Ez a legnehezebb korszak a gyereknevelésben - Meglepő eredményt hozott egy kutatás, melyben szülőket kérdeztek

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ez a legnehezebb korszak a gyereknevelésben - Meglepő eredményt hozott egy kutatás, melyben szülőket kérdeztek Melyik a legnehezebb korszak a gyereknevelésben? Bár sokan a dackorszakot szokták említeni, egy online felmérés szerint nem a totyogós gyerekeket a legnagyobb kihívás nevelni. Melyik a legnehezebb korszak a gyereknevelésben? Bár sokan a dackorszakot szokták említeni, egy online felmérés szerint nem a totyogós gyerekeket a legnagyobb kihívás nevelni.

A Onepoll online kérdőívét kétezer szülő töltötte ki, és az eredmények alapján a 2-4 éves gyerekekkel sokkal egyszerűbb bánni, ellentétben a 8 évesekkel, akik rendszeresen próbára teszik a szülők türelmét. A felmérésben az is kiderült, a 6 éves gyerekek nevelése egyszerűbb, mint várták, a legtöbb érzelemkitörést pedig a 7 évesek produkálják - ugyanakkor legintenzívebben a 8 évesek hisztiznek. Nem véletlenül hívják egyesek "aljas nyolcasnak" ezt az életkort.

Az aljas nyolcas
Hogy miért pont egy 8 éves gyerek az igazi kemény dió? Több oka is van - egy nyolcévest sokan "nagy gyereknek" tartanak, már a suliban sem kezdő, kialakulóban a személyisége, van már önállósága és szabad akaratából akar dönteni, ugyanakkor még vágyik az ölelésre és a szeretgetésre. Biológiai értelemben nézve pedig szinte már kistini, a szervezete lassan a pubertáskorba lép és a hormonjai kezdenek beindulni.



Makacskodás és hiszti
Egy nyolcéves már önfejű, makacskodik, nem ritka, hogy rávágja a szülőkre az ajtót vagy a szemét forgatja, amikor a szülei megkérik, hogy mondjuk segítsen a házimunkában. Persze ezzel az állandó ellenállással éppen a saját határait keresgéli, és próbálja kialakítani az egyéniségét. Ugyanakkor bármennyire is gyakori fejfájást okoz a nagy önállóskodással a szülőknek, egy nehéz nap vagy egy durva hiszti után egy nyolcéves még vágyik az ölelgetésre, szeretgetésre, a bújásra- és akkor cselekszünk helyesen, ha ezt megadjuk neki.

Még mielőtt nagyon elkeserednél, hogy mi vár rád majd, ha a gyerek nyolcéves lesz, van a nyolcéves kornak pozitívuma is: a megkérdezett szülők a nehéz pillanatok mellett azért azt is megemlítették, mennyire meglepte őket, hogy milyen gyorsan felnőttek és önállóvá váltak a gyerekeik - szóval ne aggódj, bármennyire is nehéznek tűnik, azért átmeneti időszakról van szó.

Olvasd el ezt is!
Pozitív gyereknevelés: 15 gyakorlatias tanács szülőknek - Ezt tedd kiabálás és büntetés helyett, hogy valóban szót érts a gyerekkel »


Azért a tinikor sem könnyű
Természetesen előfordulhat, hogy nálatok viszonylag nyugis időszak a nyolcéves kor, hogy aztán majd a tinikorban igazán fenekestül felforduljon minden. Ne feledd, végső soron az a normális, hogy a gyerek előbb-utóbb átessen ezen a dacolós-önállóskodó korszakon, hiszen csak így tud sikeresen leválni a szülőkről, és lehet aztán belőle magabiztos, önálló döntéseket hozni tudó - és a döntései következményét is elismerő - felnőtt.

Forrás: Parents.com
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2022.12.05