Levendulaszüret, levendula szedd magad 2020: 13 helyszín és időpont, ahol levendulát szedhetsz vagy fotózkodhatsz idén

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Levendulaszüret, levendula szedd magad 2020: 13 helyszín és időpont, ahol levendulát szedhetsz vagy fotózkodhatsz idén Lilába öltözik a táj, virágzik a levendula: az idei évben is pazar látványt ígérnek a magyar levendulamezők, menjetek el levendulázni, amíg tart a szezon! Hol lehet 2020-ban levendulát szüretelni? Lilába öltözik a táj, virágzik a levendula: az idei évben is pazar látványt ígérnek a magyar levendulamezők, menjetek el levendulázni, amíg tart a szezon!

Sokan kihagyhatatlan kora nyári programnak tartják a levendulázást, hiszen nem csak szedni lehet a levendulát, de egyre több helyen berendezkednek arra is, hogy a látogatók hangulatos fotókat készíthessenek magukról vagy a családjukról a lilában pompázó levendulamezőn.



Tudod, mi mindenre jó a levendula?

Illóolajának fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása van, ezért előszeretettel használják kozmetikumokban, alvászavar-kezelésre pedig kapszulázott formában vagy levendulával töltött párnaként. Egyre keresettebb a levendulaméz, szárított virágát pedig aromaterápiás párnák töltőanyagaként, teaként, molyriasztóként, valamint fűszerként is élvezhetjük - van már levendulás kávé, levendulás fagyi, és levendulás sütemény is.

Az országban 2020-ban is számos helyen várják az érdeklődőket egy közös levendulaszüretre, ami gyerekekkel is remek mulatság. Összeállításunkban az idei helyszínek közül szemezgettünk.
 

13 helyszín és időpont, ahol levendulát szüretelhetsz 2020-ban

 

1. Tihanyi Levendula hetek 2020


Magyarország talán legismertebb levendulamezője Tihanyban található, idén is hatalmas területen várja vendégeit a Tihanyi Levendula Hetek keretén belül.

Mint a szervezők írják, idén kicsit csendesebb, kicsit lassabb ünneplésre számíthatnak a levendula rajongó a veszélyhelyzet által indokolt intézkedések miatt. Elmarad a megszokott kézműves forgatag és nem lesznek nagy koncertek vagy gyermek élményprogramok. Nem lesz nagybetűs Fesztivál, de lesz helyette túrák sokasága, kézműves foglalkozások, ismeretterjesztő és sportprogramok.

Meg lehet például látogatni a gyönyörű apátsági majort, és rengeteg étterem készít erre az alkalomra ételkülönlegességeket, levendulás menüket. Lesznek mesekönyv-bemutatók, levendulás ébresztő torna és Nordic walking túrán is felfedezheted a környéket. A programokon korlátozott létszámban, előzetes regisztráció alapján lehet majd részt venni.

Emellett június 15-28. között lesz Levendula szedd magad akció is, virágszedő táskák megvásárlása fejében (csak bankkártyával tudsz fizetni!) lehet levendulát gyűjteni az arra kijelölt területen - a levendulásban maximum 500 fő tartózkodhat, és megkérnek mindenkit, hogy vigyen magával saját metszőollót.

Esemény: Tihanyi Levendula Hetek
Helyszín: Tihany, több helyszínen
Időpont: 2020. június 13-tól június 28-ig.
Bővebb információ itt »
 

2. Kőröshegyi levendulaszüret 2020


A Kőröshegyi levendulásban még csak néhány éve tartanak nyilvános levendulaszüretet, de máris hatalmas népszerűségnek örvend. 2020-ban a Levendulaszüret Kőröshegyen extra hosszú ideig, 2020. június 5-től augusztus 23-ig tart.

Közel 7 hektár aratható levendula, festői környezet és idillikus táj várja Kőröshegyen a levendulaimádókat. A gazdaságban kétféle levendula nyílik: június elejétől július elejéig a francia levendula, majd július elejétől augusztus közepéig az angol levendula.

A leghosszabb levendulaszüret ideje alatt, egész nyáron sok szeretettel várnak - akár kutyával együtt is - minden levendulaimádót, felfedezőt, nyaralót, túrázót, és azokat, akik saját kézzel aratott balatoni levendulával díszítenék otthonukat.

Aki levendulát szeretne szedni, az több, különböző méretű aratótáskából választhat, melyekhez metszőollót is kínálnak. Látogatói jegy megváltása után az is körülnézhet, aki kísérőként érkezik. A birtok június 5. és augusztus 23. között minden nap 09:00-17:00-ig látogatható, a belépés 12 éves korig ingyenes.

Esemény: Levendulaszüret Kőröshegyen 2020
Helyszín: 8617 Kőröshegy, Dózsa György köz (kb. 125 kilométerre Budapesttől, 2 kilométerre a Balatontól)
Időpont: 2020. június 5-től augusztus 23-ig 09:00-17:00
Bővebb információ itt »

Ezen a videón megnézheted, hogy készül a levendulabuzogány:


 

3. Kevélyhegyi levendulaszüret 2020


A Pilisborosjenőn található Kevélyhegyi Levendulamezőn 2020. június 12-21 között lehet levendulát szüretelni, mindkét nap 9:00-20:00 óra között.
A belépéshez látogatói jegy vagy aratótáska megvásárlása szükséges, a szervezők azt kérik, lehetőleg mindenki vigye magával a saját metszőollóját.

Kutyával az arra kijelölt helyen lehet a levendulásba menni, és mivel nyílt téren van, gondoskodj a megfelelő napvédelemről is.

Esemény: Kevélyhegyi levendulaszüret 2020
Helyszín: Pilisborosjenő
Időpont: 2020. június 20-21. szombat-vasárnap
Bővebb információ itt »


4. 3. Szecsői Levendula szüret 2020


Az idén is megszervezésre kerül a Szecsői Levendula szüret, immár harmadik alkalommal. A vírus miatti bizonytalanság miatt hirdetik meg ilyen későn a szüretet, de már látják, hogy a védelmi intézkedések megtartásával újra lehet együtt levendulát szedni: 2020. június 27-én 10:00 órától tartják a 3. Levendula szüretet, Tápiószecsőn, a Lázók birtokon.

Mivel ez egy viszonylag kicsi levendulás terület, egyszerre csak korlátozott számban tudnak vendégeket fogadni, így a védőtávolság megtartására a levendula szedése közben is lesz lehetőség.

Akik menni szeretnének, privát üzenetben regisztráljanak az esemény Facebook-oldalán. 2 időpontra lehet jelentkezni: délelőtt 10:00-13:00, vagy
délután 13:00-17:00. A regisztrálóktól azt is kérik, írják meg, hány személy menne.

Esemény: 3. Szecsői Levendula szüret 2020
Helyszín: Tápiószecső
Időpont: 2020. június 27. szombat
Bővebb információ itt »
 

5. III. Levendula "Szedd magad" napok - Lesenceistvánd 2020


Lesenceistvánd egy Veszprém megyei község, ahol a helyi Levendulabirtokon kerülnek megrendezésre a III. Levendulanapok, 2020. június 13-tól számítva több hétvégén keresztül várják a lelkes szüretelőket. A "Szedd magad napok" ideje alatt a Birtok ingyenesen látogatható 9-től este 6-ig, szívesen fogadnak sétálni, kikapcsolódni vágyókat és fotósokat is! Metszőollót korlátozott számban lehet kölcsönözni náluk, de jobb, ha ezt viszel magaddal.

Arató papírtáska a helyszínen vásárolható, de ha csak nézelődni szeretnél, sétálójeggyel megteheted.

Esemény: III. Levendula "Szedd magad" napok 2020
Helyszín: 8319 Lesenceistvánd, Lesenceistvánd hegy, a Mária kápolna alatt
Időpont: 2020. június 13-14., valamint június 20-21, 27-28., 13:00-18:00
Bővebb információ itt »
 

6. Levendulaszüret - Nyírtelek 2020


Az ültetvény 2000 tő levendulából áll, ennek fele angol, másik fele pedig francia levendula, ez utóbbi virágzására lehet menni először a Cuki Levendula Kertbe. Az első levendulaszedést 2018-ban hirdették meg, a mostani évben pedig terveik szerint folyamatosan várják a látogatókat, amíg a virágzás tart, akár hétköznap is. Részleteket hamarosan osztanak meg a Facebook-oldalukon.

Esemény: Levendulaszüret 2020
Helyszín: Cuki Levendula Kert, 4461 Nyírtelek, Felsősóskút tanya 54/A.
Időpont: még nincs
Bővebb információ itt »

levendula 2020
 

7. Levendula szedd magad a zalaegerszegi Levendulakertben 2020


Idén is sok szeretettel várnak minden érdeklődőt Zalaegerszegen, az alsóerdői Levendulakertben, aki saját maga szeretne levendulát aratni.

A levendula szedéséhez a helyszínen arató táskát kell vásárolni,csak így lehet virágot szedni. A levendulát mindenki saját felelősségre, saját kézi eszközzel (olló,metszőolló) szedheti.Korlátozott számban metszőollót is biztosítanak kaució ellenében.

Ha nem szeretnél levendulát szedni,csak fotózkodnál vagy gyönyörködnél a Kert szépségében, akkor azt egy 500 forintos levendulacsokor megvásárlásával teheted meg.

Esemény: Levendula szedd magad 2020
Helyszín: Zalaegerszeg, Alsóerdei út, az Aranyoslapi-forrás bejáratával szemben.
Időpont: 2020.06.19-21.
Bővebb információ itt »


8. Szedd magad a Cifra levendula kertben 2020
 

A kadarkúti Cifra levendula kertben is nyílik a levendula, a tulajdonos szerint nemsokára lehet menni fotózkodni előre egyeztetett időpontban.
A szedd magad napok időpontját majd később közlik, ez időjárás függvényében változhat, ezért érdemes a Cifra Levendula Kert Facebook oldalát követni.

Esemény: Szedd magad 2020
Helyszín: Kadarkút, Cifra Levendula kert
Időpont: még nincs
Bővebb információ itt »


9. Szedd magad a levendulát a Levendulás Dám farmon 2020


Ismét eltelt egy év, újra bontogatja virágait a 160 ezer töves orvosi levendula (officinalis) ültetvény a Levendulás Dám Farmon. A farm idén június közepén nyit ki a látogatóknak, ahol térítés ellenében bárki szedheti a levendulát, vásárolhat a saját készítésű kézműves termékeik kínálatából.

Aki csak nézelődni szeretne, annak a farm ingyenes belépést biztosít. Mindkét nap, szombat és vasárnap reggel 9:00-től este 19:00-ig látogatható levendulás, előreláthatóan július közepéig tart majd a szüret.

Esemény: Szedd magad a levendulát
Helyszín: Levendulás Dám Farm (a 65-ös főút mellett, Siófok felől Ságvár és Som között)
Időpont: 2019. június 20-21-től
Bővebb információ itt »
 

10. Sági Levendulás programok 2020


A Sági Levendula birtok idén a HANG-olódó gárdájával szövetkezve különleges programokkal várja a megnyugvásra, elcsendesedésre, lazulásra vágyó gyerekeket és felnőtteket. Többféle programból választhatsz június 14-től, ahol lesz babáknak, tiniknek és kisgyermekeknek szóló is - maga az eseményen való részvétel ingyenes, ha pedig közben levendulát szednél, arra is van lehetőség.

Esemény: Sági Levendulás programok 2020
Helyszín: Sági Levendula, 9084 Győrság, Akác utca
Időpont: 2020. június 14. és június 20.
Bővebb információ itt »
 

11. Dörgicsei levendula nap 2020


Dörgicsén idén június 27-én lesz levendulaszürettel egybekötött Levendula nap. A levendulásban vezetett kertlátogatást lehet tenni, de lesz látványlepárlás, gyermeksarok és zenei koncert is.

Esemény: Dörgicsei Levendula Nap
Helyszín: Levendárium Dörgicsei Levendula Major, Fő utca 56.
Időpont: 2020. június 27. 10:00-19:00
Bővebb információ itt »
 

12. Szedd velünk a levendulát Monoron 2020


Idén első alkalommal rendezik meg Monoron a levendulás szedd magad akciót. A 2020. június 20-án megrendezésre kerülő programon Tihanyból származó francia levendulát szedhetsz a Strázsahegyen, ami futóbabakocsival, gyalogosan túrázva, autóval, gyermekekkel vagy/és háziállattal is megközelíthető. Ha viszel pokrócot, a fák árnyékában is hűsölhettek.

A szüreteléshez aratózsákot kell vásárolni, és bár kölcsönözhető metszőolló is, jobb, ha viszed a magadét.

Esemény: Szedd velünk a levendulát Monoron 2020
Helyszín: Monor Strázsahegy
Időpont: 2020. június 20. 10:00-19:00
Bővebb információ itt »


13. Levendulaszüret Somogysárdon 2020


"Ha szeretnéd elkerülni a nagy tömeget, akkor látogass el hozzánk!" Ezzel invitál mindenkit a somogysárdi levendulás, ahol napnyugtáig vágható a levendula. És hogy miért addig? Gondoltak a kisgyermekes szülőre is, akik szeretnének szedni, de a nagy nyári meleg akadályt jelentene a gyermekeknek, így az esti órákban is odalátogathatnak. Somogysárdon 1,5 hektárnyi területen 1 hektár francia levendula várja a szüretet.

Ha szedni nem szeretnél, fényképezhetsz vagy akár egy pokrócra leheveredve piknikezhetsz is. Szedéshez ollóra, metszőollóra szükség van! Érkezéskor nem kell se szatyrot, se kosarat venned, csokronként (kb. 150 szál) fizethetsz. A házi kedvencedet sem kergetik el, a gyerekeket kisnyuszi várja simogatásra.

Esemény: Levendulaszüret Somogysárdon
Helyszín: 7435 Somogysárd
Időpont: 2020. június 13-14., 9:00-től napnyugtáig
Bővebb információ itt »

Fotók: Pxhere, Pixabay
Kezdőfotó: Levendulamező Pilisborosjenőn - MTI/Mohai Balázs 2018

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2020.06.05