2023. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > 10 illemszabály, amit már egy gyereknek is tudnia kell - Mire tanítsd a gyermeked kiskorától kezdve? - Szülők Lapja

10 illemszabály, amit már egy gyereknek is tudnia kell - Mire tanítsd a gyermeked kiskorától kezdve?

Szülőklapja képBár a jó modor mintha kezdene kikopni a köztudatból, azért az ember még mindig társas lény - és a társas érintkezések során igenis nagy szerepe van annak, hogyan bánunk a másikkal a szavak szintjén vagy a tetteinkkel.

Szerző: Szülők lapja
2022-12-07
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Bár a jó modor mintha kezdene kikopni a köztudatból és egyesek azt gondolják, felesleges a nagy udvariaskodás, azért az ember még mindig társas lény - és a társas érintkezések során igenis nagy szerepe van annak, hogyan bánunk a másikkal a szavak szintjén vagy a tetteinkkel.

Természetesen a jó modor tanításánál is sokat nyom a latban, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést és öntudatlanul leutánoz minket - például ha megtapasztalja, hogy mi mindig köszönünk, ha belépünk valahova, és elköszönünk távozáskor, akkor előbb-utóbb ő is így fogja csinálni -, de a példamutatás mellett nem árt, ha tudatosan is megtanítjuk neki a legfontosabb szabályokat. Most 10 alapvető illemszabályt gyűjtöttünk össze, amit már egy gyereknek is illik tudnia.

1. Tedd hozzá: "Kérem szépen", "Légyszi/Légy szíves" és "Köszönöm"
Ez az alap, a legelső, amit taníts meg a gyereknek, hogy miként tud kérni valamit - és hogyan tudja megköszönni, ha kap valamit. Nem kell túlmagyarázni, egyszerűen csak tedd mindig a mondandójához a megfelelő kifejezést és ismételd meg, hogy hallja helyesen: Például azt, hogy "Add oda a labdát" kiegészíted: "Légyszi, anya, add oda a labdát". Tanítsd meg neki, hogy a Köszönöm-öt használja akkor is, ha valaki megkínálja vagy ajándékot kap, de akár már kicsi korban is megtanulhatja egyszerűen és kedvesen megköszönni, ha valaki megdicséri vagy bókot kap a ruhájára, hajára.

2. Ne szakíts félbe
Gyerekeknél gyakran előfordul, hogy valami fontos mondanivalóval egyszerűen nem tudnak várni - és ez legtöbbször éppen akkor jut eszükbe, amikor mi telefonálunk vagy egy másik felnőttel beszélgetünk. Tanítsd meg a gyermekednek, hogy - ha csak nem vészhelyzetről van szó - ne ordítson közbe, míg te mással beszélsz, hanem finoman érjen a válladhoz és a szemével jelezze, hogy közölne valamit. Aztán várja meg, amíg te reagálsz. Nagyobb gyereknek megtaníthatod az Elnézést használatát is.

3. Használd, hogy "Elnézést"
A szót két értelemben is használhatjuk: egyrészt akkor, ha a gyereknek sürgős közlendője akad és félbeszakítja a társalgást, hogy segítséget kérjen. Másrészt pedig akkor, ha mondjuk véletlenül rálép valaki lábára vagy meglöki - nincs ezzel baj, előfordul, csak ne felejtsen utána elnézést kérni a másiktól, legyen az akár felnőtt vagy gyerek.

4. Viselkedj az asztalnál
Az étkezéseknek is jó, ha megvan a maga rituáléja. Nem csak az fontos, hogy a család együtt, egy asztalnál eszik, de az is, mennyire figyelnek oda egymásra a családtagok. Az asztalhoz ne engedj játékot vagy telefont odavinni (felnőtteknek sem!), emellett tanítsd meg a gyereknek, mit kezdjen az evőeszközökkel, hogyan egyen kulturáltan, hogyan használja a szalvétát, hogyan kérjen még repetát, hogy ne egyen/igyon bele más ételébe/italába, mit tegyen, ha nem ízlik neki az étel vagy ha végzett az evéssel, hogyan kívánjon jó étvágyat.5. Vendégként is ügyelj a jó modorra
Előfordul, hogy a gyerek vendégségbe megy a barátjához vagy osztálytársához, szülinapi vagy ottalvós bulira hívják. Éppen ezért fontos, hogy a gyermeked ott is tisztában legyen az illemszabályokkal, azokat tartsa be akkor is, ha mi nem látjuk. Azt is érdemes mondanod neki, hogy minden háznál megvannak a sajátos szokások, ha tehát vendégeskedik, akkor az ottani szabályok szerint tegye azt. Természetesen az alapdolgokra ugyanúgy figyeljen: húzza le maga után a vécét, mosson kezet, köszönje meg az ételt, ne szemeteljen, vigyázzon a berendezésre, stb.

6. Először kopogj
A gyerek előtt nincs akadály, egy becsukott ajtó se érdekli. Jó, ha idejében megtanulja, a csukott ajtónak funkciója van, aki bent tartózkodik, általában nem akarja, hogy zavarják. Így először kopogjon, várja meg a választ, és csak azután lépjen a helyiségbe, ne rontson rá senkire kopogás nélkül.

