Strandolás veszélyei: 12 dolog, amire figyelj oda, hogy elkerüld a tragédiát - A rendőrség figyelmeztet

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Strandolás veszélyei: 12 dolog, amire figyelj oda, hogy elkerüld a tragédiát - A rendőrség figyelmeztet Hol szabad és hol tilos fürdeni? Mire figyelj oda, ha egyedül vagy gyerekkel mész strandolni? Mekkora a bírság mértéke, ha tilosban fürdesz? Fontos tudnivalók, hogy elkerüljétek a tragédiát! Nyári időszakban az idegenforgalmi szempontból frekventált területeken a rendőrség, a polgárőrséggel, az önkormányzatokkal és más együttműködő szervezetekkel közösen szavatolják a közbiztonságot. A nagy tömegeket vonzó helyszíneket szükség esetén megerősített, segítő jellegű jelenléttel biztosítják. A rendőrség elsődleges célja a balesetek, a bűncselekmények és a szabálysértések megelőzése.
 

Fürdőzés - hol tilos, és hol szabad strandolni?


1. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket minden esetben a "FÜRÖDNI TILOS!" tábla jelzi! Különösen veszélyesek a szabad vizek közül a folyók, az erős sodrás és az örvényképződés miatt, hiszen ezek még a jó úszókra is veszélyt jelentenek, valamint a bányatavak a hirtelen változó vízmélység és hőfok miatt.

Tilos fürdeni többek között hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig, valamint ahol azt tiltó tábla jelzi.

2. A szabad vizeken, folyókon, holtágakon több helyen is megengedett a fürdőzés. Az óvatosság azonban ott is elengedhetetlen, mert a víz alatt nem látható tárgyak, így például faágak és egyéb akadályok, könnyen sérülést okozhatnak.



3. Tekintettel a veszélyekre a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyek, ismert szabad strandok a legalkalmasabbak a fürdőzésre, még akkor is, ha ez esetleg több utazást igényel.

Olvasd el ezt is!
50+ biztonságos szabadstrand a Balatonnál, ha csak megmártóznátok egyet - 2021-es lista »

A szabad vizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők - megszokott - vízhőmérsékletétől, a hőségtől felhevült testtel történő vízbe ugrás különösen veszélyes, ezért kerüljék, mert megterheli a szervezetet, izomgörcsöt okozhat és akár vízbe fulladáshoz is vezethet.
 

Fürdőzés veszélyei - 12 dolog, amire figyelj oda, hogy elkerüld a tragédiát


Az alábbi szabályok betartása életet menthet:
1. Ismeretlen helyen vízbe ugrani veszélyes, mert a vízfelszín alatt nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak, vagy a gondoltnál sekélyebb víz maradandó sérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak!

2. Gyengén úszóknak azt javasoljuk, hogy csak sekély vízben mártózzanak meg!

3. Szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!

4. Teli gyomorral nem javasolt a fürdőzés!  

5. A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb!

6. Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt! Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe!

7. Figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit!

8. Ha valaki bajban van, segítségért kiált, azonnal hívjanak segítséget, értesítsék a vízimentőket vagy a strand személyzetét!

Aki tiltott helyen fürdik, a tiltott fürdés szabálysértést követi el, ami miatt a rendőr vagy a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és akár a halászati őr is helyszíni bírságot szabhat ki, melynek összege 5.000 forinttól 50.000 forintig terjedhet.

A gyermekek védelmében
9. Semmiképp ne feledjék, hogy hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben!

10. Gyermeket még a vízparton se hagyjanak felügyelet nélkül!

11. Úszni nem tudó gyermekek esetében indokolt a mentőmellény vagy mentőgallér használata!

12. Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit!

Vízbefulladás statisztikák
A vízbefulladásos tragédiák 25-30%-a fürdés közben következik be, melyeknek mintegy 60%-a fürdés szempontjából tiltott helyen történt!

A vízbe fulladt személyek korcsoportjait tekintve a leginkább veszélyeztetettek a 30 éven felüliek, akikhez az esetek 80%-a köthető.

A 18 év alatti korosztály a vízen bekövetkezett sajnálatos halálesetek mintegy 7-8%-ában érintett.

Egyre gyakoribbak a szív, - és érrendszeri megbetegedésekre visszavezethető vízbefulladásos halálesetek. A nyári fürdési szezon az év második felében indul be igazán, így a vízbefulladások száma a korábbi évek adatai alapján sajnálatos módon ilyenkor mindig több mint az év első felében.

Olvasd el ezt is!
A fuldoklás nem olyan, mint ahogy a filmekben láttad! - Elmondjuk, honnan ismered fel a fuldokló embert »

Forrás: police.hu / Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság
Fotó: Pxhere

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2018.07.19