekeiket, amikor feszült a helyzet, igyekeznek higgadtan kezelni a problémákat. Ne mondd a fiadnak, hogy "Hé, ez így nem lesz jó, majd én megcsinálom" - helyette inkább hagyd rá, hadd küzdjön meg vele akkor is, ha elsőre nehezen megy.

Akkor is igyekezz tisztelni a fiad, ha épp fegyelmezed. Soha ne a személyét támadd, hanem csak a kifogásolt viselkedést vagy hozzáállást. Tehát például ne azt mondd, amikor bemész a szobájába, és látod, hogy minden a feje tetején áll, hogy "Úristen, hogy lehetsz ilyen rendetlen!", hanem hogy "Látom, nagy rendetlenség van a szobádban, légy szíves a nap végéig tegyél rendet".
 

Találd meg az egyensúlyt a szigor és a szeretet között


"Anyám tanított meg arra, hogy leküzdjem a félelmeimet, és ne szégyelljem a különcségem. Azt is is tőle tanultam, miként tudom rávenni az embereket, hogy használják az eszüket és találják meg a saját útjukat." Idézet Kanye West: Thank You And You're Welcome című, saját bölcseleteit összegyűjtő könyvéből (az énekes édesanyja egyébként angol szakos professzor volt egy egyetemen)

Tény, ha egy fiút állandóan pátyolgatnak, babusgatnak, és mindent megcsinálnak helyette, akkor biztosan nehezen fog tudni megállni a saját lábán felnőttkorában - márpedig egyetlen ép érzésű nő sem akar maga mellé egy "anyuci pici fiát", aki még azt sem tudja, hol van a mosógépen a bekapcsológomb.

Természetesen kiképzőtisztbe sem kell átmenned, hogy "igazi" férfinak neveld a gyereked. Inkább valahol a szigor és a szeretet közt egyensúlyozz, hogy érezze a fiad, vannak elvárások, feladatok, felelősségek, de emellett meleg ölelésre és szeretetre is mindig számíthat tőled.


 

Minden nap biztosítsd a fiad arról, mennyire szereted


"Anya a legfontosabb ember az életemben, aki megtanított arra, miként legyek udvarias, tisztelettudó és kedves a nőkkel, és azt is, hogy mindig hallgassak a szívemre." Zac Efron, People

Rengetegféleképpen kifejezheted a fiadnak, hogy mennyire szereted - a legjobb, ha rájössz, mi a szeretetnyelve: ha igényli az érintést, akkor ölelgesd vagy simogasd meg a fejét, ha jólesik neki a dicséret, akkor kedveskedj neki szavakkal, ha a törődéstől érzi szeretve magát, akkor készítsd el a kedvenc ételét, ha pedig számára rendkívül fontos az együtt töltött idő, akkor például szervezhettek közös programokat.

Figyelj oda rá, hallgasd figyelmesen a történeteit, hagyd beszélni félbeszakítás nélkül, biztasd, hogy legyen véleménye és ne féljen kiállni mellette. Ha mindezeket szem előtt tartod, akkor nem csak a fiaddal teszel jót, de a te életed is gazdagodik. 

Kapcsolódó cikkeink:
A lányos apák 10 aranyszabálya: Így neveld a lányod, hogy felnőttként talpraesett legyen és higgyen magában »

Apa-fia kapcsolat: Így nevelhetsz rendes férfit a fiadból - 10 dolog, amire feltétlenül figyelj oda apaként »

Forrás: Az iMom cikke nyomán
Fotó: Freepik/bristekjegor

Címkék: melegszívű anya, gondoskodó anya, anya fiú kapcsolat

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Hogyan vond be a gyereket a házimunkába? - 3 bevált szülői praktika kisebb és nagyobb gyerekekhez
Hogyan vond be a gyereket a házimunkába? - 3 bevált szülői praktika kisebb és nagyobb gyerekekhez

A házimunkák elvégzésével a gyerekek nemcsak a szülőt, családot segítik, hanem olyan képességeket tanulhatnak belőle, melyeket az élet számos területén is kamatoztathatnak.

tovább a cikkre
Mi lesz veled a gyed után, mami? - Túlélési útmutató anyukáknak, akik nem akarják bölcsődébe adni a gyereket
Mi lesz veled a gyed után, mami? - Túlélési útmutató anyukáknak, akik nem akarják bölcsődébe adni a gyereket

Mi lesz a GYED után? Mit lehet kezdeni a gyeses időszakban, hogy ne menjünk rá idegileg, érzelmileg, anyagilag? Egy édesanya olvasónk, Szabó Kitti írta meg nekünk levelét, egyúttal praktikus tanácsokat is megosztva a szülőtársaival, akik hasonló cipőben járnak.

tovább a cikkre
20 idézet Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól, amin szülőként is érdemes elgondolkodnod
20 idézet Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól, amin szülőként is érdemes elgondolkodnod

87 éves korában, 2021. október 20-án, szerdán elhunyt Csíkszentmihályi Mihály magyar-amerikai Széchenyi-díjas és Prima Primissima díjas pszichológus, az MTA külső tagja, a flow-elmélet atyja.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Natúr krémtúró

Natúr krémtúró

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Túró Kefir, vagy joghurt Cukor

Recept:

A túrót kefirrel, vagy natúr joghurttal, ízlés szerinti cukorral keverjük ki.

1 éves kor után a cukor helyett mézet is tehetünk hozzá!

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza