2021. május 17 |Paszkál...

Főoldal > Cikkek > Gyermekprogramok > Csodakertek, csodaparkok az országban: 9 varázslatos helyszín, amit legalább egyszer látnod kell! - Szülők Lapja

Csodakertek, csodaparkok az országban: 9 varázslatos helyszín, amit legalább egyszer látnod kell!

Szülőklapja képHa a természetbe vágysz, de nem akarsz túrázni, csak csodaszép helyeken gyönyörködnél, akkor válassz egy varázslatos kertet, 9 ötletünk is van.

Szerző: Szülők lapja
2020-06-25
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ha a természetbe vágysz, de nem akarsz túrázni, csak csodaszép helyeken gyönyörködnél, akkor válassz egy varázslatos kertet, 9 ötletünk is van.

Van az úgy, hogy az ember kirándulna, de nem akar bakancsban hegyet-völgyet mászni, inkább csak sétálgatni a természetben. Bár az ország tele van babakocsival is megközelíthető kirándulóhelyekkel, ahol kisgyermekkel is élvezetes a természetjárás, most olyan helyszíneket hoztunk, amik egy kicsit különlegesebbek - van köztük néhány csodás kastélypark, mellettük pedig varázslatos kertek, amik mind arra várnak, hogy felfedezd őket.


 

9 festői ötlet kiránduláshoz: Csodakertek az országban

 

1. Zuglói japánkert


Pár száz forintos belépőért igazi csodavilágba kerülhetsz, ha ellátogatsz a zuglói japánkertbe. A japánkert a Varga Márton kertészeti középiskola területén található és még 1928-ban alapította az iskola névadója, Varga Márton.


Fotó: Szülők Lapja

A jelenlegi állapotában 3000 négyzetméteres kert alapja egy erősen tagolt partvonalú tórendszer, melyben a jelentősebb egységeket - Vízesés, Kincseshajó, Darusziget, A semmiség óceánja - művészien elrendezve építették meg.


Fotó: Szülők Lapja

A vízen több áthidaló követ és hangulatos kishídat találsz, ezek megkönnyítik a rejtett zugok felderítését, megtekintését. Ha pedig elfáradnál, hangulatos padokon pihenhetsz meg, onnan csodálva tovább a különleges növényzetet.

Helyszín: Zuglói japánkert, Budapest - Mogyoródi út 56-60.
Még több infó »
 

2. Martonvásár, Brunszvik-kastély parkja


A martonvásári Brunszvik-kastély mai külseje az 1870-es neogótikus stílusú átépítéskor alakult ki. Az egyemeletes épület szabálytalan alaprajza, csúcsíves, nagy ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt.


Fotó: Szülők Lapja

Brunszvik Antal, majd fia, Ferenc a kastély köré valódi földi paradicsomot varázsolt. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek.


Fotó: Szülők Lapja

A park közepét kis tó foglalja el, benne sziget hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal, ahol nyaranta több alkalommal is felcsendülnek Beethoven melódiái annak emlékére, hogy a 19. század első évtizedében többször megfordult itt a halhatatlan zeneszerző. A kastélyépületben található a Beethoven Emlékmúzeum, de jelenleg felújítás alatt áll.

Helyszín: Martonvásár, Brunszvik-kastély - Brunszvik utca 2.
Még több infó »
 

3. Miskolci tündérkert


A diósgyőri vár keleti oldalánál igazi romantikus tündérkert várja látogatókat: találsz itt csodaszép velencei körhintát, különleges szobrokat, illatos virágokat, kis patakot és sok-sok zöldet - ráadásul belépőt sem kell fizetned!


Fotó: Hankó Zsolt

A kert titokzatos megalkotójával a boon.hu is készített interjút, ebből kiderült, hogy a nevét elárulni nem szándékozó férfi a vár környékén lakik, és mivel a kutyáját gyakran sétáltatta arrafelé, sokszor megfordult a fejében, micsoda csodás hellyé lehetne varázsolni az elhanyagolt területet.

