Levendulaszüret 2021: Ezeken a helyeken szedhetsz idén levendulát, vagy akár fotózkodhatsz is

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Levendulaszüret 2021: Ezeken a helyeken szedhetsz idén levendulát, vagy akár fotózkodhatsz is Bár 2021-ben a szeszélyes és kissé hűvös tavasz miatt egy kicsit megkésett a levendulavirágzás, de azért most is pazar látványt ígérnek az ország levendulamezői, menjetek el levendulát szüretelni, amíg tart a szezon! Lilába öltözik a táj, virágzik a levendula: bár 2021-ben a szeszélyes és kissé hűvös tavasz miatt egy kicsit megkésett a levendulavirágzás, de azért most is pazar látványt ígérnek az ország levendulamezői, menjetek el levendulázni, amíg tart a szezon!

Sokan kihagyhatatlan kora nyári programnak tartják a levendulázást, hiszen nem csak szedni lehet a levendulát, de egyre több helyen berendezkednek arra is, hogy a látogatók hangulatos fotókat készíthessenek magukról vagy a családjukról a lilában pompázó levendulamezőn.



Tudod, mi mindenre jó a levendula?

Illóolajának fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása van, ezért előszeretettel használják kozmetikumokban, alvászavar-kezelésre pedig kapszulázott formában vagy levendulával töltött párnaként. Egyre keresettebb a levendulaméz, szárított virágát pedig aromaterápiás párnák töltőanyagaként, teaként, molyriasztóként, valamint fűszerként is élvezhetjük - van már levendulás kávé, levendulás fagyi, és levendulás sütemény is.

Olvasd el ezt is!
Levendula gyógyhatásai: Hatásos fejfájás ellen, erősíti az immunrendszert és jobban alszol tőle - Még mire jó? »


Az országban 2021-ben is számos helyen várják az érdeklődőket egy közös levendulaszüretre, ami gyerekekkel is remek mulatság. Összeállításunkban az idei helyszínek közül szemezgettünk. Ha esetleg a korábbi években voltál már levendulázni, a biztonság kedvéért ellenőrizd, hogy kedvenc levendulameződön idén is várják-e a látogatókat, illetve hogy a vírushelyzet miatt milyen óvintézkedésekre számíthatsz.
 

15 helyszín és időpont, ahol levendulát szüretelhetsz 2021-ben

 

1. Tihanyi Levendula Hetek és Levendula Szedd magad! 2021


Magyarország talán legismertebb levendulamezője Tihanyban található, idén is hatalmas területen várja vendégeit a Tihanyi Levendula Hetek keretén belül, emellett lesz Levendula szedd magad akció is, hasonlóan a korábbi évekhez.

Egyebek közt részt vehetsz a Levendula Ház látogatóközpontban kalligráfia workshopon (térítés ellenében).
A Levendula Hetek hétvégéin (június 19-20., 26-27., július 3-4.) pedig illatos levendula lepárlás-bemutatóra várják az érdeklődőket napi két alkalommal a Levendula Ház Látogatóközpont kertjébe. Az ingyenes programra nem szükséges előzetes jelentkezés.

A Levendula szedd magad akciót idén június 18-27. között tartják meg, virágszedő táskák megvásárlása fejében lehet levendulát gyűjteni az arra kijelölt területen.
- A levendulaültetvényen egyszerre maximum 500 fő tartózkodhat
- A látogatók számára – egy háztartásban élők kivételével – legalább 1,5 méter egyéni védőtávolság betartása kötelező
- A levendulát mindenki saját felelősségére, saját kézi eszközzel szedheti (olló, metszőolló)
- A levendula szedéséhez szükséges aratótáska megvásárlása CSAK BANKKÁRTYÁS FIZETÉSSEL lehetséges!

Emellett felhívják a figyelmet, hogy mindenki készüljön fel az időjárási körülményekre, gondoskodjon ivóvízről és napsütés elleni védelemről, továbbá mivel méhekkel és darazsakkal is lehet találkozni, ezért célszerű rovarriasztót és csípéskezelésre alkalmas krémet vinni.
Aki drónfelvételt szeretne készíteni a Tihanyi-félszigeten, azt kizárólag az illetékes hatóságok előzetes engedélyével tudja megtenni.

Esemény: Tihanyi Levendula Hetek, Levendula szedd magad
Helyszín: Tihany, több helyszínen
Időpont: a Levendula Szedd magad! 2021. június 18-tól június 27-ig, a Levendula Hetek pedig július 4-ig.
Bővebb információ itt »
 

2. Kőröshegyi levendulaszüret 2021


A Kőröshegyi levendulásban még csak néhány éve tartanak nyilvános levendulaszüretet, de máris hatalmas népszerűségnek örvend. 2021-ben a Levendulaszüret Kőröshegyen extra hosszú ideig, 2021. június 12-től augusztus 22-ig tart.

Közel 7 hektár aratható levendula, festői környezet és idillikus táj várja Kőröshegyen a levendulaimádókat. A gazdaságban kétféle levendula nyílik: június elejétől július elejéig a francia levendula, majd július elejétől augusztus közepéig az angol levendula.

A leghosszabb levendulaszüret ideje alatt, egész nyáron sok szeretettel várnak - akár kutyával együtt is - minden levendulaimádót, felfedezőt, nyaralót, túrázót, és azokat, akik saját kézzel aratott balatoni levendulával díszítenék otthonukat.



Aki levendulát szeretne szedni, az vásároljon aratótáskát, látogatói jegy megváltása után az is körülnézhet, aki kísérőként érkezik. A birtok június 12. és augusztus 22. között minden nap 09:00-17:00-ig látogatható, a belépés 12 éves korig ingyenes.

A gazdaság Kőröshegyen, a Dózsa György útról a Flekken csárda mellett elkanyarodva, egy murvás út végén található. Parkoló van, a menetrend szerinti buszok közvetlenül a murvás út bejáratánál állnak meg.

A kertészetben védettségi igazolvány bemutatása nem szükséges; azonban belépéskor és a bolt területén a maszkviselés kötelező, és továbbra is kérik a másfél méteres távolság betartását, valamint a kézfertőtlenítő pontok használatát.

Esemény: Levendulaszüret Kőröshegyen 2021
Helyszín: 8617 Kőröshegy, Dózsa György köz (kb. 125 kilométerre Budapesttől, 2 kilométerre a Balatontól)
Időpont: 2021. június 12-től augusztus 22-ig 09:00-17:00
Bővebb információ itt »
 

3. Kevélyhegyi levendulaszüret 2021


A Pilisborosjenőn található Kevélyhegyi Levendulamezőn 2021. június 23. és július 4. között lehet levendulát szüretelni, a megadott időben minden nap 9:00-20:00 óra között.

A belépéshez belépőjegy vagy papír aratótáska megvásárlása szükséges - a belépés 14 éves korig ingyenes! -, a szervezők azt kérik, lehetőleg mindenki vigye magával a saját metszőollóját, de ha ez nem lehetséges, 500 forint letét ellenében tudnak biztosítani.

Kutyákkal a fő sétányokon a levendulamező egész területe körbesétálható, viszont a virágok közé csak a kijelölt területre vihetők be. Mivel a levendulamező nyílt téren van, gondoskodj a megfelelő napvédelemről is.

Idén első alkalommal meghívták a Pilisborosjenői Kézműves Alkotókat, akik elhozzák szebbnél-szebb különleges, egyedi kézműves termékeiket.
Ebben az évben a profi fotósok számára a levendulaszüret előtti napokban biztosítják a fotózáshoz a helyszínt, június 18-22 között. Időpontot a honlapukon lehet foglalni, virágot szedni ezekben a napokban nem lehet. A fotózás díja: 5000 Ft/óra.

Esemény: Kevélyhegyi levendulaszüret 2021
Helyszín: Pilisborosjenő
Időpont: 2021. június 23-július 4. minden nap
Bővebb információ itt »


4. IV. Szecsői Levendula szüret 2021


Az idén is megszervezésre kerül a Szecsői Levendula szüret, 2021. július 10-én, szombaton 10:00-17:00 óra között tartják a IV. Levendula szüretet, Tápiószecsőn, a Lázók birtokon. A Birtokot 2010-ben álmodta meg Lázók Gábor szőlész-borász, aki szülei támogatásával létrehozta ezt a csodálatos helyet.

