Így készülj a repülőútra, ha kisgyermekkel mész - 13 fontos dolog, amire figyelj oda, hogy ne legyen rémálom a repülés

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Így készülj a repülőútra, ha kisgyermekkel mész - 13 fontos dolog, amire figyelj oda, hogy ne legyen rémálom a repülés Nem véletlenül tartanak a szülők a kisgyermekekkel töltendő repülőúttól. Míg a csecsemők jó eséllyel végigalusszák az út egy részét, a kisgyermekek már abban a korban vannak, hogy hol nyugodtabbak, hol pedig nem. Útmutató 2-5 éves gyerekek szüleinek. Nem véletlenül tartanak a szülők a kisgyermekekkel töltendő repülőúttól. Míg a csecsemőkkel egész egyszerű a képlet, hisz jó eséllyel végigalusszák az út egy részét, a másik részében pedig vagy eteted vagy tisztába teszed őket, addig a kisgyermekek már abban a korban vannak, hogy hullámzó a kedélyük, hol jókedvűek, hol hisztisek, hol nyugodtabbak, hol rohangálnának és hát igaz, ami igaz, erre nem a legmegfelelőbb hely a repülőgép.

Hacsak nem magángéppel utazik az ember, de ez viszonylag kevesek kiváltsága, kénytelen vagy megküzdeni nem csak a rakoncátlankodó utódoddal, hanem az utastársak rosszalló pillantásaival, ideges beszólogatásaikkal. Amennyiben mégsem szeretnél lemondani egy repülőúttal egybekötött nyaralásról, akkor vedd át pontról pontra túlélési tippjeinket.

 

13 lépéses útmutató a kisgyermekekkel való repüléshez - Valljuk be, nehezebb velük, mint a csecsemőkkel


A repülőútnak nem kell rémálomnak lennie! A tervezéssel és a felkészüléssel a szülők növelhetik esélyüket a gondtalan (vagy legalábbis kevesebb gonddal járó) repülésre, és kisgyermekkel is megcélozhatják a távolabbi helyeket. A szülőknek nem kell feltétlenül feláldozniuk azokat a dolgokat, amiket szeretnek, és meg kell találniuk a módot, hogy megoszthassák ezeket az élményeket a gyermekeikkel.

Akár egy ilyen kihívásokkal terhes út is erősítheti a kapcsot a szülők és gyermekeik közt. Szülőként meg kell tanulnunk, hogyan lehet megbirkózni a váratlanokkal és elfogadni, hogy a dolgok nem pontosan úgy fognak működni, ahogyan azt szeretnénk. Íme a 13 pont, amire érdemes odafigyelni:

1. Tervezz gondosan: A repülőjárat
Ha nem feltétlenül akarsz ezen spórolni, válassz ülést magatoknak jó előre! Az egyes szakaszok elején levő ülések előtt nagyobb a hely, és általában a kisgyermekkel utazó szülőknek vannak fenntartva. Igény esetén, időben, könnyen lefoglalható, pótköltség nélkül. Van hely a szülők lábának még úgyis, hogy esetleg a csemete ott játszik előttük a földön.

Sok légitársaságnak van egy kihúzható mózeskosara is a válaszfalnál. Van, ahol a két év alatti gyermeknek biztosítanak külön ülést, de van ahol úgy engedélyezik csak, hogy a gyermek az öledben ül. Hogy melyik gyerkőc hogy viseli ezt, az már más kérdés. Főleg hosszabb utakon lehet kényelmetlen, ez esetben érdemes megfontolni, hogy veszel még egy jegyet.



2. A hosszabb repülőutat lehetőleg az éjszakai alvás idejére időzítsd!
Ha lehet, inkább este repüljetek. Ideális esetben körülbelül egy órával a szokásos lefekvési idő előtt induljon a gép, hogy megszokja a gyerkőc az új helyet, lenyugodjon és el tudjon aludni. Ez akkor is jól jöhet, ha esetleg kis késéssel indul a gép.Nyilvánvalóan az út időtartamától is függ, de akár át is aludhatják a repülőutat.

3. Ha mégis nappal kell indulni és hosszú a repülőút...
Otthon, a gyerek minden éjjel nagy harc nélkül ágyba esik, és beavatkozás nélkül elaluszik. Szuper! Azonban az olyan új élmény, mint egy repülőút, annyira izgalmas lehet, hogy teljesen megtöri a rutint. Ezekben az esetekben szükség lehet a "csecsemő-üzemmódra" való visszatérésre, és türelem, türelem, türelem. Eltarthat egy ideig, míg elmúlik az újdonság varázsa, de a fáradtság előbb-utóbb győzni fog.



4. Egyre több repülőtéren van játszótér, érdemes felkutatni őket
Előfordult már, hogy tudatosan próbáltad lefárasztani a gyermeked, hogy minél előbb ágyba tud dugni? Na, ez ebben az esetben is jó taktika lehet, hogy jól elfáradjon a repülőút előtt. Erre tökéletes helyszín például a repülőtéri játszótér, ahol kitombolhatja magát az indulásig. Számos nagy repülőtéren  találni már erre megfelelő helyet. A legrosszabb verzió az, amikor pont a repülőút kezdete ébred fel a gyermek.


Bújócskázós játszótér a müncheni repülőtéren

5. Ha segítségre van szükséged, kérj segítséget!
A kisgyermekes szülők nagyobb valószínűséggel kapnak segítséget és esetleg némi előnyt is repülőtéren - használd ki! Ha segítséget kérsz a babakocsi elhelyezéséhez, még kellemes meglepetésként érhet, mennyire előzékenyek az emberek. A kapuknál általában az ügyintézők segítenek, hogy az elsők között szállhassatok be a gépbe és intézik a babakocsi elhelyezését is. Az út során pedig a légiutas-kísérők segítségére is számíthattok, akik igyekeznek a lehetőségekhez képest kényelemessé tenni az utat.

6. Tápszer és cumisüveg
Elvileg a repülőgépre nem vihetsz fel enni- és innivalót, amit otthon elkészítettél, azonban a csecsemőtápszerekkel kapcsolatban általában engedékenyek. Bár gondosan megkérdezik, melyikben mi van, akár ellenőrizhetik is, de a legtöbb esetben engedik, hogy felvidd a gépre. Ha pedig  por formájában van nálad a tápszer, ahhoz az utaskísérőktől kérhetsz forró vizet, ha megéhezne a gyerkőc. Készséges együttműködés - tapasztalat szerint ez a kulcsszó. A biztonság kedvéért azonban az indulás előtt mindig kérdezz utána az adott reptér információs szolgálatánál. Érdemes akkor etetni, itatni a kicsit, amikor fel- és leszállást hajt végre a gép, így elkerülhető, hogy beduguljon a füle a nyomástól.

7. Pakolj minél több játékot, rejtvényt, kirakót, könyvet!
Bár a cél az alvás, ez nem mindig jön össze, így kell egy B-terv is. Jobb, ha játékokat és könyveket használsz, ha már nincs más esélyed a nyugalomra. Érdemes ilyenkor egy-két meglepetés-játékkal készülni; az újdonság érdekes lehet egy ideig. A könyvek, a fából készült rejtvények, a mágneses utazó-kirakók, a színezőkönyvek jó választás, mert könnyű őket elcsomagolni.

8. A repülőút nem a legmegfelelőbb hely és idő az összes szabály betartatására
Egy ilyen út azon kevés alkalmak egyike, amely lehetővé teszi bizonyos szabályok enyhítését. Pl. Nincs otthon képernyőidő, de ebben az esetben jól jöhet egy videó, ami leköti a gyerkőc figyelmét. Szigorú időrend szerint szoktatok lefeküdni otthon, és mondjuk este 7 után már nincs mászkálás? Ez repülés közben tudjuk, hogy nem lehetséges, mivel utastársaink is vannak, akik jönnek-mennek, és mozgásukkal ingerelhetik a kicsit. Nincs nasi két főétkezés között? Hidd el, ezt otthon lehet gyakorolni, azonban repülőút közben egy kis sós perec vagy ropi épp jókor jöhet. ennyin ne múljon a béke!



