Főoldal > Cikkek > Gyermekprogramok > Levendulaszüret és levendulafesztivál 2019: 10 helyszín és időpont, ahol levendulát szedhetsz vagy fotózkodhatsz - Szülők Lapja

Levendulaszüret és levendulafesztivál 2019: 10 helyszín és időpont, ahol levendulát szedhetsz vagy fotózkodhatsz

Szülőklapja képSokan kihagyhatatlan kora nyári programnak tartják a levendulázást, hiszen nem csak szedni lehet a levendulát, de egyre több helyen fotózkodni is. Mi most 10 helyet válogattunk össze neked.

Szerző: Szülők lapja
2019-06-06
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Lilába öltözik a táj, virágzik a levendula: az idei évben is pazar látványt ígérnek a magyar levendulamezők, menjetek el levendulázni, amíg tart a szezon!

Sokan kihagyhatatlan kora nyári programnak tartják a levendulázást, hiszen nem csak szedni lehet a levendulát, de egyre több helyen berendezkednek arra is, hogy a látogatók hangulatos fotókat készíthessenek magukról vagy a családjukról a lilában pompázó levendulamezőn.

Tudod, mi mindenre jó a levendula?
Illóolajának fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása van, ezért előszeretettel használják kozmetikumokban, alvászavar-kezelésre pedig kapszulázott formában vagy levendulával töltött párnaként. Egyre keresettebb a levendulaméz, szárított virágát pedig aromaterápiás párnák töltőanyagaként, teaként, molyriasztóként, valamint fűszerként is élvezhetjük - van már levendulás kávé, levendulás fagyi, és levendulás sütemény is.

Az országban 2019-ben is számos helyen várják az érdeklődőket egy közös levendulaszüretre, ami gyerekekkel is remek mulatság. Összeállításunkban az idei helyszínek közül szemezgettünk.
 

10 helyszín és időpont, ahol levendulát szüretelhetsz 2019-ben

 

1. XV. Tihanyi Levendulafesztivál és Levendula hetek 2019


Magyarország talán legismertebb levendulamezője Tihanyban található, idén is hatalmas területen várja vendégeit. Június 14-től 21-ig "Levendula szedd magad!" akció keretében, virágszedő táskák megvásárlása fejében lehet levendulát gyűjteni, a fotózkodás azonban ingyenes.

Június 17-től június 21-ig pedig a Levendula Hetek alatt számos programmal gondoskodnak a vendégek szórakoztatásáról. Délelőttönként workshopok, előadások, gyógynövénytúrák várják a látogatókat, de lesz kézműves-foglalkozás és levendulás Ötórai tea is.

A Levendulafesztiválra 2019-ben június 21. és június 23. között kerül sor: a péntektől vasárnapig tartó ingyenes rendezvényen kirakodóvásár, kézműves műhelyek, színpadi programok és számos koncert (Janicsák Veca, Queen Tribute, Zabszalma zenekar, Muzsikás Zenekar, Guca Partizans...) szórakoztatja a kicsiket és nagyokat.

Esemény: XV. Tihanyi Levendulafesztivál és Levendula Hetek
Helyszín: Tihany, több helyszínen (Belső-tó partja, Pisky sétány, Mádl Ferenc tér)
Időpont: 2019. június 14-től június 23-ig.
Bővebb információ itt »
 

2. Kőröshegyi levendulaszüret és levendulafesztivál 2019


A Kőröshegyi levendulásban még csak néhány éve tartanak nyilvános levendulaszüretet, de máris hatalmas népszerűségnek örvend. 2019-ben már június 1-jétől látogatható a levendulásuk, ahol szívesen látnak mindenkit, akár csak fotózkodni, akár szedni is szeretné a levendulát.

Metszőolló kölcsönözhető, szüretelni kizárólag az ott vásárolható kosarakba lehet, amelyek különböző méretűek és árúak, azonban aratókosár vásárlása esetén nem kell látogatói jegyet vásárolni. Bár párakapukat telepítenek a várható hőségre tekintettel, ugyanakkor a sorok között nincs árnyék, így a napfényvédelemre mindenki figyelmét felhívják. Javasolt naptej, kalap használata, különösen kisgyermekek esetében!

A birtok június 1. és július 21. között minden nap 09:00-17:00-ig látogatható, belépés 8 éves korig ingyenes, idősebbeknek korosztályos látogatói jegy váltható, ha csak nézelődni szeretne, kutyabarát hely.

A levendulásban pünkösdkor (június 8-10 között) a levendulaszedést csokorkötöző versennyel színesítik, az azt követő június14-16-i hétvégén pedig megrendezik a II. Levendulafesztivált, ahol ingyenes bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, szakértői tanácsokkal és élőzenével teszik felejthetetlenné a levendulaszüretet.

