A legszebb tavaszi kirándulóhelyek Budapesten és vidéken: 30 hely, ahova a járványhelyzet alatt is elmehetsz a gyerekkel

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


A legszebb tavaszi kirándulóhelyek Budapesten és vidéken: 30 hely, ahova a járványhelyzet alatt is elmehetsz a gyerekkel Bár még mindig tart a vírushelyzet, és zárva van sok minden, azért kirándulgatni, jó levegőn lenni most is lehet. Hova mehettek el a pünkösdi hosszú hétvégén, vagy bármikor, ha időtök engedi? Mutatjuk! Bár még mindig tart a vírushelyzet, és zárva van sok minden, azért kirándulgatni, jó levegőn lenni most is lehet. Hova mehettek el a hétvégén, vagy bármikor, ha időtök engedi? Mutatjuk!

Mi a helyzet a közkedvelt helyekkel?
Lassan lecseng a vírushelyzet, így egyre több közkedvelt hely nyit ki újra: a Budai Arborétum és a Zuglói Japánkert május 25-től fogadja a látogatókat. Ám tudomásunk szerint zárva a közkedvelt Bory vár Székesfehérváron, a martonvásári kastély parkjában pedig maximum 80 fő tartózkodhat egyszerre.



Ahova mehetsz a járványhelyzetben is
Ugyanakkor szerencsére több tó és vadregényes hely is akad Budapesten, ahol kirándulgathatsz akkor is, ha nem szeretnéd elhagyni a fővárost. Természetesen arra is mondunk ötleteket, ha autóba vagy vonatra, buszra pattannál és felfedeznéd az ország legszebb helyeit tavasszal - ne aggódj, a gyermeked is élvezni fogja a túrát, hiszen sok helyütt játszóterek és pihenőrétek is fogadják a kirándulókat.

Bár az ország tele van szebbnél szebb látnivalókkal, most 30 helyet válogattunk össze, ahova egy kellemes tavaszi hétvégén elmehettek.
 

A legszebb tavaszi kirándulóhelyek a hosszú hétvégére Budapesten és vidéken

 

Budapesti kirándulóhelyek



Budapest nagyon sok szép helyet kínál a fővárosiaknak és mindazoknak, akik ellátogatnak ide. Még akkor is fedezhetsz fel új dolgokat, ha a főváros a lakóhelyed- elég, ha a kedvenc helyeidre kora reggel vagy sötétedés után látogatsz, és máris más színekben, fényekben csodálhatod meg.

Ráadásul az április 24-25-ei hétvégén, szombaton és vasárnap a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány-Andrássy út-József Attila utca szakaszt is megnyitják a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők és a gyalogosok előtt a Föld napja apropóján.
 

ELTE Füvészkert

Bár a járványhelyzet miatti szigorítások okán tavaly novemberben bezártak, március 11-től újra bejárhatók a Füvészkert szabadtéri területei a 8. kerületben, az Illés utca 25. szám alatt. A Pál utcai fiúk regényből is ismert különleges botanikus kert naponta 9:00 és 17:00 óra között várja a látogatókat.
Bővebb információ »
 

Gellért-hegy

A Gellért-hegy ugyancsak népszerű célpont, az óriáscsúszda-park és a Vuk játszótér csábítják a gyerekeket, de a kilátás is megunhatatlan a hegy tetejéről. Érdemes a Gellért-tér oldaláról felmenni a hegyre, majd a másik oldalon, az Erzsébet-híd irányában lemenni, akár egy naplemente utáni sétán, így megbámulhatod az autós forgalmat is az Erzsébet-hídon.


Margitsziget

A Margitszigeten több játszótér is várja a gyerekeseket, de a szigetet akár körbe is sétálhatod, körülbelül 5 kilométeres "túrára" készülj. Arra figyelj, hogy ne foglald el a futóktól a rekortán-pályát - a gyalogútvonal egy részén járda vezet a futópálya mellett, utána pedig érdemes egy szinttel lejjebb, a sziget "szoknyáján" sétálni.
 

