Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Tökéletes anyuka? Nem is kell annak lenned! - Szülők Lapja

Tökéletes anyuka? Nem is kell annak lenned!


Türelmes, elfogadó, házias, megértő, nyitott és tele van végtelen szeretettel - ilyen lenne egy tökéletes anya? Holott anyának lenni nem mindig könnyű és ezért nem is lehetünk ebben a szerepünkben sem tökéletesek.

Szerző: Szülők lapja
2011-12-08
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Türelmes, elfogadó, házias, megértő, nyitott és tele van végtelen szeretettel - ilyen lenne egy tökéletes anya? Holott anyának lenni nem mindig könnyű és ezért nem is lehetünk ebben a szerepünkben sem tökéletesek. Az Anyaság titkai szakértője, Makarész Rita szerint mihamarabb el kell fogadnunk, hogy anyaként is esendőek vagyunk.
 

Tökéletes anyuka? Nem is kell annak lenned!


Koncentráljunk az erősségekre!
A hibáinkat könnyű felsorolni: gyorsan felkapjuk a vizet, néha következetlenek vagyunk, és rendetlenek. De ahhoz, hogy anyaként elfogadjuk és értékeljük magunkat, tisztában kell lennünk az erősségeinkkel is. Lehet, hogy nem tudunk a lányunkkal teljes odaadással babázni vagy a fiunkkal focizni, de jók vagyunk a közös főzőcskézésben vagy a kisebb barkácsolásban. Ha nem vagyunk különösebben ügyesek a babaételek készítésében, legyünk büszkék arra, milyen türelemmel énekelgetünk neki. Fontos elfogadnunk, hogy nem mozoghatunk otthonosan minden területen, és koncentráljunk a pozitívumokra.

Ne ragaszkodjunk mereven a szabályokhoz!
Hosszú távon mindenképpen jó megoldás, ha bevezetünk bizonyos rendszert és szabályokat, amelyekhez igyekszünk tartani magunkat és a gyereket is hozzászoktatni azokhoz. Ilyen lehet például, hogy nem hagyjuk eljátszadozni a mellen szoptatás után, hogy a nagyobb gyerek csak ebéd után kap édeset és kerüljük a gyorséttermeket.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az egész család jobban jár, ha engedünk a határokból és kivételt teszünk. Ha például nem is szeretjük a nyilvános szoptatást, előfordulhat, hogy nem otthon éhezik meg a baba. Ilyenkor őt is kielégíthetjük, magunkat is megnyugtathatjuk, ha valamilyen takarás mellett mégiscsak hagyjuk őt jóllakni. Abból sem származott még nagyobb baj, ha egy gyerek kihagyott egy érkezést vagy ne adj’ isten, nem fürdött meg egy nap. Be kell látnunk, hogy az egyetlen ésszerű lehetőség, ha igyekszünk jól érezni magunkat - néha a szabályokat áthágva.Lássuk be, hogy néha szükség van az egyedüllétre!
Sok anya óriási lelkiismeret-furdalást érez, ha megfogalmazza magában, hogy szeretne egy kis időt a gyermeke nélkül, egyedül vagy társaságban tölteni. Sőt, időnként még akár úgy is érezhetjük, hogy kimondottan menekülni szeretnénk a 24 órás szolgálat elől. Fel kellene ismernünk, hogy ez jogos igény. Egy kisbaba ellátása még a legideálisabb körülmények közt sem egyszerű, monotonitása néha igen fárasztó lehet.

A jó hír az, hogy időnként minden anya így érez, a rossz pedig, hogy sokan még ma is szégyellik ezt bevallani. Holott érdemes erről elbeszélgetni a nagyszülőkkel, akiknek jó alkalom ez arra, hogy elmeséljék, ők is éreztek így velünk kapcsolatban. Ha a párunk is elfogadja az igényeinket, biztosan partner lesz abban, hogy egy kis szabadidőhöz jussunk.

Ha sikerül elfogadnunk magunkat úgy, ahogy vagyunk, és nem ragaszkodunk körmünk szakadtáig egy képzelt tökéletességhez, olyan anyák lehetünk, aki a gyermekével és magával is elégedett. Ez pedig a legjobb alap, amire építkezhetünk.

Szerző: Makarész Rita
Fotó: Rawpixel

Címkék: tökéletes, anyuka, anya, erősség

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Nem kell szuperanyának lenni

A munkájukban és családi életükben is a tökéletességre törekvő „szuperanyák„ jóval hajlamosabbak a depresszióra, mint azok az édesanyák, akik elfogadják, hogy nem tudnak egyszerre mindenhol maximálisan helytállni - derült ki egy tanulmányból.

tovább a cikkre
Így lehetsz kiegyensúlyozott, fitt és csinos anyuka!

A gyermekek számtalan felszabadult, vidám és önfeledt pillanattal ajándékoznak meg minket. Megvan a lehetőségünk, hogy ne csak szemlélői, hanem aktív részesei is világfelfedező kalandjaiknak. Szeretném megmutatni, hogy a gyermekkel sem kell lemondani a pihenésről, szórakozásról és a játékról.

tovább a cikkre
Anyatípusok

Anya csak egy van! - szól a mondás. De mennyiféle… Ahogy egyre több anyukát ismersz meg, Te is rájössz, hogy hogyan tipizálhatók a nők ebben a pozícióban – és általuk Te is másmilyen (esetleg nem tökéletes) anyának látod magadat. Összegyűjtöttük a legjellemzőbb anyukatípusokat. Vajon melyikben ismersz magadra?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tojáskrém

Tojáskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Főtt tojás sárgája Margarin

Recept:

A főtt tojássárgáját áttörjük és margarinnal habosra keverjük. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó, darabos ételt evő csecsemőnek.

Fontos!
Csak friss és hűtőben tárolt tyúktojást adjunk a csecsemőn(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Bőrrák megelőzése: Így óvd meg a gyermeked és magadat is idén nyáron a káros sugárzástól! - Szakorvos tanácsai

vissza vissza