Főoldal > Cikkek > Gyermekprogramok > Kirándulóhelyek a járványhelyzet alatt: 55+ ötlet, hova mehettek kirándulni a hétvégén! - A gyerek is imádni f - Szülők Lapja

Kirándulóhelyek a járványhelyzet alatt: 55+ ötlet, hova mehettek kirándulni a hétvégén! - A gyerek is imádni fogja

Szülőklapja képA járványügyi intézkedések fokozatos lazításával egyre több népszerű kirándulóhely és látványosság válik újra elérhetővé az országban, így ha jó az idő, akkor már több program közül tudtok választani. Most 55 ötletet hoztunk!

Szerző: Szülők lapja
2020-05-22
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A járványügyi intézkedések fokozatos lazításával egyre több népszerű kirándulóhely és látványosság válik újra elérhetővé az országban, így ha jó az idő, akkor már több program közül tudtok választani.

Korábban felsoroltunk több mint 20 helyszínt  - várakat, arborétumokat, állatkerteket - melyek az elsők között nyitották meg kapuikat a látogatók felé, de időközben megnyílt Szadán az első autós szafaripark is, amit már most imádnak a kisgyermekes családok. Aki pedig kisvasutazni szeretne, annak is van jó hírünk, hiszen a legtöbb közkedvelt kisvasút - bizonyos óvintézkedések mellett - május 23-a, szombattól már várja a lelkes utasokat.Most újabb kirándulástippeket hoztunk, hova mehettek a május 23-24-i hétvégétől. Válogassatok a szuper ötletek közül!
 

Május 23-24: 55 ötlet, hova kirándulhattok a hétvégén


1. Keszthely, Helikon Kastélymúzeum madárpark
Május 20-án, szerdától ismét látogatható a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkja, amely új madárfajokkal is bővült.

Idén nyolc új fajjal gazdagodott a madárpark, többek között emukat és egzotikus kislibákat is simogathatnak a látogatók, de kézből etethetik is a szárnyasokat. A nyitás alkalmából a május 23-24-ei hétvégén már szabadtéri programokkal is várják a vendégeket.

A Festetics-kastély madárparkja 2016-ban nyitotta meg a kapuit, ahol mintegy 40 vízimadárfajt tartanak, de pávák és fácánok is színesítik a madárállományt. A világ különböző tájain honos madarakkal találkozhatnak a látogatók, többek között Ausztráliából, Dél-Amerikából, Kínából származó egyedekkel, egyebek mellett a világ legkisebb vízimadara, a Hottentotta réce is a park lakója.
Még több infó »

2. Füzérradvány Károlyi kastély
Május 15-én megnyitott a füzérradványi Károlyi kastély parkja is, a park egyelőre ingyen látogatható. A kastélyépület ugyanakkor jelenleg a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében felújítás alatt áll, ezért oda továbbra nem lehet bemenni.

A kastélypark több száz éves platánóriásával,terebélyes hársfáival, többtörzsű tulipánfájával és piramistölgyeivel hazánk egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú, sétautakkal metszett, hatalmas történeti kertje.Füzérradvány Önkormányzata arra kéri az idelátogatókat, tartsák szem előtt, hogy a veszélyhelyzet nem szűnt meg, és a koronavírus terjedésének megelőzése továbbra is fontos. Kérik a higiéniai szabályok betartását, és az egymástól való kellő távolság megtartását.   
Még több infó »

3. Fővárosi Növény- és Állatkert
Május 20-a, szerdától újra látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahol azonban egyelőre korlátozzák a maximális napi látogatószámot és további óvintézkedésekkel is igyekeznek megakadályozni a koronavírus terjedését. Az újranyíló állatkert egyelőre naponta legfeljebb 2500 jegyet értékesít, kizárólag online elővételben, hogy elkerülhető legyen a jegypénztárak előtti sorban állás.

A szerdai újranyitást követően a beltéri bemutatóhelyek, állatházak és más beltéri létesítmények átmenetileg még zárva tartanak. Nem nyit meg az állatkert Holnemvolt Vár nevű zónájának teljes területe sem, mert az itt lévő bemutatóhelyek, köztük például az állatsimogató, olyan jellegűek, ahol indokolt a fokozott elővigyázatosság. Egyelőre elmaradnak a látványetetések, állattréningek és más, időpontra meghirdetett olyan közönségprogramok is, ahol egy időben nagyszámú látogató gyűlne össze ugyanazon állat férőhelyénél.

Az állatkert területén működő vendéglátóhelyek a másutt is érvényes szabályok szerint működnek majd, ám a főbejáratnál a csomagmegőrzés higiéniai okokból, átmenetileg szünetel.

