Gyereknap és pünkösdi hosszú hétvége 2020: 141 kinti és benti program, amit imádni fog a gyerek!

Szülők lapja

Gyereknap

Szülők lapja


Gyereknap és pünkösdi hosszú hétvége 2020: 141 kinti és benti program, amit imádni fog a gyerek! Ha bátrak vagytok és útnak eredtek, akkor gyönyörű kastélyokat, várakat látogathattok meg, utazhattok kisvasúton vagy felülhettek a libegőre. Ha viszont inkább a négy fal között töltitek az időt, arra is vannak ötleteink. Idén egybeesik május utolsó vasárnapja, azaz a gyereknap a pünkösddel, így a programok közt sokféle ötletet találsz - legalább lesz miből válogatni akkor is, ha jó idő lesz, és akkor is, ha szakad az eső.

Bár egyelőre nem túl kellemes idővel kecsegtet a hosszú hétvége, azért bizonyára találsz majd olyan programot az előttünk álló három napra, ami neked és a gyermekeidnek is tetszik.



Ha bátrak vagytok és útnak eredtek, akkor gyönyörű kastélyokat, várakat látogathattok meg, utazhattok kisvasúton vagy felülhettek a libegőre. Ha viszont inkább a négy fal között töltitek az időt, arra is vannak ötleteink virtuális sétákkal, online színházi előadással vagy más érdekességekkel. Válogassatok!
 

141 szuper ötlet gyereknapra és a pünkösdi hosszú hétvégére

 

I. KIRÁNDULÁSOK


1. Fertődi Esterházy-kastély séta + Rajzpályázat
Már látogathatók a fertődi Esterházy-kastély parkjai, ahol három nyelven vezetett tematikus parktúrákat is tartanak minden nap 9:00-16:00-ig. Ezeken fel lehet fedezni a barokk-rokokó korszakot, annak történelmi-, építészeti-, zene- és képzőművészeti-vonatkozásaival, az Esterházy-kastély- és családtörténettel együtt.

A látogatók számára megelevenedik Esterházy "Fényes" Miklós kora, az Eszterházához kötődő Haydn-életmű és számos botanikai különlegesség. A parktúrák útvonala végig a szabadban vezet, érinti a díszudvart, a franciaparkot, a Lés-erdőt és a Bagatelle-t, emellett a rózsakertet, az angolparkot, a hársfasort is - de a járványügyi szabályokat kötelező betartania mindenkinek.

A kicsiknek is készülnek: rajzpályázatot hirdettek Cziráki Margit hercegné tiszteletére, a legjobb pályamunkákból kiállítást rendeznek majd a kastélyban.



A hercegnéről nevezték el egyébként a rózsakertet: a Cziráky Margit-rózsakert, ahol több mint nyolcezer tő rózsa virágzik mintegy hatszáz fajtából, 10:00-18:00 óra között látogatható.
Még több infó »

2. Hollókő
A pünkösdi hétvégén újra várja a vendégeket a világörökségi Hollókő; megnyitották a vár szabadtéri részeit és a múzeumokat is.

Bár ebben az évben nem tudják megszervezni a pünkösdi hétvégén szokásos hagyományőrző rendezvényeket és várjátékot, de a biztonsági előírások betartása mellett pünkösdtől folyamatosan szeretnék a legtöbb élményt nyújtani a Nógrád megyei világörökségi falu vendégeinek: az ófaluban szombaton, pünkösd vasárnap és pünkösd hétfőn termelői piac várja a látogatókat, több helyszínen a kézművesek bemutatót tartanak az udvarokon, így megtekinthető lesz a fazekasság és a bőrdíszművesség mestersége is.

A hollókői vár szabadtéri részei nyitva állnak, így a toronyból gyönyörködhetnek a látogatók a Cserhát festői hegyvidékében és a Szent László Vitézei Egyesület középkori ruhás tagjaival is találkozhatnak.
Még több infó »

3-32. 30+ szuper helyszín a kiránduláshoz
Szuper kirándulóhelyeket találsz az országban, ezek már korábban kinyitottak - A 30+ helyszínt listázó cikkünkben várakat, arborétumokat, állatkerteket és más izgalmas helyet találsz »



33. Budai vár szabadtéri kiállítás
Május 30-a, szombattól látogathatók a Várkapitányság szabadtéri programjai a budai Várban. A szabadtéri, Az első bástya című régészeti kiállítás ingyenesen látható: a tárlaton a látogatók megismerhetik a 16. századi erődítmény rejtett kincseit. Hétvégén és ünnepnapokon - előzetes regisztrációt követően - ingyenes vezetéseken lehet részt venni.

Szombaton újraindulnak a tematikus Budai Várséták is, amelyeken feltárulnak a budai Vár eddig ismeretlen útjai, a Várnegyed csaknem 800 éves történetének legérdekesebb epizódjai és a Nemzeti Hauszmann Program főbb fejlesztései. A Várkapitányság sétavezetőinek kíséretében a résztvevők bejárhatják a királyi kerteket, megismerhetik Buda borászati történetét, barangolhatnak a budavári palotanegyedben és a polgárvárosban.
A séták egy részén tourguide-készülék segítségével, egymástól biztonságos távolságra lehet hallgatni a vezetőket.

A Várkapitányság a fenti két programmal csatlakozik a Magyar Turisztikai Ügynökség Visszajövünk! kampányához. A kampányban június 1-je és július 15. között Az első bástya című régészeti sétány ingyenesen látogatható, a Budai Várséták pedig 20 százalékos kedvezménnyel vehetők igénybe.

34-46. Kisvasutak az országban
A kis erdei vasutak nagy népszerűségnek örvendenek a gyerekek és a felnőttek körében, szerencsére már egyre több kisvasúttal lehet utazni: Mi 13 hangulatos kisvasutat is találtunk az országban, ahol várják az utazni vágyókat, nézd meg itt »



47. Zugligeti Libegő
A pünkösdi hosszú hétvégén újra várja a kirándulókat az idén 50 éves Zugligeti Libegő, amely júniusban és júliusban hétvégenként és ünnepnapokon már üzemel majd. A libegő délelőtt 10 és este 7 óra között használható, jegyet csak a jegykiadó automatákból lehet vásárolni.
A kirándulókat büfé is várja, és védőeszközöket is lehet vásárolni.

Akinek pedig nem sikerült a retúrjegyet leutaznia, nem kell aggódnia, mert a libegőre szóló jegy 1 évig érvényes.
Még több infó »

48-102. Még több tuti kirándulóhely
Ha még mindig nem elég a kirándulós ötletekből, akkor válogass az összeállításunkból, ahol 55-nél is több gyönyörű helyszínt ajánlunk egy kis kiránduláshoz, nézd meg itt »


II. VIRTUÁLIS PROGRAMOK


1. BKV gyereknap
A BKV virtuális kikapcsolódással és játékkal várja a gyermekeket Facebook-oldalán, ahol már elindult a gyermekek hete. A hét minden napján a már ismert játékok, többek között kvízek, kifestők, logikai játékok várják a gyerekeket 2-14 éves korig.

Mint írják, a gyerekek megmutathatják és elmesélhetik, mi hiányzott számukra a leginkább az elmúlt időszakban. A BKV rövid kisfilmeket és meséket vár arról, melyik a kedvenc járművük, melyik vonalon szeretnek leginkább utazni, mi a legizgalmasabb számukra a városi közlekedésben.

Május 31-én, vasárnap a vállalat Facebook-oldalán teret kapnak a gyerekek, akiket arra buzdítanak, hogy készítsenek borítóképet a BKV közösségi oldalára. A legjobbakat gyermeknapon mindenki láthatja majd.
Még több infó »

2. Első országos online gyermeknap 2020
Mivel a nagy gyermeknapok országosan elmaradnak idén, virtuálisan pótolni szeretnék a gyermekek részére a gyermeknapi mókát és a kacagást.
3 mókamester mulattat egy helyen, egy időben, 30 percben: Dollár Papa, aki elvarázsolja a gyermekeket, Pötyi Bohóc, aki a gitárjával bolondozik és a gyermekekkel együtt énekel, valamint Őfelsége, a Labda király, aki tiszteletét teszi a rangos eseményen és együtt táncol a gyermekekkel.

Dátum: 2020. május 31.
Közvetítés Facebook live-on
Időtartam: 18:00-18:30
Az élő bejelentkezés az Első országos online gyermeknap-eseményben lesz elérhető.

3. BKK gyereknap
A gyermeknapra a BKK is számos akcióval készül. A társaság Facebook-oldalán már meghirdette gyermeknapi rajzpályázatát, amelyre a kisebbek közlekedéssel kapcsolatos alkotásait várja.

Május utolsó vasárnapján, gyermeknapon élő koncertekkel és színházi előadással várják a gyerekeket. Vasárnap 10:00 órától a Kicsi Gesztenye Klub, délután 16:00 órától a Rutkai Bori Banda élő koncertjét, valamint 11:00 órától az Első Magyar Karantén-Színház Alíz csodaországban című előadását a TRIP hajóról - a járványügyi szabályokra való tekintettel - kizárólag a BKK Facebook-oldalán, élő közvetítésben lehet majd követni.

Az online programok mellett számos fővárosi járaton várja ünnepi hangbemondás az utazókat: a nagykörúti 4-6-os villamoson péntektől vasárnapig gyerekek mondják be a megállókat, továbbá szinte a teljes hálózaton ismert mesék főhőseinek szinkronhangja köszönti az utazókat vasárnap.

Emellett érdemes lesz figyelni a Rákóczi úti buszjáratok, a budai fonódó villamosok, illetve a 75-ös és a 80-as trolibusz elektronikus kijelzőjét is.
Még több infó »

4-6. Mesék színészek felolvasásában
Ha unod már az otthoni mesekönyveket, vagy csak fáradt vagy olvasni a gyereknek, akkor kattints az online mesékre, ahol színészek olvasnak fel meséket, meserészleteket - mi 3 online mesegyűjteményt is ajánlunk itt »



7. A Padlás - online előadás
A Jászai Mari Színház gyermeknapi meglepetése, hogy május 31-én, vasárnap két időpontban online levetítik a nagy sikerű A padlás előadásukat.
A félig mese-félig musical 9-99 éves korig megtekinthető, így együtt nézheti az egész család!
→ online közvetítés: 2020. május 31. 10:00 óra
→ online ismétlés: 2020. május 31. 17:00 óra
Még több infó itt »

8. Virtuális Parlament
Online fedezhetik fel az érdeklődők az Országház nevezetes helyszíneit a Virtuális Országház projekt keretében. Elsőként a kupolacsarnokot, a képviselőházi és a főrendiházi társalgót, valamint a ritkán látogatható Munkácsy-termet mutatják be a látogatóknak.

A virtuális látogatás során megcsodálhatók a kupolacsarnokban őrzött koronázási jelvényekről készült részletgazdag felvételek, amelyeken felfedezhetők a jelképek apró, szabad szemmel alig látható részletei is. A Munkácsy-teremben pedig közelről szemügyre vehetik Munkácsy Mihály Honfoglalás című alkotását, mely az Országház legmonumentálisabb olajfestménye.
Még több infó »

9-39. Virtuális kirándulások az országban és a világban
Less be egy állatkertbe, nézd meg, milyen a Balaton az élő webkamerákon, nézd meg a különleges moszkvai metrót vagy barangolj a Louvre falai között - Online is sok helyre ellátogathatsz anélkül, hogy kilépnél az ajtón: 31 szuper ötletünk van, hova mehetsz el az internet segítségével »



Forrás: MTI, események weboldalai, Facebook-oldalai
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyereknap

Szülők lapja


2020.05.29