Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Mennyire ismered a gyermeked? - 10 kérdés, amit válaszolj meg magadnak őszintén, hogy kiderítsd - Szülők Lapja

Mennyire ismered a gyermeked? - 10 kérdés, amit válaszolj meg magadnak őszintén, hogy kiderítsd

Szülőklapja képNéhány egyszerű kérdéssel megtudható, hogy a gyerek és a szülő gondolkodása között mekkora az eltérés. Válaszold meg őszintén a kérdéseket, majd hagyd, hogy a gyermeked is válaszoljon rájuk.

Szerző: Szülők lapja
2022-09-14
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Biztosan minden szülő fel tud idézni egy olyan pillanatot az életében, amikor a munkából vagy egy utazásról hazatérve hirtelen meglátta a gyerekét gyerekként, és ráébredt, hogy milyen kiszolgáltatott, törékeny, sebezhető - Dr. László Zsuzsa klinikai szakpszichológus írása segít megérteni gyermekünket.

A folytonos összezártság a megszokást segíti. Ennek az egyik természetes következménye, hogy nehéz érzékelni a gyerek kicsiségét, gyerekségét.
A mindennapos nehézségek, az állandó harc az akaratával, ön-, és céltudatos embernek láttatja a gyereket. Pedig nem az, még a kamasz sem. Ijesztő dolgok közepette, természetellenes izolációra kényszerítve, átélve a szülők szorongását, bizonytalanságát, nehéz nekik is.

Tényleg ismered a gyermeked?
A következőkben egy kis játékra invitálom a szülőket. Néhány egyszerű kérdéssel megtudhatjuk, hogy a gyerek és a szülő gondolkodása között mekkora lehet az eltérés. Azt remélem, talán ezek a kérdések és beszélgetések segítik a szülőket abban, hogy újra rácsodálkozhassanak saját gyerekükre.Annak érdekében, hogy valami ki is derüljön, a következőkre érdemes figyelemmel lenni:                   
1. Először a szülőnek kell minden kérdést megválaszolnia, írásban. Minden felnőttnek külön, nem egyeztetve egymással. A gyerek ne legyen jelen.
2. Minden kérdésnél érdemes a saját válasz mellé oda kell írni, hogy szerintünk mit válaszolna a gyerek erre a kérdésre.
3. Utána ugyanezeket a kérdéseket kell feltenni a gyerek/eknek is.
4. A gyerekkel történő beszélgetés oldott légkörben történjen, lehet egyszerre több gyerekkel is, de a beszélgetést moderálni érdemes. El lehet mondani, hogy mi mit gondoltunk, de csak a végén, hogy ne befolyásoljuk őket.
5. A nagyobb gyerekeknél arra is rá lehet kérdezni, hogy szerinte a szülőnek mi volt a válasza.
6. Ha valaki tényleg tudni szeretné, hogy mi van a gyerek fejében, akkor minden választ el kell tudni fogadni, nem szabad értékelni, minősíteni. Ez ne legyen nevelési helyzet.
7. Nem szabad kritizálni, gúnyolódni, vitatkozni, helyreigazítani. Csak meg kell hallgatni,  amit a gyerek mond. Ha szükséges, lehet további, a beszélgetést segítő, tisztázó kérdéseket feltenni, hogy jobban lehessen érteni, amit mond pl.: Tudnál nekem segíteni, hogy jobban értsem amit mondasz? Mi történt, ami miatt így érzel? stb.
 

Így ismerd meg jobban a gyermeked - 10 kérdés, amire válaszolj őszintén


1.Mit gondolsz, a gyereked mit szeret a legjobban és a legkevésbé a saját életében?                    
2. Hogy mutatod ki iránta a szeretetedet és milyen gyakran? Ő is ezt tekinti a szeretet jelének?
3. Mennyire érzi magát szeretve/elfogadva? Szerinte elégedett vagy vele? Jó gyereknek tartod? Ő jó gyereknek tartja magát?
4. Mi szeretsz, becsülsz legjobban a gyerekben, vagy melyik tulajdonságát értékeled a legjobban? És ő saját magában?
hirdetés

MÉG NINCS MEG A TÖKÉLETES AJÁNDÉK GYERMEKED SZÁMÁRA?

Szerezz be mindent egy helyen. Több ezer játék, korcsoportok, márkák, típusok szerinti keresés
KATTINTS MOST, HOGY MÉG IDŐBEN MEGÉRKEZZENEK  >>

vonal

[x] hirdetés

5. Mit gondolsz, ha a gyereked egy dolgot meg tudna változtatni a családjában, mi lenne az?
6. Mennyire elégedett a gyereked a szabadságával (véleménynyilvánítás, saját döntés, felelősségvállalás a saját viselkedésért)? Komolyan veszed őt?
7. Mit gondolsz, most mitől fél a gyereked legjobban?
8. Ha a gyereknek három kívánsága volna, mit gondolsz, mi lenne az?
9. Mit gondolsz, mi most a gyereked legnagyobb problémája?
10. Mit gondolsz, most mi okozna neki örömöt? És ő mit mondana?


Esti titok-beszélgetés - Így csináld!


Az intim beszélgetéseknek még egy, a karanténban is jól működő formáját szeretném ajánlani, ez az esti titok-beszélgetés.

Tapasztalatom szerint, ez az intim beszélgetések egyik legkatartikusabb formája. Ilyenkor van esélyünk képet kapni arról, hogy mi van a gyerek fejében. Meg lehet ismerni a gyerek gondolatait. Ez egészen fantasztikus élmény gyereknek, szülőnek egyaránt. Ha tényleg élvezzük ezeket a sutyorgásokat és szeretnénk hosszútávon is fenntartani, akkor viszont itt is van néhány dolog, amire jó odafigyelni.

Rövid és lényegre törő
A titok beszélgetés max 5-10 perc lehet, bármilyen fontos dologról is van szó. A rövidség arra készteti a gyereket, hogy gondolja végig, mit akar majd elmondani, és nem válik majd a beszélgetés egy időhúzó játszmává sem. Ennyi időt nem olyan nehéz betervezni az estébe, még több gyerek esetén sem.

A szülő aggodalma a titok beszélgetéssel kapcsolatban, hogy a másik gyerek nem fogja tudni kivárni. Természetesen azzal a gyerekkel kell kezdeni, aki gyorsabban alszik el. A testvérek, azt mondhatom, hogy még várni is szeretnek, mert közben azon gondolkodnak, hogy mit is meséljenek el vagy mit kérdezzenek meg.

Legyen meg a közös sutyorgás rutinja
Az estét úgy kell szervezni, hogy a szokásos procedúra után (mese, pisi, bármi) leoltjuk a villanyt vagy bekapcsoljuk az éjjeli lámpát és a sötétben a gyerek ágya szélére ülünk, odahajolunk hozzá és suttogva beszélgetünk vele. Ilyenkor nem nevelünk, nem faggatunk, leginkább csak hallgatjuk, amit mond, kérdésekkel segítjük.

A nehezebben beszélő gyerekeknek az elején érdemes készülnünk egy pici saját történettel, amíg megtalálja a saját hangját.

Forrás: Facebook/Dr. László Zsuzsa pszichológus
Fotó: Freepik/master1305

Címkék: mennyire ismered a gyereket, saját gyerek, őszinte, beszélgetés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

3 ok, amiért hagyd a gyereket unatkozni is a nyári szünetben - Így nevelhetsz belőle kreatív, önálló embert
3 ok, amiért hagyd a gyereket unatkozni is a nyári szünetben - Így nevelhetsz belőle kreatív, önálló embert

Sok szülő számára okoz komoly fejtörést az, hogy elfoglaltságokat találjon a gyermekének, folyamatosan aktivizálja őt és lekösse az energiáit. A szakértő szerint azonban érdemes hagyni azt is, hogy unatkozzanak a kicsik.

tovább a cikkre
Elsős lesz a gyerek? Ezekre tanítsd meg, mielőtt iskolába megy - Hagyd a matekozást és az olvasást, üzenik a pedagógusok
Elsős lesz a gyerek? Ezekre tanítsd meg, mielőtt iskolába megy - Hagyd a matekozást és az olvasást, üzenik a pedagógusok

Vannak szülők, akik büszkén sorolják, hogy a nagycsoportos óvodás gyermekük már tud írni, olvasni, számolni. Ám a tanítók többsége szerint nem ezeket a képességeket kellene először elsajátítania a hatéves gyerekeknek, hanem az életre felkészíteni.

tovább a cikkre
Sok gyerek nem mer hazamenni a bizonyítványa miatt - Ezt üzeni a rendőrség minden szülőnek
Sok gyerek nem mer hazamenni a bizonyítványa miatt - Ezt üzeni a rendőrség minden szülőnek

Beszélgetés, biztonság, türelem és szeretet - továbbra is fontos kellékei az év végi bizonyítvány kézhezvétele előtti időszaknak, hívja fel a figyelmet a rendőrség a hivatalos weboldalán.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Spenótos sült tészta

Spenótos sült tészta

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 400 g mélyhűtött spenót 300 g darált sertéshús 100 ml tejszín 1 kisebb fej vöröshagyma fehérbors 10 ml olaj fokhagyma jódozott só 500 g masni tészta 100 g reszelt sajt

Recept:

A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst, átpirítjuk, majd kevés vizet aláöntve megpároljuk. Közben sózzuk, fűszerezzük egy kevés borssal. Mikor majdnem megpuhult, hozzáadjuk az előre kiolvasztott spenótpürét,(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

146 szuper könyv karácsonyra 3-12 éves gyerekeknek

vissza vissza