Esemény: Levendulaszüret és Levendulafesztivál Kőröshegyen
Helyszín: 8617 Kőröshegy, Dózsa György köz (kb. 125 kilométerre Budapesttől, 2 kilométerre a Balatontól)
Időpont: 2019. június 1-től június 21-ig 09:00-17:00
Bővebb információ itt »

 

3. Piknik a levendulásban 2019


Június 15-16-án egy hangulatos piknikre várják a látogatókat Adorjánpusztán, a levendulásban. Minden belépő mellé adnak egy „szedd magad” zacskót, amit saját kezűleg tele szedhetsz tele friss levendulával. Vintage fotó-pontokon pedig lehetőség lesz remek képek készítésére is. A belépés 6 éves kor alatt ingyenes, ha szeretnél, vigyél plédet magaddal és élvezd a levendulaillatot a gyönyörű környezetben.

Esemény: Piknik a levendulásban 2019
Helyszín: Tamási-Adorjánpuszta
Időpont: 2019. június 15-16. 8:00-19:00
Bővebb információ itt »

Ezen a videón megnézheted, hogy készül a levendulabuzogány:


 

4. II. Szecsői Levendula szüret 2019


Idén Tápiószecsőn is megnyitja kapuit a levendulás, hogy a látogatók bejárhassák a levendulamezőt és begyűjthessék maguknak a levendulát. Az egynapos esemény részletes programját majd később írják ki a szervezők, érdemes figyelni a Facebook-esemény oldalát.

Esemény: II. Szecsői Levendulaszüret
Helyszín: Tápiószecső
Időpont: 2019. június 30. vasárnap
Bővebb információ itt »

 

 5. II. Levendula "Szedd magad" napok - Lesenceistvánd 2019


Lesenceistvánd egy Veszprém megyei község, ahol a helyi Levendulabirtokon kerülnek megrendezésre a II. Levendulanapok, a pünkösdi hétvégétől számítva több hétvégén keresztül várják a lelkes szüretelőket. A „Szedd magad napok” ideje alatt a Birtok ingyenesen látogatható 9-től este 6-ig, szívesen fogadnak sétálni, kikapcsolódni vágyókat és fotósokat is! Metszőollót korlátozott számban lehet kölcsönözni náluk, de jobb, ha ezt viszel magaddal.

Arató papírtáska a helyszínen vásárolható, és ha támogatni szeretnéd a birtok munkáját, támogatói jeggyel megteheted. Cserébe a büfében vendégük vagy egy hűsítő levendula- vagy bodzaszörpre.

Esemény: II. Levendula "Szedd magad" napok
Helyszín: 8319 Lesenceistvánd, Lesenceistvánd hegy, a Mária kápolna alatt
Időpont: 2019. június 8-10., valamint június 15-16, 22-23, 29-30., 09.00-18.00
Bővebb információ itt »
 

6. Levendulaszüret - Nyírtelek 2019


Az ültetvény 2000 tő levendulából áll, ennek fele angol, másik fele pedig francia levendula, ez utóbbi virágzására lehet menni a Cuki Levendula Kertbe. Az első levendulaszedést 2018-ban hirdették meg, a mostani évben "még szebb, még nagyobb, még több virággal" várják a látogatókat, részleteket hamarosan osztanak meg a Facebook-oldalukon.

Esemény: Levendulaszüret 2019
Helyszín: Cuki Levendula Kert, 4461 Nyírtelek, Felsősóskút tanya 54/A.
Időpont: még nincs
Bővebb információ itt »


 

7. Levendulaszüret és Dámszarvas-les 2019


Ismét eltelt egy év, újra bontogatja virágait a 160 ezer töves orvosi levendula (officinalis) ültetvény a Levendulás Dám Farmon. A farm idén a pünkösdi hosszú hétvégén nyit ki a látogatóknak, ahol térítés ellenében bárki szedheti a levendulát, vásárolhat a saját készítésű kézműves termékeik kínálatából, valamint a Pannonhalmi lepárlóban előállított, 100%-os tisztaságú orvosi levendulájuk illóolajából.

Aki csak nézelődni szeretne, annak a farm ingyenes belépést biztosít - akár a fedett kiülőkben is megpihenhet az ember, ahonnan csodás kilátás nyílik a dombokra és a levendulásra.

Esemény: Levendulaszüret és Dámszarvas-les
Helyszín: Levendulás Dám Farm (a 65-ös főút mellett, Siófok felől Ságvár és Som között)
Időpont: 2019. június 8-10. pünkösdi hosszú hétvége, 11:00-19:00
Bővebb információ itt »
 

8. Győrsági Levendulanapok 2019


Két hétvégén, két győrsági helyszínen - a FinomSág és a Sági Levendula birtokán - sok-sok programmal, vásárral, termékkóstolóval, levendulaszedési lehetőséggel, madárcsicsergéssel, jókedvvel, na és persze fantasztikus látvánnyal, levendulaillattal várnak mindenkit. A levendula szedését saját felelősségre, saját kézi eszközzel tudod megoldani, de a helyszínen tudsz aratótáskát beszerezni.

