Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Így előzd meg az öltözködés miatti hisztit 3 egyszerű lépésben - Szülők Lapja

Így előzd meg az öltözködés miatti hisztit 3 egyszerű lépésben

Szülőklapja képA gyermekek hajlamosak ragaszkodni kedvenc ruhadarabjaikhoz és gyakran makacsolják meg magukat öltözködés során. A szakember szerint azonban három tudatos lépéssel megelőzhető az ebből eredő folyamatos vita.

Szerző: Szülők lapja
2023-03-20
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A gyermekek hajlamosak ragaszkodni kedvenc ruhadarabjaikhoz és gyakran makacsolják meg magukat öltözködés során. B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu szerint azonban három tudatos lépéssel megelőzhető az ebből eredő folyamatos vita.

- Nekünk, szülőknek az a feladatunk, hogy rávezessük a gyermekeinket arra, hogy télen nem lehet fürdőruhában menni az óvodába, nyáron pedig nem érdemes 40 fokban téli csizmában leszaladni a strandra – mondja B. Szirtes Dóra, Montessori pedagógus.

Kiemeli, hogy a kisgyermekkorban azonban van egy olyan érzékeny periódus, amikor egyszerűen nem értik a kicsik, hogy miért nem öltözködhetnek úgy, ahogyan éppen szeretnének. Ilyenkor megnő a hisztik és a dacolások száma. Ezeket a pillanatokat érdemes megragadni a tapasztalatok begyűjtésére. Természetesen mindezt biztonságos körülmények között, a gyermek egészségének figyelembevételével, az észszerűség keretei között kell megtenni.

1. lépés: Tanulás
Az ablak mellé kívülre és belülre is érdemes helyeznünk egy-egy hőmérőt, hogy a külső és a belső hőmérsékletet mérni tudjuk. Ezeken ajánlott bejelölni filctollal azt, hogy honnantól számít jó időnek az hőmérséklet (pl. pirossal), honnan pedig kifejezetten hidegnek (pl. kékkel). Ezek a vonalak viszonyítási alapot adnak a gyermeknek arra, hogy felvehet-e szoknyát harisnya nélkül vagy sem, kell-e télikabát, esetleg elég a kardigán. Ha kiteszünk egy szélforgót, ami szélsebesen szalad körbe-körbe, tudni fogja, hogy annyira fúj a szél, hogy bizony sapkára is szüksége lesz.2. A tanultak megtapasztalása
Ha kimegy az erkélyre a gyermek, vagy az ablakon kidugja a kezét, az aktuális hőmérsékletet és az időjárási körülményeket meg is tudja tapasztalni. Erre szülőként érdemes visszacsatolni, megkérdezni, hogy mit érzett a teste, megtapasztalta-e a hideget vagy a meleget, majd elindulhat egy irányított kérdés-feleleten alapuló párbeszéd arról, hogy milyen ruhadarabokra van szüksége.

Gyakran tapasztaljuk ugyanakkor, hogy a gyermek azt mondja, hogy melege van, miközben mi fázunk. Fontos, hogy az öltözködésnél vegyük figyelembe az egyéni hőérzetek közötti különbségeket, ebben jó támpontot adhat például az, hogy milyen hőmérsékletű vízben szeret fürdeni a kicsi.

3. Választási lehetőség biztosítása
Adjunk neki választási lehetőséget, meghatározott keretek között. Például ha egy átmeneti kabátja és egy tavaszi cipője van, akkor nem tudunk választási lehetőséget adni neki, hiszen adott, hogy mit kell felvennie. Hagyjuk azonban azt, hogy két-három alternatívából ő válassza ki a nadrágját, a pólóját, vagy éppen a sapkáját, ha abból van több választási lehetőség. Fontos az is, hogy csak az aktuális évszaknak megfelelő ruhatár legyen elöl, így elkerülhetjük azt, hogy szakadó esőben szandálban akarjon óvodába indulni.

+1: A csinos ruhát érdemes becsben tartani és csak akkor felvenni, ha van hozzá alkalom. Így megnő az értéke a gyermekünk szemében.

Fotó: Freepik/wayhomestudio

Címkék: hiszti, öltözködés, gyereknevelés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az apa ugyanolyan szülő, mint az anya - Nem szívességet tesz, ha „besegít”, hanem ez a szülői feladata
Az apa ugyanolyan szülő, mint az anya - Nem szívességet tesz, ha „besegít”, hanem ez a szülői feladata

Jó lenne, ha végre tudatosulna mindenkiben, az apa nem csak besegít az anyukának, hanem ő is ugyanolyan jogú és felelősségű szülő, mint a párja. Hiszen együtt vállalták a gyereket.

tovább a cikkre
50 rövid, de velős tanács, hogy jobban éld az életed: Kétezer éves bölcsességek, amik ma is megállják a helyüket
50 rövid, de velős tanács, hogy jobban éld az életed: Kétezer éves bölcsességek, amik ma is megállják a helyüket

A sztoikus filozófusok alapvetése, hogy nem tudunk hatni a világ összes történésére, nem irányíthatunk mindent, ezért meg kell tanulnunk együtt élni a bizonytalansággal, és így kihozni életünkből a legjobbat.

tovább a cikkre
El kell-e mondani a gyereknek, ha valami probléma van vele? - Ezt tanácsolja a szakpszichológus a szülőknek
El kell-e mondani a gyereknek, ha valami probléma van vele? - Ezt tanácsolja a szakpszichológus a szülőknek

A problémás gyereknek fogalma sincs arról, hogy mások miért találják őt furcsának, ezért frusztrált lesz és támadó, ugyanakkor önbizalom hiányos és elkeseredett. Mit tehetsz szülőként, ha a gyermeked más?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Hókifli

Hókifli

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300g liszt 1 db margarin 1 db tojás kevés tej

Recept:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy gyúrható legyen. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd lisztes deszkán kinyújtjuk. Pohárral kiszaggatjuk, közepét darált dióval, vagy lekvárral megtöltjük. Félbehajtjuk, széleit m(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Dinók, játszóház, labirintus, aligátorok, rájasimogatás - Felejthetetlen gyereknapi élményekkel leptek meg húsz gyermeket

vissza vissza