Arborétumok napja 2017: 9 meseszép magyar arborétum, amit látnod kell! - Most különleges programokkal várják a családokat

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Arborétumok napja 2017: 9 meseszép magyar arborétum, amit látnod kell!  - Most különleges programokkal várják a családokat Az Arborétumok napját 2015 óta tartjuk Magyarországon, minden évben május 29-én ünnepeljük az ország számos arborétumában, változatos programokkal és különleges bemutatókkal. 8 arborétum ünnepi programját mutatjuk. Az Arborétumok napját 2015 óta tartjuk Magyarországon, minden évben május 29-én ünnepeljük az ország számos arborétumában, változatos programokkal és különleges bemutatókkal. 

Most 9 arborétum ünnepi programját mutatjuk meg - van, ahol már csütörtökön megtartják az Arborétumok napját, máshol 3 napos duzzasztották az eseményt. Ha kirándulnátok egyet a családdal a hétvégén, akkor feltétlenül keressétek fel az egyik helyszínt - ráadásul vannak ingyenesek is!
 

1. Arborétumok napja 2017 - Pannonhalmi Főapátság Arborétuma


Kalandtúra, Barokk-pavilon, Kerti tó vagy Labirintus? Ismerd meg a Pannonhalmi Főapátság Arborétumának rejtett zugait, merülj el a természetben, fedezd fel mennyi növénynek és állatnak ad otthont ez a csodás terület! A programokon való részvétel INGYENES!

Részletes program - Pannonhalmi Főapátság Arborétuma

2017. május 27. (szombat) 10:00 óra:
- A "Szabad ég alatt a monostor körül" című arborétumi és erdei felfedező füzet bemutatása. A füzet segítségével különleges helyeket, növényeket, állatokat fedezhetsz fel az élménypontok segítségével.
- Családi kert - interaktív séta vezetéssel, a Pannonhalmi Főapátság Arborétumában
- körülbelül 12:00 órától mandala készítés apátsági üvegablak minták alapján az összegyűjtött termésekből, növényi anyagokból, fűszernövényekből a Gyógynövénykertben.

Gyülekező: 9.30 órakor a VIATOR Apátsági Étterem parkolója melletti Fogadóépületben. Időjárásnak megfelelő öltözéket és ceruzát mindenki hozzon magával!

2017. május 28. (vasárnap) 9:00 óra és 17:00 óra között:
- Önálló séta a Pannonhalmi Főapátság Arborétumában a „Szabad ég alatt a monostor körül” arborétumi és erdei felfedező füzet segítségével. A füzet ízelítő a Főapátság legújabb programjából, melynek segítségével különleges helyeket, növényeket, állatokat fedezhetsz fel.

A füzet átvehető a VIATOR Apátsági Étterem parkolója melletti Fogadóépületben 9 és 17 óra között! Időjárásnak megfelelő öltözéket és ceruzát mindenki hozzon magával!

2017. május 29. (hétfő) 9:00 óra és 17:00 óra között:
- Önálló séta a Pannonhalmi Főapátság Arborétumában a „Szabad ég alatt a monostor körül” arborétumi és erdei felfedező füzet segítségével. A füzet ízelítő a Főapátság legújabb programjából, melynek segítségével különleges helyeket, növényeket, állatokat fedezhetsz fel.

A füzet átvehető a VIATOR Apátsági Étterem parkolója melletti Fogadóépületben 9 és 17 óra között! Időjárásnak megfelelő öltözéket és ceruzát mindenki hozzon magával!

Helyszín: Pannonhalmi Főapátság, Pannonhalma
Megközelíthetőség: Budapest, Hegyeshalom, Győr felől az M1-es körgyűrűről a Veszprém felé vezető 82-es úton (külön tábla is jelzi Pannonhalmát az autópályán). A Balaton felől Veszprémen keresztül szintén a 82. számú főúton. Székesfehérvár felől a 81. számú útról a Kisbér-Mezőörs útvonalon. Pannonhalma Budapesttől 132 kilométerre van.
Időpont: 2017. május 27-28-29. (szombat-vasárnap-hétfő)
Jegyárak: a rendezvény ingyenes!
Bővebb információ itt »
 

2. Arborétumok napja 2017 - ELTE Füvészkert, Budapest


Az Arborétumok napja alkalmából az érdeklődők megcsodálhatják a  Füvészkert csodálatos növényvilágát, sétálhatnak a kora nyári pompájában tündöklő kertben. Ezen a napon a gyerekekre külön gondoltunk, mert 10:00 órától egész napos kézműves foglalkozáson vehetnek részt a kertbe látogató gyerekek, kipróbálhatják kézügyességüket és természetes anyagokból alkothatnak dísztárgyakat, használati tárgyakat.


