Főoldal > Cikkek > Gyermekprogramok > Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajá - Szülők Lapja

Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!

Szülőklapja kép7 könnyű családi túraútvonalat ajánlunk, amely nem csak kiváló hétvégi program lehet, hanem talán egy életre szóló élmény is a gyerek számára. A távolságot és szintkülönbséget minden esetben feltüntettük. A cikk végén egy kis túraútvonal jelzés magyarázatot is találsz.

Szerző: Szülők lapja
2016-09-22
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A túrázás gyermekkort gazdagító, maradandó emlék, amellyel csodálatos családi élményt nyújthatunk a gyerekeinek. A séta során nagyokat lehet beszélgetni, viccelődni, több figyelem jut egymásra, ezért amikor csak tehetjük, szakítsunk egy kis időt a természetjárásra, egymásra, mert nagyon megéri.

Összeállításunkban igyekszünk olyan túraútvonalakat ajánlani, amelyek viszonylag rövidebbek és könnyebbek, ahova kisebb gyerekekkel, fittebb nagyszülőkkel is elindulhatunk. A sétautak hosszúságát és nehézségét (szintkülönbség) minden esetben feltüntetjük.Ahhoz, hogy a túranap jól sikerüljön, és mindenki jól érezze magát, fontos pár dolgot indulás előtt végiggondolni, például, hogy miben induljunk útnak. Sokszor egy kényelmetlen, rosszul megválasztott lábbeli nem csak a gyereknek okoz fájó, kellemetlen sérülést, hanem az egész napot megkeserítheti.

Készüljünk réteges öltözékkel, gyerekeknek váltóruhával, bokát jól fogó sportcipővel, komfortos hátizsákkal, esőköpennyel, kullancsriasztóval, elegendő elemózsiával, innivalóval, szemetes zacskóval, és a fényképezőgépet se hagyjuk otthon!
 

7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel, amit családosoknak ajánlunk

 

Budai-hegység


1. Hármashatár, 90-es busz végállomás - Végvári szikla - Makkosmáriai templom - Normafa

Táv: 6 km
Szintemelkedés: 150 m
Menetidő: 3 óra
Jelzése: sárga körút, piros sáv és zöld kereszt

A sárga körút jelzése mellett indulunk el, a KFKI sportpálya mellett. A túraút elején egy érdekes sziklatoronnyal találkozunk, a Végvári-szikla falában megtaláljuk a névadó emléktábláját. A Makkosmária rétre érkezve, padokon pihenhetünk meg, a rét alján csodálatos környezetben egy templomot találunk. A sétautat követve akár a Normafához, akár a Gyermekvasút Virág-völgyi megállójához ki lehet jutni.

2. Normafa - Három katona sírja - Csacsi-rét - Virág-völgy - János-hegyi nyereg

Táv: 4 km
Szintemelkedés: 150 m
Menetidő: 1,5-2 óra
Jelzés: sárga sáv és piros sáv

Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!
Erzsébet-kilátó a János-hegyen (Kép: Wikipédia)

A 21-es autóbusz megállóból átkelünk az út túloldalára. A büfé mellett lefelé vezető sétaúton indulunk el, ahol nincs ugyan turista útjelzés, de az út egyértelmű és jól kitaposott. Átkelünk a Gyermekvasút sínpárjain, majd egy útkereszteződéshez jutunk: jobbra Anna-rétre, balra Makkosmáriára vezet az út. Kis idő múlva egy kövekkel körberakott sírkereszthez, a második világháborúban elesett honvédek nyughelyéhez, a "Három katona sírjához" érkezünk. Az utat jobb oldali ágán követjük, ahol a Csacsi-rétre jutunk ki. Itt nagyot pihenhetünk, töltődhetünk, kicsomagolhatjuk a magunkkal hozott úti elemózsiánkat. A kis rét túloldalán útelágazás található. Mi a sárga sávjelzésen folytatjuk a sétát, ahol csakhamar egy félig földbevájt kunyhót, előtte tűzrakóhelyet és egy táblát is találunk. A piros sávjelzést is hordozó sétaútig a Virág-völgy meredek peremén kacskaringózunk, folyamatos emelkedőn a Libegő felső állomásáig vesszük az irányt.

3. Szépjuhászné - Hárs-hegy - Feketefej - Ady-liget

Táv: 7 km
Szintemelkedés: 200 m
Menetidő: 3-3,5 óra
Jelzése: sárga sáv és piros sáv

Mi a sárga sávjelzést követjük, és felkapaszkodunk a Nagy-Hárs-hegy tetejére. Jobbra elhagyjuk a kőfejtőt, ahol a jellegzetes hárshegyi homokkövet bányászták. A hegycsúcson csodálatos körpanorámában gyönyörködhetünk. A kilátót elhagyva a következő állomás a Bátori-barlang (amit csak engedéllyel lehet látogatni). A sárga sávjelzés a nyeregből északi irányba, a Hárs-hegy megálló érintésével leereszkedik Hűvösvölgybe, mi viszont a hárs-hegyi körútnak nevezett, jelzetlen sétaúton balra haladunk tovább. Negyed óra alatt el lehet érni a piros sávjelzést, ahonnan le lehet térni a Kis- Ördögárok völgybe. A völgy aljában a Szépjuhászné út jellegzetes nagy kanyarjához érkezünk. A kanyar alsó végénél folytatódik a jelzés meredeken felfelé.

A Fekete-fejre való felkapaszkodás megéri a fáradtságot. Az egykori kilátónak ugyan már csak a romjai vannak meg, de így is látványos a panoráma.
A hegy túloldalán leereszkedünk az Ady-liget szélén a Feketefej útra. Elhagyjuk a piros jelzést, amely a Vörös-pocsolyáson át Nagykovácsiba vezet és jobbra, a házak mellett besétálunk a 63-as autóbusz ady-ligeti megállójához. A busszal Hűvösvölgybe mehetünk.
 

Velencei hegység


4. Pákozd - Ingókövek - Angelika-forrás - Sukoró

Táv: 10 km
Szintemelkedés: 120 m

Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!
Ilyen kellemes földút vezet az Angelika-forráshoz (Kép: Wikipédia)

Székesfehérvárról Pákozdra gyakorta indulnak buszjáratok. Székesfehérvár irányából Pákozdon a harmadik buszmegállónál, a sportpálya után kell leszállni. A piros kereszt jelzést kell követnünk. A települést lassan elhagyva, kezdetben enyhe emelkedőn, majd egy fenyves erdőn keresztül vezet az utunk. A legelőről messze ellátni. A természeti védettséget mutató tábla már az ingóköveket jelzi. Ezek közül a Pogány-kő tengerszint feletti magassága 241 m. Nevezetes az utána következő Oroszlánkő és a Kockakő. Az út vége felé az Angelika-forrásnál lehet megpihenni, tüzet rakni. A kőfejtő után balra a piros háromszög jelzésen kell haladni, ahol figyelni kell, mert ez a jelzés kétszer is elágazik. Mindkét alkalommal a jobb oldali úton maradunk.

Sukoróra beérve a templom irányába vesszük az irányt. Ez a műemlék az, ahol 1848. szeptember 28-án Móga altábornagy ismertette a másnapi győzelemmel végződő csata terveit. A haditanács résztvevőinek nevét a széksorokon tábla is jelzi. Ha jut rá időnk, akkor érdemes felkeresni a Néprajzi Házat is. Székesfehérvárra busszal térünk vissza.

5. Sukoró - Angelika-forrás - Nadap

Táv: 7 km
Szintemelkedés: 125 m
Jelzése: piros háromszög, piros sáv

Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!
Nyugalmas falucska a Velencei-tóhoz közel (Kép: Wikipédia)

Sukoróra busszal lehet eljutni Székesfehérvárról. Sukkorón először a templomot keressük fel, amely arról nevezetes, hogy 1848. szeptember 28-án Móga altábornagy itt ismertette a másnapi győzelemmel végződő csata terveit. A haditanács résztvevőinek nevét a széksorokon tábla is jelzi. A piros háromszög jelzésen haladjunk, a túraút kétszer is elágazik, mindkétszer a bal oldali ágon maradjunk, ahol rövidesen az Angelika-forráshoz jutunk. A kellemes erdei pihenőhelyen kifújhatjuk magunkat, és a forrás vizéből megtölthetjük kulacsunkat. Kis pihenő után az út Nadap község felé folytatódik tovább, amelynek egyik nevezetessége, hogy a falu templomában keresztelték meg Vörösmarty Mihályt 1800-ban. Nadapon egy gránitsziklán található: a szintezési ősjegy, amely Magyarországon a tengerszint feletti magasság meghatározásánál alappontként számít.
Székesfehérvárra busszal térünk vissza.
 

