Természetjáró etikett: 17 fontos dolog, amit taníts meg a gyereknek, ha kirándulni mentek + 65 kirándulástipp

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Természetjáró etikett: 17 fontos dolog, amit taníts meg a gyereknek, ha kirándulni mentek + 65 kirándulástipp Hogyan viselkedj túrázás közben? Mire kell odafigyelni? Egy túrablogger összegyűjtötte a legfontosabb illemszabályokat, amiket nem csak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is illik betartani. Hogyan illik túrázás közben viselkedni? Mire kell odafigyelni? Egy fiatal túrablogger, Eszter Scheili összegyűjtötte a legfontosabb illemszabályokat, amiket nem csak a felnőtteknek illene betartaniuk, de a gyerekeket is minél korábban erre kellene nevelni.

Ha szép az idő, sokan indulnak neki a közeli erdőknek, népszerű kirándulóhelyeknek. Ám nem mindegy, hogyan viselkedünk a természetben, és milyen példát mutatunk a gyermekünknek. Ebben nyújt segítséget a Vanilia Travels Facebook-oldal bloggere, aki összegyűjtötte a legfontosabb illemszabályokat.
 

Túrázási etikett: 17 dolog, amit taníts meg a gyereknek, ha a természetben jártok


1. Az erdő mindenkié! Ha más túrázókkal találkozol, üdvözöld őket és köszönjetek egymásnak!

2. Tiszteld a természetet: ne szemetelj! Még olyan dolgokat se hagyj magad után, amit lebomlónak gondolsz (pedig nem azok: pl. papírzsebkendő, déligyümölcsök héja).

3. Amit a kirándulásra teli állapotban el tudsz cipelni, azt üresen haza is tudod vinni! Bár egyes helyeken látsz kihelyezett szemeteseket, mégsem szerencsés oda kidobni a szemetet, inkább vidd magaddal a hulladékot: egyrészt nem tudhatod, mikor ürítik - ha ürítik egyáltalán -, illetve a szél és a madarak pillanatok alatt elhordhatják a kukából.

4. Vigyázz a zajszennyezésre! Erdei séta közben ne szóljon zene hangosan a telefonodról, ne akkor intézd el fennhangon hívásokat, ne kiabálj! Kirándulóhelyek parkolóiban várakozva a kocsiból se bömböltesd a zenét!

5. Ne térj le a jelzett vagy kitaposott ösvényről. Ha természetvédelmi területen jársz, ez fokozottan igaz: nem tudhatod, melyik növény védett és akár akaratlanul is eltaposhatod vagy kárt tehetsz bennük. A kihelyezett vadkamerákat is meg tudod zavarni - és feltehetően senki sem akar súlyos büntetéseket fizetni utána.



6. Ne bántsd a növényeket! Ne tépd le a virágokat, a falevelet, ne karcolj a fák törzsére! Vannak növények, melyek mérgezőek, vagy kihalás veszélye miatt fokozottan védettek!

7. Ne zavard az erdő lakóit! Ha állattal találkozol, maradj csendben, és engedd, hogy továbbmenjen. Fiatal állatokat (pl. őzgida, vaddisznó malac, madárfiókák) TILOS megközelíteni és közelről lefotózni! Hozzájuk nyúlni meg végképp! A fiatal állatnak ez halálos ítélet lehet. A lassabb, könnyebben megfogható állatokhoz se nyúlj (pl. béka, szalamandra). Nekik sem jó, és neked sem: váladékuk mérgező lehet. Ne etesd az erdei állatokat semmivel!

8. Egy jó fotó kedvéért ne rongálj, még akaratlanul sem! Ne gázolj a virágmezőkön, ne mássz fel puha kőzetekre, kiálló sziklacsúcsokra. Ezek a természeti értékeink több száz év alatt alakultak ki, a jó "instafotó" pedig napok alatt feledésbe merül.

9. Ha egy terület le van zárva, akkor azt tartsd tiszteletben! Ne lépj át a szalagon, nem véletlenül van ott. Költési, ellési, párzási időszakban hangoskodással és jelenlétünkkel megzavarhatod az ott élő állatokat.

10. Ha kedvelt kirándulóhelyen jársz, ahol sok ember van, légy türelmes és kedves! Más is pont azért kereste fel a helyet, mint Te!

11. A természet nem bevásárlóközpont! Értem én, hogy most sok minden zárva van, és program híján egyre többen kirándulnak. De a farmernadrág, fehér sportcipő, energiaital és a hangos dorbézolás nem az erdőbe való! A cigarettafüstről nem is beszélve.

12. Használj alternatív, nem eldobható élelmiszerdobozokat, szendvics-csomagolókat, kulacsokat, ivózsákokat! Igyekezz minél jobban kerülni a műanyag csomagolóanyagokat és petpalackokat. Ha a sajátodban viszed az enni- és innivalót, máris nem akarod majd eldobni a hegy tetején.

13. Ha kutyával kirándulsz, tartsd az állatot szem előtt! Ne engedd, hogy elkóboroljon, esetleg vadászatra induljon.
 
14. Ne felejtsd el, hogy a természetben vendég vagy! Viselkedj is ennek megfelelően. Itt nem te vagy a főszereplő - legyél csendes, észrevétlen megfigyelő.

15. Ne menj a végcélig autóval! Leparkolni, kiszállni fotót készíteni, majd hazaautózni nem egyenlő egy kirándulással!

16. A természetbe kikapcsolódni, feltöltődni járunk. Mindannyiunknak oda kell figyelni, hogy megőrizzük ezt a törékeny egyensúlyt.

17. Nem utolsósorban pedig: élvezd a kirándulás minden percét. Mert a természetben lenni mindig érték!

Hogy hova mehettek kirándulni a hétvégén? Adunk 65 ötletet!
17 ingyenes tanösvény az országban - Kicsi gyerekkel is bejárhatók »
9 varázslatos meseösvény Budapesten és vidéken »
9 lombkorona-tanösvény, ahol a lombok között sétálhattok »
30 kirándulóhely Budapesten és vidéken, ahova a járványhelyzet alatt is elmehettek »

Forrás: Facebook/Vanilia Travels
Fotó: Freepik/gpointstudio

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2021.04.23