Mivel ez egy viszonylag kicsi levendulás terület, egyszerre csak korlátozott számban tudnak vendégeket fogadni, így a védőtávolság megtartására a levendula szedése közben is lesz lehetőség - hogy kell-e regisztrálni a szüretre és egyéb részletekkel később jelentkeznek.

Esemény: IV. Szecsői Levendula szüret 2021
Helyszín: Tápiószecső
Időpont: 2021. július 10. szombat
Bővebb információ itt »
 

5. IV. Levendula "Szedd magad" napok - Lesenceistvánd 2021


Lesenceistvánd egy Veszprém megyei község, ahol a helyi Levendulabirtokon kerülnek megrendezésre a IV. Levendulanapok, 2021. június 19-től számítva több hétvégén keresztül várják a lelkes szüretelőket. A birtokon sötétlila orvosi levendulát lehet szedni

A "Szedd magad napok" ideje alatt a Birtok 10:00-től 19:00-ig látogatható, szívesen fogadnak sétálni, kikapcsolódni vágyókat, kutyusokat és fotósokat is! Metszőollót mindenki vigyen magával. Papír aratótáska a helyszínen vásárolható, de ha csak nézelődni szeretnél, belépőjeggyel megteheted - az ezer forintos jegy mellé kapsz egy kis fiola orvosilevendula-olajat ajándékba. 14 éves kor alatt a belépés ingyenes.

Megközelítés: Lesenceistvánd hegy, a Mária kápolna alatt kb. 200 méter a Birtok bejárata. Igazodási pont a MÁRIA Kápolna, fenn a hegyben, de az útvonaltervező is működik, cél: Levendula Birtok Lesenceistvánd! Parkolás a Levendula Birtokkal határos, bekerített parkolóterületen, egy nagy zöld kapu bejárattal.

Esemény: IV. Levendula "Szedd magad" napok 2021
Helyszín: 8319 Lesenceistvánd, Lesenceistvánd hegy, a Mária kápolna alatt
Időpont: 2021. június 19-20., (további hétvégék a virágzás függvénye) 10:00-19:00
Bővebb információ itt »
 

6. Levendulaszüret a Cuki Levendula Kertben - Nyírtelek, Felsősóskút 2021


Az ültetvény 2000 tő levendulából áll, ennek fele angol, másik fele pedig francia levendula, ez utóbbi virágzására lehet menni először a Cuki Levendula Kertbe. Az első levendulaszedést 2018-ban hirdették meg, az idei levendulaszüretre július első felében kerül sor, addig viszont fotózásokra már lehet időpontot foglalni.

A levendulaszürethez a helyszínen kétféle aratótáska közül választhatsz, lehetőleg vigyél magaddal saját metszőollót. A szüret ideje alatt a hét minden napján várják a szüretelőket előzetes bejelentkezés nélkül, 8:30 és 19:00 óra között.

Esemény: Levendulaszüret 2021
Helyszín: Cuki Levendula Kert, 4461 Nyírtelek, Felsősóskút tanya 54/A.
Időpont: 2021. július 1-18.
Bővebb információ itt »

levendula 2021
 

7. Levendula szedd magad a zalaegerszegi Levendulakertben 2021


Idén is sok szeretettel várnak minden érdeklődőt Zalaegerszegen, az alsóerdői Levendulakertben, aki saját maga szeretne levendulát aratni. A hideg, esős tavaszi időjárás miatt csúszik a virágzás, emiatt június 25-27., valamint július 2-4. között várják a szüretelni vágyókat.

Bár június 19-20-án levendulát még nem lehet szedni, de ezen a két napon ingyenes nyílt napot tartanak Hakapeszi Kajakocsi oldal piknikkel.

A szedd magad hétvégékkel kapcsolatban bővebb információval hamarosan jelentkeznek, védettségi igazolvány nem szükséges.

Esemény: Levendula szedd magad 2021
Helyszín: Zalaegerszeg, Alsóerdei út, az Aranyoslapi-forrás bejáratával szemben.
Időpont: 2021. június 25-27., július 2-4.
Bővebb információ itt »


8. Szedd magad a Cifra levendula kertben 2021
 

A kadarkúti Cifra levendula kertben is nyílik a levendula, 2021. június 16-tól előre egyeztetett időpontban lehet menni fotózkodni.
A szedd magad napokat az ezt követő héttől tervezik, ez időjárás függvényében változhat, ezért érdemes a Cifra Levendula Kert Facebook oldalát követni.

Esemény: Szedd magad 2021
Helyszín: Kadarkút, Cifra Levendula kert
Időpont: 2021. június második fele
Bővebb információ itt »


9. Szedd magad a levendulát a Levendulás Dám farmon 2021


Ismét eltelt egy év, újra bontogatja virágait a 160 ezer töves orvosi levendula (officinalis) ültetvény a Levendulás Dám Farmon. Idén is várják sok szeretettel a levendula imádókat, ahol a levendula elkezdte hozni a virágokat. A teljes virágpompa még várat magára, de hamarosan beindul a levendulaszezon, ami várhatóan július közepéig tart.

Az idei évben nem csak hétvégén várják a látogatókat, hanem minden nap, hétfőtől-péntekig 14:00-19:00 között, szombat-vasárnap pedig 11:00-19:00 között. A belépés ingyenes, a helyszínen aratótáskát lehet vásárolni, mellyel a családi farm fennmaradását támogatod.

A járványhelyzetre való tekintettel mindenkit kérnek, hogy hozzon magával éles vágószerszámot, akinek nem lesz, annak lehetősége lesz a helyszínen kölcsönözni! A helyszínen saját termékeikből - levendulás lekvárok, szörpök és egyéb levendulás termékek - vásárolni is nyílik lehetőség.

A farmon egyszerűen betartható a védőtávolság a nem együtt érkezőknek, védettségi igazolvány felmutatása nem szükséges.

Esemény: Szedd magad a levendulát
Helyszín: Levendulás Dám Farm (a 65-ös főút mellett, Siófok felől Ságvár és Som között)
Időpont: 2021. június 14-től
Bővebb információ itt »
 

10. Levendula Birtok, Szedd magad napok - Veresegyház 2021


Első alkalommal szervezik meg a Szedd magad napokat a Veresegyház Ligeteknél, a Levendula Birtokon június 26-27. között.

A levendulaszedéshez kis- vagy nagyméretű papírzsákot vehetsz, de akár csak egy kis csokorra valót is szedhetsz az illatos gyógynövényből.
Ha otthon felejtenéd a saját metszőollód, annak 500 Ft letéti díj ellenében biztosítani tudnak a saját készletükből. A kellemes élmény mellett hűsítő bodzaszörpöt is kínálnak a látogatóknak.

Esemény: Szedd magad napok 2021
Helyszín: Veresegyház, Tinódi Lantos Sebestyén utca
Időpont: 2021. június 26-27.
Bővebb információ itt »
 

11. Dörgicsei levendula nap 2021


Dörgicsén idén június 19-én lesz levendulaszürettel egybekötött Levendula nap. A levendulásban vezetett kertlátogatást lehet tenni, de lesz látványlepárlás, gyermeksarok és zenei koncert is.



Esemény: Dörgicsei Levendula Nap
Helyszín: Levendárium Dörgicsei Levendula Major, Fő utca 56.
Időpont: 2021. június 19. 10:00-20:00
Bővebb információ itt »
 

12. Levendulaszüret a Strázsahegyi Levendulásban - Monor 2021


Második alkalommal rendezik meg Monoron a levendulás szedd magad akciót. A 2021. június 25-27-ei hétvégén megrendezésre kerülő programon Tihanyból származó francia levendulát szedhetsz a Strázsahegyen, ami futóbabakocsival, gyalogosan túrázva, autóval, gyermekekkel vagy/és háziállattal is megközelíthető. Ha viszel pokrócot, a fák árnyékában is hűsölhettek.

A fényképezkedés, sétálás, ücsörgés ingyenes, a szüreteléshez aratózsákot kell vásárolni, és csak metszőollóval felszerelkezve indulj neki.

Esemény: Levendulaszüret a Strázsahegyi Levendulásban 2021
Helyszín: Strázsahegyi Levendulás, 2200-Monor, Tetei dűlő
Időpont: 2021. június 25-27.
Bővebb információ itt »


13. Levendulaszüret Somogysárdon 2021


"Ha szeretnéd elkerülni a nagy tömeget, akkor látogass el hozzánk!" Ezzel invitál mindenkit a 1,5 hektárnyi területen fekvő somogysárdi levendulás, ahol napnyugtáig vágható a levendula.

Ha szedni nem szeretnél, fényképezhetsz vagy akár egy pokrócra leheveredve piknikezhetsz is. Szedéshez ollóra, metszőollóra szükség van! Érkezéskor nem kell se szatyrot, se kosarat venned, csokronként (kb. 150 szál) fizethetsz. A házi kedvencedet sem kergetik el, a gyerekeket kisnyuszi várja simogatásra és lehet trambulinozni is.

Esemény: Levendulaszüret Somogysárdon 2021
Helyszín: 7435 Somogysárd
Időpont: 2021. június 19-20., 9:30-tól napnyugtáig
Bővebb információ itt »


14. Levendulaszüret Balatonszőlősön 2021


A balatonszőlősi panorámás Levendula Birtokon több mint tízezer tő eredeti francia fajta Lavandula Angustifolia várja a levendula szerelmeseit a 2021. június 18-án kezdődő szüreten.

A birtok a Balaton-felvidék mesés lankái közt megbúvó Penke-dűlőben található, 3 hektáron, szőlőtőkék és diófák ölelésében. A levendulaillatot haza is viheted, lehetőség lesz a helyszínen csokrok, kopogtatók, olajak, Zador és Florans szappanok vásárlására, melyek  illatesszenciáját is a hely adja, és a közelben készítik.

Esemény: Levendulaszüret Balatonszőlősön 2021
Helyszín: Balatonszőlős, Penke-dűlő
Időpont: 2021. június 18-tól
Bővebb információ itt »


15. Kapolcsi Levendulafesztivál 2021


A helyszínen környezetbarát szüretelő zsákocskákba arathatod a levendulát, a zsákokat a helyszínen lehet megvásárolni. Ha pedig időközben megéheznél, a helyszínen üzemel saját éttermük, a 84Bisztró, ahol hűsítőkkel és a környék legjobb fogásaival várják a látogatókat, egyebek közt levendulás finomságokkal.

Egyéb programok:
- Nyílt nap: Most körbenézhetsz a Hazai Provence hamisítatlan francia vidéki stílusú szobáiban! Tudj meg titkokat, less el trükköket, kérdezz meg mindent, ami érdekel a provence-i lakberendezésről! A tulajdonos által vezetett séta ingyenes, a séta minden egész órában indul a főbejárati kaputól.
- Bútorfestő- és antikoló workshop: Próbáld ki a krétafestéket, stencileket, antikolást és mindenféle bútorfestő technikákat! A workshop ingyenes.
- Levendulabuzogány-készítés: A megszedett levendula kis részéből készíthetsz mutatós és illatos levendula buzogányt. Szalagot, segítséget biztosítanak. A workshop ingyenes.
- Makramé kulcstartó készítés: Próbáld ki ezt a lenyűgöző technikát egy könnyen elkészíthető, gyors sikerélményt garantáló makramé kulcstartóval. A workshop ingyenes.
Profi fotós fotóz a levendulásban: 10-12 óra között ingyenes program, a fotókat online lehet majd letölteni a fesztivál után körülbelül egy héttel.

A programokhoz nem kell védettségi igazolvány.

Esemény: Kapolcsi Levendulafesztivál 2021
Helyszín: Hazai Provence Birtok, 8294-Kapolcs, Kossuth u. 84.
Időpont: 2021. június 26. szombat, 10:00-18:00-ig
Bővebb információ itt »

Fotók: Pxhere, Pixabay
Kezdőfotó: Levendulamező Pilisborosjenőn - MTI/Mohai Balázs 2018

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2021.06.16