7. Tartózkodj a negatív kommentektől
E téren sok felnőttnek is lenne fejlődni valója, mindenesetre a gyermekednek tanítsd meg az aranyszabályt: Ha a másik ember nem tud 5 perc alatt változtatni azon, ami miatt szóltunk neki, akkor inkább hallgassunk. Ilyen például, ha szólunk (persze diszkréten félrevonva), hogy valami ráragadt a cipőjére, belegubancolódott a hajába, odaragadt a fogai közé. De alapjáraton ne hagyd, hogy a gyerek becsmérelje más kinézetét, ruházatát, ízlését - ha nem tud kedveset mondani neki, inkább ne is szóljon egyáltalán, tartsa meg magának a kritikát, teljesen felesleges.

8. Figyelj másokra
Bár egy gyerek hajlamos az gondolni, a világ körülötte forog, nem baj, ha megtanulja, mások is léteznek rajta kívül. Egyszóval figyeljen oda másokra: adja át a helyet az időseknek a buszon, ne tolakodjon, engedjen előre másokat, ne vegye el az utolsó sütit más orra elől, ne mohóskodjon, segítsen kipakolni vásárlás után, stb.9. Ne nézz le senkit
A gyerek rengeteg más emberrel találkozhat egy nap, akik a munkájukat végzik: buszsofőrrel, eladóval, pincérnővel, kukással, orvossal, tanítónővel, takarítóval, postással. Tanítsd meg neki, hogy mindenkivel bánjon előzékenyen és udvariasan - köszönjön, mosolyogjon, legyen kedves. Senki nem különb a másiknál, és mindenki munkájára ugyanakkora szükség van. És higgye el, ha ő kedves, akkor legtöbbször a másik ember is az lesz.

10. Ne csúfolódj, ne gúnyolódj
Remélhetőleg szülőként te sem gúnyolod "vicceskedve" a gyereket, és neki se hagyd, hogy mással ezt tegye. Mindenkit lehetne csúfolni valamiért, de éppen ezért teljesen felesleges, és csak a rosszindulatunkat vagy irigységünket fejezi ki. Mindenkinek joga van olyannak lenni, amilyen  - ahogy nekünk, úgy másoknak is.

+1 Tanulj meg beszélgetni
Ahhoz, hogy az ember a mindennapi életben jól boldoguljon, szükséges a kommunikáció, a másik emberrel való verbális kontaktus. Egyebek közt meg kell tanulni értően figyelni, hallgatni és reagálni, beszélgetni mindenféle témáról, kérdést feltenni és kérdésre válaszolni. Sokat segíthet, ha gyakran olvasol mesét, történetet a gyermekednek, vagy ha nap végén megbeszélitek, kivel mi történt, így a gyerek észrevétlenül sajátíthatja el, mit is jelent egy jóízűt beszélgetni.

Forrás: az iMom cikke nyomán
Fotó: Freepik/studio4rt, Rawpixel

Címkék: illemszabály, jó modor, illemtudó, kommunikáció, udvarias viselkedés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ne kérdezd azt a gyerektől, hogy
Ne kérdezd azt a gyerektől, hogy "Miért?" - Így reagálj legközelebb, ha a gyermeked valami rosszat tesz

Amikor a gyerek valami rosszat tesz, talán a leggyakrabban elhangzó kérdés, hogy "Miért?". Legszívesebben azt ajánlanám minden szülőnek, hogy ne használja ezt a szót, mondja a pszichológus - és az indokait is kifejti.

tovább a cikkre
Ez a legnehezebb korszak a gyereknevelésben - Meglepő eredményt hozott egy kutatás, melyben szülőket kérdeztek
Ez a legnehezebb korszak a gyereknevelésben - Meglepő eredményt hozott egy kutatás, melyben szülőket kérdeztek

Melyik a legnehezebb korszak a gyereknevelésben? Bár sokan a dackorszakot szokták említeni, egy online felmérés szerint nem a totyogós gyerekeket a legnagyobb kihívás nevelni.

tovább a cikkre
Ezt tanítsd meg a gyereknek 10 éves koráig! - 10 készség, ami segít neki, hogy könnyebben boldoguljon az életben
Ezt tanítsd meg a gyereknek 10 éves koráig! - 10 készség, ami segít neki, hogy könnyebben boldoguljon az életben

Bármennyire is modern korban élünk, muszáj jó néhány olyan készséget is megtanítanunk a gyermekünknek, melyek szükségesek lesznek majd a boldogulásához és az önálló élethez.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Töltött tojás

Töltött tojás

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: tojás majonéz mustár pritamin paprika póréhagyma tejföl reszelt sajt fűszerpaprika ízlés szerint!

Recept:

A tojásokat alaposan megmossuk, majd héjában keményre főzzük (kb. 15 perc). Amikor kihűlt, megpucoljuk, hosszában kettévágjuk. A sárgáját külön tálba tesszük, összetörjük, hozzákeverünk annyi tejfölt, hogy krémes legyen, ízesítjük majon&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

"Kivettem a 12 éves lányom az iskolából, hogy influenszer lehessen"

vissza vissza