2022. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Indulatkezelés gyerekeknek: Az 5 lépéses módszer, amivel megtaníthatod a gyereknek, hogyan higgadjon le - Szülők Lapja

Indulatkezelés gyerekeknek: Az 5 lépéses módszer, amivel megtaníthatod a gyereknek, hogyan higgadjon le

Szülőklapja képAz indulatok féken tartása bizony néha nagyon nehéz. Az indulatkezelést a gyerekek minta után tanulják, ezért annak a szülőnek, aki hosszútávon jót akar magának, érdemes erőfeszítést tennie. Az indulatkontroll módszere 5 lépésben.

Szerző: Szülők lapja
2022-11-07
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Hogyan tanítsuk (tanuljuk) az indulatkontrollt? Hogyan tanuljuk meg mi magunk az indulatkontrollt? . Dr. László Zsuzsa klinikai szakpszichológus írása segít megérteni gyermekünk viselkedését.

Az indulatok féken tartása bizony néha nagyon nehéz. Az indulatkezelést a gyerekek minta után tanulják, ezért aki hosszútávon jót akar magának, annak érdemes erőfeszítést tennie. Az indulatkezelés lépéseit lehet együtt tanulni a gyerekkel.

A gyerekek természetes biológiai késztetése, hogy a feszült helyzetekből kilépjenek. A szülők sokszor ezt nem engedik meg, és ráparancsolnak, hogy "Itt maradsz! Még nem fejeztem be." Tiszteletlenségnek tekintik, ha a gyerek el akar menni.
 

Az indulatkezelés 5 lépése - Mit tegyél szülőként és mit taníts a gyereknek?


1. Vonulj el, hogy megnyugodj - Engedd elmenni, hogy megnyugodjon
A kontroll tanításánál viszont erre a viselkedésre építve kezdünk. Engedni kell elmenni, sőt, ha megnyugodott, akkor meg is dicsérni: "Láttam, hogy nagyon dühös/feszült lettél és szó nélkül elmentél megnyugodni, ez nagy önuralomra vall." - vagy valami hasonlót mondunk.

Természetesen mintát is kell nyújtani a szülőnek. Dühösen nem lehet megbeszélni semmit, csak bántani, megalázni lehet a másikat. Ezért, amikor a szülő dühös lesz, neki is meg kell szakítani a helyzetet. Át lehet menni a másik szobába, vagy legalább elfordulni.

2. Fogalmazd meg, milyen állapotban vagy - Segítsd a gyereknek megfogalmazni az állapotát
Második lépés, hogy az állapotunkat megfogalmazzuk a gyereknek. Ki kell találni jó előre olyan mondatokat, amit ilyen helyzetben mondunk a gyereknek, és figyelj arra is, hogy "én-közlést" használj, például:
"Most nagyon mérges vagyok, nem is mondok addig semmit, amíg nem nyugodtam meg."
"Előbb megnyugszom, utána beszélünk róla."
Kamasznak már olyat is mondhatunk: "Most bemegyek a szobámba lehiggadni, mert ez nagyon rosszulesett"

Azt a mintát kell nyújtani, amit tanítani is kívánunk, vagyis hogy megpróbáljuk elkerülni a meggondolatlan beszédet. Az indulatkezelés mindenkinek a saját problémája, azt mindenki maga kezeli a saját módszereivel. Ezért a mondatoknak önmagunkra, a saját indulatunkra és a saját taktikánkra kell vonatkoznia. Tehát nem ujjal mutogatunk a gyerekre, hogy rossz vagy, rosszat tettél, csúnyán/hálátlanul viselkedtél, hanem a saját érzéseinkről beszélünk, azaz hogy a gyerek viselkedése belőlünk milyen érzéseket váltott ki (mérges vagyok, dühös vagyok, megbántva érzem magam...)

3. Próbálj ki ötleteket a megnyugvásra - Adj ötleteket a gyereknek a megnyugvásra
Harmadik lépés maga a megnyugvás. Mély levegőt venni, relaxálni, számolni, zenét hallgatni, énekelni, táncolni, elmondani egy verset, bekapni egy jégkockát, megmosni (a saját) arcunkat, forgatni egy karikát, nézegetni valamit, ugrándozni, elmenni futni... végtelen a sor. Kísérletezni kell, míg meg nem találjuk a nekünk segítőt.  

4. Reagálj higgadtan és helyesen - Tanítsd meg a gyereknek, hogyan oldhat meg egy ilyen helyzetet
Negyedik lépés a döntéshozatal, azaz hogy mit reagálunk, mi lesz a helyzet megoldása:
- Gyerekként megoldás lehet a kompromisszum, bocsánatkérés, helyrehozás stb.
- Szülőként tanítani is kell a gyereket, ezért sokszor a gyerek viselkedésének a következményéről, esetleg a büntetésről kell határozni. Lehet, hogy a másik szülővel is kell egyeztetni, ha nagyobb dologról van szó.

Amikor lehiggadtunk, akkor kell a gyerekkel beszélni és ha szükséges, akkor a következményeket is megmondani.
Olyan helyzet is lehet, amikor nem tudjuk, mi legyen a viselkedésének a következménye - ilyenkor elmondjuk neki, hogy lesz következmény, de még meg kell beszéljem apával/anyával, vagy gondolkodnom kell rajta, vagy a családi kupaktanácson fogjuk megbeszélni, mert a többieket is érinti.

Szerintem nem nagyon létezik olyan helyzet, amikor azonnal meg kellene mondanunk, hogy mi legyen a gyerek viselkedésének a következménye. Ha dühbe jövünk, többnyire csak azért beszélünk, hogy csökkentsük a feszültséget.

5. Lezárás: Tanítsd meg a gyereknek, hogyan ismerje fel a dühöt
Ha már ezeket a lépéseket használjuk, akkor zárásként elkezdhetjük a tulajdonképpeni első lépést tanítani. Arról beszélni a gyerekkel, hogy hogyan ismeri fel a dühét vagy feszültségét. Ezt mindenki máshol érzi a testében. Van, akinek a torka szorul össze, van aki elvörösödik, vagy a gyomrában, mellkasában érez nyomást.
hirdetés

MÉG NINCS MEG A TÖKÉLETES AJÁNDÉK GYERMEKED SZÁMÁRA?

Szerezz be mindent egy helyen. Több ezer játék, korcsoportok, márkák, típusok szerinti keresés
KATTINTS MOST, HOGY MÉG IDŐBEN MEGÉRKEZZENEK  >>

vonal

[x] hirdetés


Mondjuk el, hogy mi hogyan ismerjük föl. Arra kell rátanulni, hogy ha már az első jeleket észleljük, akkor sokkal könnyebben leállítjuk és nem fogunk olyat tenni vagy mondani, amit később megbánnánk.
 

Düh vagy ijedtség - Nem mindegy!

 

Amikor megijeszt bennünket a kisgyerek viselkedése

Kicsiknél sokszor nem annyira dühösek, mind inkább ijedtek leszünk. Például, ha felmászik az ablakba a gyerek, azonnal leszedem, meg is mondhatom, hogy megijedtem, de ez nem a gyerek problémája. Az én ijedtségemet nekem kell kezelnem például azzal, hogy biztonságossá teszem az ablakot és ezért nem büntetem a gyereket, de megbeszélem, és megmutatom, hogy miért veszélyes, és mi a szabály.
 

Ha idegesítő a gyerek viselkedése

Ha idegesít, hogy zörög, szaladgál, az nem az ő hibája. A szülőnek kell tudni, miért ilyen, például nem volt még kint a levegőn, éhes, vagy túlpörgött, mert fáradt, stb.
 

Ha úgy érezzük, provokál a gyerek

Igazi dühöt inkább nagyobb gyereknél szoktunk érezni, aki provokál bennünket. A legnagyobb indulatot pedig a tehetetlenség érzése váltja ki, különösen értékrend sértéseknél. Ezeknek egyike sem kívánja meg az azonnali döntéseket. Azt jó megtanítani a gyereknek, hogy döntéseket, nyugodtan, átgondolva hozunk.

Fontos: Minél problémásabb a gyerek viselkedése, annál fontosabb, hogy tiszta üzeneteket adjunk!

A megbeszélés a gyerekkel egyszerű legyen:
- ha szabályt szegett, kérdezzünk rá, hogy tudja-e mi a szabály
- ha nem tudja, mondjuk el és kérdezzük meg, hogy tudja-e, miért van ez a szabály

Beszéljünk a megoldásról is:
Például az a szabály, hogy nem lehet a lakásban labdázni, akkor ezt akarjuk hallani, utána azt, hogy veszélyes, mert betörhet az ablak, leeshet a csillár. Labdázni az udvaron, vagy a játszótéren lehet, de pl. papírgalacsinnal dobálhat célba a szemetesládába.

