Semmelweis egészségnapok 2020: Ingyenes programok március 7-én! - Most a gyerekekre és a szülőkre koncentrálnak

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Semmelweis egészségnapok 2020: Ingyenes programok március 7-én! - Most a gyerekekre és a szülőkre koncentrálnak A felnőttkori betegségek gyermekkori megelőzésének fontosságára hívják fel a figyelmet a márciusi Semmelweis Egészségnapon, amelyet március 7-én tartanak előadásokkal, ingyenes állapotfelméréssel, izgalmas beszélgetésekkel. A felnőttkori betegségek gyermekkori megelőzésének fontosságára hívják fel a figyelmet a márciusi Semmelweis Egészségnapon, amelyet március 7-én a II-es számú Gyermekgyógyászati Klinikán rendeznek meg - közölte a Semmelweis Egyetem csütörtökön az MTI-vel.

Az onkológiai betegségekkel, a leggyakoribb mozgásszervi elváltozásokkal, a cukorbetegséggel, valamint az egyre több gyermeket érintő elhízással kapcsolatban is készül interaktív bemutatókkal, állapotfelmérésekkel és előadásokkal a Semmelweis Egyetem I-es és II-es számú Gyermekgyógyászati Klinikája.

Prevenció a gyermekgyógyászatban - ingyenes programok szülőknek és gyerekeknek
A Semmelweis Egészség Napok programsorozat márciusi rendezvénye kiemelt hangsúlyt fektet az egészséges táplálkozásra: a résztvevők egyebek mellett Bernáth József sztárséf főzőbemutatóján kaphatnak gyakorlati tippeket egészséges és ízletes fogások elkészítéséhez.



Gyerekként kell harcolni a felnőttkori betegségek ellen
A leggyakoribb mozgásszervi betegségek jelentős része gyermek-, illetve serdülőkorban alakul ki, és időben megkezdett kezelés nélkül igen komoly problémákhoz vezethetnek. Épp úgy, ahogy a súlyos szövődményekkel járó, a magyar lakosság több mint 30 százalékát érintő túlsúly, ami szintén visszavezethető a gyermekkori egészségtelen életmódra. A Semmelweis Egészség Nap következő állomásán az I-es és a II-es számú Gyermekgyógyászati Klinika arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a felnőttkori betegségek ellen a korai életévekben léphetünk fel a leghatékonyabban.

Izgalmas előadások
Az érdeklődők előadások keretében hallhatnak a gyermekkori onkológiai betegségek jellemző tüneteiről, megtudhatják, miért kell figyelemmel kísérni a nyirokcsomók változását, részletesen tárgyalják a génterápiákban rejlő lehetőségeket, a diabétesz problémáját, a tüneteket és a kezelési lehetőségeket pedig több aspektusból is megvizsgálják a nap során. A rendezvény vendégelőadójaként dr. Zacher Gábor toxikológus a kábítószer-használat veszélyeire hívja fel a gyermekek és a szülők figyelmét.

Kiscsoportos beszélgetés keretein belül segítséget nyújtanak a biztonságos otthon kialakításához, a gyermekbalesetek megelőzéséhez. A nap folyamán szakemberek adnak tanácsokat a vitaminszedésről, a helyes táplálkozásról, valamint gyógytornász vezetésével konzultációs lehetőséget biztosítanak a csecsemők helyes mozgásfejlődésével kapcsolatban.

Ingyenes állapotfelmérések
Az egyetem két gyermekgyógyászati klinikája állapotfelmérésekkel és bemutatókkal is várja a felnőtteket és a gyermekeket. Önként jelentkezőkön mutatják be a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika legmodernebb, 12 csatornás EKG készülékét, de testzsír- és vázizom-tömeg mérésre, alapanyagcsere meghatározásra is sor kerül.

Finom fogások a sztérséftől
A prevenció és az egészség témáját fókuszba helyező márciusi rendezvényen a látogatók Bernáth József sztárséftől leshetnek el egészséges és ízletes fogásokat.
 

Válogatás a Semmelweis egészségnapok március 7-ei programjaiból


1. Mennyi izmod van? (6 éves kortól)
Leírás részlet: A barátok szerint gyúrnod kéne? Gyakran érzed fáradtnak, levertnek magad? Itt a lehetőség, kérj tanácsot és vegyél részt egy látványos alapanyagcsere-meghatározáson, amit szakértő dietetikusaink pár perc alatt varázsolnak eléd a lemért paramétereid alapján. Részt vehetsz: testzsír- és vázizom-tömeg mérésen is, mely az elhízás mértékét mutatja meg.

2. Mit bír a szíved? (10 éves kortól)
Leírás részlet: Mennyit futsz százon? Elkezdenéd a rendszeres sportolást, de valami visszatart? Menj biztosra, tudj meg mindent, ami érdekel a témában. Működés közben, önként jelentkezőkön  mutatjuk be Klinikánk legmodernebb 12 csatornás EKG készülékét, mely a mérési adatokat számítógépen rögzíti és azokat azonnal kiértékeli.

3. Nézzünk bele a testünkbe! (6 éves kortól)
Leírás részlet: A klasszikus ultrahang használatának bemutatása.

4. Tornázz velünk! (6 éves kortól – A programra gyermekeket várnak!)
Leírás részlet: Gyógytornászok vezetésével speciális tornagyakorlatok gyermekek számára. - Fáradtnak, levertnek érzed magad? Régen volt már az utolsó edzés, vagy bármilyen mozgásos elfoglaltság? A suliban nem szeretsz tornázni, de szívesen mozognál? Sokszor fáj a derekad, térded? Itt a lehetőség! Kérj tanácsot! Sportolj velünk! Érezd jól magad a bőrödben!

5. Csecsemő és gyermek alapszintű újraélesztés (12 év felett)
Leírás részlet: A program célja a csecsemő- és gyermek alapszintű újraélesztés megtanulása és gyakorlása speciális fantombabákon. A csecsemők és gyermekek újraélesztésekor alkalmazhatók a felnőtt újraélesztésnél szokásos módszerek.

6. Gyermekbalesetek megelőzése és a biztonságos otthon kialakítása (12 év felett)
Leírás részlet: Kiscsoportos beszélgetés. 1 éves kor felett az egyik vezető halálok a baleset. A kisdedkori balesetek legnagyobb része otthon történik. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a balesetek (mérgezés, áramütés, forrázás, fejsérülések) megelőzési lehetőségeire és tanácsokat adjon a biztonságos otthon kialakításához.

7. Ügyes kisbabák - okos gyerekek (0-12 hó közötti babák részére szervezett program)
Leírás részlet: Ingyenes baba-mama konzultáció gyógytornász vezetésével, fókuszban a csecsemők mozgásfejlődése, szülői tanácsadás.

A programok ingyenesek, de nagy részük regisztrációhoz kötött!
Részletes program és jelentkezés a semmelweis.hu/250 oldalon, a Semmelweis Egészség Napok fülre kattintva lehetséges.
A betelt programokra a helyszínen, a lemondásoktól függően lehet regisztrálni.

Időpont: 2020. március 7. (szombat) 10:00–14:00
Helyszín: II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika (1094 Budapest, Tűzoltó u. 7-9.)

Forrás: MTI, semmelweis.hu
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2020.02.13