Gyereknap 2021: A legjobb programok a május 29-30-ai hétvégére - Szuper tippek, akár jó, akár rossz idő lesz

Szülők lapja

Gyereknap

Szülők lapja


Gyereknap 2021: A legjobb programok a május 29-30-ai hétvégére - Szuper tippek, akár jó, akár rossz idő lesz Gyereknapi kültéri programok, közkedvelt kirándulóhelyek, benti elfoglaltságok - Mindenre van ötletünk, hogy minél élménydúsabb lehessen a 2021-es gyereknapi hétvége. Bár még nem szűnt meg a járványhelyzet, azért az idei gyereknapra már több helyszínen is élő műsorral készülnek - de arra is adunk ötleteket, hova mehettek kirándulni, vagy mi mindent csinálhattok gyermekeddel a négy fal között.

Cikkünkben a 2021-es gyermeknapi programok közül válogattunk, ha bármelyiket is felkeresnétek, figyeljetek a járványügyi előírásokra. Ha azonban csak az a terv a május 29-30-ai hétvégére, hogy kirándultok egyet, ahhoz is szuper tippjeink vannak. Ha pedig a biztonság kedvéért inkább otthon maradnátok, akkor eláruljuk, mivel tölthetitek el izgalmasan az időt.


 

Gyermeknapi programok Budapesten

 

1. Fővárosi Nagycirkusz


Június 4-én nyitja meg kapuit a Fővárosi Nagycirkusz. Az újranyitást május 30-án szabadtéri koncerttel ünneplik, majd egész nyáron át látható lesz, háromhetes váltásokkal a Dinasztiák című műsor korábban online megtekinthető négy felvonása; a Fővárosi Nagycirkusz új műsora a magyar artistaművészet előtt tiszteleg.

A műsorban szinte az összes cirkuszművészeti zsáner látható, a levegő-, zsonglőr-, akrobata-, gyorsöltöző-, görkorcsolya-, handstand- és illúziószámok mellett papagáj- és kutyaszámokat is bemutatnak. Az új műsor rendezői, a Silver Power tagjai - Füzy Anita és Kranitz Krisztián -, antik héroszokat idéző emelőszámukkal kápráztatják el a közönséget.
    
Az újranyitást a Fővárosi Nagycirkusz előtt ingyenes, ültetett, családi cirkuszgálával fogják megünnepelni május 30-án, gyereknapon.

A hatályos jogszabályokat betartva a cirkuszba a nézők csak védettségi kártyával léphetnek be, amelyet a személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel együtt ellenőriznek. Kiemelten figyelnek továbbra is a biztonságra, a nézőtéri dolgozók maszkban fogadják a közönséget.
 

2. Budapest Bábszínház


Május 29-én és 30-án gyereknap alkalmából megnyitja kapuit a Budapest Bábszínház: két különleges előadását, a Holle anyót és a 80 nap alatt a Föld körül című mesét is műsorra tűzi.

Május 29-én, szombaton délután 15:00 órakor a Holle anyót Kuthy Ágnes rendezésében nézhetik meg a gyerekek. Holle anyó világában a mostohatestvérek bejárják a jóság, a tisztelet, a szorgalom, a segítőkészség, egyben a felnőtté válás útját. Ki-ki a maga módján. Az előadás különlegessége, hogy a ritkábban használt marionett és pálcás bábtechnikát is alkalmazza.

Május 30-án, vasárnap délelőtt 10:30-kor Jules Verne ikonikus történetével, a 80 nap alatt a Föld körül című előadással folytatódik a gyereknapi hétvége. A fordulatokban gazdag történet Phileas Fogg úrról, az előkelő londoni Reform Club hóbortos tagjáról szól, aki arra vállalkozik, hogy fogadásból 80 nap alatt körbe utazza a Földet.

A biztonság érdekében két paravános előadást választottak, mert a színészeknek csak ezzel a technikával van lehetőségük maszkban játszani.

A gyereknapi hétvégén 6 éves kortól mindenki számára kötelező a maszk.

Májusban továbbra is folytatódnak a Bábfilmszínház online előadásai: gyermek és felnőtt előadásokat tűz műsorra online a bábszínház. Május 7-én lesz látható az Apa lánya, 8-án a Rumcájsz, 14-én az Anima, 15-én a Nyúl Péter, 21-én az Esti Kornél, 22-én a 80 nap alatt a Föld körül, 28-án a Gengszter nagyi, 29-én pedig a Holle anyó.
 