Végül tettekre is váltotta az álmait - mint mondta, 60 konténernyi veszélyes hulladékot szállíttattak el a területről, mielőtt megkezdődhetett a lápos talaj lecsapolása, majd a kispatak kialakítása, utána pedig jöttek a jobbnál jobb szépítő ötletek.


Fotó: Hankó Zsolt

- Arra vágyunk, hogy sok jó és szép lelkű ember töltődjön fel egy romantikus környezetben, ezért álmodtuk meg a parkot. Családosoknak, kutyásoknak (persze pórázzal, nejlonzsákkal), nyugdíjasoknak unokával, egy jó könyvvel, fiataloknak tartalmas beszélgetésekhez (az első csókhoz), szingliknek ismerkedéshez, mindenkinek, akinek egy kis csoda közel áll a lelkéhez - árulta el az alkotó a lapnak.

Helyszín: Miskolc, Diósgyőri vár - Tokaji Ferenc utca 51.
 

4. Keszthely, Festetics-kastély parkja


A keszthelyi Festetics-kastély ma múzeumként és rendezvény-központként működik, ez Magyarország harmadik legnagyobb, ugyanakkor a leglátogatottabb kastélya. Építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. Az egyemeletes, 34 helyiséges barokk kastélyt a 18. és 19. században többször átépítették, bővítették.


Fotó: Facebook/Festetics kastély hivatalos oldala

Az ingyenesen bejárható kastélypark természetvédelmi terület. Az épületet franciakert veszi körül, mögötte angolpark húzódik. Több száz éves fák, színes virágágyások, szökőkutak, szobrok - köztük Festetics György egész alakos bronzszobra -, az aranyhalas kerti tó és az oroszlános kút építménye gazdagítja.


Fotó: Facebook/Festetics kastély hivatalos oldala

A kastélyparkban található a pálmaház és madárpark, ami a kisgyerekek nagy kedvence, de van itt hintókiállítás, történelmi vasútmodell-kiállítás is. Ám ha csak a kertben bóklásznál vagy piknikeznél, ingyen megteheted.

Helyszín: Keszthely, Festetics-kastély - Kastély utca 1.
Még több infó »
 

5. Tatai Fényes tanösvény


Az egész évben látogatható tatai Fényes Tanösvény egy 18 állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, megtalálható itt többek közt a fokozottan veszélyeztetett pókbangó és a selymes boglárka is, ezenkívül láthatsz erdei fülesbaglyot vagy a fokozottan védett állatok közé tartozó cigányrécét is.


Fotó: Facebook/Tatai Fényes tanösvény

Ha szereted a kalandokat, itt a helyed: önállóan, kötélhídon vagy akár csónakkal is bejárhatod a helyet, hogy megcsodáld a karsztforrások lenyűgöző élővilágát. Arra figyelj, hogy a kijelölt útvonalról ne térj le, és kutyát sem vihetsz be a területre (kísérőkutya kivételével).

A tanösvény hossza 1,3 km, a bejárására érdemes 1-másfél órát rászánni.

Helyszín: Tatai Fényes tanösvény - Tata
Még több infó »
 

6. Fertődi Esterházy-kastély parkja


A fertődi Esterházy-kastély Magyarország legnagyobb barokk stílusú kastélya, amit Magyar Versailles-nak is neveznek. A kastély patkó alakú díszudvarára, egy lenyűgöző kovácsoltvas kapun át léphetsz be, az épületegyüttes 126 szobája gazdag rokokó díszítésű és berendezésű. Az Esterházy hercegek a kor kulturális központjává emelték a kastélyt, ahol egyebek közt Joseph Haydn is élt és alkotott.


Fotó: Facebook/Fertőd Esterházy-kastély

A kastély körül franciakert került kialakításra sugárutakkal, és egy csodálatos rózsakertet is találsz itt, melyet Esterházy IV. Miklós herceg feleségéről, Cziráky Margit grófnőről neveztek el, nem véletlenül, hiszen az 1902-ben elindított parkhelyreállítás során ő alakíttatta ki a rózsakertet.

Bár a második világháború és az azt követő időszak hatalmas kárt tett a kertben, kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján 2015-ben helyreállították - ma közel 8000 rózsatő pompáját élvezhetik a kertbe látogatók. A rendkívüli látvány- és illatélménnyel minden látogatót elkápráztató rózsakertben megújult a futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal.


Fotó: Facebook/Fertőd Esterházy-kastély

A kastély levendulakertjében most levendulát is szüretelhetsz 2020. június 19-től naponta 10:00 és 18:00 között, június 26-28-ig pedig Fűszer- és gyógynövénykerti túrán vehetsz részt a helyszínen.

Ez is érdekelhet!
Itt szüretelhetsz levendulát 2020-ban az országban: 13 helyszín időpontokkal »


Helyszín: Fertőd, Esterházy-kastély - Joseph Haydn utca 2.
Még több infó »
 

7. Szegedi Füvészkert


A kolozsvári egyetem Szegedre költözése után, 1922-ben a város szántóföldet ajándékozott az egyetemnek füvészkert létesítése céljából. A növényekkel történő betelepítést az alapító igazgató, Győrffy István kezdte meg, a füvészkert máig az egyetem fenntartásában működik. Különlegessége a több mint 80 éve a gyűjteménybe került indiai lótusz, mellette gyönyörű rózsákat és egy hangulatos japánkertet is találsz a területen.


Fotó: Facebook/Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

A szegedi füvészkertben többféle tematikus programmal is kedveskednek a látogatóknak: 2020. június 27-28-án Levendula és rózsa napokon vehetsz részt, ahol nem csak a kert pompás növényeit csodálhatod meg, de koncertekkel, előadásokkal, népzenei- és néptáncbemutatókkal, gyerekműsorokkal, növényvásárral, kézműves termékekkel és gasztronómiai ínyencségekkel is várnak.

Az arborétum gyógynövény- és fűszerkertjében tízféle levendulában gyönyörködhetsz a látogatók a fehér virágútól a rózsaszínig, a pannonhalmitól a tihanyi változatig, a kert rózsagyűjteményében pedig a szivárvány minden színében pompázó virágokat láthatsz.


Fotó: Facebook/Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

A rózsakerti gyűjtemény különlegessége a történelmi rózsák bemutatója, amely a rózsakert mögött folytatódik, és benne két tucat nagy múltú rózsafajta ismerhető meg, ezeket még 1867 előtt nemesítették.

A kétnapos rendezvényen minden korosztály számára kínál vonzó programot. Az előadásokon szó lesz a levendula, a gyógy- és fűszernövények jótékony hatásairól, a történelmi rózsákról, az érdeklődők megismerhetik a szappankészítés és a méhészkedés rejtelmeit.


Fotó: Facebook/Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

A hétvégén fellépnek mások mellett a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészei, a Terebes zenekar, a Meszecsinka Duó, Benedekfi István és Zoltán, valamint Szirtes Edina Mókus és Jammal. A gyerekeket pedig a Grimm-busz színház és a Csiga Duó szórakoztatják.

Helyszín: Szegedi füvészkert, Szeged - Lövölde utca 42.
Még több infó »
 

8. Füzérradvány, Károlyi-kastély parkja


A füzérradványi Károlyi kastély jelenleg felújítás alatt áll, de szerencsére a gyönyörű kastélyparkban tehetsz egy sétát.


Fotó: Facebook/Füzérradvány és a Károlyi-kastély

A 97 hektáros kastélypark természetvédelmi területnek számít, a Károlyi család telepítette az 1800-as évek elején. A park főbejáratához védett erdei és feketefenyőkből álló fasor vezet, a kastély pedig a terület legmagasabb pontjára épült.


Fotó: Facebook/Füzérradvány és a Károlyi-kastély

A kastély angolparkja több száz éves platán óriásával, terebélyes hársfáival, többtörzsű tulipánfájával és piramistölgyeivel hazánk egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú, sétautakkal metszett, hatalmas történeti kertje. A festői környezetet a parkban csordogáló kis patak és teraszos franciakert teszi még látványosabbá.

