Főoldal > Cikkek > Gyermekprogramok > Dinnyési Várpark: különleges szabadidős park 30 középkori magyar vár mini változatával - Ezt a gyerekeknek is - Szülők Lapja

Dinnyési Várpark: különleges szabadidős park 30 középkori magyar vár mini változatával - Ezt a gyerekeknek is látnia kell!

Szülőklapja képKülönleges kirándulási helyszínre, a Dinnyési Várparkba kalauzoljuk "kalandvágyó" olvasóinkat. A park egyedülálló történelmi kiállítása nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is magával ragadja! A 30 középkori magyar várat felvonultató dinnyési szabadidőpark egész évben látogatható, ahol különféle ötletes népi játékok szórakoztatják a kicsiket.

Szerző: Szülők lapja
2016-04-15
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Kisgyerekes szülőként, szerkesztő kollégáinkkal folyamatosan keressük azokat a tartalmas családi programokat, kirándulási lehetőségeket, amelyek jó szórakozásnak ígérkeznek kalandvágyó és örökmozgó gyermekeink, illetve családjaink számára. Így kerültünk el nemrég egy budapesthez közeli különleges kirándulási helyszínre, a Dinnyési Várparkba, amit a szabadidőpark fiatal fennállása miatt még csak viszonylag kevesen fedeztek fel maguknak.
INFORMÁCIÓK FRISSÍTVE: 2017.08.22.


A park egyedülálló történelmi kiállítása nem csak a velünk tartó gyereksereget ejtette ámulatba, hanem még a minket, felnőtteket is! Emiatt is ajánljuk jó szívvel családi programnak a 30 középkori magyar várat bemutató dinnyési szabadtéri miniatűr kiállítást.

A programmal egyáltalán nem lehet mellélőni, ugyanis a látványosságszámba menő vármakettek minden korosztály figyelmét azonnal megragadják, ráadásul előzetes csoprotos bejelentkezés esetén kedves gyermekprogramok is szórakoztatják az ifjú látogatóközönséget.

Dinnyési Várpark: különleges szabadidős park 30 középkori magyar vár mini változatával - Ezt a gyerekeknek is látnia kell!
A várpark a Velencei tó csodálatos környezetében található


Letűnt középkori várak elevenednek meg maketteken a Velence-tóhoz közeli szabadidős parkban
Izgalmas történelmi kalandozásnak ígérkezik a Dinnyési Várpark, amely 2014-ben nyitotta meg kapuit a Velencei tó csodálatos környezetében. A középkori Magyarország nagy múltú várainak kicsinyített másait felvonultató kiállítás egész évben folyamatosan fogadja a tartalmas kikapcsolódást kereső családokat, illetve a történelmi visszatekintést kedvelő látogatókat.

A kiállításon a Kárpát-medence egykor nagyhírű várainak másai tekinthetők meg rekonstruált, kicsinyített változatban, amit a gyerekek különösképpen élveznek. A gyerekek testmagasságához igazodó mini várakat anyaghűen készítették el, „eredeti helyükre tájolva” a képzeletbeli történelmi Nagy-Magyarország határain belül, melyet egy könnyen bejárható sétány jelképez. A sétaút körül 90 emlékoszlop található, felidézve az összes magyar uralkodót, erdélyi fejedelmet, kormányzót.

A park területe 3500 négyzetméter, amit egy kellemes 1-1,5 órás sétával lehet körbejárni, ez idő alatt végig lehet olvasni a tájékoztató táblákat, illetve a várakat is közelebrről szemügyre lehet venni. (A maketteket megmászni nem szabad, játszani rajtuk nem lehet - erre a célre kínálkozik a park területén felállított több népi játék is: csigaverseny, íjászat, fűzfakarika-dobás, fahal horgászat).

A várpark havonta egyszer éjszaka is látogatható
A parkra főleg a nagyobb gyerekek csodálkoznak rá, akik a parkban rendhagyó módon ismerkedhetnek meg az középkori várakhoz kapcsolódó eseményekkel, ezen keresztül a magyar történelemmel.

A park éjszakai díszkivilágításban is megcsodálható, minden hónapban egy este sötétedés után 1,5 órán keresztül nyitva tart.

Programok gyerekeknek (kizárólag előzetes csoportos bejelentkezés után)


1. Lovagi jelmezes hétpróba óvodásoknak (45 perc): 3-6 éves korú gyerekek számára
A Várpark rövid bemutatása után ismertetik a Hétpróba játékszabályait. A Hétpróba a királyok megválasztásával kezdődik, majd a királyok és népük is jelmezekbe öltözik, amellyel a résztvevők belépőt nyernek a játékba, felvértezve indulnak neki a kalandoknak. Ha a résztvevőknek sikerült átkelni a mocsáron, a Sárkányos réten, a veszélyes fenevad legyőzése után megkereshetik saját várukat. A rejtjelekkel írt üzenet megfejtése után, minden résztvevő megkapja megérdemelt jutalmát, hogy mit? Az legyen meglepetés!
Ár: 250 Ft/fő + a belépőjegy ára.

2. Jelmezes történelmi foglalkoztató (45 perc): 6-10 éves korú gyerekek számára, általános iskola alsó tagozatos diákjainak
A program rövid parkbemutatóval kezdődik, majd jelmezbe öltöztetve játékos feladatok kapcsán ismerkedhetnek a gyerekek a magyar történelemmel.
Ár: 350 Ft/fő + a belépőjegy ára.

3. Alternatív történelmi óra (45 perc): 10-18 éves nagyobb gyerekek számára
A tananyaghoz kapcsolódó ismereteket élményszerűen sajátíthatják el a már nagyobb diákok. Különböző kompetenciák fejlesztésére  is lehetőség nyílik (például tér és időbeli tájékozódás).
Ár: 250 Ft/fő + a belépőjegy ára. Bejelentkezés szükséges.

Jelenleg ez a világ egyetlen anyaghűen megépíptett vármakett parkja
Alekszi Zoltán korábban építőipari kivitelezéssel foglalkozott, és egy gyerekkora óta dédelgetett álmát valósította meg a park létrehozásával. Miután letette az Egri csillagok című regényt, már tudta, hogy egyszer neki is lesz egy saját vára, ami akkor gyerekként még teljesen elérhetetlennek tűnt. A 43 éves, családos édesapa a valóságban elfeledett, romos és a pusztálásnak ítélt várakat szeretné az utókor számára az elfeledés ítéletétől "megmenteni".

A jelenlegi 30 megtekinthető vármaketten túl további 30-at tervez még felépíteni. A várakat régi alaprajzok és dokumentumok alapján igyekszik rekonstruálni. A miniatűr várépületeket maga tervezi, majd anyaghűen készíti el kőből, fából, téglából - nem pedig műanyagból. A park ötletgazdája büszke arra, hogy ez a szabadidőpark jelenleg a világ egyetlen anyaghűen megépített vármakett parkja. Kérdésünkre, hogy melyik történelmi korba menne vissza, ha lehet, és ki a példaképe - az ötletgazda apuka elmondta: "Nem mennék vissza az időben, mert nagyon tragikus időszakaink voltak a történelem folyamán. Példaképeim pedig mindazok, akik a magyar szabadságért küzdöttek."

Alekszi Zoltán álma megvalósult, de a tervekből továbbra is kifogyhatatlan, amelyekről egyelőre még nem szeretne többet elárulni.
                                                                                                                                                             
Elérhetőségek:
2485 Dinnyés, Kossuth L. u. 17.
A park a dinnyési vasútállomástól hosszabb sétával érhető el, a szabadtéri várpark az állomástól 600 méterre található.
Telefon: +36 20 928 7156
Honlap: http:// www.varpark.hu
E-mailcím: info@varpark.hu
Nyitva tartás: egész évben hétfőtől vasárnapig 9-18 óra között.


Dinnyési Várpark: különleges szabadidős park 30 középkori magyar vár mini változatával - Ezt a gyerekeknek is látnia kell!
 

Dinnyési várpark - egész éves program 2017


Március 15. Lovagi nap /kezdés 14 óra/
Április 16-17. Húsvéti piknik a Várparkban
Április 22. Várpark gyermekrajz verseny
Április 29. Esti kivilágítás /sötétedés után, másfél órán keresztül/
Május 20-21. II. Országos Vármakett kiállítás
Május 27. Esti kivilágítás /sötétedés után, másfél órán keresztül/
Június 24. Esti kivilágítás /sötétedés után, másfél órán keresztül/
Július 22. Esti kivilágítás /sötétedés után, másfél órán keresztül/
Augusztus 20. Esti kivilágítás /sötétedés után, másfél órán keresztül/
Szeptember 23.. Esti kivilágítás /sötétedés után, másfél órán keresztül/
Október 21. Esti kivilágítás /sötétedés után, másfél órán keresztül/
Október 23. Lovagi nap /kezdés: 14 óra/


Dinnyési Várpark: különleges szabadidős park 30 középkori magyar vár mini változatával - Ezt a gyerekeknek is látnia kell!


Belépőjegy árak 2017
 

Teljes árú: 950 Ft/fő
Családi (2 felnőtt + 1 gyerek): 750 Ft/fő
Gyermek (16 éves korig), nyugdíjas: 750 Ft/fő
Csoportos (20 főtől): 650 Ft/fő
Tárlatvezetés (10 főtől): 350 Ft/fő

Dinnyési Várpark: különleges szabadidős park 30 középkori magyar vár mini változatával - Ezt a gyerekeknek is látnia kell!
Alekszi Zoltán egy régi álma valósult meg a várparkkal

Címkék: Dinnyési Várpark, család, kirándulás, családi program, program gyerekkel, szabadtéri program

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Tavaszi szünet és húsvét 2017: 55 szuper ingyenes program Budapesten és vidéken, amit imádni fog a gyerek - Programok jó időre, rossz időre
Tavaszi szünet és húsvét 2017: 55 szuper ingyenes program Budapesten és vidéken, amit imádni fog a gyerek - Programok jó időre, rossz időre

A húsvét, idén először négy napos ünnep lesz és a tavaszi szünet is kezdetét veszi a gyerekek nagy örömére. ami remek lehetőséget kínál különböző családi programokra. Válogatásunkban budapesti és vidéki ingyenes családi programokat és gyerekprogramokat állítottunk össze számodra.

tovább a cikkre
Bábszínházi világnap március 21-én: 15 szuper program Budapesten és vidéken, amit imádni fognak a gyerekek
Bábszínházi világnap március 21-én: 15 szuper program Budapesten és vidéken, amit imádni fognak a gyerekek

Március 21. Bábszínházi világnap, amelyet a bábművészet képviselői a Budapest Bábszínház kezdeményezésére immár negyedik éve ünnepelnek. Nézd meg, milyen programokkal várnak ma a Bábszínházi világnapon a fővárosban és vidéken.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 gr tisztított spenótlevél 50 gr burgonya 15 gr banán 1 tk olaj

Recept:

A megpucolt, kockákra vágott burgonyát kb. 15-20 percig pároljuk annyi vízben, ami éppen elfedi. A spenót szárait leszedjük, a leveleket egyesével lemossuk, majd forró vízben 4-5 percig főzzük. Miután leszűrtük, hideg vízzel lehűtjük. A banánt karikákra vágju(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza