Ezer lámpás éjszakája 2018 - Miért tűnik el olyan sok gyerek Magyarországon? Elmondjuk az okokat

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Ezer lámpás éjszakája 2018 - Miért tűnik el olyan sok gyerek Magyarországon? Elmondjuk az okokat Több mint 19 ezer kiskorú eltűnését regisztrálták Magyarországon 2017-ben - közölte az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódva az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány. Miért tűnik el olyan sok gyermek Magyarországon? #gyertekhaza #vigyázzrám

Több mint 19 ezer kiskorú eltűnését regisztrálták Magyarországon 2017-ben; ez a szám háromszázzal haladja meg az előző évit - közölte az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódva az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány 2018.05.22-én, kedden az MTI-vel.

A közleményben azt írták, 15 907 fiatalkorú és 3117 gyermekkorú eltűnését jelentették be a hatóságnál - ez a szám majdnem annyi, mint Keszthely lakossága. Hozzátették, az eltűnés miatt regisztrált hatályos körözések száma a 2018. április 10-i állapot szerint a fiatalkorúaknál 1726, a 14 év alattiaknál pedig 649.


Eltűnt gyermekek világnapja - Tovább nőtt az eltűnt gyerekek száma


Ezer lámpás éjszakája programsorozat
Az eltűnt gyermekek világnapja május 25., ehhez kapcsolódóan vasárnap, 2018. 05. 27-én, gyermeknapon, nyolcadik alkalommal rendezik meg az Ezer lámpás éjszakája programsorozatot. A kampányban kilenc város vesz részt - Budapesten a Városligetnél tartják a rendezvényt -, jótékonysági koncertekkel, családi és gyerekprogramokkal, valamint bűnmegelőzési tanácsadással hívják fel a figyelmet a csellengés veszélyeire.

Mi várható a rendezvényen?
A vasárnapi programokon negyven együttes és énekes vállal szerepet, a társadalmi célú programon többek közt olyan fellépők állnak majd színpadra, mint a Hősök, a Belmondó, Rácz Gergő, az Animal Cannibals, Freddie, Varga Viktor, a Holdviola, Cserpes Laura, LL Junior és a New Level Empire. Az eseményen világító lufikat engednek a magasba, ezzel jelezve, hogy minden gyereket hazavárnak.

Környezetbarát lufikat használnak
Az elengedett lufik okozta környezetszennyezéstől félők megnyugtatásául a rendezvény szervezői közölték, hogy számunkra is fontos a környezetünk megóvása és véletlenül sem szeretnénk beszennyezni semmit sem műanyaggal hulladékkal, ezért a léggömbök 100% természetes kaucsukból készülnek, a felhasznált festékek is földfestékek és a legszigorúbb gyermekjáték előírásoknak is megfelelnek. Lebomlásuk ideje körülbelül 3-16 hónap, az UV sugárzástól függően.

17 ezer gyerek tűnik el évente hazánkban
Az Ezer Lámpás Éjszakája weboldalon feltüntetett információk szerint a fiatalkorúak eltűnésével kapcsolatos bejelentések hazánkban száma évről évre növekszik. Míg 2010-ben körülbelül 11 000 fiatalkorú eltűnését jelentették be hazánkban, addig (az utolsó ismert adat szerint) 2017-ben ez a szám megközelítette a 16 000 főt. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon egy kisebb város lakosságának megfelelő gyermek- és fiatalkorú tűnik el otthonról és a környezetéből minden évben.



Jelentős azoknak a "csellengőknek" a száma, akik csupán néhány napra vagy hétre fordítanak hátat környezetüknek, majd hazatérnek. Ugyanakkor évi 80-100 gyermek nyomtalanul tűnik el, és a nyomozóhatóság 1 év után sem tudja megmondani, hogy mi történt velük, hol vannak. Minden eltűnt, elszökött fiatalkorúra rengeteg veszély leselkedik.

Miért tűnik el annyi gyerek?
A hazai statisztikai adatok szerint a gyermekek nem elsősorban a családokból tűnnek el, hanem a nevelőintézetekből. A bejelentett esetek 85%-ában valamilyen intézetből tűnnek el a gyermekek, és csak 15%-uk családoktól.

A jelenség hátterében számos ok húzódik meg, például
- családon belüli erőszak,
- szexuális, fizikai és pszichés agresszió,
- bántalmazás,
- sok esetben figyelmeztetésként, figyelemfelhívásként szöknek el.

A nevelőintézetből megszökő gyermekek gyakran
- csak kalandból,
- vagy éppen családjuk után kutatva szöknek meg.

A családoktól megszökő gyermekeknél a már említett bántalmazás vagy
- a szegénység és kilátástalanság a legfőbb okok.

Gyakran a rossz bizonyítvány miatt késő gyermek is eredményezhet bejelentést.

A közhiedelemmel ellentétben a gyerekrablás Magyarországon szinte ismeretlen jelenség, több mint 25 éve nem volt rá példa!

Bővebb információ a rendezvényről, itt található »

Forrás: MTI, Szülők Lapja
Fotó: Facebook/Ezer Lámpás Éjszakája

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2018.05.25