Helyszín: Füzérradvány, Károlyi-kastély - Kossuth Lajos utca 4.
Még több infó »
 

9. Gödöllő, Királyi kastély parkja


A Gödöllői Királyi Kastélyt, Magyarország legnagyobb alapterületű barokk kastélyát 1735 körül kezdte építtetni Grassalkovich Antal gróf. Ha csak a kastélykertet néznéd meg, azt ingyenesen megteheted, a gyönyörűen karbantartott zöldterületen élvezet bóklászni vagy akár piknikezni egyet.


Fotó: Facebook/Gödöllői Királyi kastély hivatalos oldala

A kert Versailles mintájára francia stílusban épült, az előkert és a Felső park természetvédelmi terület. A Felső parkban 5,2 hektárnyi terület újult meg romantikus tájképi kertként.


Fotó: Facebook/Gödöllői Királyi kastély hivatalos oldala

2020. június 27-én 14:00 órától KastÉJSZAKÁK címmel különleges programokon is részt vehetsz, egyebek közt meghallgathatod a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Rézfúvós Kvintett koncertjét a díszudvaron, 18:00 és 20:00 órakor pedig (jó idő esetén) parktúrán vehetsz részt, betekintéssel a Királydombi pavilonba.

Helyszín: Gödöllő, Grassalkovich-kastély
Még több infó »

Nézd meg térképen is a helyszíneket!


Térkép: Google Maps. Ha térképen is megnéznéd, mi hol található, kattints ide »

Olvasd el ezt is!
Szentjánosbogár-rajzás 2020: 7 helyszín, ahol megcsodálhatjátok a világító bogarakat idén »


Forrás: helyszínek weboldalai, Facebook-oldalai
Fotók: forrás az egyes képek alatt
Kezdőfotó: Facebook/Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Címkék: csodahely, csodálatos hely, szép helyek magyarországon, csodakert, csodapark

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Szentjánosbogár-rajzás 2020: 7 varázslatos helyszín az országban, ahol idén megcsodálhatjátok a világító bogarakat
Szentjánosbogár-rajzás 2020: 7 varázslatos helyszín az országban, ahol idén megcsodálhatjátok a világító bogarakat

A szentjánosbogár-rajzás különleges élmény annak, aki idén találkozik velük először, és azoknak is, akik már látták őket a korábbi években. Mutatjuk a 2020-as szentjánosbogár-rajzás helyszíneit, időpontjait.

tovább a cikkre
Balatoni szabadstrandok 2020: Több mint 50 hely a Balatonnál, ahol ingyen strandolhatsz idén - A legfrissebb lista
Balatoni szabadstrandok 2020: Több mint 50 hely a Balatonnál, ahol ingyen strandolhatsz idén - A legfrissebb lista

Bár az időjárás jelenleg nem éppen a nyári arcát mutatja, azért minden bizonnyal idén nyáron is lesznek kánikulai napok, amikor jólesik majd belecsobbanni a Balatonba. Mutatjuk a 2020-as balatoni szabadstrandokat.

tovább a cikkre
Erzsébet-tábor 2020: Már lehet jelentkezni a napközis Erzsébet-táborokba! - Feltételek, időpontok, határidő
Erzsébet-tábor 2020: Már lehet jelentkezni a napközis Erzsébet-táborokba! - Feltételek, időpontok, határidő

Már jelentkezhetnek a napközis Erzsébet-táborokba az iskolák, a családsegítő szolgálatok és központok, valamint a kötelező közművelődési feladatokat ellátó intézmények.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Vizes almaleves

Vizes almaleves

Diétás ételek - Gyomorrontásra >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g alma 10 g liszt pici cukor fahéj citromlé

Recept:

Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Kb. 250 ml vizet felteszünk forrni, beletesszük az egész fahéjdarabokat és citromhéjat (mindkettőből keveset), forraljuk kb. 10 percig, majd beletesszük az almát. A lisztet elkeverjük egy kevés hideg vízzel (kb. 100 ml), m(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Divat

Így lehetsz stílusos akkor is, ha nem akarsz vagyonokat költeni a ruhatáradra - Itt az F&F 2021-es nyári kollekciója

vissza vissza