Főoldal > Cikkek > Gyermekprogramok > Meseösvények az országban: 9 varázslatos tanösvény Budapesten és vidéken, ahova feltétlenül vidd el a gyereket - Szülők Lapja

Meseösvények az országban: 9 varázslatos tanösvény Budapesten és vidéken, ahova feltétlenül vidd el a gyereket!

Szülőklapja képMagyarország bővelkedik csodálatos természeti értékekkel. Ezek felfedezéséhez meseösvényeken, tanösvényen bejárhatjuk a vidéket, meglesve és megismerve a látnivalóit. Olyan fantasztikus meseösvényeket ajánlunk nektek, amit érdemes felkeresni egy családi kirándulás keretében.

Szerző: Szülők lapja
2017-07-04
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ma már köztudott, milyen fontos szerepet töltenek be a mesék a gyermekek fejlődésében, szükségük és igényük is van a mesékre. Erről részletesebben olvashattok a Miért fontos a gyerekeknek a rendszeres mesélés? Hogyan hatnak a mesék a gyerek lelkére? című cikkünkben, kattints ».

A mesék tanító hatása tagadhatatlan. Remek ötvözete tehát a tanösvényeknek és a meséknek az ún. meseösvények, melyből egyre többet találunk országszerte. A meseösvények tulajdonképpen olyan tanösvények, ahol mesehősök, mesefigurák kísérnek utadon, illetve igazítanak el a látnivalókban. Válogatásunkban bemutattunk párat ezekből a lenyűgöző helyekről, amiket akár egy családi program keretében is bejárhattok.
 

1. Kővágószőlős - Jakab-hegyi meseösvény

A „Kővágószőlős - Jakab-hegyi Meseösvény” egyik legfontosabb célja, hogy mesés formában mutassa be a gyerekeknek a természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti értékeket, az erdő állat- és növényvilágát, mondáit. Az ösvény három turistaútvonalat is érint, ezért a természetjáróknak is remek tanulási lehetőséget biztosít. Az ösvény mentén Császár Levente: Kő Zsongor című mesekönyvének alapján készült mesetáblák adnak tájékoztatást a kirándulóknak. Bányászati és földtani bemutató, valamint a hulladékgyűjtés hasznosságára felhívó információk is gondoskodnak a tanulásról.

Hol van a Kővágószőlős-Jakab-hegyi meseösvény?
7673 Kővágószőlős, Jakab-hegy (Mecsek), Budapesttől 213 kilométerre fekszik.

A Kővágószőlős-Jakab-hegyi meseösvény nyitva tartása:
Egész évben ingyen látogatható.

Még több információ itt »


2. Égerösvény meseösvény - Zalakaros


Az Égerösvény tanösvényen egy 250 méter hosszú pallóösvény vezet végig az öt állomásból álló tanösvényen, ami fél óra alatt bejárható. A látogató, az állomásokon megismerheti a környező erdőrészlet élővilágát, természeti értékeit az elhelyezett élményalapú, interaktív táblák (forgatható elemekkel) segítségével és a felfedezőket mesefigurák, Tőzike Tündér és társai kísérik végig az állomásokon. A pallóösvényen padok vannak elhelyezve és a közelben játszótér is található.

Hol van az Égerösvény tanösvény?
Az Égerösvény tanösvény Zalakaroson, Budapesttől 199 kilométerre található.

A Égerösvény tanösvény nyitva tartása:
Egész évben ingyen látogatható.

Még több információ itt »


Fotó: zalakaros.hu

Az Égerösvényről már olvashattatok a 17 ingyenes tanösvény az országban című cikkünkben, itt »


3. Gyadai meseösvény - Katalinpuszta

A Katalinpusztai Látogatóközpont közelében húzódik a Gyadai Tanösvény, mely elsősorban a kisiskolásoknak szól, Hangya Dani kíséri végig a kirándulókat az ösvényen. A Vác felett emelkedő Naszály hegy északi lábánál található az öt kilométer hosszú ösvény, ahol 13 ismertető tábla szolgál információkkal az élővilágról. A gyerekeknek külön foglalkoztató füzet is készült az ösvényhez, ami az ipolyerdo.hu-ról leltölthető.

Hol van a Gyadai meseösvény?
Szendehely közelében, Budapesttől 55 kilométerre található.