3. LUPA strand - Lupa Family Vidámpart

 

A LUPA Beach családi partszakasza, a Lupa Family Vidámpart hatalmasat fejlődött az idén, ezt gyereknapon megtapasztalhatja a vendégek apraja-nagyja.

Új kalandjátszótér várja az apróságokat, de van vízi dodzsem, ugrálóvár, óriás trambulin és számtalan további lehetőség, mindez egy tengerparti környezetben, a fehér homokos, pálmafás parton, a türkizkék, kristálytiszta vízű Lupa-tó mellett.

A Lupa Family Vidámparton egy légkondicionált VR szoba, a Chill zone by Polar Klíma is a vendégek rendelkezésére áll. A május 30-ai, vasárnapi gyereknapon azonban még ennél is több izgalmas program várja a gyerekeket.



A délelőtt 10-től este 6-ig tartó játékkavalkád programjai:
- kézműves programok, ahol -egyebek mellett - vízijátékokat, pompomfagyit vagy szélforgót készíthetnek az apróságok
- kalandos kincskereső játék, ahol a LUPÁt bebarangolva fedezhetik fel a gyerekek ezt a csodálatos világot 
- a nagyobbakat várja a gyerek játszóház
- a kisebbeknek babajátszót és gyermekmegőrzőt biztosítanak
Emellett lesz akadálypálya, lézerlövészet, mászófal és egy homokos "tengerparton" elmaradhatatlanok a különböző homokozós játékok, így például a homokvár építés. Mellettük pedig ki lehet próbálni a különféle vízi sportokat is a helyszínen.
Még több infó a Facebook-eseményben »

 

4. Városliget


Két hétvégés futókihívással és online gyermeknappal várja a családokat a megújuló Városliget. A Liget Budapest Projekt és a RUNaway szervezésében megvalósuló futókihívás a pünkösdi hosszú hétvégén, május 22-én indul és gyermeknapig, május 30-ig teljesíthető.

A tájékoztatás szerint a 3 kilométeres Liget Családi Körön vagy a 7 kilométeres Liget Sport Körön mérettethetik meg magukat a sportkedvelők. A nevezés ingyenes, a legjobban teljesítők pedig ajándékban részesülnek. Nevezni a https://www.runaway.hu/liget oldalon lehet.

Az idei Városligeti Online Gyereknapokon, május utolsó hétvégéjén pedig Gryllus Vilmos és Kaláka koncertekkel, interaktív zenés foglalkozásokkal, jógakalanddal, ringatóval és interaktív programokkal várják a kisebbeket és nagyobbakat.
 
A virtuális térben műsorral készül Bíró Eszter, Pokorny Lia és Varró Dániel is. A Liget Budapest Projekt szervezésében május 28. és 30. között megvalósuló programsorozaton a részvétel regisztrációt követően ingyenes - tartalmazza a közlemény.
Jelentkezni a Gyerekliget Facebook csoporton keresztül lehetséges.
 

5. Gyermeknap Újhegyen, a Közösségi házban


2021. május 30., vasárnap 10:00-14:00
Program:
10.00 D. Kovács Antal Róbert polgármester úr köszöntője
10.00 Palinta Társulat: „Palinta-Gyermeknap” - interaktív gyermekkoncert
11.00 Kvízjáték  
11.20 Zanotta Art.: Brémai muzsikusok - interaktív mesejáték
12.20 Kvízjáték
12.30 Tanfolyami bemutatók

Kiegészítő programok:
- MAG47 mobil mászófal
- lufihajtogató bohóc
- arcfestés, csillámtetoválás
- hennafestés
- színező foglalkozás
- origami foglalkozás
- Környezettudatos kézműves foglalkozás és ÖKO-Játékok

A program helyszíne: az Újhegyi Közösségi Ház.
A részvétel díjtalan, de jegyhez kötött, melyet május 25-től lehet a közösségi házban igényelni, korlátozott számban.
A rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható, kivétel a 18 év alatti gyermekek.
 

6. Piacok napja az Erzsébet téren és a Deák téren


Ismét megrendezésre kerül a Piacok Napja május 30-án vasárnap az Erzsébet téren és a Deák téren.