Fotó: fuveszkert.org

Helyszín: ELTE Füvészkert, Budapest
Megközelíthetőség: a Klinikák és a Nagyvárad téri metrómegállók között; címe: VIII. kerület, Illés utca 25.
Időpont: 2017. május 29., hétfő
Jegyárak: Felnőtt jegy: 950 Ft, Diák/Nyugdíjas: 500 Ft, Családi jegy: 2200 Ft
Bővebb információ itt »
 

3. Arborétumok napja 2017 - Pákozd-Sukoró Arborétum és Szabadidőpark


A Pákozd-Sukoró Arborétum a Velencei-hegység és a Velencei-tó között, a 160 m magas Mészeg-hegy oldalában helyezkedik el. Az Arborétum 96 hektáros területét részben a termőhelynek megfelelő erdő borítja, részben a mintegy 250 fa- és cserjefaj foglalja el. Az arborétum kisgyermekes családoknak is remek kirándulóhely, egyebek közt játszótér, focipályák, tűzrakó helyek, kilátó, tanösvény is található a területén.

Az Arborétumok napja alkalmából ingyenes szakvezetéssel várnak minden látogatót a Pákozd-Sukoró Arborétum és Szabadidőparkban.

Helyszín: Pákozd-Sukoró Arborétum és Szabadidőpark
Megközelíthetőség: Az M7-es autópálya Sztráda fogadó lejárójáról, a Szúnyog-szigetre vezető útról. Pákozd Budapesttől 55 kilométerre van.
Időpont: 2017. május 27., szombat 11:00 és 14:00
Jegyárak: 700 Ft/fő
Bővebb információ itt »
 

4. Arborétumok napja 2017 - Füzérradványi kastélypark


Az Arborétumok Napját 2015 óta ünnepelhetjük május végén, mely alkalomból a nemrég megújult és már zöld díszében pompázó füzérradványi Károlyi-kastély parkban az idei évben is színes programokkal várják az érdeklődőket. Szakvezetett túrákon bemutatják a teljes arborétumot, ahol a csodás látvány mellett sok érdekességet is megtudhatnak a résztvevők.


Fotó: Füzérradványi óriás platánfa - Wikipédia

Helyszín: Füzérradvány, Károlyi-kastély park bejárat
Megközelíthetőség: Füzérradvány Budapesttől 276 kilométerre van.
Időpont: 2017. május 27., szombat
Jegyárak: A kastély parkja  folyamatosan, az  ünnepnapokon is nyitva van, minden nap hajnaltól sötétedésig, látogatása ingyenes.
Bővebb információ itt »
 

5. Arborétumok napja 2017 - Agostyáni Arborétum


Az Agostyáni Arborétum ingyenes szakvezetéses túrákkal várja a látogatókat 10:00, 13:00 és 15:00 órakor 2017. május 28-án, vasárnap. A résztvevők részletes tájékoztatást kaphatnak a kert történetéből, érdekességeket hallhatnak a több mint 300-féle növénykülönlegességről. Megcsodálhatók a színpompás rododendronok, aki pedig elfáradt, megpihenhet a tóparti filagóriában. A kisebb gyermekeket kézműves foglalkozás, a nagyobbakat arborétumi "Kérdezz-felelek" feladatlapok várják.

Helyszín: Agostyáni Arborétum
Megközelíthetőség: Az Arborétum Agostyán község határában található, megközelíthető gyalogosan, kerékpárral, autóval, és tömegközlekedési eszközökkel, az út Tatától mindössze 8 km. Agostyán Budapesttől körülbelül 80 kilométerre van.
Időpont: 2017. május 29., vasárnap
Jegyárak: Felnőtt jegy: 600 Ft, Kedvezményes jegy: 400 Ft
Bővebb információ itt »
 

6. Arborétumok napja 2017 - Ligneum Látogatóközpont és Botanikus kert Sopron


A központ célja, hogy egyedi, kreatív módon mutassa be az erdőt, mint Földünk legösszetettebb ökoszisztémáját, ugyanakkor az erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás és természetvédelem tárgyát. Az erdő alkotóelemeinek interaktív bemutatásán kívül külön hangsúlyos a benne zajló ökológiai, gazdálkodási folyamatok bemutatása, modellezése. A Botanikus Kert által övezett háromszintes élményközpont a hatalmas ablakfelületein keresztül, szinte részévé válik a csodálatos természeti környezetnek. A közel 110 éves Egyetemi Élő Növénygyűjtemény, kedvező mikroklímájának köszönhetően, egyedülálló fenyő- és örökzöld gyűjteménnyel rendelkezik.

Az Arborétumok napján a Ligneum családi programmal várja a látogatókat - egyebek közt játszóház fogadja a kicsiket Kui Bíborka vezetésével. A belépés díjtalan!

Helyszín: Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4. Ligneum Látogatóközpont
Megközelíthetőség: Sopron Budapesttől 210 kilométerre van.
Időpont: 2017. május 25., csütörtök 15:00
Jegyárak: Felnőtt: 1150 Ft, Gyermek, diák, nyugdíjas, fogyatékkal élő: 600 Ft, Kisgyermek (0-3 év között) ingyenes
Bővebb információ itt »

 

7. Arborétumok napja 2017 - HNPI Tiszakürti Arborétum


A Tiszakürti Arborétumban az Arborétumok napja alkalmából kézműves foglalkozás keretében, játék közben tanulják meg a látogató gyerekek a minket körülvevő növényekről, természeti értékekről a legfontosabbakat. A foglalkozáson elsősorban az arborétum területén begyűjtött természetes alapanyagok felhasználásával dolgoznak.


Fotó: hnp.hu

Helyszín: Hortobágyi Nemzeti park Igazgatósága Tiszakürti Arborétum
Megközelíthetőség: Tiszakürt Budapesttől 126 kilométerre van.
Időpont: 2017. május 27., szombat
Jegyárak: Gyermek: 400 Ft (3-6 éves korig), Kedvezményes: 650 Ft (diák (6-26),nyugdíjas(62 év fölött), Felnőtt: 800 Ft
Bővebb információ itt »
 

8. Arborétumok napja 2017 - Budakeszi Arborétum Gyereknap és Arborétumok napja


A Budakeszi Arborétum kiváló családi programmal várja a kicsiket és nagyokat május 28-án, vasárnap. A gyermekek számára 30 hektár biztonságos, mégis vadregényes terület áll rendelkezésre a természet megismerésére.

Részletes program:
09:00 - 14:00 játékos természetismereti terepverseny
11:00 - 12:00 Erdőmentők interaktív gyermek-előadása
16:00 - 16:50 Erdei bábszínház: Brumi Maci születésnapja a Meseerdő Bábszínház előadásában

Egész napos programok:
- erdei piac
- ugrálóvár, állatsimogató
- erdei manó ösvény felfedezése
- kézműves asztal
- családi fotózás
- nemzeti parki védjegyes termékek bemutatása

Helyszín: Budakeszi Arborétum
Megközelíthetőség: Budakeszi Budapesttől 10 kilométerre van.
Időpont: 2017. május 28. vasárnap (egész nap)
Jegyárak: Gyermek: 500 Ft, Felnőtt: 900 Ft
Bővebb információ itt »
 

9. Arborétumok napja 2017 - Folly Arborétum és Borászat Badacsonyörs


Az 5 hektáros Folly Arborétumban különleges cédrusokat és ciprusokat csodálhatnak meg a látogatók, terméskővel burkolt, fák között kígyózó tanösvényeiről, árnyas pihenőiről sok száz pompás, ritka fenyőt láthatunk a Badacsony, az Örsi-hegy, az Ábrahám-hegy és Balaton víztükrének ölelésében.


Fotó: borokutja.hu

Az Arborétumok napján pedig minden vendéget egy kóstolóval várnak boraikból vagy friss, házi szörpjeikből. Délelőtt 11:00 órától pedig kézműves foglalkozás szórakoztatja a kicsiket és nagyokat egyaránt, melynek témája: Ismerd meg a természetet egy arborétum életén keresztül!

Helyszín: Folly Arborétum és Borászat Badacsonyörs/Badacsonytomaj
Megközelíthetőség: Badacsonyörs/Badacsonytomaj Budapesttől 167 kilométerre van.
Időpont: 2017. május 28., vasárnap 10:00-18:00
Jegyárak: Felnőtt: 1200 Ft, Nyugdíjas: 700 Ft, Tanuló (6-18 év): 700 Ft, Családi (2 felnőtt+2 tanuló): 3000 Ft
Bővebb információ itt »

Kapcsolódó cikkünk: 7 gyönyörű magyar arborétum, ahova vidd el a gyereket, kattints »

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2017.05.25