9. Készülj rá, hogy a felszállás és a leszállás a legnehezebb!
A legnehezebb része a repülésnek az, amikor a biztonsági övek megjelennek. A legtöbb kisgyerek nem szereti, hogy hosszabb ideig korlátozzák, aki addig nyugodtan ült, az is inkább nekiindulna a gép felfedezésének. A felszállás és a leszállás az az idő, hogy ha nem alszanak, akkor érdemes terelésként a könyveket és a játékokat használni. A válaszfalnál levő üléseknél legalább van valami hely, ahol mozoghat, amikor a jelzés ki van kapcsolva. Egyéb esetben csak a folyosó marad, azonban ott jönnek-mennek az utaskísérők, és a többi utas.

10. Ne foglalkozz mások véleményével!
Valószínűleg ez a legnehezebb a szülők számára, kizárni a fejedből azt, hogy mások mit gondolnak, vagy mi miatt ítélkeznek. Ha ezen aggódsz, csak a saját helyzeted nehezíted. Egy szülőnek meg kell tennie, amit meg kell tennie, hogy a legjobban érezze magát a gyermeke, függetlenül attól, hogy megzavarja-e a másik utas élvezetét a repülőfényképeikben. Ha sír vagy nyűgös a gyermeked, te próbálj nyugodt maradni és csak rá fókuszálni - ha görcsölsz, hogy most vajon mit szólnak a többiek, és hogy biztos rossz anyának tartanak, attól cseppet sem lesz nyugodtabb a gyerek, sokkal inkább attól, ha ölbe veszed és próbálod a bevált módszereddel lecsillapítani.

11. Szobatisztaság - ne a repülőúton kezdjétek el
Ha éppen a pelusról való leszoktatás idejére esik a repülőút, érdemes "utazópelust" adni a gyermekedre - akár lehúzható bugyipelus formájában (és persze legyen nálad cserepelenka is). Ez neked is könnyebbség, hiszen a várakozás és az utazás idején legalább azon nem kell izgulni, becsorog-e a pisi vagy sem. Minden mosdóban található egy lehajtható pelenkázó, bár ezen leginkább a babák férnek el, emiatt is célszerű a bugyipelus, ami könnyedén eltávolítható.

Ha a gyermek már nagyobb, és önállóan vécézik, akkor figyeljetek arra, hogy lehetőleg még a reptéren menjen el pisilni. Bár macerásabb állandóan vécét keresni, ugyanakkor a megfelelő folyadékbevitelre akkor is ügyelned kell, a gyermekednél is - a repülő légkondicionált levegője eleve száraz, érdemes folyamatosan hidratálni magatokat.

12. Ha tudsz, aludj te is minél többet!
Erős az a kísértés, hogy filmet néz, amíg a gyermeked alszik? Hidd el, az alvás most még sokkal értékesebb, mert ha ő alszik, te pedig nem, a vakáció első napja pokoli lesz. A legrosszabb dolog az időzónák átlépése miatti jetlag, ami különösen a gyermekek számára okozhat zavart az "átállásban". Az időhöz igazodó gyors átállás nagyon fontos a nyaralás további kiélvezéséhez.

13. Fogadd el a problémákat és lendülj át rajtuk!
A dolgok nem fognak pontosan úgy alakulni, ahogy terveztétek. Néhány dolog a vártnál könnyebb lesz, néhány pedig nehezebb. Gondos tervezéssel a "károk" enyhíthetőek vagy megelőzhetőek. Még akkor is, ha a dolgok szörnyen megyek, a szülőknek el kell fogadni ezt, és továbblépni (hidd el, mással is előfordult már).



Úgy érzed a gyerkőc szándékosan teszi tönkre a dolgokat? Még a leginkább okos és tudatos kisgyerekekkel is előfordul, hogy nem tudják, hogyan kell új információkat és új helyzeteket feldolgozni. Ilyenkor a hiszti, a makrancosság gyakran csak a frusztráció jele. De ne hagyd, hogy a nyaralásra rányomja bélyegét egy kellemetlen, rosszul elsült repülőút. Legyen ez is egy szép emlék!

Forrás: thebump.com / Tyler Lund cikke nyomán
Fotók: Szülők Lapja; kezdőfotó: itw01.com

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2018.08.07