Mi vár ezen a napon?
- Közösségi vásár: hazai és kézműves termékek vására egy időben egy helyen, közel 200 árus kínálja portékáját, Segítő Vásárlás a fogyatékossággal élő alkotók munkáiból
- Gasztro-kalandok: találkozás és pizzaevés Szabi a Pékkel, Aranybarna Palacsintázó finomságai, Nem Adom Fel Kávézó és Étterem specialitásai
- Gyerekeknek: workshopok, Kalap Jakab interaktív gyermekműsora, meglepetés programok, ajándékok
Élőzene egész nap: utcazenészek, Nemadomfel koncert, délután fellép Brass Time Band
A rendezvény gyerek, család és kutyabarát, a belépés ingyenes.
Még több infó »

 

Gyermeknapi programok vidéken 2021


7. Orosháza - gyermeknapi hétvége


Gyermeknapi hétvége lesz 2021. május 29-30. között Orosházán, a Petőfi Művelődési Központban. Jövő szombaton érkezik a Bogár Muzsika zenekar, vasárnap pedig egy interaktív kiállítás. Mindkét program ingyenes, a koncert regisztrációs jeggyel látogatható.


8. Szekszárdi gyereknap


Gyermeknap Szekszárdon, matinévetítések és kézműves foglalkozások 2021. május 29-30-án a Babits Mihály Kulturális Központban.

Programok
Május 29-én, szombaton három mozielőadás várja a gyerekeket:
10:30 Masha és a medve: Masha dalai
15:00 Scooby!
17:00 Farkasbőrben

Május 30-án, vasárnap szintén matinévetítések várnak a gyermekekre:
10:30 Trollok a világ körül
15:00 Állati jó kekszek
17:00 Óriásláb - Családi bevetés

A vetítéseken történő részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. Regisztrálni intézményünk jegypénztárában tudnak.

Vasárnap délelőtt 10:00-13:00 óráig, majd 15:00-18:00 óráig kézműves foglalkozás lesz, 10:30 órakor pedig a Csurgó zenekar szórakoztatja a legkisebbeket a Cecca, a tornázó macska című koncertjével.

A programok ingyenesek, viszont regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni az intézmény jegypénztárában lehet https://www.szekszardagora.hu/
 

9. Gyereknap Balatonszárszón


Balatonszárszói Gyereknapi Kincskeresés, helyismereti családi és egyéni verseny 2021. május 30-án 10:00 és 16:00 óra között. Barangold be településünket és töltsd ki a totónkat!



Kiindulópont a Központi Strand, itt vehető át a térkép és a kitöltendő totó. Akik visszaérnek a kiindulópontra és helyesen töltötték ki a totót, ajándék fagyiban részesülnek a Léda Cukrászda jóvoltából.
 

10. Gyereknap Tiszafüreden


Gyermeknapi Kirakatjáték Tiszafüreden óvodás és kisiskolások számára a Kovács Pál Művelődési Központ szervezésében 2021. május 17-28. között. Eredményhirdetés 2021. május 30.

Ne menj világgá, nézd meg milyen meséket rejtenek Tiszafüreden a belváros kirakatai!
Így tudsz játszani:
- Keresd a Verspatikát a Főtéren!
- Kérj a patikustól ajándékba egy Hétpróbás menetlevelet!
- Írd rá a nevedet! Te leszel a Vándor!
- A Hétpróbás menetlevelet tartsd magadnál!
- Sétálj figyelmesen a Főtéren, és jól nézd meg a kirakatokat!
- Hat mesét rejtettünk el, mindegyik mellett van egy szám.
- A menetleveleden húzd össze a számokat a mesékkel!
- Ha tudod, írd a ........... részre a mese címét,
- Ha nehéz a feladat, akkor kérj segítséget a szüleidtől!
- Ha elkészültél, érvényesítsd a menetleveledet a Verspatikában!
- Válassz mesenyomdát, pecsételtesd le a patikussal a menetleveledet!
- Majd dobd be a Menetlevél gyűjtőládába május 28-ig!

Figyelem:
A játékban csak az a menetlevél vesz részt, amelyen:
- jól olvasható a Vándor neve, az óvoda/ iskola neve
- a számok és a mesék jól vannak párosítva
- a pecsét rajta van

Eredményhirdetés: 2021. május 30-án vasárnap, délután 16:00 órakor a Főtéren, a Szökőkútnál! Rossz időjárás esetén a menetleveleket a Kovács Pál Művelődési Központban érvényesítik, és menetleveleket is ott lehet átvenni!
 

11. Gyereknap Devecserben


Gyereknap Devecserben a Kastélyparkban 2021. május 29-én. Amivel várjuk a legkisebbeket: ugrálóvár, arcfestés, nagy méretű fajátékok, rendőr- és tűzoltóautó bemutató, íjászat, Manó-dalok. A rendezvény ingyenes!
 

12. Gyereknap a Gödöllői Királyi Kastélyban


A gödöllői kastélyban változatos programokkal várják a gyerekeket is felnőtteket. Lesz nosztalgia kisautó-kölcsönző, bebarangolhatjátok Ferenc József és Erzsébet királyné lakosztályát, és megnyit a Kézzelfogható kiállítás is, ahol megtudhatod, milyen elterpeszkedni egy főúri hintóban, végigheveredni egy baldachinos ágyon, lornyonnal a kezedben felvenni egy 19 századi kávéházi újságtartót, hogy beleolvass egy kiegyezéskori lapba, felpróbálni egy arisztokrata cilinderét, egy Tuskó Hopkinshoz illő idegen légiós sapkát, egy régi nyitott repülőgép pilótasapkáját vagy egy hatalmas, korábban csak filmekben látott bokrétás női kalapot.

Ez a kiállítás lehetőséget nyújt a látogatónak, hogy a 400 tárgy bármelyikét kézbe vehesse, megcsodálhassa, megismerkedhessen a használatával, működésével. Természetesen gondolnak a kicsikre is: a gyerekeket a régi hintalótól a Märklin vasúton át a régesrégi iskolapadig (amelyhez kalamáris és lúdtoll tartozik), a nagykerekű 19. századi babakocsitól a kő építőkockákon át az igazi gyermekkardokig a legkülönbözőbb izgalmas játékok várják.



A fizetős beltéri programok mellett kint a kastélykertben továbbra is ingyen lehet barangolni, a gyereknapra pedig elkészül egy 25 méteres mezítlábas ösvény is, amit bárki kipróbálhat már szombattól.
Bővebb infó a kastély hivatalos Facebook-oldalán »
 

Kirándulóhelyek a gyereknapi hétvégére


Szerencsére a fővárosból nem kell kitenned a lábad, ha egyet kirándulnátok a családdal. Sőt, jó hír, a közkedvelt helyek többsége már kinyitott. Természetesen Budapesten kívül is sokfelé mehettek, mutatunk is pár szép úti célt.
 

13. Budai Arborétum


A Budai Arborétum Alsó kertje május 25-től már ingyenesen bejárható egyéni látogatóknak, belépés a Villányi úti nagy kapun keresztül lehetséges. Az arborétum teljes területén a maszk viselése kötelező, a látogatók szükség esetén a 'K' épület földszinti mosdóit használhatják, az épületbe lépve a portánál testhőmérséklet-mérés van. Az Alsó Kert a nyári nyitvatartási rend szerint lesz nyitva: 8:00 és 18:00 óra között látogatható (a Felső Kert egyelőre továbbra is zárva tart).
Még több infó »
 

14. Zuglói Japánkert


Kinyitott a zuglói KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium területén fekvő Japánkert is, mely hétfőtől vasárnapig 10:00 és 20:00 óra között járható be (március 1. és október 31. között).
Még több infó »


15. Fővárosi Állat- és Növénykert


Május 1-jén megnyitott az Állatkert, melyet a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a 18 éven aluliak látogathatnak. A részletes tudnivalókat az állatkert már közzé is tette honlapján. A szükséges igazolványok felmutatását, az olyan eseteket kivéve, ahol egyértelmű, hogy 18 éven aluli személyről van szó, a jegypénzáraknál, valamin a kapun való belépéskor is kérni fogják az állatkerti munkatársak.

Az állatkert területén a maszk viselése javasolt, azonban kötelező azt felvenni az ajándékboltban. Azokon a helyszíneken, ahol a közönség be is mehet az állatok közé, például a gyűrűsfarkú makiknál, ugyancsak a maszk viselését kérik a látogatóktól. Az állatok egészségének védelme érdekében most még az e célra szolgáló állateledellel, az úgynevezett zoo csemegével sem lesz szabad etetni őket.
Még több infó »
 

16. Vácrátóti Botanikus kert


Kinyitott az ország leggazdagabb botanikai gyűjteménye, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, ahol különféle tematikus "élménysétákon" vehetnek részt a látogatók májustól az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) szervezésében. A tulipánvirágzás idején vezetett sétákon a közkedvelt növény izgalmas kultúrtörténetén keresztül azt is megismerhetik a látogatók, hogy milyen átalakuláson mehet át néhány vadon élő faj az ember nemesítő tevékenysége révén.