Mint hangsúlyozzák, a Budapesti Állatkertben az elővigyázatosságból bevezetett korlátozások mellett is bőven van látnivaló. A hazai állatkertek közül itt látható a legtöbbféle állat, ráadásul számos kölyök és fióka cseperedik most a kert területén. Egy részük, például az ázsiai vadkutya-kölykök, a feketehattyú-fiókák vagy a kis pelikánok az elmúlt két hónapban születtek, de a február végén világra jött kis tapírt is csak az interneten közzétett kisfilmeken láthatta eddig a közönség.

Aki betegség tüneteit észleli magán, halassza későbbre a látogatást. Az állatkert területén javasolt a szájmaszk viselése, továbbá a gyakori és alapos kézmosás, a mosdóknál, kézmosóhelyeknél elhelyezett fertőtlenítő folyadékok utánpótlásáról ezért folyamatosan gondoskodnak.

A szokásosnál is nagyobb nyomatékkal kéri az állatkert, hogy az állatokat a látogatók semmivel se etessék, még zoo csemegével sem, amelyet ezért nem is árusítanak.
Még több infó »

4. Tiszakürti Arborétum
A Tiszakürti Arborétum május 16. óta fogadja a látogatókat, minden nap 8:00 és 18:00 óra között.
itt még több minden is van:
http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/1365/tajekoztatas-latogatoinknak2

Az arborétumban betartandó szabályok:
- A jegypénztárnál az arc eltakarása kötelező maszk, sál, vagy kendő segítségével.
- Egy családból, társaságból kérjük, csak 1 fő fáradjon a jegypénztárhoz.
- A jegypénztár előtti sorban állásnál kérjük, tartsák be a 1,5 méteres távolságot.
- Az ajándékbolt és a büfé zárva tart.
- A kültéri padoknál csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak
A mosdó a pénztárépületben található, de egy külön bejáraton keresztül közelíthető meg, a használatnál kérik, tartsa be mindenki a helyes kézmosás szabályait. A vendégek egészségének védelme érdekében rendszeresen fertőtlenítik a mosdókat, a jegypénztárban pedig a kollégák maszkot és kesztyűt viselnek.
Még több infó »

5-34. Még több arborétum, vár és állatkert
Vannak helyek, melyek már május közepén kinyitottak, itt találod korábbi gyűjteményünket: 30 kirándulóhely, amit felkereshetsz a hétvégén »35. Hortobágyi tanösvények
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén lévő tanösvények és egyéb bemutató területek, halastavak 2020. május 31-ig ingyenesen látogathatóak az alábbi szabályok betartásával. Június 1-jétől viszont a tanösvényekre a szokott rend szerint ismét a nemzeti parki belépőkártya előzetes megváltásával lehet lépni. A belépőkártya megvásárlására online jegyértékesítési rendszerre állnak át, melyen keresztül napi és heti belépőkártyákat lehet majd vásárolni.

Május 31-ig ingyenesen látogatható tanösvények a Hortobágyi Nemzeti Parkban:
- Szálkahalmi tanösvény (gyalogosan egyénileg bejárható, ingyenes e-book elérhető),
- Hortobágy-halastavi bemutatóterület (egyénileg gyalogosan vagy időjárás függően kerékpárral bejárható; ingyenes e-book elérhető),
- Egyek-Pusztakócsi bemutatóterület, benne a Górési és Fekete-rét tanösvények (egyénileg gyalogosan vagy időjárás függően kerékpárral bejárható, ingyenes e-book elérhető)

Ingyenesen látogatható tanösvények Hajdú-bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben:
- Bihari-sík tanösvény,
- Daru-láp tanösvény (Kokad),
- Tarpai Szőlőhegy tanösvény,
- Cégénydányádi Kastélypark tanösvény.
Még több infó »

36. Hortobágyi halastavak
A Hortobágyi Nemzeti Park területén belüli és kívüli - látogatható - halastavak:

- Fényesi-halastavak
- Csécsi-halastavak
- Gyökérkút (Ohati-tavak 1-5, Gyökérkúti-tavak 6-9, Derzsi-tavak 10-11)
- Akadémiai-halastavak
- Kungyörgyi-halastavak
- Malomházi-halastavak
- Elepi-halastavak
- Folyási-halastavak (Bivalyhalmi-tavak, Tinólaposi-tavak, Nagyszög, Geleji-halastó)
- Virágoskúti-halastavak (kizárólag a II-es és III-as medencék)
- Borsósi-tározó
- Hortobágyi-halastavak
Még több infó »

37. Autós Safari Park Szadán
Amennyiben halak helyett inkább vadállatokat néznél, arra is van ötletünk: Ha egy különleges élményre vágysz, vidd el a családot a szadai Safari Parkba, részletek itt »38. Tisza-tavi Vízisétány
A vízisétány 2020. május 9-én nyitott újra, 10:00 és 16:00 óra között látogatható.
- A poroszlói Fűzfa Kikötőből rendszeresen közlekedő kishajójárattal lehet a vízi sétányra bejutni.
- Egy járaton egyszerre maximum 3/ egy háztartásban élők esetén a csónak max. utasszámnak megfelelő fő tartózkodhat
- A járatok 20 percenként közlekednek, de igény esetén a járatok számán sűrítenek. Utolsó járat a zárás előtt 1 órával indul.
- A pénztárnál kérjük a maszk viselését, illetve előnyben részesítjük a bankkártyás fizetést.
Még több infó »

39. Hortobágyi Madárpark
A Madárpark május 5-től látogatható, minden nap 9:00-18:00 óráig.

Látogatási szabályok a Madárkórház területén:
- Csak a külső röpdék látogathatóak, a pénztár épületében található kiállítás és a lábadozók a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében zárva tartanak.
- A Madárpark belépőjegyét helyben a pénztárban lehet egységes kedvezményes 800 Ft/fő áron megvásárolni.
Még több infó »

40. Szentendrei Skanzen
Május 23-án, szombaton újra megnyitja kapuit a szentendrei Skanzen; a szabadtéri múzeum egyelőre csak sétálójeggyel lesz látogatható a járványügyi és távolságtartási szabályok betartásával. A megszokott nyitvatartási időszakban keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között várják újra a látogatókat, az épületek egyelőre zárva tartanak, egyes épületbelsők viszont megtekinthetőek lesznek.

A látogatók sétálhatnak a tájegységekben, az utcákon, az épületek között, az udvarokban, portákon, kikapcsolódhatnak a múzeum 60 hektáros parkjában. Szombattól a múzeum boltjai, vendéglátóhelyei is nyitva lesznek, bicikli, kisszekér és roller is bérelhető lesz a bejárati épületben.

- Kötelező a másfél méteres távolságtartás a nem egy háztartásban élők között, zárt térbe pedig csak védőmaszkkal szabad belépni.
- A biztonság érdekében javasolják az online jegyvásárlást, a zárt terekbe (bejárati épület, mosdó) pedig maximalizálják a belépők számát.
- A múzeum munkatársai rendszeresen fertőtlenítik és takarítják a mosdókat.
- A múzeum előre bejelentett, csoportos látogatókat egyelőre nem fogad és rendezvényeket sem tart előreláthatólag augusztus 15-ig.
- A Skanzen Vonat nem üzemel.
Még több infó »

41. Mátrai kirándulóhelyek
A korlátozások enyhítésével, de a szabályok betartása mellett érezhetően újraindult az élet a Mátrában, hiszen a szabadtéri attrakciók és vendéglátóipari egységek teraszai tárt karokkal várták és továbbra is várják a vendégeket. 

A kellemes, napsütéses időjárás, a szolgáltatások egy részének újranyitása sokakat vonz a Mátrába. A gyerekes családoknak a gyöngyösi állatkert újranyitása jelenthet nagy élményt: bár az állatsimogatók és az állatházak a járványhelyzet miatt ideiglenesen zárva tartanak még, az állatok a külső kifutókban azonban jól láthatóak.

Jókat lehet kirándulni, sétálni Sástón, a Kalandparkban pedig libegőzésre vagy bobozásra is van lehetőség.

A Mátra több mint 600 km jelzett túraútvonalán a 1,5 m-es távolságtartás többszöröse is könnyen betartható. A magabiztosabbak turistatérképpel önállóan is felfedezhetik a természet csodáit, de részt lehet venni a már meghirdetett, tematikus vezetett túrákon is, természetesen, a szigorú előírásoknak megfelelően.

Mátrai látnivalók - válogatás:
- Ilona-völgyi tanösvény
- Galya-kilátó
- Sástó-kilátó
- Cseplye-tető
- Vörös kő kilátó
- Siroki vár
- Kisnánai vár
Még több infó »
                       
42-54 Kisvasutak az országban
A május 23-ai szombattal sok kisvasút újraindul és fogadja a lelkes utazóközönséget: 13 kisvasút az országban, amin már utazhattok a hétvégén »55. Deseda Kalanderdő
A Deseda Kalanderdő a Kaposvár melletti Desedai arborétum és parkerdő, valamint a Gombás parkerdő területein fekszik. 2015 áprilisától vehetik használatba a látogatók az új elemeket, így az ország leghosszabb mesterséges tavának tartott Deseda és a vizet körülvevő, különleges növény- és állatvilággal rendelkező táj minden igényt kielégítő kirándulóhellyé változott.

Több korosztálynak szóló kalandjátékokkal, az egyes iskolai évfolyamok tudásszintjéhez igazított tanösvényekkel és az élővilág felfedezését és megismerését segítő információs anyagokkal találkozhat a látogató. A parkerdő területén öt helyen négy érzékszervét teheti próbára a látogató játékos formában. Az összesen négy tanösvény mindegyike egy-egy korosztály tudásszintjének és érdeklődésének megfelelő információkkal és feladatokkal fogadja a kicsiket és nagyokat.
Tanösvények:
- Az érzékszervek és a tudás erdeje
- A kaland erdeje
- A múlt erdeje
- A csend erdeje
Még több infó »

56. Aquincumi Múzeum
Több mint két hónapos zárva tartás után május 23-án, szombaton újranyit az Aquincumi Múzeum régészeti parkja, valamint a Fürdő Múzeum és a Hercules Villa, a múzeum belső terei és az ott lévő kiállítások azonban csak később lesznek ismét megtekinthetők.

A csaknem hat hektáron elterülő romváros Aquincum polgárvárosának negyedét mutatja be, a városközpont legjellemzőbb középületeivel és több tucat magánházzal. A romkert különlegessége továbbá, hogy Rómától északra Budapest az egyetlen olyan európai főváros, amely római örökségét nagyobb összefüggő területen tudja látogatói elé tárni.
    
Szombaton, az újranyitás napján az Aquincumi Múzeum igazgatója, Láng Orsolya és egy római katona fogadja az első látogatókat, akik ajándékcsomagot, valamint egyedi, kézzel készített szájmaszkokat kapnak.
Még több infó »

+ Ha csak játszótereznétek egyet Budapesten, arra is vannak tuti tippjeink: Nézzétek meg a frissen átadott csepeli Tejút parkot, vagy válogassatok további új játszóterek közül itt »Forrás: MTI, kirándulóhelyek weboldalai, Facebook-oldalai
Kezdőfotó: Szülők Lapja

Címkék: kirándulóhely, járványhelyzet, koronavírus

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Kisvasutak Magyarországon 2020: 13 hangulatos kisvasút, amivel már utazhattok a hétvégén! - Erre figyelj, ha mennétek
Kisvasutak Magyarországon 2020: 13 hangulatos kisvasút, amivel már utazhattok a hétvégén! - Erre figyelj, ha mennétek

Jelenleg több mint 10 kisvasút közül választhatsz, ami már újraindult és fogadja a látogatókat. Válogass közülük, ha a Mecsekben, Mátrában, Börzsönyben, a Hortobágyon vagy az ország más csodás helyén kirándulsz.

tovább a cikkre
Csepel, Tejút park: Így néz ki a főváros legújabb, világűrös szabadidőparkja! - Van játszótér, futókör, focipálya, amit csak akarsz
Csepel, Tejút park: Így néz ki a főváros legújabb, világűrös szabadidőparkja! - Van játszótér, futókör, focipálya, amit csak akarsz

Átadták Csepel új szabadidőparkját: a Tejút parkban egyebek közt egy futókört, sportpályát, fitneszteret, játszóteret és pihenőteret alakítottak ki, fákat, cserjéket ültettek, van illemhely és pelenkázó is.

tovább a cikkre
Safari Park Szada: A héten megnyitja kapuit az ország első autós szafari parkja! - Ezt kell tudnod, mielőtt odamész
Safari Park Szada: A héten megnyitja kapuit az ország első autós szafari parkja! - Ezt kell tudnod, mielőtt odamész

A kijárási korlátozás Pest megyére is vonatkozó megszűnését követően Ifj. Richter József cirkuszigazgató ötlete nyomán 2020. május 20-án megnyit hazánk első és egyetlen autós Safari Parkja Szadán.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Első szülinapi torta - joghurttorta

Első szülinapi torta - joghurttorta

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: T é s z t á h o z 4 tojás 120 g cukor 1 csomag vaníliás cukor 80 g liszt citrom reszelt héja 1 csomag sütőpor margarin a forma kikenéséhez K r é m h e z 300 ml joghurt 200 ml habtejszín 150 g porcukor 1 csomag vaníliás porcukor 1 evőkanál zselatin 1 citrom leve T e t e j é r e 500 g piros gyümölcs (eper, málna, cseresznye) 2 csomag tortazselé 200 ml piros gyümölcsszörp

Recept:

Habosra keverjük a cukrot a tojások sárgájával, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és apránként a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverjük a masszához. A tortaformát kikenjük m(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Egy óvónő kapta az Év pedagógusa díjat

vissza vissza