Kirándulóhelyek a veszélyhelyzet idején: 20+ szuper helyszín az országban, ahova már elmehettek a hétvégén - Várak, arborétumok, állatkertek

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Kirándulóhelyek a veszélyhelyzet idején: 20+ szuper helyszín az országban, ahova már elmehettek a hétvégén - Várak, arborétumok, állatkertek A koronavírus-járvány miatti korlátozásokon fokozatosan lazítanak, így a májusi második hétvégére már sok helyre lehet menni kirándulni a családdal. Megpróbáltuk összegyűjteni, hova mehettek a tavaszias időben. A koronavírus-járvány miatti korlátozásokon fokozatosan lazítanak, így a májusi második hétvégére már sok helyre lehet menni kirándulni a családdal. Megpróbáltuk összegyűjteni, hova mehettek majd a tavaszias időben.

Bár a május 9-10-ei hétvégére több településen, népszerű kirándulóhelyen, állatkertben, várnál engedélyezett a kirándulás, azt mindenütt hangsúlyozzák, hogy a látogatók tartsák be a 1,5 méter távolságot és viseljenek maszkot.


Fotó: bory-var.hu

Továbbra is az óvatosság jellemzi a vidéki településeket, a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseken egyelőre részlegesen enyhítenek.

Van, ahol újra látogathatók a kirándulóhelyek, sportparkok, játszóterek, másutt ezt nem, vagy nem mindegyik helyszínen tették lehetővé. Ezért ha olyan helyre mennél, amit cikkünkben nem találsz, érdemes előtte a helyszín weboldalán, Facebook-oldalán tájékozódnod!
 

Látogatható parkok, arborétumok, kirándulóhelyek


1. Szarvasi arborétum - Pepikert
A Szarvasi arborétum mindig látogatható 8:00-tól sötétedésig várják a látogatókat, de jegykiadás csak 16:00 óráig.


Fotó: Facebook/Pepikert

A Szarvasi arborétum számokban: 65 hektár látogatható terület; 1600 fa- és cserjefaj, melyből 1200 lomblevelű; 250 lágyszárú növényfaj; 150 madárfaj; 30 páva; 200 féle kalapos gomba; 300 fenyőfajta; 440 rovarfaj; 2 emu; 5 kertrészlet.
Még több infó a Szarvasi arborétumról »

2. Pákozd-sukorói Arborétum és Vadaspark
Május 8-ától újra várják a látogatókat a velencei-tavi vadvilágban, a Pákozd-sukorói Arborétum és Vadasparkban, átmenetileg megváltozott nyitva tartással: hétköznap 12:00-18:00-ig, hétvégén 09:00-18:00-ig.

Az arborétumban húsvétkor vadmalacok születtek, azóta muflonbáránykákkal is gyarapodtak. De él náluk kedves őzsuta,  fácánfajok, foglyok, kacagógerlék, gyöngytyúkok, szarkák és szajkók is, valamint egyebek közt egy pávapár is.
Még több infó a Pákozdi Arborétumról »

3. Folly Arborétum
A badacsonyörsi Folly arborétum május 4-től már megnyitotta kapuit. Mint írják, az arborétum nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csupán különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem a Folly-család története is.

Az arborétum magját, a szőlőbirtokok fölött meghúzódó sziklás, köves "Öreg Arborétumot" a dédnagypapa, Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette száztíz évvel ezelőtt. A nagyapa, dacolva az államosítással folytatta a munkát. Az édesapa visszavásárolta az ellopott területeket és megnyitotta a kertet a nyilvánosság előtt. Az arborétum és a csatlakozó erdő, mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserjeféle virul itt.
Még több infó a Folly Arborétumról »

4. Zirci Ciszterci arborétum
Kinyitott a Ciszterci Arborétum is, egyelőre rövidített nyitvatartással: keddtől vasárnapig 10:00-15:00 óráig várják szeretettel a látogatókat az Arborétum Damjanich utcai bejáratánál.


Fotó: Facebook/Ciszterci Arborétum Zirc

A ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, 400 méter tengerszint feletti magasságban. 1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület. Minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt.
Még több infó a Ciszterci arborétumról »

5. Alcsúti arborétum
Az Alcsúti Arborétum 2020. május 6-tól újra várja látogatóit, a megszokott nyitvatartás szerint, minden nap, 10:00-18:00 óráig.
Az arborétum természetvédelmi terület, a Vértes hegység lábánál fekszik. Az arborétum minden évszakban más-más arculatát mutatja, a kora tavasszal nyíló hatalmas hóvirágmező egyedülálló az országban. Szentivánéj környékén, június hónapban pedig egyedi látványosság a Szentjánosbogártánc.
Még több infó az Alcsúti arborétumról »

6. Szalafő - Pityerszer
Május 7-én, csütörtökön megnyitott Szalafőn az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, de a látogatóknak szigorú óvintézkedéseket kell betartaniuk - közölte az MTI-vel az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága. A Vas megyei Szalafő talán az Őrség legtöbb népi értékét őrző és bemutató települése. Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki házaikból és gazdasági épületeikből álló házcsoportjaikat, melyeket "szereknek" neveztek.

Ennek a több évszázados hagyománynak a bemutatására jött létre a szalafői Pityerszeren a három házcsoportból és portából álló Őrségi Népi Műemlékegyüttes, amely az épületeken kívül szemléletesen mutatja be egykori lakóinak életmódját és kulturális értékeit.


Fotó: www.szalafo.hu

Mire kell odafigyelni?
- a szabadtéri látnivalókban is bővelkedő létesítményt a 65 év felettiek továbbra sem látogathatják 
- a vendégeknek az egy háztartásban élők kivételével ügyelniük kell az egymástól legalább 1,5 méteres védőtávolság betartására és fokozottan be kell tartaniuk a higiéniás előírásokat is
- kérik, hogy a látogatók a jegyvásárlásnál lehetőleg kerüljék a készpénz használatát, inkább vegyék igénybe az online jegyvásárlást vagy bankkártyával fizessenek
- zárt térben a pénztáraknál és mosdókban használjanak szájmaszkot
A Vas megyei Szalafő talán az Őrség legtöbb népi értékét őrző és bemutató települése. Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki házaikból és gazdasági épületeikből álló házcsoportjaikat, melyeket "szereknek" neveztek.

Az Őrségi Nemzeti Park egyéb bemutatóhelyei egyelőre zárva vannak.
Még több infó Pityerszerről »

7. Szilvásvárad
Szilvásváradon újra látogatható a Millenniumi Kilátó, a Szalajka-völgyi Információs Ház és az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont - természetesen az óvintézkedések betartásával.
Még több infó a Szalajka-völgyről »

8. Orfű
A pécsiek körében legkedveltebb üdülőhelyen, Orfűn kinyitott több büfé, kerékpár- és sporteszközkölcsönző, de minden látogatót a biztonsági előírások betartására kérnek.

9. Sarkad
Békés megyében, Sarkadon újra látogathatók a játszóterek és a sportparkok. Ott ugyanúgy elvégzik naponta a fertőtlenítést, miként a város más közterületein - közölte az önkormányzat.

10. Orosháza
Orosházán is megnyitottak a játszóterek, a városüzemeltetési zrt. plakátokon kéri, hogy az ott tartózkodók 2 méteres távolságot tartsanak egymás között.
 

Látogatható várak


11. Bory vár
A székesfehérvári Bory-várat Bory Jenő szobrász és építőmérnök építette saját kezűleg feleségének örök szerelmük jelképeként és emléket emelve művész álmainak. Ez a 20. századi lovagvár 1923-tól 36 éven át épült Bory Jenő haláláig, megvalósítva saját fantáziáját.


