Fürdők nyitása 2020: Újranyitnak a budapesti fürdők és uszodák, de szigorodnak a belépés feltételei - Hova mehetsz már fürdőzni?

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Fürdők nyitása 2020: Újranyitnak a budapesti fürdők és uszodák, de szigorodnak a belépés feltételei - Hova mehetsz már fürdőzni? A június 27-28-ai hétvége óta már teljeskörűen üzemel a Paskál, a Palatinus, a Pesterzsébeti és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő. Június 30-tól már üzemelnek a Lukács fürdő beltéri medencéi is. A sort a Dandár fürdő zárja 2020. július 15-i nyitással. A budapesti fürdőket üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. ütemezetten nyitja a fürdőket július közepéig; július elseje szerdától a Széchenyi és a Rudas fürdők újra várják a vendégeket kedvezményes belépővel - közölte a BGYH Zrt. az MTI-vel kedden. Július elsejétől a támogatott gyógyszolgáltatások újra igénybe vehetők előzetes időpont egyeztetéssel.

A június 27-28-ai hétvége óta már teljeskörűen üzemel a Paskál, a Palatinus, a Pesterzsébeti és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő. Június 30-tól már üzemelnek a Lukács fürdő beltéri medencéi is. A sort a Dandár fürdő zárja 2020. július 15-i nyitással - írták.
Arról nincs hír, hogy a Gellért-fürdő mikor nyit ki, a hivatalos honlapjukon egyelőre csak a Határozatlan ideig zárva tájékoztatás található.

Akciók az újranyitásra
Az újranyitási akció keretében a Széchenyi és Rudas fürdőkbe érvényes belépők a korábbinál kedvezményesebb, közel 40 százalékkal csökkentett áron vásárolhatóak meg, a 15 alkalmas akciós bérletek pedig további 15 százalék kedvezményt biztosítanak.

A közlemény szerint a fürdők felkészítési munkálatai a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai szerint zajlottak. A BGYH Zrt. munkatársai fokozott nagytakarítási és fertőtlenítési munkákat végeznek valamennyi fürdő területén, az újranyitásokra a medencék vizének teljes körű bevizsgálása után kerülhet sor. A medencék vizét az előírások szerint fertőtlenítik, minőségét két óránként ellenőrzik. A belépéshez használt proxy órákat minden használat után fertőtlenítik.



Így figyelnek a látogatók egészségére
A forgalmasabb látogatótereket (beléptetés, közlekedőterek, vizes blokkok, mellékhelyiségek) legalább óránként, a medence-, illetve lépcsőkorlátokat, vízbe jutást segítő eszközöket 30 percenként fertőtlenítik. A vendégek részére alkoholos kézfertőtlenítő szert és a helyes kézmosásról szóló tájékoztatókat helyeztek ki.

Papucs nélkül nem lehet bemenni
Mint írták, a járvány miatti helyzetre való tekintettel módosult a házirend is. Számos előírást, közöttük a papucs használatot, vagy a medencék használata előtti zuhanyzást a házirend már korábban is rögzítette. Most ezek fokozott betartására nyomatékosan felhívják a látogatók figyelmét, papucs nélkül nem engedik be a látogatókat a fürdő területére. A pénztárak előtt és a büféknél kötelező a védőtávolság betartása, melyet felfestett pontok jelölnek.

Változott a nyitvatartás
A járványügyi helyzet érinti a fürdők nyitva tartását is: így a Széchenyi fürdő, mely kizárólag az Állatkerti krt. felőli bejárat felől megközelíthető, minden nap reggel 9-től este 7-ig, a Rudas fürdő török része reggel 6-tól este 6-ig, a wellness és uszoda részlege pedig reggel 8 és este 8 között tart nyitva. Szombatonként este 9-től hajnali 2 óráig ismét lesz éjszakai fürdőzés. Folyamatosan figyelemmel kísérik a vendégforgalom alakulását, jelentős igénynövekedés esetén a nyitvatartási rendet módosítják.

Már lehet menni az orvos által felírt kúrákra is
Kiemelték: július elsejétől újra igénybe vehetők a NEAK által támogatott gyógyszolgáltatások is. A korábban felírt kúrák folytatólagosan igénybe vehetők, azokat nem szükséges újra felíratni.

A kezelések továbbra is a kúra megkezdésétől számított 56. napig vehetők igénybe, ebbe nem számít bele a 2020. március 15. és június 18. között eltelt időszak. Ezért fontos, hogy a betegek mielőbb folytassák a megkezdett kúrákat, lehetőség szerint legkésőbb július 15-ig. A járványügyi helyzet miatt a gyógykezelések igénybevételének rendje számos ponton módosul - hívták fel a figyelmet a közleményben.

Budapesti fürdők nyitása 2020
- Palatinus: már teljeskörűen nyitva
- Lukács: már teljeskörűen nyitva
- Paskál-fürdő: már teljeskörűen nyitva
- Csillaghegy: már teljeskörűen nyitva
- Pesterzsébet: már teljeskörűen nyitva
- Római-fürdő: már teljeskörűen nyitva
- Pünkösdfürdő: már teljeskörűen nyitva
- Széchenyi-fürdő: nyitás 2020. július 1.
- Rudas fürdő: nyitás 2020. július 1.
- Dandár-fürdő: nyitás 2020. július 15.
. Gellért-fürdő: zárva, nincs hír a nyitásról
- Király-fürdő: zárva, nincs hír a nyitásról

Ezek mellett már újranyitott:
- a Szentmihályi Konrád Ferenc uszoda (16. kerület)
- az Erzsébetligeti Rátonyi Gábor uszoda (16. kerület)
- a Kispesti uszoda,
- a Dagály,
- a Park uszoda (18. kerület)
- a Vilmos Endre Sportcentrum uszodája (MALÉV)
- a Bókay-strand (18. kerület)
- a Nyéki Imre uszoda (11. kerület)
- az Újlak uszoda (17. kerület)
- a Duna Aréna

Zárva tart viszont az Újhegyi Uszoda és Strand Kőbányán, a Császár-Komjádi Uszoda pedig továbbra is elsősorban a profi sportolók igényeit szolgálja ki.

Nem mindenhol nyitott ki a szauna
Fürdőbe menés előtt mindenképpen érdemes az adott fürdő hivatalos weboldalát vagy Facebook-oldalát böngészni: van, ahol a szigorú létszámkorlátozások miatt csúcsidőben nehéz a bejutás, valamint nem mindenhol működnek teljeskörűen a szolgáltatások, például a szaunák, pezsgőfürdők vagy élményelemek.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy idén melyik fürdő és strand mikorra tervezte vagy tervezi a nyitást - összességében elmondható, hogy július 1-re szinte az összes helyen várják a látogatókat. Ami az új fejlesztéseket illeti, június 19-én átadták a debreceni Aquaticumot: a 8,5 hektáron elterülő strandon 5500 négyzetméter vízfelülettel 15 medencét építettek, nyolc csúszdát helyeztek el, 12 méter magasan napozóteraszokat alakítottak ki és külön gyerekvilágot hoztak létre, a strand oldalánál lévő korzón pedig éttermek, kávézók várják majd a vendégeket. A mostani és a korábbi fejlesztésekkel Európa egyik legszebb városi parkerdeje lett a debreceni Nagyerdő.

Forrás: MTI, uszodák hivatalos oldalai
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2020.07.01