Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Így neveld okosan a gyereket: 7 egysoros, nevelő szándékú mondat, ami hatékonyabb minden szidásnál és érvelés - Szülők Lapja

Így neveld okosan a gyereket: 7 egysoros, nevelő szándékú mondat, ami hatékonyabb minden szidásnál és érvelésnél

Szülőklapja képEgy gyereket nehéz fegyelmezni - és még nehezebb tudni, pontosan mit is mondjunk neki fegyelmezés címszóval. A most következő egyszerű egysorosokkal - 8 vagy még annál kevesebb szóval - erőteljes szülői üzenetet tudsz közvetíteni a gyermeked felé.

Szerző: Szülők lapja
2023-06-07
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy gyereket nehéz fegyelmezni - és még nehezebb tudni, pontosan mit is mondjunk neki nevelési célzattal. A most következő egyszerű egysorosokkal - 8 vagy még annál kevesebb szóval - erőteljes szülői üzenetet tudsz közvetíteni a gyermeked felé.

Szülőként biztosan te is tele vagy vagy trükkökkel, de most minden megvesztegetésnél, magyarázkodásnál, hízelgésnél és érvelésnél hasznosabb és kifinomultabb nevelési eszközt mutatunk - ezek pedig az egysoros, tömör kérések és üzenetek.- Van egy határ, ameddig a fejlődésben lévő agy képesek feldolgozni a szóbeli üzeneteket - magyarázza Joan Ershler, Ph.D., a Wisconsini Egyetem Waisman Early Childhood Programjának igazgatója - Amit mondani akarunk, elveszhet a szavak tengerében, ezért a rövid és egyszerű fogalmazás a legjobb."
 

7 egysoros üzenet, amivel veszekedés nélkül nevelheted a gyermeked


"Tudom, ez nehéz feladat"
Ez a mondat, egy őszinte tekintettel, esetleg vállveregetéssel párosítva sokat segíthet a nagy érzelmekkel küzdő gyermek megnyugtatásában, mert elismeri, hogy igen, tényleg szívás, ha például a zoknit fordítva vette fel és most meg kell cserélni. A megerősítés segíthet a gyereknek feldolgozni az érzéseit, ahelyett, hogy visszafojtaná, mondja Dr. Ershler.

"Lassíts/Séta van!"
Ha mutatsz egy konkrét pozitív irányt a kisgyereknek, gyorsabban véget vethetsz a vitának, mint bármilyen érveléssel. "Amikor azt mondod: "Ne fuss!" vagy "Hagyd abba a vitatkozást!", a gyereknek nemcsak az adott cselekvést kell abbahagynia, hanem a válaszrepertoárját is át kell kutatnia, hogy mit tegyen ezután" - hívja fel a figyelmet Dr. Ershler.

De ha azt mondod neki, hogy "Lassíts/Sétálj/Séta van!" vagy azt kéred, hogy: "Mondd, hogy "Rendben, anya!", akkor egyenesen közlöd vele, mit tegyen az adott helyzetben akár most, akár legközelebb.

"Próbáld újra!"
Ez egy nagyszerű gyűjtőfogalom sokféle nemkívánatos viselkedésre - kiabálásra, udvariatlanságra, vagy ha a gyerek kérés nélkül elveszi egy másik gyerek játékát. Egy gyerek sokkal együttműködőbb tud lenni, ha úgy érzi, van némi kontrollja a helyzet felett. Így ha valami ilyesmit mondasz neki, hogy "Próbáld újra", vagy "Csináld újra", akkor esélyt kap arra, hogy bűntudat nélkül másodjára úgy döntsön, másképp viselkedik.

"Mit mondtam/Mit is mondtam az előbb?"
Ennél nagyon fontos, hogy milyen hangsúllyal mondod, mert ha nem vigyázol, szidásnak hangozhat. És ha benned fokozódnak az érzelmek, akkor a gyereknél is ez történik. Ellenben ha csak egyszerűen, őszintén megkérdezed, akkor az remek módja annak, hogy emlékeztesd a gyermeked, mit kell tennie.

"Túlságosan szeretlek ahhoz, hogy vitatkozzak veled."
Ez az a mondat, amivel sikeresen le tudsz zárni minden alkudozást, könyörgést és egyéb manipulációs kísérletet, amivel a gyermeked bombáz. Ez nem megalkuvást jelent, egyszerűen csak tartod magad ahhoz, amit korábban mondtál, és ezzel a mondattal le is zárod a témát, itt nincs miről beszélni, pont, ügy lezárva, haladjunk.

"Nem értem, mit szeretnél, amikor ilyen hangon beszélsz."
Ez egy nagyon szuper alternatívája a "Ne nyafogj már!"-nak. Ha a gyermeked ennek hatására normális beszédhangon folytatja, akkor megköszönheted neki, és meg is dicsérheted.

"Hogyan is kérjük/kérdezzük jól/udvariasan/kedvesen? Hogyan kell ezt megkérdezni/elkérni?"
A gyereket ránevelni a jó modorra folyamatos harc, de nyaggatás, szidás helyett - ami lázadozást válthat ki - segítsd a gyereket egy nyugodt kérdéssel emlékeztetni a szabályokra. Például ha azt mondja a gyerek, hogy "Add oda lapátot", vagy csak egyszerűen elveszi egy másik gyerektől a játszótéren, akkor ne kezdd kioktatni, hogy "Nem hiszem el, hogy még mindig nem tudod, hogyan kell rendesen elkérni" - egyszerűen mondd neki: "Hogyan is kell udvariasan elkérni?"

Forrás: a Parents.com cikke nyomán
Fotó: Freepik

Címkék: gyereknevelés, egysoros üzenet, egysoros nevelés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Mi az oka, ha sértődős a gyerek: A sértődékenység pszichológiája - Hogyan vezesd ki a gyereket az állandó megsértődésből?
Mi az oka, ha sértődős a gyerek: A sértődékenység pszichológiája - Hogyan vezesd ki a gyereket az állandó megsértődésből?

A sértődésről viszonylag kevés szó esik. Pedig nagyon kellemetlen annak is aki megsértődik, és annak is akire megsértődtek. A sértődés kapcsolatromboló stratégia, mondja a pszichológus.

tovább a cikkre
Miért nem tanul a gyerek a következményekből? - Mert nem jól tanítjuk meg neki az összefüggéseket, mondja a pszichológus
Miért nem tanul a gyerek a következményekből? - Mert nem jól tanítjuk meg neki az összefüggéseket, mondja a pszichológus

A következmények tanításakor soha nem az a kérdés, hogy mi mit tudunk, és azt hányszor mondtuk már el a gyereknek, hanem az, hogy tudjuk-e mi van a gyerek fejében, mert ahhoz kapcsolódva lehetünk hatással a viselkedésére.

tovább a cikkre
Ezért tanítsd meg a gyereknek a mutatós óra használatát - Akkor is, ha van digitális, mondja a pszichológus
Ezért tanítsd meg a gyereknek a mutatós óra használatát - Akkor is, ha van digitális, mondja a pszichológus

Egyre többször hallom, hogy a gyerek nem tanulta meg, nem akarja megtanulnia mutatós óra használatát. Vagy a szülők nem tartják fontosnak, hogy ebbe energiát tegyenek. Mire jó a mutatós óra, ha van digitális?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Alma túróval

Alma túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Alma Túró

Recept:

A megmosott, meghámozott almát lereszeljük. A kb. azonos mennyiségű sovány tehéntúrót szitán áttörjük, majd az almával simára keverjük.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza