Szobatisztaság télen? - 4 hasznos praktika, amivel könnyebben leszokik a gyerek a pelenkáról

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Szobatisztaság télen? - 4 hasznos praktika, amivel könnyebben leszokik a gyerek a pelenkáról

Egy ideje tartja magát a tévhit, hogy a szobatisztaság kialakulásának legjobb ideje tavasszal és nyáron van, pedig az optimális időpont a gyermek igényétől függ, mondja a szakember. Hogyan könnyítsd meg a gyereknek a bilire szokást?

Egy ideje tartja magát a tévhit, hogy a szobatisztaság kialakulásának legjobb ideje tavasszal és nyáron van. B. Szirtes Dóra Ösztönanyu szerint ugyanis az optimális időpont nem az évszaktól, hanem a gyermek igényétől függ.

- Belénk ivódott, hogy a szobatisztaságot tavasszal és nyáron érdemes elkezdeni, ez azonban egyértelműen nem igaz. Persze nekünk, szülőknek kényelmes, ha minél kevesebb ruhát kell mosni, ha baleset történik, de sokkal több problémánk lesz akkor, ha a szobatisztaság igényét mutató gyermekünket eltereljük erről és csak hónapokkal később kezdünk el vele próbálkozni - magyarázza B. Szirtes Dóra Montessori pedagógus.

18 hónapos kortól kezd nőni a gyerekben az igény a szobatisztaságra
Hozzáteszi: Montessori a megfigyelései alapján azt állapította meg, hogy 18 hónapos kortól figyelhető meg a gyermekeknél egy érzékeny periódus a szobatisztaságra, ami egészen három éves korig tart. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb valószínűséggel másfél éves kortól kezdenek el a kicsik érdeklődni, két, két és fél éves kortól pedig szobatisztává válnak.



Figyeld meg a gyermekedet
Honnan tudhatjuk, hogy eljött a bilire szoktatás ideje? Ösztönanyu szerint a választ erre a kérdésre akkor kapjuk meg, ha megfigyeljük a gyerekünket.

- Érdeklődik a mosdó iránt? Követ bennünket? Nézi, megfogja, esetleg játszik az ott lévő eszközökkel? Jelez, hogy ha szükségletét végzi a pelenkájába vagy egyértelműen észrevesszük, hogy mikor ürít? Ha igen, akkor nincs más dolgunk, minthogy megadjuk neki azt, amire szüksége van, azaz meg kell teremtenünk neki a környezetet a szobatisztaság felé vezető úthoz - mondja a szakértő.

B. Szirtes Dóra hangsúlyozza: sokkal egyszerűbbnek tűnik nyáron egy réteg ruhában elkezdeni a szobatisztaságra nevelést, de ha a gyermek elhagyja ezt az érzékeny periódust, akkor az a tapasztalat rögzül benne, hogy rendben van az, ha a pelenkába végzi a dolgát és nem lesz késztetése arra, hogy ezen változtasson. Ekkor nekünk kell visszacsalogatni az igényét, ami jóval nagyobb erőfeszítés, mint télen a vastagabb ruhák kimosása.

- Persze, ha elhagytuk ezt az érzékenységi ablakot, akkor is szobatiszta lesz előbb-utóbb a gyermekünk, csak valószínűleg hosszabb és nehezebb utat kell majd bejárnunk – teszi hozzá.
 

4 hasznos praktika, amivel könnyebben leszokik a gyerek a pelenkáról


A szakértő szerint néhány egyszerű tanács megfogadásával mindenki számára megkönnyíthető a folyamat.

1. A megfelelő bili kiválasztása és elhelyezése
Érdemes a legegyszerűbb bilit megvásárolnunk, a zenélő, kormányos, vagy bármilyen csillogó-villogó eszköz csak eltereli a figyelmét a valódi célokról. A bili közepe legyen kivehető, így könnyebb tisztítani és a tartalmát kiüríteni. A választáskor vegyük figyelembe a gyermekünk és a bili magasságát is, az ideális méretet akkor találjuk meg, ha a kicsi térde közelít a derékszöghöz, így nem kell túlságosan mélyre ülnie.

A bilit tegyük fix helyre a fürdőszobában, alá helyezzünk egy szőnyeget, hogy a gyermek lába ne a hideg kövön legyen. A hideg ugyanis tévútra viheti a kicsiket, érzi az érzést akkor is, amikor még nem kell pisilnie, ami csalódáshoz vezethet.

2. Az ideális ruha a siker kulcsa
A téli ruházat legyen olyan, amit könnyen le tudunk tolni róla, amikor a szabadban járunk – és közben nem fázik meg. Érdemes gumis derekú nadrágokat és kétrészes, kantár nélküli overált használnunk. Otthon pedig kényelmes, könnyen letolható nadrágokat használjunk, hogy egyedül is boldoguljon gyermekünk.

3. Ne stresszeljünk!
Fontos, hogy a szobatisztaság megkezdésekor a gyermek és a szülő lelke is rendben legyen. Engedjük el fejben azt a félelmet, hogy mennyivel kényelmetlenebb és nehezebb a vastagabb ruhákat kimosni és ne stresszeljünk azon sem, ha az overálnadrágban történik a baleset. Ha könnyedén vesszük ezeket a kihívásokat, gyermekünk is könnyebben veszi az elé gördülő akadályokat a folyamat során.

4. Az első napok
A legnehezebb pont az, amikor eljutunk odáig, hogy levegyük a pelenkát. A szakértő szerint ajánlott ilyenkor három napig otthon tartózkodni és a saját lakásunkban kialakítani a szokásokat, hogy rögzüljön, mi történik ilyenkor. Ezt követően is úgy érdemes elmenni otthonról, hogy a pelus lekerülésétől kezdve fókuszáltan figyelünk arra, hogy amikor gyermekünk jelez, azonnal reagáljunk és vigyük mosdóra!

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2023.01.27