Fotó: Facebook/Székesfehérvár megyei jogú város - Molnár Artúr

A vár május 6-án újra kinyitott, a zárt műtermen kívül a szabadtéri részek a hét minden napján 9:00-17:00 óra között látogathatóak.
Még több infó a Bory várról »

12. Egri vár
Ha csak egy sétát tennél az egri várban, azt megteheted - bár a Vármúzeum kiállításai határozatlan ideig zárva tartanak, a vár területén gyalogosan keresztül lehet menni 8:00 és 18:00 óra között. Ugyanakkor virtuálisan is bebarangolhatod a Gótikus palotát, itt »

13. Sümegi vár
A Sümegi Vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült. A megújult és kibővült vármúzeumban állandó kiállítások keretében megismerkedhet a látogató a középkori vár életével, a különböző korabeli fegyverekkel. A vár május 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt.
Még több infó a Sümegi várról »
 

Látogatható állatkertek, vadasparkok


Az állatkertek többsége - a budapesti és Pest megyei helyek kivételével - kinyitnak a hétvégén, de a zárt térben lévő kiállítások nem látogathatók, továbbá a látványetetések egyelőre elmaradnak. Itt is ügyelni kell a 1,5 méter távolságra és legyen nálatok maszk is.

14. Veszprémi Állatkert
Május 4-től újranyitott a Veszprémi Állatkert, de óvintézkedések betartására kérik a látogatókat. Ami fontos: látványetetések nem lesznek, a Kölyök-dzsungel játszóház és az ideiglenes földtörténeti kiállítás (Dinópark) továbbra sem látogatható.
Még több infó a Veszprémi Állatkertről »

15. Kecskeméti Vadaskert
A Kecskeméti Vadaskert is vár mindenkit május 4-től, egyelőre csökkentett nyitvatartási idővel. Az állatsimogatók és állatházak zárva tartanak, látványetetésre egyelőre nincs lehetőség.


Fotó: Facebook/Kecskeméti vadaspark - Borsos Szilárd

2020. május 4-10-ig: 09:00-16:30 (PÉNZTÁRZÁRÁS: 15:45)
2020. május 10-től: 09:00-17:30 (PÉNZTÁRZÁRÁS: 16:45)
Még több infó a Kecskeméti Vadaskertről »

16. Miskolci Állatkert és Kultúrpark
A Miskolci Zoo is megnyitott május 4-én, nyári rend szerinti nyitvatartással várnak mindenkit 9.00-19.00 óra között, a pénztár 18.00 órakor zár.
A zárt terek, állatházak még zárva tartanak, valamint nem lesznek látványetetések, állatbemutatók sem, hogy biztosítani lehessen az előírt védőtávolság megtartását. Az állatkert sétaútjai azonban teljes egészében végigjárhatóak, és jó idő esetén a legtöbb állat is a külső kifutókban tartózkodik.
Még több infó a Miskolci Állatkertről »

17. Pécsi Állatkert
Május 9-én, szombaton 9:00 órától ismét fogadják a látogatókat a Pécsi Állatkertben. Látványetetéseket nem tartanak, a csimpánzház és az oroszlánház sem látogatható, az akvárium-terrárium felső szintjét sem nyitják még ki.



Még több infó a Pécsi Állatkertről »

18. Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló
A Tisza-tavi Ökocentrum Poroszló a 33-as főút mellett várja a természetet kedvelő családokat,csoportokat Európában egyedi édesvízi akváriumával - május 8-tól újra. A helyszín 10:00-16:00 óráig látogatható, pénztár zárás 15:00-kor. A létesítmény területén egyidejűleg 500 fő tartózkodhat, ezért az 500. belépőjegy értékesítése után a következő vendég csak akkor vásárolhat belépőjegyet és akkor léphet be, ha egy korábban már bent tartózkodó látogató az Ökocentrum területét elhagyta.
Még több információ a Tisza-tavi Ökocentrumról »

19. Szegedi vadaspark
A Szegedi vadaspark május 4-én nyitott újra, a látogatókat a járdára ragasztott nyilak segítik a biztonságos haladásban a vadaspark területén.