A rakpart és a Várkert bazár

Ugyancsak jót lehet sétálni a Budai rakparton - érdemes a Batthyány téri metrómegállótól indulni és végiggyalogolni a rakparti járdán - közben rácsodálkozhatsz a szemben lévő Parlamentre, és a népszerű Várkert-bazár is útba esik, ahol most ráadásul egy ingyenes plakátkiállítást is láthatsz Mesél az utca - avagy egy csipetnyi századelő a Faragó-plakátokon címmel (a kiállítás 2021. június 30-ig lesz megtekinthető).


 

Mély-tó a 10. kerületben

Ha tavas környezetbe mennél, akkor irány a Városligeti-tó, a Feneketlen-tó vagy az Omszki tó, de a 10. kerületben, Újhegyen is találsz egy kedves kis horgásztavat. A kőbányai Guttmann-tó, vagy újabb nevén Mély-tó busszal is könnyen megközelíthető az Örs vezér teréről (85 vagy 85E) mellette pedig játszótér és hatalmas zöld terület várja a fáradhatatlan gyerekeket.


Naplás tó Cinkotán

Még egy tavat ajánlunk Budapesten: a 16. kerületi Naplás-tó - mely a Szilas patak felduzzasztásával jött létre - Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, közkedvelt kirándulóhelye a fővárosiaknak. A tó körül futó tanösvény bemutatja a környék változatos élővilágát. A tavat gyerekekkel is körbe lehet sétálni - sajnos azonban a jelenleg éppen épülő kilátóra még nem lehet felmenni.


Csepel, Kolonics György sétány

A csepeli Kolonics sétány körülbelül 5 kilométer hosszan húzódik a Gubacsi hídtól dél felé, a Ráckevei-Duna partján, ahol élvezet sétálni és belefeledkezni a természet csodáiba úgy, hogy az ember lényegében el sem hagyta a fővárost.



A hely tömegközlekedéssel is megközelíthető, a Google-térképen külön jelölték a Kolonics sétány elejét.
 

Reformátorok tere - Kilátó és csúszdapark

Ha pedig rácsodálkoznál a városra valahonnan a magasból, akkor keresd fel a 16. kerületben a Reformátorok terét, ahol egy impozáns kilátóról lenézve tárul eléd a főváros. Ráadásul a téren óriáscsúszdás játszóteret és kondiparkot is találsz, a közeli kávézóban pedig továbbra is kiszolgálnak elvitelre kávéval, teával, üdítővel és sütikkel.


 

Tűzfalfestmények a Józsefvárosban

A nyolcadik kerület betondzsungelét látványosan feldobják a gigantikus méretű tűzfalfestmények, melyeken egy-egy klasszikus mese elevenedik meg - mint a Szaffi, a Vuk, a Macskafogó vagy a Vízipók-csodapók. Ha még nem kerestétek fel az összeset, ideje most megtenni - Mutatjuk, hol vannak a mesés tűzfalfestmények »
 

Arborétumok

 


Soroksári Botanikus Kert

A Soroksári Botanikus Kert 1962 óta szolgálja a botanikai kutatásokat és fogadja a kirándulókat. Nyitvatartásuk visszaállt a régi rendre, hétfőtől péntekig 8:00 és 16:00 óra, szombaton pedig 9:00 és 16:00 óra között várják a természetkedvelőket a tavasz hírnökeivel.
Bővebb információ »
 

Bertényi Miklós Füvészkert

A Visegrádtól délre húzódó Apátkúti-völgyben található a Bertényi Miklós Füvészkert, a Visegrádi-hegység egyik népszerű családi kirándulóhelye, mely nevével ellentétben inkább egy klasszikus, parkerdei környezetben kialakított 16 hektáros területen kialakított arborétum.
A füvészkert az Ördögmalom étterem nyitvatartási idejében látogatható, jegyet is ott lehet venni, kutya vihető.
Bővebb információ »
 

Agostyáni Arborétum

Az Arborétum Agostyán község határában, Tatától 8 kilométerre, található, gyalogosan, kerékpárral, autóval, és tömegközlekedési eszközökkel is meg lehet közelíteni. Az Agostyáni arborétum jelenleg péntek-szombat-vasárnap van nyitva, pénteken 9-től, hétvégén pedig 10-től egészen délután 4 óráig.
Bővebb információ »