Ha nagyobb a gyerek és provokált, akkor ugyanúgy rákérdezünk a szabályra, majd kérjük, hogy hozza a labdát, és azt mondjuk, hogy akkor mi tesszük el, és majd akkor veheti elő, ha megyünk a játszótérre.
Ha kárt okozott, akkor összetakaríttatjuk vele, és ki kell találnia, hogyan hozza helyre.

A kontrollt tanulni kell
Minél indulatosabb valaki, annál fontosabb, hogy tudja kontrollálni magát. A kontrollt pedig tanulni kell. Eléggé elterjedt az a nézet, ami egy félreértésen alapulva azt mondja, hogy az indulatokat ki kell élni, ezért bokszzsákot vesznek a gyereknek és küzdősportra íratják őket.

Figyeljünk a gyerek természetére, ehhez szabjuk a lenyugvás eszközét
Egy szorongó gyereket fel kell szabadítani, neki még lehet, hogy segítenek is ezek a dolgok, de az indulatos gyereket megnyugodni kell tanítani. Azokat az eszközöket kell keresni, ami ellazítja a gyereket, például: joga, relaxáció, meditáció.

Nagyon fontos azonban, hogy mindig a gyerek természetéből induljunk ki. Például sok gyerek nem szereti a testi érintést, akkor ne vigyük judóra. Az ADHD-sok jó része imádja a feszítés-lazítás típusú relaxációt, de a legtöbbüknek nincs türelme az autogén tréninghez.

Az indulatosság, mint ahogy a viselkedés-szevezési zavar is, csak egy kis része a személyiségnek, ezért az irányt kell tudni, vagyis hogy kontrollt és megnyugvási módokat akarunk tanítani. Azonban, hogy ezeknek mi lesz a konkrét tartalma, azt a gyerekkel együtt keressük.

Olvasd el ezt is!
Így hangolódj rá a gyermekedre: Egy hasznos kommunikációs trükk, hogy valóban szót értsetek »


Forrás: Facebook/Dr. László Zsuzsa pszichológus
Fotó:

Címkék: indulatkezelés, indulatkontroll, düh, szakpszichológus

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Így hangolódj rá a gyermekedre: Egy hasznos kommunikációs trükk, hogy valóban szót értsetek egymással
Így hangolódj rá a gyermekedre: Egy hasznos kommunikációs trükk, hogy valóban szót értsetek egymással

Bármiről legyen is szó, két ember nem tud egy dolgot ugyanúgy látni, még kevésbé tud róla ugyanúgy beszélni. Ezért fontos, hogy ne csak a gyerek mondandójára figyelj, hanem a közlésmódra is, mert ez sokat elárul arról, hogyan látja a világot.

tovább a cikkre
Ezekre figyelj oda, ha eljössz meglátogatni az újszülött kistesómat - 10 fontos kérés a nagytesótól
Ezekre figyelj oda, ha eljössz meglátogatni az újszülött kistesómat - 10 fontos kérés a nagytesótól

Amikor megszületik a második gyermek, akkor nem csak a szülőknek kell belerázódniuk abba, hogy immáron négytagú lett a család, hanem bizony az eddig egyetlen, de hirtelen nagytesóvá avanzsált elsőszülöttnek is meg kell szoknia a helyzetet.

tovább a cikkre
Mire készít fel az iskola és mire nem? - Ezt teheted, ha az iskolától frusztrált, rosszkedvű lesz a gyerek
Mire készít fel az iskola és mire nem? - Ezt teheted, ha az iskolától frusztrált, rosszkedvű lesz a gyerek

Nemcsak az a baj, hogy az ismeretátadó, számonkérő rendszer ma már szemléletében elavult, hanem az is, hogy ez egy kudarc-orientált oktatás.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zellerfőzelék

Zellerfőzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Zeller (mennyisége a baba igényétől függ) Anyatej, vagy forralt víz

Recept:

A zellert alaposan megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés vízben puhára főzzük. Mikor kicsit kihűlt, teljesen krémesre turmixoljuk. Anyatejjel, forralt vízzel hígíthatjuk.DIETETIKUS VÉLEMÉNYE

A zellert a zöldségek bevezetésén&e(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

10 illemszabály, amit már egy gyereknek is tudnia kell - Mire tanítsd a gyermeked kiskorától kezdve?

vissza vissza