Főoldal > Cikkek > Gyermekprogramok > 5 varázslatos kastély Magyarországon, amit mindenképpen nézzetek meg a gyerekekkel! - Szülők Lapja

5 varázslatos kastély Magyarországon, amit mindenképpen nézzetek meg a gyerekekkel!

Szülőklapja képEgy kastélylátogatás felér egy időutazással! Bepillanthatunk az elmúlt korok főúri világába, a gyermekek számára megelevenednek a mesekönyvek lapjai, így kitűnő hétvégi kirándulási célpont lehet a magyarországi impozáns kastélyok egyike. Íme 5 kastély, ami elvarázsolja az egész családot!

Szerző: Szülők lapja
2016-03-18
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Magyarország öt lenyűgöző kastélyába kalauzolunk el most, nézd meg hogyan elevenedik meg a régi korok főúri és hercegi világa! Jó időben a kastélykertben is sétálhattok, de ha kíváncsiak vagytok a kastélyok történetére, akkor be is pillanthattok az állandó kiállításokra.
INFORMÁCIÓK FRISSÍTVE: 2017.08.22.

 

1. Festetics-kastély - Helikon Kastélymúzeum


A keszthelyi Festetics-kastély ma múzeumként és rendezvény-központként működik, ez Magyarország harmadik legnagyobb, ugyanakkor a leglátogatottabb kastélya. Építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. Az egyemeletes, 34 helyiséges barokk kastélyt a 18. és 19. században többször átépítették, bővítették.

5 varázslatos kastély Magyarországon, amit mindenképpen nézzetek meg a gyerekekkel!
Foráss: hu.wikipédia.org

A Festetics-kastély állandó kiállításai:
Főúri életforma, Helikon könyvtár
A 18 termet magába foglaló enteriőr-kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára.

Vadászati kiállítás
A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók.

Hintókiállítás
A hintókiállítás törzsanyaga a több mint 50 darab, a főúri életformához kapcsolódó 18–19. századi kocsi, hintó és lovas szán gyűjteménye.

Történelmi modellvasút kiállítás
A Vadászati Múzeum tetőterében Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítása látható.

Pálmaház
A Festetics-kastély parkjában álló pálmaház egzotikus növényeivel a királyi és főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi a Tahititól Floridáig összegyűjtött legszebb fajták bemutatásával.

A kastély parkja
A Festetics-kastély parkja természetvédelmi terület, ingyenesen bejárható. Az épületet franciakert veszi körül, mögötte angolpark húzódik. Több száz éves fák, színes virágágyások, szökőkutak, szobrok - köztük Festetics György egész alakos bronzszobra -, a kerti tó és az oroszlános kút építménye gazdagítja. A kastélyparkban található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút-kiállítást befogadó új épület.

Hol van a Festetics-kastély?
Keszthely Budapesttől 187 kilométerre található.

A Festetics-kastély nyitva tartása:
Július 1-augusztus 31-ig: minden nap 09:00-18:00
Szeptember 1-szeptember 30-ig: minden nap 10:00-17:00
Október 1-április 30-ig keddtől vasárnapig 10:00-17:00
Ünnepi nyitva tartás decemberben
december 24-25.: zárva, 26-30.: 10.00-17.00, 31-én: 10.00-14.00, január 01. 12.00-17.00
Május 1-június 30-ig minden nap 10:00-17:00

Festetics-kastély jegyárak:
Kastély- és Hintómúzeum:
Felnőtt: 2700 Ft
Diák és nyugdíjas: 1350 Ft
6 éves kor alatt ingyenes a belépés minden kiállításra!
A kastélykert ingyenesen bejárható.
A további kiállítások jegyáráról a kastély honlapján tájékozódhat.

Kedvezményes jegyárak:
Nagycsaládos kedvezmény: 50% a szülőknek (3 vagy több gyereknél)
Magyarország nemzeti ünnepein, (március 15., augusztus 20., október 23.) állampolgárságra való tekintet nélkül, a múzeum állandó kiállításai díjtalanul látogathatók.

Kedvezményes nap:
- A Festetics-kastély minden hónap egyik - a múzeum által minden hónap elején meghatározott - hétvégéjén ingyenes belépést biztosítanak az állandó kiállításaira azoknak, akik:
a) a 26. életévét még nem töltötték be,
b) 18 év alatti személyt kísérnek, és annak a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) szerinti közeli hozzátartozói (legfeljebb 2 fő).
Ezekről a napokról tájékozódhat a Festetics-kastély honlapján és az ott megadott elérhetőségeken.
- Minden hónap második keddjén a keszthelyi lakosok (személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatása ellenében) díjtalanul látogathatják a Helikon Kastélymúzeum 6 állandó kiállítását 10:00-17:00 között.
 

2. Gödöllői Királyi Kastély


A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország legnagyobb alapterületű barokk kastélyát 1735 körül kezdte építtetni a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal gróf.

A gödöllői kastély történelmi tradíciói, színes kulturális programkínálata és egyedülállóan reprezentatív, megújított terei miatt ma Magyarország egyik legvonzóbb, legizgalmasabb intézménye, épülete.
A kastélykert ingyenesen bejárható, a kiállítások területére babakocsit, fémvázas hordozót bevinni nem lehet. Ezeket a látogatás előtt a ruhatárban lehet elhelyezni. Ugyanott ingyenesen kenguru áll a kisgyermekes családok rendelkezésre.

5 varázslatos kastély Magyarországon, amit mindenképpen nézzetek meg a gyerekekkel!
Forrás: Facebook/Gödöllői Királyi Kastély

Gödöllői Királyi Kastély állandó kiállításai:
A Grassalkovichok kora
A kiállítás hat teremben a gödöllői kastély első évszázadát és az építtető Grassalkovich-család három generációját mutatja be, betekintéssel a kastély barokk templomába.

A királyi lakosztályok
1867-ben kezdődött a gödöllői kastély második fénykora. A magyar állam által megvásárolt és felújított kastély koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné pihenő rezidenciája lett. A királyi időszakot 14 terem idézi meg: a források alapján hűen helyreállított királyi lakosztályok és a díszterem.

Erzsébet királyné emlékkiállítás
A magyarok szeretett királynéjának már életében kialakult, s máig ható kultuszának emléktárgyait mutatja be az egykori felolvasó szobában és Ferenczy Ida a magyar nyelvű felolvasónő lakosztályában megrendezett kiállítás.

A kastély 20. századi története
A 2010-ben felújított Gizella-szárny hat termében a kastély történetének legutóbbi, sorsfordító évtizedei elevenednek meg: a királyi család gyermekeinek gödöllői tartózkodásától egészen napjainkig.

Habsburg képgaléria
A Gizella-szárny emeleti folyosóját, a Habsburg-család tagjait - Mária Teréziától Erzsébet királynéig - ábrázoló képgaléria díszíti.

Gödöllői Királyi Kastély látnivalói:
Barokk Színház
A gödöllői kastély déli szárnyainak egyikében Grassalkovich II. Antal alakíttatott ki színháztermet. Ez az első, máig fennmaradt, kulisszás kőszínház Magyarországon.

Királydombi pavilon
A kastélypark egyetlen megmaradt barokk kori építménye a Királydombi pavilon a honfoglalás kori vezérek és a magyar királyok arcképeivel.

A kastélypark
A kastély parkja rendkívüli időjárás vagy a 40-50 km/h-t meghaladó szélerősség szerinti 5-ös fokozat esetén, valamint a Katasztrófavédelmi és Meteorológiai Szolgálat által kiadott riasztási jelzések alapján, a balesetek megelőzése érdekében időszakosan zárva tartják.
A Gödöllői Királyi Kastély parkja ingyenesen látogatható. A kert Versailles mintájára francia stílusban épült. Az előkert és a Felső park természetvédelmi terület. A Felső parkban 5,2 hektárnyi terület újult meg romantikus tájképi kertként.

Lovarda, istálló
A lovardát Grassalkovich I. Antal a 18. század közepén építtette a kastély déli részén. A lovardához kapcsolódik a két istálló épülete is. A nyeregkamra és a tisztítókamra falait falfestésekkel díszítették. 2010 óta felújított állapotban várja a látogatókat.

Horthy-bunker
A Hadtörténeti Múzeummal közösen rendezett történeti kiállítás igazi kuriózuma, hogy az eredeti tervek alapján rekonstruálták a bunker egyik helyiségének berendezését. A tárlat a bunker építéstörténete mellett megidézi a háborús időszakot filmhíradók, Karády-dalok és tárgyi emlékanyag segítségével.

Hol van a Gödöllői Királyi Kastély?
Gödöllő Budapesttől 31 kilométerre található.

A Gödöllői Királyi Kastély nyitva tartása:
Nyári nyitva tartás:
2017. április 01 - november 05. (pénztár 17:00-ig)
Hétfőtől vasárnapig 10:00-18:00

Téli nyitva tartás:
2017. február 06 - március 31. és november 06 - december 31.:hétköznap 10:00-16:00, hétvégén 10:00-17:00
2017. december 27-30.: szerdától szombatig 10:00-17:00

A Gödöllői Királyi Kastély park nyitva tartása:
Április 1-től október 31-ig: 5:30-20:30
November 1-től március 31-ig: 5:30-18:00

Gödöllői Királyi Kastély jegyárak:
Állandó kiállítások:
Felnőtt: 2600 Ft
Diák: 1500 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és maximum 3 gyermek): 5800 Ft
További jegyárakról a kastély honlapján tájékozódhat.

Kedvezményes jegyárak:
Gödöllői lakosoknak (lakcímkártya felmutatásával) 50 % kedvezményt biztosítunk az állandó kiállítás, a 3D vetítő + Királyi és főúri lovaskultúra kiállítás, illetve a Barokk színház jegyárából. Ezen kedvezmény más kedvezménnyel nem vonható össze!

Nemzeti ünnepeken (március 15., augusztus 20., október 23.) a kiállítások kedvezményes belépővel látogathatók és az ajándékboltban levásárolhatók.

 

3. Brunszvik-kastély


A martonvásári Brunszvik-kastély mai külseje az 1870-es neogótikus stílusú átépítéskor alakult ki. Az egyemeletes épület szabálytalan alaprajza, csúcsíves, nagy ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt.

5 varázslatos kastély Magyarországon, amit mindenképpen nézzetek meg a gyerekekkel!
Forrás: hu.wikipedia.org

Hol van a Brunszvik-kastély?
Martonvásár Budapesttől 33 kilométerre található.
 
A Brunszvik-kastély nyitva tartása:
A Brunszvik-kastély parkja nyáron minden nap 08:00-17:00 óra között, téli időszakban 08:00-16:00 óra között látogatható.
Beethoven Emlékmúzeum
Keddtől péntekig 10:00-12:00 és 14:00-16:00 óráig.
Szombaton és vasárnap nyáron 10:00-12:00 és 14:00-17:00, télen 10:00-12:00 és 14:00-16:00 óráig.
 
Brunszvik-kastély jegyárak:

Brunszvik-kastély parkja
Brunszvik Antal majd fia, Ferenc a kastély köré valódi földi paradicsomot varázsolt. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepét kis tó foglalja el, benne sziget hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal, ahol nyaranta 3 alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái annak emlékére, hogy a XIX. század első évtizedében többször megfordult itt a halhatatlan zeneszerző.
Felnőtt belépő: 750 Ft
Gyermek belépő: 350 Ft
Nyugdíjas belépő: 350 Ft
Családi belépő 1 vagy 2 szülő és a családhoz tartozó 14 év alatti gyerekek részére: 1500 Ft
 
Beethoven Emlékmúzeum
A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.
Felnőtt: 750 Ft
Kedvezményes belépő (diák, nyugdíjas): 350 Ft
Családi belépő 1 vagy 2 szülő és a családhoz tartozó 14 év alatti gyerekek részére: 1500 Ft
A múzeum a kastélyparkban található. A múzeum látogatóinak a kastélyparkba is belépőjegyet kell váltaniuk.
 

4. Esterházy-kastély


A fertődi Esterházy-kastély Magyarország legnagyobb barokk stílusú kastélya, amit „Magyar Versailles”-nak is neveznek. A kastély patkó alakú díszudvarára, egy lenyűgöző kovácsoltvas kapun át léphet a látogató. Az épületegyüttes pompázatos termei, szalonjai, lakosztályai - összesen 126 szoba - gazdag rokokó díszítésű és berendezésű. Az Esterházy hercegek a kor kulturális központjává emelték a kastélyt, ahol élt és alkotott Joseph Haydn. Messzeföldön híres volt a kastélyban rendezett ünnepségek és mulatságok, ahol Mária Terézia is vendég volt. A kastély körül franciakert került kialakításra sugárutakkal.

5 varázslatos kastély Magyarországon, amit mindenképpen nézzetek meg a gyerekekkel!
Forrás: www.eszterhaza.hu

Az Esterházy-kastély kiállításai:
Hercegi és hercegnéi lakosztályok, Mária Terézia traktus, nyári ebédlő, Sala Terrena, díszterem, zeneterem, kínai lakk-kabinet, kápolna.

Hol van az Esterházy-kastély?
Fertőd Budapesttől 184 kilométerre található.

Az Esterházy-kastély nyitva tartása:
Március 15-től október 31-ig keddtől vasárnapig 10:00-18:00
Pénztár zárás: 17:00
November 2-től március 14-ig péntektől vasárnapig 10:00-16:00
Kassza zárás: 15:00, utolsó csoport indulása: 14:45
A díszudvar és a park naponta 6 órától sötétedésig látogatható.
Az ünnepi nyitva tartásról a kastély honlapján tájékozódhat.

Esterházy-kastély jegyárak:
Felnőtt: 2500 Ft
Diák, nyugdíjas: 1500 Ft
Családi (2 szülő és max. 3 gyerek): 4000 Ft


5. Füzérradványi Károlyi-kastély


A Károlyi-kastélyt a füzérradványi erdő öleli körbe, kívülről a romantika, belülről a reneszánsz stílusjegyeivel kápráztatja el a látogatókat. A kastélyba lépve a főúri világ hangulata fogadja az ide érkezőket a kastély nyolc termén keresztül, mely vezetéssel látogatható. A Károlyi-kastély angolparkja hazánk egyik legszebb és legnagyobb, különleges klímájú parkja sétautakkal behálózva, melyet több száz éves faóriások szegélyeznek. A festői környezetet a parkban csordogáló kis patak  és teraszos franciakert teszi még látványosabbá.

5 varázslatos kastély Magyarországon, amit mindenképpen nézzetek meg a gyerekekkel!
Forrás: hu.wikipedia.org

A Károlyi-kastély állandó kiállításai:
- A főúri világ hangulata: korabeli enteriőrök, trófeák. könyvtárszoba, ebédlő, grófi szalon, hálószoba, márványmedencés fürdőszoba.
- Rédai Zsolt magángyűjteménye
- XVIII-XIX. századi puskák

Hol van a Károlyi-kastély?
Füzérradvány Budapesttől 264 kilométerre található.

A Károlyi-kastély nyitva tartása:
Április 1-október 31-ig hétfő kivételével 10:00-18:00 óra között.
November 1-március 31-ig hétfő kivételével 10.00-16.00 között
Érdeklődni lehet: +36 47/370-036, +36 47/370-078
A védett kastélypark télen is térítésmentesen látogatható.

Károlyi-kastély jegyárak:
Felnőtt: 1100 Ft
Diák, nyugdíjas (diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjas esetében OEP igazolvánnyal): 550 Ft
Családi (2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 év alatt): 2200 Ft

Ingyenesen látogatható:
- minden kiállítás, valamennyi látogató számára a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepein; március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án,
- az állandó kiállítások minden hónap első vasárnapján a 26 év alatti személyek, továbbá a 18 év alatti személyeket kísérő legfeljebb két közeli hozzátartozó számára.
A további kedvezményekről a megadott honlapon tájékozódhat.

Fotók: hu.wikipedia.org, Facebook/Gödöllői Királyi Kastély, www.eszterhaza.hu

Címkék: kastélyok, kirándulás, családi programok, Festetics kastély, Helikon Kastélymúzeum, Gödöllői Királyi Kastély, Brunszvik kastély, Esterházy kastély, Károlyi kastély

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

5 vadaspark Magyarországon, ami szuper őszi program lehet a gyerekekkel
5 vadaspark Magyarországon, ami szuper őszi program lehet a gyerekekkel

Szeretitek a természetet, a túrázást és az állatokat? Akkor tökéletes családi program ellátogatni Magyarország egyik vadasparkjába, ahol a különböző vadállatokkal természetes környezetükben ismerkedhetünk meg.

tovább a cikkre
5 vár Magyarországon, ahova mindenképp menjetek el a gyerekekkel
5 vár Magyarországon, ahova mindenképp menjetek el a gyerekekkel

Izgalmas hétvégi program lehet egy vártúra, melynek során a gyerkőcökkel visszarepülhetünk az időben a királyok és királynők, lovagok és úrhölgyek izgalmas világába. Rácsodálkozhatnak a régi korok fegyverzetére, lovaggá válhatnak maguk is egy játék erejéig. Íme, 5 izgalmas magyarországi vár, amit nem lehet kihagyni!

tovább a cikkre
7 gyönyörű magyar arborétum, ahova feltétlenül menjetek el a gyermekeddel

Irány a természet! Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, az arborétumok csodálatos természeti látvánnyal fogadják a látogatókat. Megcsodálhatjuk, mikor virágba borul, hűsölhetünk árnyékot adó lombkoronái alatt, nagy sétákat tehetünk az őszi napfényben, de télen is ámulatba ejtő mikor hóval borított. Élmény mely feltölti a testet és lelket is. Magyarország legszebb arborétumaiból válogattunk neked.

tovább a cikkre
10 kevésbé ismert kirándulóhely, amely szuper családi program lehet

10 lenyűgöző kirándulóhelyet ajánlunk, amit ha eddig nem fedeztél fel, akkor most ősszel megteheted.
Falvak, kastélyok, szurdokok, látogatócentrumok, melyeket nem biztos, hogy ismersz, pedig a gyereked egészen biztosan élvezné!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Első szülinapi torta - joghurttorta

Első szülinapi torta - joghurttorta

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: T é s z t á h o z 4 tojás 120 g cukor 1 csomag vaníliás cukor 80 g liszt citrom reszelt héja 1 csomag sütőpor margarin a forma kikenéséhez K r é m h e z 300 ml joghurt 200 ml habtejszín 150 g porcukor 1 csomag vaníliás porcukor 1 evőkanál zselatin 1 citrom leve T e t e j é r e 500 g piros gyümölcs (eper, málna, cseresznye) 2 csomag tortazselé 200 ml piros gyümölcsszörp

Recept:

Habosra keverjük a cukrot a tojások sárgájával, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és apránként a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverjük a masszához. A tortaformát kikenjük m(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Egy óvónő kapta az Év pedagógusa díjat

vissza vissza