Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Kutyatámadások: Miért támad a kutya? Milyen kutya való gyerek mellé? - Kutyakiképző szakembert kérdeztünk - Szülők Lapja

Kutyatámadások: Miért támad a kutya? Milyen kutya való gyerek mellé? - Kutyakiképző szakembert kérdeztünk


Sajnos gyakran hallunk olyan híreket, melyek arról szólnak, hogy kutyák támadnak gyerekekre. Gyakran a család saját kutyája fordul a kis gazdija ellen. Mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg, ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Szerző: Szülők lapja
2018-12-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Sajnos gyakran hallunk olyan híreket, melyek arról szólnak, hogy kutyák támadnak gyerekekre. Gyakran a család saját kutyája fordul a kis gazdija ellen. Mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg, ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Nagy Zoltán kutyakiképzőt kérdeztük a témáról.

Miért támadhat a kutya emberre?
- Tapasztalatom szerint a kutya azért támad, mert a körülmények arra indítják, hogy pozícióját, helyét, testi épségét veszély fenyegeti. Mindazonáltal megjegyezném, hogy ez ösztönös reakció és nem rosszindulatból történő cselekedet a részéről!

A kutya az alábbi okok miatt támadhat:
- területőrzés miatt
- zsákmányőrzés (élelemőrzés) miatt
- falkavezéri státusz megszerzése miatt
- félelemből (sarokba szorított eb)
- tévedésből (verekedő kutyák)

Milyen kutyát válasszunk gyerekek mellé?
- Bár rengetegféle kutya létezik, a fajták kiválasztásánál figyelembe kell venni a gyerek korát - nagy termetű kutya testtömegével is veszélyt jelenthet -, viszont a túlzottan kis termetű sem jó, hiszen egy kisgyerek akaratlanul is lehet túl durva vele, ha beleéli magát a játékba! Általános igazság, hogy a jó idegrendszerű kutyával egy arra érett gyerek biztonságban van.

Hogyan előzhetjük meg azt, hogy a kutyánk rátámadjon a gyermekünkre?
- Hangsúlyoznám, hogy gyereket még a legjobb természetű kutyával se hagyjunk soha egyedül! Ne felejtsük el, hogy a kutya állati ösztönökkel és viselkedéssel van felvértezve akkor is, ha nagyon okos és kedves házi kedvenc. Ha a kutya viselkedése nem változik meg drasztikusan az új családtaggal szemben, akkor különösebb elővigyázatosságra nincs szükség, ugyanakkor azt se felejtsük, hogy a kutya nem bébiszitter.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a kutyatámadást?
1. Kerítés túloldalán, vagy láncon őrjöngő kutyához ösztönösen nem fog benyúlni a gyermek, ne bizonyítsuk be felnőtt bátorságunkat azzal, hogy mi megtesszük!
2. Élelmét őrző ebet se próbáljuk megfosztani jogosnak vélt tulajdonától, és erre kell nevelni a gyereket is.
3. A talán legtöbbször előforduló eset a sarokba szorított állat harapása, menekülés híján az egyetlen lehetőséggel él, azaz támad! Ezért a házába menekülő, sarokba szorított kutya veszélyforrás, és erre a cseperedő és egyre bátrabb gyereket is fel kell készíteni.

Mit kell tenni, ha a kutya támad?
A támadó kutyát a kezünkben tartott bármilyen tárggyal távol kell tartani magunktól! Ezután azonnal keresni kell egy olyan helyet, ahol elbújhatunk (telefonfülke, saját gépkocsi, kapualj). Fontos hogy ne fordítsunk hátat és ne kezdjünk el futni - a kutya úgyis gyorsabb.Annak is utánajártunk, hogy melyik kutyafajták a legveszélyesebbek…
Érdekes, hogy nem a harcosnak nevelt a kutyafajták voltak többségben a támadó állatok között. (A vizsgálatot Denver környékén végezték el, ahol tilos pitbullt tartani.)
Keverék kutya - 23%
Labrador - 13,7%
Rottweiler - 4,9%
Németjuhász 4,4 %,
Golden retriever 3%

A gyermekek arca van a legnagyobb veszélyben
Dr. Vikram Durairaj és a Coloradoi Egyetem munkatársai megállapították, hogy a kutyák leginkább a gyermekek arcát és a szem környékét veszik célba - főként azok a fajták, melyekről azt tartják, hogy barátságosak a gyermekekkel, például a labrador. Az Amerikai Fül-Orr-Gégészeti Akadémia éves előadásán elhangzott előadás szerint a gyakori arccsonti és szem körüli sérülések következménye nem ritkán a szemhéj leszakadása, a könnycsatornák, vagy a szemgolyó károsodása.

Néhány sérülés komplex sebészeti rekonstrukciós beavatkozásokat tesz szükségessé. Azért lehetnek veszélyeztetettek a gyermekek, mert kisebb testméretük miatt az arcuk könnyebben elérhető a kutyák számára. Az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban évente 4,5 millió ember él át kutyaharapást, ebből 885 ezer egészségügyi ellátásra szorul.

Legveszélyeztetettebb korosztály a 3-5 éves
Jelen tanulmány 537 kutyaharapást szenvedett gyermeket vizsgált, akiket az egyetem gyermekkórházában kezeltek 2003 és 2008 között. A kutatók megállapították, hogy a gyermekek 68 százaléka 5 éves, vagy annál fiatalabb volt, a legveszélyeztetettebbnek a 3 éves korosztály bizonyult.
Az esetek többségében a gyermek korábbról ismerte a kutyát a család, barátok, vagy a szomszéd révén. Az esetek felében a kutyát a gyermek provokálta.

Mi határozza meg, hogy egy kutya támadási hajlandóságát?
Dr. Durairaj szerint a kutyák harapási hajlandóságát elsősorban öröklött tényezők, és a korai élmények határozzák meg, másodsorban a szocializáció, a nevelés, az egészségi állapot, valamint az áldozat viselkedése. Rámutatott, hogy a kutyával szemben tanúsított megértés nem véd a harapástól. Mivel az első harapást általában egy brutálisabb második követi, az első esetet követően azonnal el kell távolítani otthonról a kutyát. Továbbá felhívta rá a figyelmet - ahogyan azt Nagy Zoltán kutyakiképző is hangsúlyozta -, hogy soha nem szabad az unokát a kutyával felügyelet nélkül hagyni.

Fotó: Pixabay (illusztráció)

Címkék: kutya, kutyatámadás, gyerek, veszély, megelőzés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Állattartás kisgyermek mellett

Hányszor halljuk gyermekeink szájából, hogy „Anya, vegyél nekem egy kiskutyát/kiscicát/hörcsögöt… És még sorolhatnánk. A gyerekek kisállatokkal kapcsolatos vágyai sosem érnek véget. Egy kis élőlény tartása azonban felelősséggel jár, fertőzésveszélyes is lehet, és az sem mindegy, hogy a gyermek mellé milyen állatot veszünk.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Húskrém

Húskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirke-, marha-, vagy pulykahús Margarin

Recept:

A húst enyhén sós vízben megfőzzük, ledaráljuk és margarinnal elkeverjük, majd szitán áttörjük, esetleg turmixoljuk. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Ilyen nagyok már Katalin és Vilmos gyermekei! - György herceg, Sarolta hercegnő és a kis Lajos le sem tagadhatnák szüleiket

vissza vissza