2023. december 11 |Dániel...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Olvasás fejlesztése: Ezzel az egyszerű trükkel könnyedén rá tudod venni a gyereket, hogy gyakorolja az olvasást - Szülők Lapja

Olvasás fejlesztése: Ezzel az egyszerű trükkel könnyedén rá tudod venni a gyereket, hogy gyakorolja az olvasást

Szülőklapja képA gyerek utál olvasni és sokkal inkább kütyüzne? Ez a szuper gyereknevelési trükk okosan összeköti a kettőt, így egyszerre szabályozhatód a gyerek képernyőidejét, és gyakorolhatja az olvasást - önszántából.

Szerző: Szülők lapja
2023-01-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Bár lehet, hogy van olyan baba, aki mini könyvvel a kezében jön világra, és két szoptatás között Nietzsche-idézeteket felolvasva szórakoztatja az anyukáját, azért a gyerekek egy része mégiscsak szenvedésnek éli meg az olvasást, legalábbis eleinte.

Nekünk, felnőtteknek ugyan már szinte észrevehetetlen rutin, de az írás és olvasás megtanulása - valljuk be - eléggé melós. Megtanulni a kis-nagybetűket, a nyomtatottat és írtat, aztán összeolvasni őket, pláne még értelmezni is nem könnyű.

Ráadásul az iskolában nagy a hajtás, gyorsan jönnek az újabb megtanulandó betűk, nincs idő a túl sok gyakorlásra, így otthon próbáljuk fejleszteni a gyerek olvasási képességét - akár önszántunkból, vagy mert a tanító néni is ezt javasolja.Olvasni megtanulni nem könnyű
Persze ha a tanító néni kéri az iskolában, hogy olvasson fel a gyerek egy-két mondatot, ott nem fog ellenkezni. Otthon viszont már nyugodtan makacskodhat és ellenkezhet, ha nincs hozzá kedve, vagy egyszerűen csak bizonytalannak érzi magát. Helyette sokkal inkább kütyüzne, tévézne, játszana valamit a számítógépen.

A kütyüknek nagyobb a vonzereje
Tény, a könyvek helyét az utóbbi évtizedekben átvette a számítógép, az okostelefon, egy korábbi kutatás szerint a magyar tízévesek többségének már van saját mobiltelefonja. A játékok ingergazdag világa gyorsan beszippantja a gyerekeket, így aztán sok szülő nem csak azzal küzd, hogy a gyerek alig akar olvasni, de ezzel párhuzamosan arra is panaszkodnak, hogy órákig az interneten lóg és játszik vagy csak kütyüzget.

Erre a két problémára egyszerre kínál megoldást egy okos gyereknevelési trükk, melynek lényege, hogy az olvasással töltött idő - akár ha pénz lenne - beváltható képernyő előtt töltött időre. Azaz amennyi időt olvas a gyermekünk, pontosan annyi időt eltölthet a telefonjával, netezéssel, Fortnite-ozással, vagy a kedvenc meséi, sorozatai nézésével (vagy legózással, bármivel, ami kikapcsolja).
 

Így vedd rá a gyereket az olvasásra könnyedén, 3 lépésben


1. Szerezzétek be a könyvet
Hogy semmiképpen se élje meg büntetésnek, igyekezz vonzóvá tenni számára az olvasást. Menjetek el együtt könyvtárba - a legtöbb helyen vannak kimondottan kezdő olvasóknak ajánlott könyvek -, vagy akár egy könyvesboltba, és válasszatok együtt olyan könyvet, ami felkelti a gyerek figyelmét.

Figyelj arra, hogy a könyv ne legyen túl vastag, a betűméret legyen a szokásosnál nagyobb és képek is legyenek benne, melyek megtörik a szöveget. Ami pedig a könyv tartalmát illeti, lehetnek rövid történetek, egybefüggő regény, de akár gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyvet is választhattok - a lényeg, hogy a gyerek döntse el, mit olvasna.

2. Hagyd, hogy a gyerek halmozza az időzsetont
Bár minden okostelefonon van stopperóra, ötletesebb beszerezni egy régimódi mutatós órát vagy stopperórát, amivel mérhető a gyerek olvasással töltött ideje.A módszer egyszerű: amikor a gyerek leül olvasni, elindítjátok az órát (vagy leolvassátok a mutatósról, és feljegyzitek), és amennyi időt a gyerek olvasással tölt, annyi időt válthat be kütyüzésre. Szeretne este még egy órát Fortnite-ozni? Semmi probléma, akkor egy órát töltsön el olvasással.

Ez a módszer nem csak segít a gyereknek, hogy önmaga szabályozza a képernyő előtt töltött időt, de megtanítja egy kicsit előre tervezni is. Egy a lényeg: ne legyenek kiskapuk, kibúvók, ha 10 percet bírt csak olvasni, az csupán 10 perc kütyüzés. Eleinte biztosan próbál majd alkudozni, de tartsd magad a szabályhoz, akkor ő is hamar megszokja.

Érdemes akár a hűtőn vagy egy noteszban vezetni az olvasással, illetve kütyüzéssel töltött időt - mert lehet, hogy egy órát olvas, de csak fél órát kütyüzik, tehát marad még 30 percre való időzsetonja.

Úgy is csinálhatjátok, hogy ha napi 30 perc kütyüzés engedélyezett, akkor az óra időzítőjét beállítod erre az időpontra, és jelez (vagy akár visszaszámol), ha a gyerek elérte a tervezett időt.

3. Szabd a gyermekedre a módszert
Természetesen ahány ház, annyi szokás: biztosan van olyan gyerek, akinek suliidőben hétköznap nem engedélyezett az internetezés, ellenben a hétköznapi olvasásért járó összes időzsetont elhasználhatja a hétvégén. Más gyereknél a napi kis olvasás-kis kütyüzés válik be - a módszer éppen azért jó, mert rugalmas. Te ismered legjobban a gyermekedet, a lényeg, hogy legyenek korlátok és azokhoz tartsátok is magatokat.Arra azonban mindenképpen figyelj, hogy egy kisiskolásnál a napi képernyőidő ne haladja meg a 3 órát. Mindemellett pedig azt is tartsd szem előtt, hogy egy 6-12 éves gyereknek ideális esetben legalább 9 óra alvásra van szüksége, tehát fontos megszabnod, hogy az olvasás vagy kütyüzés maximum meddig tarthat este.

Megjegyzés: A módszer az írás gyakorlására is megfelel, ebben az esetben írjon naplót a gyerek vagy másoljon le egy részt a kedvenc történetéből, ezzel is gyakorolja az összpontosítást, helyesírást - az ezzel eltöltött időért jár az időzseton.

Forrás: A Haba cikke nyomán
Fotók: Freepik, Freepik

Címkék: olvasás, kütyüzés, gyereknevelési trükk, utál olvasni a gyerekem, olvasás gyakorlása, olvasás fejlesztése

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Illemszabályok gyerekeknek - 11+1 tanács, hogy gyermeked tudjon viselkedni társas helyzetekben
Illemszabályok gyerekeknek - 11+1 tanács, hogy gyermeked tudjon viselkedni társas helyzetekben

Hogyan viselkedjen egy gyerek társas helyzetben? Milyen illemszabályokat illik tudnia már kicsi korában? Hogyan gyakoroljuk vele az udvarias viselkedést? Gátolja-e a gyerek önmegvalósítását, ha illedelmes viselkedésre neveljük?

tovább a cikkre
Hiszti kezelése kisebb és nagyobb gyereknél: Így tudod segíteni a gyermeked, hogyan kontrollálja az indulatait
Hiszti kezelése kisebb és nagyobb gyereknél: Így tudod segíteni a gyermeked, hogyan kontrollálja az indulatait

A hiszti az egyik legkellemetlenebb dolog, amit a gyerekek csinálnak. Szülőként tudjuk, hogy a hisztit megerősíteni nem szabad, de akkor mit csináljunk? Miért alakul ki a hiszti és mit tehetsz ellene ha kisebb, vagy ha nagyobb a gyerek?

tovább a cikkre
Amikor egy családban a gyerek irányít - 3 jószándékú nevelési hiba, amit kerülj el, ha nem akarsz zsarnok gyereket
Amikor egy családban a gyerek irányít - 3 jószándékú nevelési hiba, amit kerülj el, ha nem akarsz zsarnok gyereket

Bár szülőként hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy akkor lesz a gyermekünk boldog, ha teljesítjük a kívánságait és mindent megkap, és ha nem szabunk számára korlátokat, valójában ezzel csak zsarnokká neveljük a gyereket.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza