Főoldal > Cikkek > Gyermekprogramok > Minden harmadik kalandparknál talált hiányosságot a fogyasztóvédelem! - Mire figyelj, ha kalandparkba mész a gyer - Szülők Lapja

Minden harmadik kalandparknál talált hiányosságot a fogyasztóvédelem! - Mire figyelj, ha kalandparkba mész a gyerekkel?

Szülőklapja képAz emlékezetes májusi csoportos gyermekbaleset óta, ami egy fővárosi kalandparkban történt, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik a kalandparkokat a gyerekek, illetve családok megfelelő biztonsága érdekében. Júliusban újabb kalandparkokra csaptak le az ellenőrök, és továbbra is találtak hiányosságokat.

Szerző: Szülők lapja
2016-08-04
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A csillebércii kalandparkban történt eset óta a hatóságok folyamatosan ellenőrzik a kalandparkokat a gyerekek, illetve családok megfelelő biztonsága érdekében. Júliusban újabb kalandparkokra csaptak le az ellenőrök, és még mindig találtak hiányosságokat.    

Júliusban újra ellenőrizték a kalandparkokat a családok védelme és biztonsága érdekében, amit egy korábbi, májusi balesetet indokolt.  A tüzetes ellenőrzést a fővárosi és a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi munkatársai végezték, amire a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kérte fel őket - mondta az NFM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára 2016. július 28-án, csütörtökön este az M1 aktuális csatorna esti hírfolyamában.

Általában a kötélpályák, ugrálóvárak tanúsítványa és a képesített személyzet hiányzott
Keszthelyi Nikoletta közölte: májusban a kalandparkok 54 százalékánál találtak valamilyen hiányosságot az ellenőrök, most ennél kisebb arányban, 32 százaléknál. A hiányosságok ugyanazok voltak, mint korábban.

Ezek között szerepelt, hogy:
  • különböző eszközöknél hiányzott - például: kötélpályák, ugróvárak esetében - a megfelelőségi tanúsítvány, ez az első üzembe helyezésnél szükséges;
     
  • az első és második veszélyességi osztályba sorolt eszközöknél - 5 méternél magasabb, illetve 3-5 méter közötti magasságú pályáknál - olyan kezelő szükséges, aki megfelelő képesítéssel rendelkezik, itt a személyzet oktatása hiányzik.
A kalandparkok mostantól folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak
A tapasztalat azt támasztja alá, hogy rendszeres vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az üzemeltetők a jogszabályoknak megfelelően működtessék a kalandparkokat és még jobban odafigyeljenek a jogszabályokra, a követelmények betartására. Ezért a kalandparkok folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak a továbbiakban, így biztosítható a vendégek védelme.

Ott, ahol nem tartják be az üzemeltetési szabályokat, bírságra számíthatnak, illetve a hatóság feltételhez kötő határozatokat hoz, például a megfelelőségi tanúsítvány meglétéig az adott berendezés nem működhet - mondta a helyettes államtitkár.

Júniusban még a kalandparkok felénél tártak fel hiányosságokat
Mint az a korábbi híradásokból ismert: a közelmúltban történt csillebérci kalandparki baleset után elrendelt országos, átfogó kalandparki vizsgálat eredményeként kiderült, hogy a júniusban vizsgált kalandparkok több mint a felénél találtak működési hibát az ellenőrök. Ez azért is aggasztó, mert a veszélyes üzemű kalandparkok, főként a gyerekeket célozzák meg.A tárca szerdai közleményében ismertette, hogy a lezárult fogyasztóvédelmi ellenőrzésben 82 kalandparkból 46-nál találtak problémát a szakemberek, a fővárosi és megyei kormányhivatalok által ellenőrzött 203 eszközből 110 nem felelt meg az üzemeltetési előírásoknak.

Ezek voltak a korábbi hibák
Az üzemeltetők sok esetben nem tudták bemutatni a berendezések megfelelőségi tanúsítványát, több eszköz érvényessége lejárt. A berendezéseken nem minden esetben tüntették fel a biztonságos használat szempontjából lényeges információkat, így a terhelhetőséget.
A vizsgálat alapján a legnagyobb biztonsági kockázatot az újonnan létesített parkok és újonnan telepített eszközök tanúsításának hiánya jelenti. Az ellenőrzés hatására előfordult, hogy az üzemeltető önként felfüggesztette a tevékenységet, és a hiányosságok pótlásáig bezárta a parkot - közölte még júniusi híradásában az MTI.

Az NFM megengedhetetlennek tartja, hogy a főként gyermekeket célzó veszélyes üzemű kalandparkok megfelelő biztonsági feltételek nélkül működjenek. A minisztérium bízik abban, hogy a rendszeres vizsgálatok hatására megszűnnek az ellenőrzések során észlelt hibák. A jogszabályoknak megfelelő működés biztosítása az üzemeltető felelőssége - hangsúlyozták.

Ez történt pontosan a Csillebérci kalandparkban
A tárca május 24-én rendelt el rendkívüli vizsgálatot az országban működő kalandparkokban, a csillebérci kalandparkban történt baleset miatt. Május 22-én 14 gyerek mászott fel egy 3,5 méter magas hálóra, amely eddig tisztázatlan okok miatt leszakadt. A mentőszolgálat munkatársai tizenhárom gyereket vittek kórházba, többségüket zúzódásokkal.

Mire figyelj, ha kalandparkba mentek a családdal?

1. Mindig figyelj oda, amikor a biztonsági előírásokat magyarázzák - hogyan kell a karabinert rögzíteni, átrakni.
2. Csak olyan pályára engedd a gyermeked, ami neki való - akár magasság, akár életkor vagy edzettségi fok okán.
3. Ne hagyd egyedül a kisgyermeked a pályán - lehet, hogy nagy kedvvel vág bele, de ha megijed és lejönne, jobb, ha ott vagy.
4. Bukósisakot, egyéb védőfelszerelést mindig viselj.
5. A személyzet általában készséges, nyugodtan kérdezz tőlük a pályák biztonságával kapcsolatban.
6. Az öltözéked és a gyermekedé is a sportoláshoz megfelelő legyen.

Fotó: Pixabay.com
Forrás: MTI

Címkék: kalandparkok, csillebérci kalandpark, baleset, fogyasztóvédelmi ellenörzés, működési hibák, NFM, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Veszélyes gyerek étkészletre figyelmeztet a Nébih! Rákkeltő anyagot találtak több mesefigurás reggelizőkészletben
Veszélyes gyerek étkészletre figyelmeztet a Nébih! Rákkeltő anyagot találtak több mesefigurás reggelizőkészletben

Hello Kitty-s, Minnie egeres, Pókemberes, Star Wars-os és több más népszerű gyerekmintás reggelizőkészletet vont ki a forgalomból a hatóság, mert nagyobb mennyiségű rákkeltő anyagokat talált a gyerekek által használt étkészletben.

tovább a cikkre
A nagy tejcsoki teszt! Ezt a 26 tejcsokoládét vizsgálta meg a Nébih - 17 terméknél indult hatósági eljárás
A nagy tejcsoki teszt! Ezt a 26 tejcsokoládét vizsgálta meg a Nébih - 17 terméknél indult hatósági eljárás

A tejcsokoládékat vizsgálta februári Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság az MTI-vel. 17 terméknél hatósági eljárás indult, amelyből 4 termék esetében szabott ki bírságot a hatóság.

tovább a cikkre
Legyek, kosz, rozsdás gépek és a cukormasszában fuldokló egér - Ezt találta a Nébih egy szaloncukorgyárban
Legyek, kosz, rozsdás gépek és a cukormasszában fuldokló egér - Ezt találta a Nébih egy szaloncukorgyárban

Lejárt minőségmegőrzési idejű, illetve jelöletlen alapanyagokat és termékeket találtak a Nébih ellenőrei egy szaloncukorgyártó üzemben a Pest megyei Örkényben, a cukormasszában a vizsgálat idején egy egér fulladozott, állt közleményükben.

tovább a cikkre
Óvodai, iskolai menza: romlott hús, lejárt ételek, kosz, földön tárolt élelmiszerek az egyik közétkeztető cégnél - Fotókon, hogy mit talált a Nébih
Óvodai, iskolai menza: romlott hús, lejárt ételek, kosz, földön tárolt élelmiszerek az egyik közétkeztető cégnél - Fotókon, hogy mit talált a Nébih

A NÉBIH egy Pest megyei közétkeztető cég több konyháján tartott ellenőrzést, jelentésük szerint az érintett cég egyik egységében több mázsa lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, továbbá jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert találtak és foglaltak le a szakemberek.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tojáskrém

Tojáskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Főtt tojás sárgája Margarin

Recept:

A főtt tojássárgáját áttörjük és margarinnal habosra keverjük. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó, darabos ételt evő csecsemőnek.

Fontos!
Csak friss és hűtőben tárolt tyúktojást adjunk a csecsemőn(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Önkormányzati nyári táborok Budapesten 2020: Ide viheted a gyereket, ha nem tudod másra bízni - Fontos infók kerületenként

vissza vissza