Pilis és Visegrádi-hegység


6. Csikóváraljai turistaház - Holdvilág-árok - Nagy-Csikóvár - Csikóváraljai turistaház

Táv: 5 km
Szintemelkedés: 300 m
Menetidő: 3 óra
Jelzése: zöld körút, piros kereszt, zöld háromszög, zöld forrás, zöld kör és zöld négyzet

Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!
Holdvilág-árok (Kép: Parkerdő.hu)

Busszal a Csikóváralja megállónál kell leszállni, autóval a turistaház előtt érdemes leparkolni. A zöld körút jelzés azon ágán induljunk, amelyik a háztól észak felé, az erdőbe vezet. Folyamatosan kapaszkodunk felfelé. Átmegyünk egy széles erdei úton és felérünk egy kis gerinc csúcsára. Innen leereszkedünk a Holdvilág-árokba. Tovább az árok mellett épített lépcsőkön megyünk tovább. A Tólaknál érkezünk fel a Pomáz faluvégétől idevezető zöld kereszt jelzésre.
A csikóvári-nyeregig a piros kereszt jelzést követjük, majd a zöld háromszög jelzés vezet fel a Nagy-Csikóvár 556 méter magas csúcsára. Az egykori várnak már alig észrevehetők a nyomai. A csúcsról tovább a gerincen vezet az út. Kis-Csikóvár után rövid lejtő következik, majd újabb útelágazáshoz érünk. Mi a zöld kör jelzésen a Gyopár-forrás felé induljunk. A zöld kereszt jelzésen haladva Pomázra érkezünk. Az autóhoz vissza a zöld négyzet jelzést kell követni, ami visszavezet a turistaházhoz.

7. Dömös - Rám-szakadék - Lukács-árok - Dömös

Táv: 7 km
Szintemelkedés: 200 m
Menetidő: 3 óra
Jelzése: zöld sáv és sárga sáv

Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!
A Rám-szakadékban láncok, korlátok segítik a biztonságos bejárást (Kép: dobogokirandulas.hu)

Dömöstől elindulunk a Kainz-forrásig, onnan a zöld sáv jelet követjük tovább, amely eleinte együtt vezet a piros sávval. A sárga sáv valamivel a forrás után jobbra eltér, ezen fogunk visszajönni. Gépkocsival érdemes a Lukács-árok alatti parkolóban leállni és a műúton továbbmenni körülbelül 100 métert. Itt szeli át a patakot zöld sáv jelzés és indul jobbra a Rám-szakadékba, ahol a biztonságos mozgást több helyen láncok segítik. A romantikus szurdok rész után felérünk az Árpádvár és a Jász-hegy-üstöke közötti nyeregbe, ahol újra találkozunk a sárga sáv jelzéssel, ezt követve a Lukács-árokba jutunk. A parkolóhoz vezető út hol meredekebb, hol kellemesen lankásabb.
 

Turistajelzések - mi-mit jelent?


Az alábbiakban álljon itt a jelmagyarázat azoknak, akik a túrázásban járatlanok, és akik a természetjárással még csak most ismerkednek.

Színjelzések - fontossági sorrendben

Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott! Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott! Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott! Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!


Jelzéskódok


Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!Sávjelzés a fontosabb kiindulási pontoktól (pl. vasút, villamos, hajó és autóbusz állomásoktól, ill. megállóhelyektől) más hasonlóan fontos pontokig terjedő és a hegységeken (tájegységeken) keresztülvezető turistautak jelzésére szolgál.

Ezek közül:
  •     a kék sávjelzést az országos jelentőségű, több tájegységen és legalább egy hegységen átvezető utak jelzésére (Országos Kéktúra, Kohász Kék, Bükki Kék, Börzsönyi Kék, Balatoni Kék),
  •     a piros sávjelzést legalább egy hegységen átvezető utak jelzésére (pl. Közép-dunántúli Piros, Dél-Dunántúli Piros Túra, Rákóczi turistaút),
  •     a sárga és a zöld sávjelzést pedig (az ún. Északi Zöld kivételével) az előbbieken kívül, helyi jelentőségű, hegységi vándorutak jelzésére alkalmazzák (pl. a bükki Jubileumi Körtúra, Mecseki Zöldtúra).

   

Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!Kereszt jelzés olyan átkötő vagy összekötő (ill. rövidítő) utat jelez, amely általában sávjelzéstől sávjelzésig vezet (pl. Márianosztra - Nagyirtás - Kisirtás P+). Ezt a fajta jelzést valamely sávjelzésből kiágazó és valamilyen fontosabb ponthoz (pl. állomáshoz vagy megállóhelyhez) vezető útjelzésére is alkalmazhatják (pl. Kóspallag - Szokolya, kisvasút v. m. K+).


Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!Négyzet jelzés általában a sávjelzésekből kiinduló és szálláshelyre, lakott településre vezető, ill. az azoktól jövő utakat jelöli (pl. Nagybörzsöny - Nagy-hideg-hegy th. K□). Ezt a fajta jelzést is alkalmazzák valamely sávjelzésből kiágazó és valamilyen fontosabb ponthoz (pl.állomáshoz vagy megállóhelyhez) vezető útjelzésére is (Ha a leágazás 2 km-nél hosszabb, ezt szöveges táblával jelölni kell.) (pl. Bükk-tető, S - Nagybarca S□).
 

Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!Kör jelzés forrásokhoz (kutakhoz, ill. egyéb ivóvízvételi helyhez) vezető, ill. az azoktól jövő rövid (legfeljebb 2 km) utakat jelöl. Ez a jelzés is többnyire más, azonos színű jelzésből indul ki. (pl. Mátrafüred, Kalló-völgy - Rákóczi-forrás PO).


Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!Háromszög jelzéssel a hegytetőkre (csúcsokra), kilátópontokhoz (kilátótornyokhoz) vezető utakat jelölik. (Ha a leágazás 2 km-nél hosszabb, ezt szöveges táblával jelölni kell.) Ez a jelzés is rendszerint más jelzésből indul ki (pl. Dömös, Szentfa kápolna - Vadálló-kövek - Prédikálószék - Király-kút PΔ).


Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!L alakú jelzés a romokhoz, műemlékekhez, földvársáncokhoz vezető, ill. az azoktól jövő rövid (legfeljebb 2 km) utakat jelzi. Ez a jelzés is rendszerint más, azonos színű jelzésből indul ki (pl. Drégelyvárnál PL, ill. Bükkszentlászló - Nagy-sánc SL).
 

Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!Omega jelzéssel a barlangokhoz vezető rövid (legfeljebb 2 km) utakat jelölik. Ez a jelzés is többnyire más, azonos színű jelzésből indul ki (pl. Nagymaros, Szent-Mihály-hegy S - Remete-bg. SΩ).
   

Hétvégi kiránduláshoz: 7 könnyű és rövid túraútvonal Budapesthez közel - Gyerekeknek, nagyszülőknek is ajánlott!Körséta jelzéssel rövidebb kirándulásokra alkalmas, a kiindulópontba (pl. parkolóhely) jelzésváltás nélkül visszavezető útvonalakat jelölik (pl. Dobogókő környékén P ill. K körséta jelzések).A négyzet, a kör, az omega, és az L jelzéseket leágazó jelzéseknek nevezzük, közülük általában csak a négyzet jelzéseknél fordul elő a 2 km-nél hosszabb útvonal.
A négyféle színt és a nyolcféle jelzésalakot figyelembe véve összesen 32-féle jelzés lehetséges.
Az egyik legfőbb szervező elv, hogy a színek (és alakzatok) az útvonalak megkülönböztetését segítsék elő. Két azonos jelzésű út ne találkozzon, egy jelzés lehetőleg ne ágazzon el (ezért lett átfestve K +-re a Kohász Kéktúra egy része Upponynál).
A túramozgalmi igazolóhelyhez vezető leágazásokhoz „pecsét” jelet szoktak festeni.
A fő jelzésekhez sorolandó új jelzések a következők: „függőleges kettős sáv” (MSSZ) és „kerékpáros” (KEF).

A jelzések méretei
A jelzések szembetűnőbbé tétele céljából a színes ábrákat fehér, fekvő téglalap alakú alapra festik. A fehér alap mérete 12x10 cm. Szükség esetén a rendesnél nagyobb jelzéseket is alkalmaznak, amelyeknek fehér alapja 13x18, 18x24 cm méretű. Az ezen belül alkalmazandó jelzések méretei is ennek megfelelően nagyobbodnak. Ilyen nagy méretű jelzések alkalmazandók olyan helyeken, ahol a jelzések csak egymástól nagyobb távolságra helyezhetők el (pl. tisztásokon, réteken, mezőn, legelőkön, tarvágásokon és ritkás ligeteken átvezető utak mentén).