Érkezés után mindenki kedvére szedhet annyi levendulát, amennyit csak szeretne, és sétálhat a 3500-4000 tőből álló levendulatengerben. A környék túraútvonalakkal van tele, csodaszép panorámával, így ha kedvet kapnál nagyobb sétához, erre is van lehetőség. Akár Pannonhalmára is át lehet sétálni, biciklizni, autózni, ahol szintén mesés programokkal találkozhatsz. De ha viszel plédet, párnát, kisszéket, akkor akár a helyszínen is tudsz aludni, pihenni, lábat lógatni, vagy akár piknikezni.

Esemény: Győrsági Levendulanapok
Helyszín: Sági Levendula, 9084 Győrság, Akác utca
Időpont: 2019. június 8-10 (pünkösdi hosszú hétvége) és június 15-16., 9:00-18:00
Bővebb információ itt »
 

9. Dörgicsei levendula napok 2019


Dörgicsén idén két szombaton, 2019. június 15-én, valamint június 22-én lesz levendulaszürettel egybekötött Levendula nap. A levendulásban vezetett kertlátogatást lehet tenni, de lesz ételkóstoló, gyerekeknek arcfestés és kézműves sarok, és zenei koncert is.

Esemény: Dörgicsei Levendula Napok
Helyszín: Levendárium Dörgicsei Levendula Major, Fő utca 56.
Időpont: 2019. június 15, 22. 10:00-19:00
Bővebb információ itt »
 

10. Levendulaszüret Somogysárdon 2019


"Ha szeretnéd elkerülni a nagy tömeget, akkor látogass el hozzánk!" Ezzel invitál mindenkit a somogysárdi levendulás, ahol napnyugtáig vágható a levendula. És hogy miért addig? Gondoltak a kisgyermekes szülőre is, akik szeretnének szedni, de a nagy nyári meleg akadályt jelentene a gyermekeknek, így az esti órákban is odalátogathatnak. Somogysárdon 1 hektárnyi francia levendula várja a szüretet.

Ha szedni nem szeretnél, fényképezhetsz vagy akár egy pokrócra leheveredve piknikezhetsz is. Szedéshez ollóra, metszőollóra szükség van! Érkezéskor nem kell se szatyrot, se kosarat venned, csokronként (kb. 150 szál) fizethetsz. A házi kedvenceket sem kergetik el.

Esemény: Levendulaszüret Somogysárdon
Helyszín: 7435 Somogysárd
Időpont: 2019. június 15-16., 10:00-napnyugtáig
Bővebb információ itt »

Fotók: Pxhere, Pixabay
Kezdőfotó: Levendulamező Pilisborosjenőn - MTI/Mohai Balázs 2018

Címkék: levendula, levendulaszüret 2019, levendulafesztivál 2019, levendula farm, hétvégi program

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Tábort keresel a gyereknek? 6 fontos szempont, amit vegyél figyelembe, hogy biztonságban tudhasd a gyermeked
Tábort keresel a gyereknek? 6 fontos szempont, amit vegyél figyelembe, hogy biztonságban tudhasd a gyermeked

Manapság szinte csak a szülők pénztárcája szab határt annak, hogy hányféle táborba tudják elküldeni a gyereket - ám nem csak az számít, hogy milyen hangzatos néven csábítják a szervezők a gyerekeket (és a szülőket).

tovább a cikkre
Sulival a fürdőbe 2019: Ezek a fürdők és strandok várják a diákokat különleges kedvezményekkel június 1-től!
Sulival a fürdőbe 2019: Ezek a fürdők és strandok várják a diákokat különleges kedvezményekkel június 1-től!

A Magyar Fürdőszövetség a 2019-es évben is meghirdette "Sulival a Fürdőbe!" nevű akcióját, melyhez számos fürdő csatlakozott. Mutatjuk, hol fürdőzhetnek a diákok kedvezménnyel.

tovább a cikkre
Gyermeknapi ingyenes program a tűzoltóknál 2019: Több mint 400 tűzoltóságon várják a gyerekeket a Nyitott szertárkapuk napján
Gyermeknapi ingyenes program a tűzoltóknál 2019: Több mint 400 tűzoltóságon várják a gyerekeket a Nyitott szertárkapuk napján

2019. május 25-én, a hónap utolsó szombatján hatodik alkalommal nyílnak meg a legkisebb rajongók előtt az ország tűzoltólaktanyái.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Narancslé

Narancslé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm narancs Tea, vagy forralt víz

Recept:

A gyümölcsöt alaposan megmossuk, citromfacsaróval kisajtoljuk, majd a levet átszürjük, hogy rostok ne maradjanak benne.
A magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsleveket kezdetben teával, vagy forralt vízzel egészítjük ki.

Fontos!
A gyümölcslevet lehet(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Szülés

Telefonon segítettek világra egy kisbabát a mentők Zuglóban - Így született a kis Jázmin!

vissza vissza