A legszebb kirándulóhelyek tavasszal : Ide még a járványhelyzetben is elmehettek a gyerekkel
Kép forrása: Facebook/Agostyáni Arborétum
 

Alcsúti Arborétum

Bár februárban még a bezárásról posztoltak, sokak örömére március 4-től ismét látogatható a közkedvelt arborétum, ahol még megcsodálhatod a hóvirágmezőt. Az Alcsúti Arborétum minden nap 10:00-18:00 óráig tart nyitva.
Bővebb információ »


Kámoni Arborétum, Szombathely

Az Arborétum alapját még az 1860-as években hozták létre, jelenleg 25 hektáros területen terül el, fás-gyűjteményes kertje, csodás tavai, körülbelül 5 kilométernyi kavicsos sétaútja varázslatos kikapcsolódást kínál Szombathely Kámon és Herény városrészeiben.
A Kámoni Arborétum minden nap nyitva 9:00-17:00 óráig, egy virágos sétát mindenképpen megér.
Bővebb információ »
 

Zirci Ciszterci Arborétum

A ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt. 1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület.
A Ciszterci arborétum jelenleg hétvégente tart nyitva, szombat-vasárnap 9:00 és 16:00 óra között sétálhatsz a kertben, és csodálhatod meg a hunyorokat és tőzikéket. Belépés az apátsági udvaron keresztül (Rákóczi tér 1.)
Bővebb információ »
 

Vizek környéke

 


Velence, Bence-hegyi kilátó

A fővárosiak télen-nyáron kedvelt célpontja a Velencei-tó, ami nem csoda, hiszen a tavat körbe lehet bringázni, vagy elég egyszerűen csak sétálni egyet a bicikliút mentén. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a tótól 5 kilométerre egy kilátó is található - aki merész, az gyalogosan is megközelítheti a Velencei korzó menti parkolóból indulva a Halász úton, majd jobbra, az Ország úton végighaladva egészen a kisváros temetőjéig, majd azt elhagyva az első keresztúton balra fordulva a gyalogos autópálya-hídon végighaladva a Bence-hegyig, ahol a Panoráma út felvezet a kilátóhoz. (Ha esetleg a kilátó zárva, akkor is nagy élmény végigsétálni a Panoráma úton, mert több helyen is elétek tárul a Velencei-tó látképe.)


 

Tinnye, Garancsi-tó

A Garancsi-tó nem csak arról híres, hogy itt nyaranta zenei fesztivált szoktak rendezni, de arról is, hogy itt forgatták az Üvegtigris-filmeket. Ha te is szeretted Lali, Csoki, Gaben, Róka vagy Sanyika kalandjait, akkor biztosan örülni fogsz annak, hogy valóban működik a tóparton egy hasonló kisbüfé.
A hely egyórás buszútra van a Kelenföldi buszállomástól, a néhány kilométer kerületű természetes tavat körbe lehet járni, egy 10 állomásos tanösvényt is kialakítottak a turistáknak - de a hegyre is felkapaszkodhatsz, hogy még szebb kilátás táruljon eléd.
 

Tatai Öreg-tó és Fényes tanösvény

Ugyancsak körbesétálható a Tatai Öreg-tó, melynek partján ott magasodik a tatai vár is. Bár a tó kerülete körülbelül 7 kilométer, szinte észre sem veszed az idő múlását, úgy belefeledkezel a tájba. Egy darabig betonozott sétányon halad az út, de aztán bevisz az erdőbe és egyre vadregényesebb, ám ennek ellenére könnyen járható úton haladhatsz, rácsodálkozhatsz az Által-ér mocsárvilágára és élvezheted a friss levegőt.



Tatán közkedvelt kirándulóhely még a városközponttól félórás sétára található Tatai Fényes tanösvény, mely minden nap 9:00 és 17:00 óra között fogad látogatókat. A lápos-vadregényes, többségében fapallón haladó tanösvény egy tizennyolc állomással rendelkező, 1,5 kilométer hosszú ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a természeti kincseket.
Bővebb információ »
 

Szentendre és a Duna korzó

Ha felteszed a kérdést egy kezdő kirándulónak, hogy hova menjünk, 10 esetből 9-szer Szentendrét fogja javasolni. A Duna-parti kisváros valóban hangulatos célpont, hiszen Budapesttől nincs messze, HÉV-vel is megközelíthető és olyan a kis utcákban sétálni, mintha az ember egy mesevilágba csöppenne. Ha gyerekkel mész, mindenképpen keressétek meg az esernyős utcácskát és a korzón azt az éttermet, melyben a vendégek helyén most plüssmacik foglalnak helyet.


 

Balatoni célpontok - Fonyódi Panorámaösvény

Ha tó, akkor természetesen nem maradhat ki a Balaton és környéke. Persze naphosszat sorolhatnánk a kihagyhatatlan célpontokat a Tihanyi apátságtól a Keszthelyi-hegység kilátóin keresztül a Badacsonyon át a Kis-Balaton és a Kányavári-sziget mocsaras mesevilágáig, de most a fonyódi Panoráma-ösvényt mutatjuk be mint úti célt.

A néhány kilométer hosszú Panoráma ösvény lényegében fent a helyen, a bélatelepi üdülősor mentén húzódik és - ahogy a neve is jelzi - mindvégig csodás látképpel varázsolja el a túrázókat, mivel folyamatosan a Balatonra és a szemben lévő Badacsonyra lehet rálátni. Útközben különleges szobrokra is bukkanhatsz, de a feltöltődéshez az is elég lehet, ha megpihensz egy kicsit az útvonal mentén elhelyezett padok valamelyikén, és élvezed a kilátást.


 

Tanösvények




Tihany - Lóczy tanösvény

Tihany csodás kirándulóhely a Balatonnál, egyebek közt azért is, mert az apátság mellől remek kilátás nyílik a Balatonra. Tihanynak azonban van egy másik oldala is: mivel a terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, különleges képződményekkel tarkított. Ezek mellett vezet el a körülbelül 11 kilométer hosszú, 4-5 órás sétával megtehető Lóczy tanösvény, melynek 7 állomása a Tihanyi-félsziget nevezetességeit mutatja be: a Sajkod melletti romtemplomtól az Apáti hegy-Nyereghegy-Csúcshegyi gejzírkúpon át, a Szarkádi erdőn keresztül juthattok a Gejzírmezőre, majd a Belső-tó partján haladva felsétálhattok a Barátlakásokhoz, azaz a bazalttufafalba vájt remetelakokhoz. A túra végén a Tihanyi kikötőhöz értek.
 

Várhegy tanösvény, Fonyód

Bár sokan csak a fonyódi mólóig jutnak el, a Balaton-parti város bővelkedik egyéb látnivalókban is - egy pár kilométeres sétával két kilátó is megközelíthető a parti kikötőből (vagy a vasútállomásról). Bár jelenleg mind a két kilátó zárva, de már az odavezető út is megéri: a Sipos-hegyi kilátóhoz részben a már említett Panorámasétány mentén vezet a gyalogút, onnan pedig egy 20-30 perces sétával elérhető a Várhegy. A tanösvényen kihelyezett táblák által megismerkedhetsz a helyi flórával és faunával, a hegy tetején pedig megpihenhetsz a kilátó mellett.


 

Tőzike tanösvény, Csáfordi erdő

A szabadon látogatható, körülbelül 4 kilométer hosszúságú Tőzike tanösvény Győr-Moson-Sopron megyében, Csáfordjánosfa község határában található. A Répce folyó ágait fahidakon átszelő útvonal az ártéri területek talán legszebb, természeti értékek tekintetében legváltozatosabb részleteit mutatja be 5 ismertető tábla segítségével. A Répce menti tölgy-kőris-szil ligeterdőben már kora tavasszal nagy tömegben virít a védett tavaszi tőzike.
Még több információ »

A legszebb kirándulóhelyek tavasszal : Ide még a járványhelyzetben is elmehettek a gyerekkel
Kép forrása: Olvasói fotó - Tőzike tanösvény
 