A jelzések elhelyezése
Mivel az útjelzések nem a gyakorlott túravezetőknek, hanem minden természetkedvelő részére készülnek, a jelzések elhelyezésél fő szempont volt, hogy bárki biztosan elérje úticélját.

Alapvető szabály, hogy a jelzések mindkét haladási irányból jól láthatók legyenek. E követelmény elérése céljából a jelzéseket - a lehetőséghez képest - nem az utakkal párhuzamosan, hanem általában (lejtőkön mindig) azokra hozzávetőlegesen merőlegesen (45-80°) szokták a rendelkezésre álló tereptárgyakra (fák, sziklák, oszlopok stb.) elhelyezni, mégpedig a tárgyak mindkét haladási irányba eső oldalán, de nem feltétlenül mindig ugyanannak a tereptárgynak két oldalán. A jelzéseket lehetőleg 20 cm vagy annál nagyobb átmérőjű, sima kérgű (bükk, gyertyán, fenyő), nem mohás, gombás, hanem egészséges, élő (!) fákon helyezik el, mégpedig általában valamivel a szemmagasság fölött, a járásszinthez képest kb. 1,8 - 2,2 m magasságban. Az átlagosnál jóval magasabban szokták a jelzéseket elhelyezni olyan helyeken, ahol a szándékos rongálással lehet számolni, valamint ahol az egymástól nagyobb távolságra elhelyezett jelzések könnyebb felismerhetőségét kell ilyen módon biztosítani.

Fátlan utak mentén a jelzéseket a távbeszélő-, villanyoszlopokon, ill. azok beton lábazatán, út menti köveken vagy sima felületű sziklákon helyezik el.

Olyan esetben, amikor a jelzés kellő sűrűségét megfelelő tereptárgyak hiányában nem lehet biztosítani (pl. réteken, mezőkön stb.) póznás jelzéseket alkalmaznak. Erre a célra kb. 3 m hosszú póznákat ástak a talajba 50 cm mélyen. A póznák végére az erőszakos elfordítás vagy kihúzás megakadályozására keresztfát vagy keresztlécet erősítettek.

Fotó: Freepik/senivpetro
Forrás: Magyar Természetbarát Szövetség, Wikipédia

Címkék: túra, túraútvonal, családi program, túra gyerekkel, séta gyerekkel, könnyű túraútvonal

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
10 szuper hely a Börzsönyben, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!

Kirándulnál a közelgő hétvégén babával, kisgyerekkel, nagyszülőkkel, de nem tudod merre indulj? Mi ebben segítünk! Kisvasutazás, könnyű túraútvonalak, vadasparki traktorozás ovisoknak, vízimalom látogatás, kalandpark és sok más érdekes helyszínt, gyerekprogramot ajánlunk ezúttal a Börzsönyben!

tovább a cikkre
10 szuper hely a Mátrában, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!
10 szuper hely a Mátrában, kisgyerekes családoknak - Hétvégi kiránduláshoz tökéletes!

Könnyű sétával megközelíthető vár, festőien szép szurdok, egy letűnt mesterség nyomai után kutató sétaútvonal, állatsimogató és más érdekes ismeretterjesztő helyszíneket ajánlunk gyerekes családoknak, akik élvezik a felfedezés örömét, a természet szépségét, és legfőképpen szeretnek nagyokat kirándulni!

tovább a cikkre
10 szuper magyar kirándulóhely kisgyerekes családoknak - Hétvégi programnak tökéletes!

Hová kiránduljunk a gyerekkel? Élményekkel teli aktív kikapcsolódást szeretnétek? Ha már sikerül a gyerkőcöt rávenni, hogy hagyja ott a szobát, biztos hogy ezek a kirándulóhelyek egyike jó választás lesz. Adunk néhány biztos tippet, hová kiránduljon a család.

tovább a cikkre
10 kevésbé ismert kirándulóhely, amely szuper családi program lehet

10 lenyűgöző kirándulóhelyet ajánlunk, amit ha eddig nem fedeztél fel, akkor most ősszel megteheted.
Falvak, kastélyok, szurdokok, látogatócentrumok, melyeket nem biztos, hogy ismersz, pedig a gyereked egészen biztosan élvezné!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Alma túróval

Alma túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Alma Túró

Recept:

A megmosott, meghámozott almát lereszeljük. A kb. azonos mennyiségű sovány tehéntúrót szitán áttörjük, majd az almával simára keverjük.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza