Augusztus 20. programok 2021: 47 családi program a háromnapos hosszú hétvégére Budapesten és vidéken

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Augusztus 20. programok 2021: 47 családi program a háromnapos hosszú hétvégére Budapesten és vidéken Nagyszabású Szent István-napi rendezvénysorozattal készülnek idén az augusztus 20-i hosszú hétvégére, nézz körül, hogy hol milyen programra számíthatsz! Nagyszabású Szent István-napi rendezvénysorozattal készülnek idén az augusztus 20-i hosszú hétvégére, nézz körül, hogy hol milyen programra számíthatsz!

A fővárosban és több vidéki városban is a hagyományos ünnepi programok mellett komoly- és könnyűzenei koncertek, fesztiválok, történelmi bemutatók, látványos felvonulás, kiállítások, sportesemények, művészeti programok, valamint gasztronómiai élmények is várják a látogatókat az ünnepi hosszú hétvégén.
 

1-24 Ünnepi múzeumlátogatás - a nemzeti ünnepen ingyenes!


A kulturális miniszter engedélyével rendelkező muzeális intézmények a nemzeti ünnepeken, így augusztus 20-án is ingyen látogathatók - az ingyenesség általában az állandó kiállításokra, valamint az ünnepi programokra vonatkozik.

Most ezekből sorolunk fel 23-at, de érdemes a lakóhelyed környékén is megérdeklődni, hogy adott múzeumra érvényes-e ez a rendelet, illetve hogy milyen megkötések vannak a járványhelyzet miatt - maszkot jó mindenhova vinni, és a kézfertőtlenítő sem árt.

Tipp: A legegyszerűbb a múzeumok honlapján körülnézni, a Jegyárak, információk menüpontnál szokták megadni ezt az információt.

13 ingyenes budapesti múzeum augusztus 20-án - az állandó kiállítások ingyen látogathatók:
- Természettudományi Múzeum
- Szépművészeti Múzeum
- Iparművészeti Múzeum
- Magyar Nemzeti Múzeum
- Aquincumi Múzeum és Fürdőmúzeum
- Földalatti Vasút Múzeum
- Terror Háza
- Petőfi Irodalmi Múzeum
- Néprajzi Múzeum
- Magyar Földrajzi Múzeum
- Tűzoltó Múzeum
- Hadtörténeti Intézet és Múzeum
- Vasúttörténeti Park

11 ingyenes vidéki múzeum augusztus 20-án - az állandó kiállítások ingyen látogathatók:
- Kohászati Múzeum (Miskolc)
- Balatoni Múzeum (Keszthely)
- Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum (Hatvan)
- Savaria Múzeum (Szombathely)
- Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém)
- Janus Pannonius Múzeum (Pécs)
- Móra Ferenc Múzeum (Szeged)
- Szent István Király Múzeum (Székesfehérvár)
- Tornyai János Múzeum (Hódmezővásárhely)
- Jósa András Múzeum (Nyíregyháza)
- Szentendrei skanzen (itt külön programokkal is készülnek)


 

Augusztus 20. 2021: Budapesti és vidéki programok a hosszú hétvégére


25-26. Szabadság tér és Erzsébet tér
A szervezők közleménye szerint az eseménysorozat augusztus 19-én 16 órakor kezdődik a Szabadság téren az Utcazene Fesztivállal és Foodtruck Showval, valamint az Erzsébet téren a Szabadrét Fesztivállal. A Szabadság térre és a környező utcákba beköltözik a Veszprémi Utcazene Fesztivál, három nap alatt 12 programhelyszínen 14 ország zenészei 151 koncertet adnak. A fiataloknak szóló Szabadrét Fesztiválon magyar zenészeket, formációkat és dj-ket hallhat a közönség.

27. Budai Vár
Augusztus 20-án a budai Várban, a Tóth Árpád sétányon kap helyet a Hősök útja, amely a magyar történelem hét kiemelkedő alakjának állít emléket látványos, szerepjátékos bemutatókkal. A Kapisztrán téren ezzel párhuzamosan honvédségi programok és a katonazenekar koncertjei szerepelnek a kínálatban.

28. Gellért-hegy
A Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében várja a közönséget a komolyzenei koncerteket kínáló Panorama Classical elnevezésű helyszín, ahonnan impozáns panoráma nyílik a budai Várra, a Parlamentre és a Szent István-bazilikára is.

29. Tabán
A budai programok között lesz a Retro Tabán, ahol koncertet ad a Ladánybene 27, a TNT, Szikora Róbert és az R-Go, a Back II Black, Hevesi Tamás, az Emelet, Török Ádám és a Mini, a Mobilmánia, a Beatrice, Deák Bill Gyula, a Hooligans és a Skorpió.

30. Andrássy út
Hagyományteremtő céllal az Andrássy úton idén felvonulást is rendeznek, amelyen a magyar történelem kiemelkedő alakjai, feltalálói, művészei és helyszínei mellett a keresztény és a katolikus vallás emblematikus alakjai és szimbólumai elevenednek meg több látványos, guruló installáción. A hat különböző jármű három tematika - föld, haza, nemzet - alapján született meg. Emellett több száz fellépővel készülő műsort is láthatnak az érdeklődők.

31. Várkert bazár
Az idén is megrendezik a Magyar Ízek Utcáját a Várkert Bazár előtti területen, ahol a látogatók megkóstolhatják az ország tortáját és cukormentes tortáját, valamint a Szent István-napi kenyereket is.



32. Parlament környéke
Az Alkotmány utcában látható a Városok sétánya című kiállítás, amely bemutatja az ország kulturális gazdagságát, sokszínűségét. A Kossuth téren állítják ki a rekonstruált Aranyvonatot, azt az ereklyeszállító kocsit, amelynek eredetije 1938-ban készült, hogy körbevihesse az országban a Szent Jobbot.

33. Március 15. tér
A Március 15. téren, a SportHősök című eseményen a nemzet nagy sportolóit, olimpikonjait mutatják be. A programban sportjátékok is helyet kaptak, továbbá sporttörténeti kiállítás is nyílik a nemzet olimpikonjainak fotóiból és relikviáiból.

34. Pesti Vigadó
A Pesti Vigadó előtti téren, az Operett Korzó számos előadással, a Budapesti Operettszínház művészeinek fellépésével várja a közönséget.

35. Vörösmarty tér
A hétvégén a Vörösmarty tér a Csárdafesztiválnak ad helyet, ahol gasztronómiai kínálattal, a színpadon pedig hagyományőrző fesztivállal, számos zenekar és táncegyüttes fellépésével várják a látogatókat. A legnépszerűbb és legkülönlegesebb csárdaételeket kóstolhatják meg a látogatók, emellett színpadi programokat is kínálnak augusztus 20-22. között: a három nap alatt fellép egyebek mellett a Kerekes Band, közös előadással érkezik az Ötödik Évszak zenekar és a Csángálló együttes, valamint koncertet ad az EtnoRom zenekar.

36. Műegyetem rakpart
A hétvégén rendezik meg a Road Movie Live koncertsorozatot a Műegyetem rakparton: a fellépők között lesz a Blahalouisiana, az Ivan & The Parazol, a Road, a Tankcsapda, Demjén Ferenc, a Kelemen Kabátban, a Margaret Island, Horváth Tamás, a Halott Pénz és Ákos.

37. Bálna
A Bálnában a Magyar Divat & Design Ügynökség programján magyar tervezők, dizájnerek és iparművészek mutatkoznak be. Az épületben kiállítói standok kapnak helyet a kortárs magyar divat és dizájn termékeivel, a látogatók workshopokon, előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek. A Nehru part különböző színpadain kortárs előadóművészek zenés felolvasásokat tartanak, továbbá magyar filmeket vetítenek három estén át.

38. Városliget
A Vázsony Vilmos sétány és a Vajdahunyad sétány között, a vár előtti füves területen szervezik meg a Gyerekligetet, ahol többek között Csukás István mesefigurái, a Tintaló Társulás előadásai, a Vaga Banda gólyalábas vásári komédiásai és lovagi játékok is várják a családokat.

39. Budavári Palota
Minden este fél 9 és éjfél között a Budavári Palota Duna felőli oldalán egyedülálló fényfestés látható, amely az újjászületett Szent István-termet hirdeti augusztus 29-ig.

A Budavári Palota eredeti formájában helyreállított épületrészében, a déli összekötő szárnyban újraalkotott díszes szoba augusztus 20-án nyitja meg a kapuit a látogatók előtt, akik az első napokban ingyenesen nézhetik meg a helyiséget. Országszerte öt városban (Budapest mellett Keszthelyen, Székesfehérváron, Veszprémben és Visegrádon) egyedi installációk is felhívják a figyelmet az újjászületett teremre.

A legendás történelmi helyiség remekműveinek motívumaiból több száz apró részletet felhasználva egyedi, vetített mintázat díszíti a Budavári Palota keleti homlokzatát. Szent István mellett kirajzolódik IV. Béla király és Árpád-házi Szent Erzsébet alakja is, mindhármukról látható alkotás a teremben. A fényfestés augusztus 29-ig minden este fél 9 és éjfél között ékesíti a Várhegy tetejét.

A hagyományos augusztus 20-ai tűzijáték idén még grandiózusabb lesz: a 21:00 órakor kezdődő, 34 percesre tervezett attrakció során mintegy 40 ezer rakétát lőnek a levegőbe.

A Szent István-napi programokról részletes információ a szentistvannap2021.hu weboldalon és a Szent István Nap 2021 mobilapplikáción keresztül érhető el.

40. Székesfehérvár
A korábbi években megszokottnál szűkebb, de így is gazdag programkínálat, többek között történelmi játékok, koncertek és folkestek lesznek augusztus 13-22. között a Székesfehérvári Királyi Napokon.

A Koronázási Ünnepi Játékok a belvárosba hamisítatlan középkori hangulatot varázsol majd augusztus 20-22. között középkori piaccal, régizenei együttesek muzsikájával, hagyományőrző bemutatókkal és a királyi óriásbábokkal.
    
Több koncertet is rendeznek a Székesfehérvári Királyi Napok idején: az Alba Regia Szimfonikus Zenekar mellett lesz Best of Geszti és István, a király koncert is az egykori koronázó városban.

41. Szentendrei Skanzen
Koncertek, bringatúrák mellett természetjárás és kézműveskedés is várja az érdeklődőket augusztus 20. és 22. között a Szentendrei Skanzenben.

A Határtalan Skanzen tematikus évhez kapcsolódóan augusztus 20. és 22. között a természetet veszi górcső alá a múzeum. Az érdeklődők bringatúrán és természetjáró túrákon fedezhetik fel a szabadtéri múzeum területét és rejtett kincseit, a kézműves foglalkozásokon és a játszó udvarokon a természetes alapanyagok és játékok kerülnek középpontba. A növényi festés mellett kémiai kísérletek, kőzetbemutató, nemezelés, ékszer-, távcső- és termésképkészítés, mesék és koncertek színesítik a programot.

Augusztus 21-én 15 órakor a Kaláka Nálatok laknak-e állatok? című albumát hallgathatja meg a közönség.

42. Győr
Győrött az egész hosszú hétvégére kínálnak ingyenes programokat, melyek között lesz koncert, bűvész show, bohócműsor, gyerekműsorok és még sok minden más.



43. Tatai Barokk fesztivál
Augusztus 12. és 21. között idén már 22. alkalommal várja az érdeklődőket a Tatai Barokk Fesztivál.

A programsorozat célja, hogy a város csodálatos természeti adottságait, barokk építészeti, művészeti emlékeit bemutatva, az Esterházy család szellemiségének hátterével, komplex művészeti programmal gazdagítsa Tata művészeti életét. A helyi művészeti együttesek, intézmények mellett nemzetközi hírű alkotó és előadóművészek is szerepet kapnak a rendezvényeken.

A fesztivál ünnepélyes megnyitójának az Angolkert gyönyörű környezetében felépített Esterházy Kiskastély (Nyári Lak) ad otthont.

44. XV. Bor és Csemegeszőlő fesztivál Vonyarcvashegy
Zamatos szőlővel, borokkal, ízletes falatokkal, színes kézműves vásárral várják a vendégeket a Bor- és Csemegeszőlő fesztivál minden napján, augusztus 19-22. között,
naponta 19.00-01.00 óráig.

A kézművesek utcájában színes forgatagként kínálják portékáikat az ügyes kezű emberek, a több napos programot koncertek és fellépők színesítik.

45. Hódmezővásárhely
Hódmezővásárhelyen is több napos ünnepi programmal készülnek, augusztus 19-22. között rendezik meg a Borpiac és Gasztroudvar nevű eseményt is, melyen a különféle borvidékek bemutatása mellett színházi előadásokkal, koncertekkel és egyéb programokkal szórakoztatják a látogatókat.



46. Hírös napok Kecskemét 2021
A Hírös7 fesztivál idén sem marad el Kecskeméten: augusztus 22-ig számos koncerten vehetnek részt a látogatók, de lesz Szent István napi megemlékezés, gyerekkoncert is, aki pedig megéhezik, azt a helyi vendéglősök standjainál várják finom falatokkal.

47. Szeged
Szegeden augusztus 19-én kezdődik a négy napon át tartó programsorozat: a négy nap során a színpadi programok mellett borászatok, kézműves sörfőzdék, pálinkaházak, vendéglátósok és kézművesek várják a kilátogatókat, augusztus 20-án pedig tűzijáték is lesz a rakparton.

Kezdőfotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2021.08.19