A Gyadai meseösvény nyitva tartása:
Egész évben ingyen látogatható.

Még több információ itt »


4. Sas-hegyi meseösvény

Cincér Kázmér mellett már Mimo és Csipek is várják az ideérkező családokat. Mimó és Csipek a két környezettudatos mesehős, a fenntarthatóságról mesél a gyerekeknek, miközben egy-egy terület állat-, és növényvilágával ismertet meg. Minden ösvényhez más mese kapcsolódik, ami segíti ezen ismeretek elsajátítását. Az ösvények mellett található játékok pedig minden téren segítik a gyerekek szórakozását.

Hol van a Sas-hegyi meseösvény?
Budapest, XI. kerület, Sas-hegy

A Sas-hegyi meseösvény nyitva tartása:
Egész évben látogatható.
Belépőjegyek: Felnőtt: 550,-Ft; Kedvezményes: 450,- Ft; Gyermek: 350,- Ft.
3 éves kor alatt ingyenes.

Még több információ itt »


Fotó: mimoescsipek.hu


5. Kis-svábhegyi meseösvény


A Kis-Sváb-hegyen kialakított meseösvényen is Mimó és Csipek üdvözli az érkezőket. Ez az ösvény a gyermekek érzékszerveit foglalkoztatja, hogy azok tudatos használatával ismerjék meg a természetet. A madarakat távcsővel leshetik meg, illat-láda mutatja meg a természet varázslatos illatait a bogarak pedig szobrokként az ösvényen várják a rájuk felkapaszkodó gyerekeket.

Hol van a Kis-svábhegyi meseösvény?
Budapest, XII. kerület, Kis-Svábhegy

A Kis-svábhegyi meseösvény tanösvény nyitva tartása:
Egész évben ingyen látogatható.


6. Záporkerti meseösvény

Szintén Mimó és Csipek neve fémjelzi az Óbudai Kulturális Központ San Marco utcai parkjában, a Záporkertben átadott meseösvényt is. Itt mindössze egyetlen állomás és játék várja a gyerekeket, de aki a közelben jár, annak szórakoztató újdonságként szolgálhat. A helyi közösségi kerthez és annak megműveléséhez kötődik a ismeretanyag.

Hol van a Záporkerti meseösvény?
Budapest, III. kerület, San Marco utca

A Záporkerti meseösvény nyitva tartása:
Egész évben ingyen látogatható.

További információ itt »
 

7. Érzékek ösvénye

Mimó és Csipek először a Ferenc-hegyen talált otthonra, az Érzékek ösvényén várják a kíváncsiskodókat, a Ferenc-hegyi élővilágot ismertetik meg az érzékek segítségével. A meseösvény kb. 400 méter hosszú, könnyű sétával bejárható, az útvonalhoz tartozó mese letölthető innen »

Hol van az Érzékek meseösvény?
Budapest, II. kerület, Ferenc-hegy

Az Érzékek meseösvény nyitva tartása:
Egész évben ingyen látogatható.

További információ itt »
 

Fotó: mimoescsipek.hu


8. Tükörben az élővilág ösvénye

Mimó és Csipek Ferenc-hegyi másik ösvénye barlangkalandra invitál, hisz a Ferenc-hegy mélyén barlangrendszer is húzódik, s ezt járhatják be képzeletben a gyermekek a mese segítségével. Új pajtások is csatlakoznak Mimóhoz és Csipekhez: Kupacs süni a talaj élővilágáról, Cserke róka az ökoszisztémáról, Potyka béka a vízi élővilágról, Berka bagoly pedig a levegő védelméről mesél érdekességeket a gyerekeknek.

Hol van a Tükörben az élővilág meseösvény?
Budapest, II. kerület, Ferenc-hegy

A Tükörben az élővilág meseösvény nyitva tartása:
Egész évben ingyen látogatható.

További információ itt »
 

9. Boszorkány meseösvény a Soproni Parkerdőben


8 állomásból áll az a 900 méter hosszú meseösvény, ami a soproni Károly-magaslaton a Lővér Kalandpark melletti útról indul és a Kőhalmy Vadászati Múzeumig vezet. A gyerekek a kiinduló állomáson álló faházikónál szerezhetnek pecsétgyűjtő füzetet és térképet, amelybe minden, sikeresen teljesített állomáson pecsétet gyűjthetnek. Az összegyűjtött pecsétekért pedig jutalom is jár.