A "Színes séta" során pedig arra is felhívják a figyelmet a kert munkatársai, hogy milyen fontos a virágok színe az egyre veszélyeztetettebb helyzetben lévő beporzórovarok számára. A látogatók vezetett programon ismerhetik meg a bambuszok különleges tulajdonságait, valamint a Biblia növényeit is. A Kerttörténeti sétákon pedig a művelődéstörténet és a kertművészet egy-egy pompás helyét, a műemléki oltalmat is élvező vácrátóti romantikus tájképi kertet mutatják be, meghajolva a kert létrehozója és adományozója, gróf Vigyázó Sándor előtt.

A két-két és fél órás élménysétákat a kert kurátorai vezetik a 19. századi kastélykertben kialakított, több mint 12 ezer fajt és változatot bemutató arborétumban.

Az arborétum területén nem kell maszkot viselni, de a pénztárnál igen. A belső kiállítóterek egyelőre még zárva tartanak (KarbonHáz, Üvegházak, Berkenyeház).
Még több infó »


17. Tatai Fényes tanösvény


Az egész évben látogatható tatai Fényes Tanösvény egy 18 állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, megtalálható itt többek közt a fokozottan veszélyeztetett pókbangó és a selymes boglárka is, ezenkívül láthatsz erdei fülesbaglyot vagy a fokozottan védett állatok közé tartozó cigányrécét is.

Ha szereted a kalandokat, itt a helyed: önállóan, kötélhídon vagy akár csónakkal is bejárhatod a helyet, hogy megcsodáld a karsztforrások lenyűgöző élővilágát. Arra figyelj, hogy a kijelölt útvonalról ne térj le, és kutyát sem vihetsz be a területre (kísérőkutya kivételével).

A tanösvény hossza 1,3 km, a bejárására érdemes 1-másfél órát rászánni. Ha szerencséd van, a hétvégén ingyenes vezetett kerti sétán vehetsz részt, részletek a helyszín Facebook-oldalán »
 

18. Gánti Bauxitföldtani park


Igazi marsbéli táj fogad a Vértes hegységben, Gánt község határában, ha ellátogattok a Bauxitföldtani Parkba.
A gánti szabadtéri geológiai múzeum elképesztő élmény kicsiknek és nagyoknak, bár váltócipővel azért készüljetek, a vörös por a cipőre is rátapad.


Olvasónk fotója

A helyszínen egy 13 állomásból álló tanösvény vezet végig, ennek segítségével megismerhető a környék földtörténeti múltja és hogy miként jött létre a gánti bauxittelep. A park egész évben szabadon látogatható, Gánttól néhány kilométerre helyezkedik el.
 

Még 85 szuper kirándulóhely!


Ha sétálnátok egyet Budapesten, akkor ezen a térképen tudod megnézni a parkokat, kirándulóhelyeket, tavakat - 20 ötletünk is van »

Ebbe a cikkbe 30 gyönyörű tavaszi kirándulóhelyet gyűjtöttünk össze Budapesten és vidéken, ahova akár a gyereknapi hétvégén is elmehettek »

Ha pedig egy tanösvényt járnátok végig, akkor 35 ötletünk is van, hova látogassatok el egy könnyed túrára »

 

Rossz idő esetére: 228 benti játék és programötlet


A mostani változékony időjárásban természetesen arra is hoztunk tippet, mit csinálhattok a gyerekkel a négy fal között, ha történetesen minden kinti programot elmos az eső.

Izgő-mozgó gyerekeknek a legjobb mozgásos játékokkal készülni: 47 kipróbált ötletünk is van, mit vess be a kis nyughatatlanoknál »

Kreatívkodnátok egyet otthon fellelhető hétköznapi dolgokból, mint az üdítős kupak, a papírguriga vagy a muffinpapír? 161 kreatív tippet mutatunk, amikkel nem csak jól telik az idő, de remekül fejlesztik a gyerek kézügyességét, finommotorikáját is »

Ha pedig megismertetnéd a gyereket gyermekkorod kedvenceivel, akkor innen válogass: szerintünk ez a 20 legjobb benti játék és elfoglaltság az internet előtti időkből »

Forrás: MTI, saját
Kezdőkép: Freepik

Szülők lapja

Gyereknap

Szülők lapja


2021.05.27