Gyadai-rét tanösvény

A Dunakanyarban, a Naszály északi oldalában található Gyadai-réten alakították ki hazánk egyik leginkább gyerek- illetve családbarát tanösvényét. A 13 tájékoztató tábla mellett számos élményelem is gazdagítja a tanösvény végigjárását - van hintahíd, óriási függőhíd, mocsáron átvezető fapallók, és egy szuper játszótér is. A körülbelül 6 kilométeres túra a katalinpusztai kirándulóközpontból indul és kisgyerekkel is könnyen bejárható.
Még több információ »
 

Beliczay-szigeti Tőzike tanösvény, Érd

Érd-Ófalunál, a Duna mentén húzódik a rejtélyes Beliczay-sziget, az 1 kilométeres Tőzike tanösvény láposabb részein a nevével ellentétben nem tőzikékre, hanem csillagvirágra lehet számítani márciusban.
 

Kirándulóhelyek




Gödöllői parkok

Gödöllő a kisgyerekes családok körében közkedvelt hely, hiszen akár HÉV-vel is megközelíthető és a kastélykertben jókat rohangálhatnak a gyerekek. A Gödöllői kastély ugyan zárva, de a parkba továbbra is be lehet menni az oldalsó kapuk valamelyikén - ha pedig elunjátok a mászkálást a kastélynál, akkor az épülettel szemben lévő Alsóparkban is eltölthető az idő.

Aki még ennél is természetközelibb élményre vágyik, az a kastélytól néhány kilométerre fekvő Erdészeti Arborétumot keresse fel, mely naponta 8:00 és 16:00 óra között látogatható.


 

Bakonybél

A Veszprém megyei falu, Bakonybél határában, a fás területek alatt gyönyörű hóvirágmezőt pillanthatsz meg, de a Szent-kúthoz elsétálva is láthatsz virágzó hóvirágokat, írja az I love Bakonybél Facebook-oldal lelkes szerkesztője, Bakonyvári Andor.

A legszebb kirándulóhelyek tavasszal : Ide még a járványhelyzetben is elmehettek a gyerekkel
Kép forrása: Facebook/I love Bakonybél
 

Várgesztes, Zsigmond-kő

A várgesztesi horgásztótól egy vadregényes szurdokvölgyben pár perc sétával lehet eljutni a Zsigmond-kőhöz, ahonnan csodás kilátás nyílik a Vértesre, útközben pedig tavaszi virágokban is gyönyörködhetsz.
 

Solymár, Jegenye völgy és Paprikás patak

Solymárban az a jó, hogy körülbelül 15-20 kilométerre van a fővárostól, tömegközlekedéssel is jól megközelíthető és a Jegenye-völgyben minden megvan, ami egy természetközeli túrában érdekes lehet - a gyönyörű erdei környezet mellett itt folyik a Paprikás-patak, mely egy ponton vízesésként zúdul alá a sziklákon, de megcsodálhatod a dolomitfalat és felbaktathatsz a solymári vár romjához is, ahonnan remek kilátás nyílik. Ráadásul mindezekért nem kell fél napig gyalogolni, útvonaltól függően 5-10 kilométeres sétával elérhető minden.


 

Salgó vára és Boszorkánykő

Salgótarjántól 13 kilométerre fekszik Salgóbánya, a település központjától negyedórás séta alatt érhetsz a 625 méter magasan fekvő Salgó várához, innen pedig csak pár percre van a Boszorkánykő. Nem csak a panoráma lenyűgöző a környéken, de virágzó kökörcsineket is megcsodálhatsz. 

A legszebb kirándulóhelyek tavasszal : Ide még a járványhelyzetben is elmehettek a gyerekkel
Kép forrása: MTI/Komka Péter

És ha még mindig nem volt elég a kirándulóhelyekből, olvasd el ezt is!
35 varázslatos tanösvény az országban, amit idén járjatok végig a gyerekkel, nagy élmény lesz »


Ha pedig nincs jó idő, és a négy fal között ragadtatok:
47 benti mozgásos játék gyerekeknek: A legjobb játékok otthonra, ha a gyerek nem bír egy helyben megülni »


Forrás, fotók: Az egyes helyszíneknél feltüntetve, Wikipédia
Fotók (ahol nincs külön jelölve): Szülők Lapja
Kezdőfotó: Freepik/teksomolika

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2021.03.11