Kirándulás gyerekkel: 35 varázslatos tanösvény az országban, ahova menjetek el idén!

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Kirándulás gyerekkel: 35 varázslatos tanösvény az országban, ahova menjetek el idén! Összesen csaknem 1000 kilométer hosszú tanösvény-hálózat várja Magyarországon a kirándulni vágyókat, akik országszerte 194 tanösvényen barangolhatnak a természetben. Különlegesség a meseösvény és a lombkorona-tanösvény. Összesen csaknem 1000 kilométer hosszú tanösvény-hálózat várja Magyarország nemzeti parkjaiban a kirándulni vágyókat, akik országszerte 194 tanösvényen barangolhatnak a természetben. A túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet keresztül és egyedülálló élményt kínál - közölte az MTI-vel az Agrárminisztérium.

"A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén 15, applikációval is bejárható túraútvonal található. A koronavírus-járvány talán még inkább ráirányította a figyelmet arra, hogy a minket körülvevő környezet milyen hatalmas érték és egyre szívesebben járunk be egy-egy természeti területet, ráadásul az applikáció segítségével ezt még könnyebben megtehetjük" - idézi a közlemény Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt, aki a budaörsi Gubóvirág tanösvényt kereste fel Balczó Bertalannal, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkárával.



Magyarországon a tanösvények többsége térítésmentesen, szabadon látogatható; az állomásokat jelző táblák és papír alapú kiadványok mellett számos esetben már mobil applikációk segítségével is bejárhatók az útvonalak.

A tanösvény-hálózatnak köszönhetően az érdeklődők megismerhetik Magyarország természeti kincseit, például a sziklagyepek növény- és állatvilágának életét, a szikes pusztákat, a tavakat, az ártéri területeket, a mocsarak madár- és növényvilágát, a bazaltorgonákat és a dolomitokat, miközben számos helyen egyedülálló panorámában lehet részük - áll az Agrárminisztérium közleményében.
 

Tanösvények az országban - 35 tanösvény, amit járjatok be a gyerekkel


Családi kirándulások tervezésénél érdemes körülnézned az interneten, hiszen a legtöbb turisztikailag kedvelt helyen található legalább egy tanösvény. A legtöbbjükben információs táblák segítségével tudhattok meg többet a környezet élővilágáról, de van, ahol interaktív táblák teszik még izgalmasabbá a természetjárást.
 

17 ingyenes tanösvény az országban

Budapesti Kamaraerdei tanösvény, a Lillafüredi tanösvény, a bajai Pandúr Ökopark tanösvény, a körmendi Dobogó-erdő tanösvény vagy a Kőszegi hegységben található Történelmi panorámaút tanösvény csodás tájakon keresztül vezet, és nagy élményt nyújt a gyerekeknek - Ebben a cikkünkben 17 ingyenes tanösvényt gyűjtöttünk össze Magyarország különböző tájairól »
 

9 meseösvény Budapesten és vidéken

A legkisebbeket célozzák a meseösvények, melyek különlegessége, hogy egy-egy kedves mesefigura kalauzolja a gyerekeket a tájon - ilyen például a kis-svábhegyi meseösvény, a 2. kerületi Érzékek ösvénye vagy a Boszorkány-meseösvény a soproni parkerdőben. Ha még több meseösvényre vagy kíváncsi, akkor nézd meg ezt a cikkünket: 9 varázslatos meseösvény Budapesten és vidéken, amit imádni fog a gyermeked »
 

Lombkorona-tanösvények

A tanösvények közül kiemelkednek az úgynevezett lombkorona-tanösvények - itt ugyanis az útvonal néhány méteres magasságban, szó szerint a fák lombjai között vezet! Szerencsére már az országban is több helyen sétálhatsz a lombok között, például a makói lombkoronasétányban, az ipolytarnóci lombsétányban vagy a pannonhalmi lombkorona tanösvényen. Cikkünkben 9 különleges lombkoronasétányt gyűjtöttünk össze »

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Sóki Tamás (Hetvehelyi tanösvény)

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2021.02.19