Még több infó a Szegedi vadasparkról »

20. Jászberényi Növény- és Állatkert
Május 6-tól újra nyitva a Jászberényi Állatkert. Látogatókat kizárólag szabadtérben a biztonsági távolság betartásával fogadnak, az Éjszakai Házat és az Oktatóközpontot nem nyitják meg. A fertőzésveszély kockázatának csökkentése érdekében tilos az állatkerti játszótér és a kecskesimogató használata.

A látványetetési programokban is változtatások történtek. Azoknál a kifutóknál, ahol fennáll a kis területen történő csoportosulás veszélye (ezáltal nem lehetséges a biztonsági távolság megtartása) szüneteltetik a látványetetéseket. Azon állataik látványetetését azonban megtartják, ahol a kifutó körül van lehetőség a 1,5 méter biztonsági távolság megtartására. Látványetetésekre tehát csökkentett gyakorisággal és változatossággal lehet számítani, ezekről minden nap a megszokott zöld táblán adnak információt.

Mivel az Állatkert területén maximum 500 fő tartózkodhat, ezért látogatás előtt érdemes tájékozódni.
Még több infó a Jászberényi Állatkertről »
 

Egyéb infók, kirándulási lehetőségek


21-23. Budapest - nyitva lesz a Margitsziget, a Hajógyári sziget és a Városliget
Egy hónapos hétvégi zárva tartás után ezen a hétvégén ismét látogatható lesz a Margitsziget, tudta meg az Index, de az még nem derült ki, pontosan milyen feltételekkel látogatható.

A Hajógyári-sziget nyitva lesz, erről Kiss László óbudai polgármester számolt be, hozzátéve, ha erre a hétvégére is megkapják a szigorítási jogkört a kormánytól, akkor indokoltnak tartja, hogy a Római-part korlátozása megmaradjon.

A Városliget szintén nyitva lesz, tájékoztatott Horváth Csaba zuglói polgármester, de hozzátette: továbbra is kérik, hogy mindenki tartsa be a járványügyi előírásokat.

A Normafánál egyelőre megmaradnak a korlátozások.

24. Balatoni kompok
Május 8-tól újra 40 percenként jár a jelenleg óránként közlekedő balatoni komp, amelyen hétfőtől lazultak az utazási feltételek, de több óvintézkedés még érvényben marad az egészségügyi vészhelyzet végéig - derül ki a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) közleményéből.



A vészhelyzet bejelentése után a BAHART az aktuális menetrendje szerinti 40 percenként helyett óránként indította járatait Szántód és Tihany között. Többféle korlátozást bevezetett, csak gépjárművel átkelni szándékozók szállítását vállalva.  

A május 4-től érvényes enyhítések óta ismét szállít motoros, kerékpáros és gyalogos utasokat a balatoni komp. Ugyanakkor kötelező a szájmaszk viselése és a másfél méteres távolságtartás az utasoknak.

A május 8-tól május 28-ig bevezetett menetrend szerint a kompok Szántód felől 6.40 és 19.20 között, Tihany felől 7.00 és 19.40 között közlekednek 40 percenként. A járatokat nagy forgalom esetén sűrítik. További részleteket a cég hivatalos honlapja, a www.bahart.hu közöl.

25-26. Lillafüredi és Pálházi Állami Erdei Vasút
Május 9-től, szombattól ismét elindulnak az Északerdő Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi és Pálházi Állami Erdei Vasút járatai, amelyek a koronavírus járvány miatt a kormány által meghirdetett veszélyhelyzeti rendelkezéseknek megfelelően március 17-e óta nem közlekedtek - tájékoztatta Zay Adorján, a társaság vezérigazgatója az MTI-t pénteken.

Elmondta: a májusban megszokotthoz képest egyelőre korlátozott kínálattal várja utasait a két vasút, a lillafüredi vonalon módosított menetrend szerint hétvégén napi hat, hétköznaponként pedig három vonatpár közlekedik. Pálházán az eredeti menetrend szerint, de csak hétvégeken és ünnepnapokon jár négy járatpár Pálháza és Rostalló között.

- Kiemelt figyelmet fordítunk az egészségügyi szabályok szigorú betartására, kizárólag nyitott kocsik közlekednek, és minden forduló után fokozottan fertőtlenítik azokat - hangsúlyozta Zay Adorján.

Hozzátette: az eddigieknél több kocsi lesz a szerelvényekben, hogy az előírt másfél méteres védőtávolság biztosítható legyen a külön utazó társaságok között. Utazás közben mindenkinek sállal vagy maszkkal kell eltakarnia az orrát és a száját, az állomásokon pedig fertőtlenítőszereket is találnak majd az utasok.

27-30. Ismét fogadnak látogatókat a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) szabadtéri ökoturisztikai helyszínei, így egyebek mellett a Mohácsi Nemzeti Emlékhely és az Ős-Dráva Látogatóközpont is - közölte az igazgatóság pénteken az MTI-vel.

Mint írták, a szükséges óvintézkedések betartása mellett újból megnyíló létesítményekbe kedvezményes árakkal várják az egyéni turistákat és a családokat, akik "töltekezhetnek a tavaszi növényvilág életet sugárzó látványával, közelről megtekinthetik a régi magyar háziállatokat és idén született kicsinyeiket, valamint fejet hajthatnak a mohácsi csata hősei előtt a szépen gondozott sírkertben" - jelezték.     

A pécsi Pintér-kert Arborétum szombaton, vasárnap és ünnepnapokon tíz és este hat között tart nyitva, a területen pedig egyidejűleg legfeljebb harmincan tartózkodhatnak.     

A barcsi Dráva Kapu Bemutatóközpont május 11-től munkanapokon 8:00-16:00-ig fogad a látogatókat a szabadtéri területeken, az állattartó telepen és a tanösvényen.     

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely már május 8-án, pénteken is nyitva áll, ott naponta kilenctől este hatig tartózkodhatnak a látogatók, kizárólag a szabadtéri területen. Az emlékhely területén minden nap kétszer, tizenegykor és délután kettő órakor korabeli fegyverekből fegyverbemutatót is tartanak.

A Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpont május 9-e, szombattól nyitja meg részlegesen kapuit kilenc és délután öt között.

A nemzeti parkok bizonyos szabadtéri bemutatóhelyei - Budapest és Pest megye kivételével - a 2020. május 4-én életbe lépett védelmi intézkedések által megszabott keretek között nyithattak meg.

+Tervezett nyitások
Több közkedvelt kirándulóhelyet is megkérdeztünk, mikorra tervezik a nyitást. A Szigetvári Zrínyi vár kapitánya, Salamon Ferenc a Szülők Lapjának elárulta, jövő hét szombatjától (május 16.) tervezik a nyitást , egyenlőre hétvégenként, aztán a forgalomtól és a jogszabályi környezettől függően bővítik majd a szolgáltatási palettát. A Facebook-oldalukon hamarosan meg fog jelenni az ezzel kapcsolatos hivatalos tájékoztatás is.

A Füzérradványi Károlyi-kastélyról annyit tudtunk meg, hogy ezen a hétvégén még biztosan nem fog kinyitni, talán a jövő héten, de a pontos döntés még nem született meg.

Az Agostyáni arborétum is kinyit: lapunk azt az információt kapta, hogy május 13-tól, szerdától látogatható újra, Sz-P: 9:00-16:00, Szo-V. 10:00-17:00 óráig.

Forrás: MTI, Index, adott helyszínek Facebook- és weboldala
Fotók: adott helyszínek Facebook- és weboldala

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2020.05.08