Ezért tanítsd meg a gyereknek a mutatós óra használatát - Akkor is, ha van digitális, mondja a pszichológus

Szülők lapja

Szülők lapja


Ezért tanítsd meg a gyereknek a mutatós óra használatát - Akkor is, ha van digitális, mondja a pszichológus Egyre többször hallom, hogy a gyerek nem tanulta meg, nem akarja megtanulnia mutatós óra használatát. Vagy a szülők nem tartják fontosnak, hogy ebbe energiát tegyenek. Mire jó a mutatós óra, ha van digitális? Egyre többször hallom, hogy a gyerek nem tanulta meg, nem akarja megtanulnia mutatós óra használatát. Vagy a szülők nem tartják fontosnak, hogy ebbe energiát tegyenek. Mire jó a mutatós óra, ha van digitális? - teszi fel a kérdést Dr. László Zsuzsa pszichológus, és el is magyarázza, mennyivel többet tanulhat a gyerek a mutatós óra segítségével.

A mutatós óra leolvasásával egészen könnyedén sokféle idegsejt és agyterület között építhetünk ki kapcsolatot, a mintázat felismeréstől, az elvonatkoztatáson, a szimbolikus gondolkodáson át, az idő fogalmának megértésén, az életszervezésen keresztül egészen az élet értékének és végességének a megértéséig.

Ezért tanítsd meg a gyereknek a mutatós óra használatát - Akkor is, ha van digitális, mondja a pszichológus

A mutatós óra leolvasása az idő fogalmát alakítja ki a tudatunkban (hiszen ténylegesen látja, ahogy pörög a mutató=telik az idő, nem csak a számok ugrálnak, mint egy digitális órán), és az életünk idő általi irányítását teszi megélhetővé.

Ha az időfogalom kialakult, akkor a digitális óra használata már csak ízlés kérdése. Fordítva azonban nem lehet. A digitális óra leolvasása egy mintázat-felismerés, amihez lehet akár cselekvéseket is társítani, de ez soha nem lesz ennél több.
 

Hogyan tanítsd meg gyermekednek az óra leolvasását?


Az óra leolvasás tanításában nem kell erőszakosnak lenni. Egyszerűen az élet részévé kell tenni az idővel gazdálkodást.

1. A legjobb az, ha minden szobában, ahol a gyerek tartózkodik, van egy óra. A legjobbak a standard órák, minta nélküli, sima alapon, jól látható számokkal. Fontos, hogy másodperc mutató is legyen rajta. A gyerek szobájában érdemes egy sima vekkert is tenni (ami ugyanilyen, sima, 3 mutatós, plusz ébresztő funkcióval).

2. A különböző tevékenységek kezdetét, végét, időtartamát meg kell jelölni a gyereknek.
- Kicsi gyereknek azt mondjuk, és mutatjuk, hogy "Amikor a mutató ideér, akkor lesz fél hét, és akkor kell menni fürdeni. Addig találd ki, hogyan fejezed be a játékot."
- Nagyobb gyereknek "Amikor a nagymutató a hatoson lesz, akkor lesz fél hét..."
- Még nagyobbnak, "Fél hétig fejezd be, amit csinálsz, mert akkor kell menni fürdeni."
Ugyanígy megmondjuk és megmutatjuk az időtartamot is "Háromnegyed ötkor fogok szólni, hogy fejezzétek be a játékot, mert ötkor hazaviszem a Zsoltit."

Később már a gyerektől kérdezzük meg, hogy egy tevékenységet hánytól hányig tervez, vagy hány órakor akar valamit csinálni.
 

Miben segíti a gyereket a mutatós óra?


Azontúl, hogy a mutatós óra használata a magasabb szintű gondolkodást fejleszti, ez a módszer a nehezen váltó gyerekeket megnyugtatja, mert az élet kiszámíthatóbbá válik a számukra, csökkennek az őket megterhelő váratlan események.

A szétszórt vagy figyelemzavaros gyerekeknek pedig segít rendezettebbé válni és megkíméli őket attól, hogy 20-30 évesen legyenek kénytelenek "time management" tanfolyamra járni.

Ezért tanítsd meg a gyereknek a mutatós óra használatát - Akkor is, ha van digitális, mondja a pszichológus
 
Végül a szülőket is rendben tartja, nem esik szét a napirend, ha a szülő is figyeli az órát. Nem kell kapkodni, mert késésben vagyunk. Nem utolsó sorban pedig a szülő megbízhatóságát, szavainak súlyát erősíti, ha a gyerek számára kiszámítható, amit a szülő tesz és mond.

Forrás: Facebook/Dr. László Zsuzsa pszichológus
Fotó: Pixabay, Freepik/drobotdean

Szülők lapja

Szülők lapja


2023.05.17