Fotó: Szentpál Roland

A Boszorkány meseösvény állomásain boszorkánytörténetek elevenednek meg, az ötletet egy soproni helyi legenda, a Kecske-patak boszorkánylegendája adta. Ábrahám Zsuzsa óvodapedagógus tervei alapján készültek el az egyes állomások, ahol többek között ügyességi és logikai feladatok is várnak a gyermekekre.

Hol van a Boszorkány meseösvény?
Sopron, Károly magaslat, Budapesttől 210 kilométerre

A Boszorkány meseösvény nyitva tartása:
Egész évben ingyen látogatható.
 

+2. Meseösvény-séták

Végezetül két rendhagyó meseösvény-szerveződésre szeretnénk felhívni a figyelmet. A Tekergő Meseösvény Egyesület és a Bailavidrum Meseösvény rendszeresen szervez meseöSvény-túrákat, ahol séta közben bontakozik ki egy-egy mese, mely gondoskodik a gyerekek, a család felhőtlen szórakozásáról.
A Tekergő Meseösvényről itt tudhatsz meg többet »
A Bailavidrum Meseösvény sétáiról további infókat itt találsz »

Olvasd el ezt is!
17 szuper ingyenes tanösvény az országban »
Lombkorona-tanösvények - 6 hely, ahol a lombkoronák között sétálhatsz »

Fotók: www.zalakaros.hu, mimoescsipek.hu, facebook/katalinpuszta, Sziráki Lili fotói, Szentpál Roland fotója

Címkék: meseösvény, tanösvények, ingyenes tanösvények, családi programok, családi kirándulás, túrázás, túraútvonal, interaktív meseösvények

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Lombkorona tanösvények: varázslatos helyek az országban, ahol a lombkoronák között sétálhatsz - Imádni fogják a gyerekek is!
Lombkorona tanösvények: varázslatos helyek az országban, ahol a lombkoronák között sétálhatsz - Imádni fogják a gyerekek is!

Mennyivel jobb testközelből szemlélni a különbséget az avar és a fák lombjainak lakói között! Ha te is kíváncsi vagy rá, próbáld ki valamelyik lombkorona tanösvényt!

tovább a cikkre
17 ingyenes tanösvény az országban, hétvégi családi sétákhoz, kiránduláshoz - Kicsi gyerekkel is bejárhatók!
17 ingyenes tanösvény az országban, hétvégi családi sétákhoz, kiránduláshoz - Kicsi gyerekkel is bejárhatók!

Magyarország bővelkedik csodálatos természeti értékekkel. Megismerésének egyik módja, hogy tanösvényen járjuk be az adott területet, felfedezve értékeit és a látnivalóit. Ingyenesen bejárható tanösvényeket ajánlunk nektek, amit érdemes felkeresni egy családi kirándulás keretében.

tovább a cikkre
10 gyönyörű kirándulóhely Budapesten, ami babakocsival is bejárható - Szuper délutáni vagy hétvégi program lehet a gyermekeddel!
10 gyönyörű kirándulóhely Budapesten, ami babakocsival is bejárható - Szuper délutáni vagy hétvégi program lehet a gyermekeddel!

10 különlegesen szép, babakocsival és kisgyerekkel is bejárható séta-, illetve túraútvonalat ajánljuk Budapesten. Ezek közül találsz kevésbé ismert és felfedezésre váró „bakancslistás” helyszíneket csakúgy, mint népszerű, sokak által kedvelt kisgyerekes kirándulási célpontokat.

tovább a cikkre
Mezítlábas parkok belépő nélkül! 6 szuper ingyenes hely az országban, ahova menjetek el a gyerekkel
Mezítlábas parkok belépő nélkül! 6 szuper ingyenes hely az országban, ahova menjetek el a gyerekkel

Mezítlábas parkokat, ingyenes Kneipp parkokat, ösvényeket mutatunk be, akol nemcsak szabad, de kötelező mezítláb sétálni. És miért mezítlábas park? Mert a változatos nagyságú és anyagú járófelületek masszírozzák a talpakat, és ez nekünk jó.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

​Miért jó, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

vissza vissza