Ingyenes programok Budapesten és vidéken 2021: Ide menjetek el a gyerekkel idén ősszel!

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Ingyenes programok Budapesten és vidéken 2021: Ide menjetek el a gyerekkel idén ősszel! Városi séták, óriás falfestmények, ingyenes koncertek és kertmozi, hagyományőrző játékok - A 2021-es évben tele van programokkal a szeptember, az ember győzze kiválogatni, hogy hova megy el. Városi séták, óriás falfestmények, ingyenes koncertek és kertmozi, hagyományőrző játékok - A 2021-es évben tele van programokkal a szeptember, az ember győzze kiválogatni, hogy hova megy el.

Természetesen arra is vannak javaslataink, hogy merre mehetsz, ha a gyerekkel elhagynád a várost, és túráznál egyet a jó levegőn. Válogass ötleteink közül!


 

>Budapest: Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál - Ingyenes épületbejárások és városi séták - szeptember 11-12.


A Budapest100 hétvégéjét szeptember 11-12-én szervezi meg Kortárs Építészeti Központ. A 11. évébe lépő, rendkívül sikeres fővárosi civil ünnep az újratervezéssel foglalkozik, és az 1921 -1930 és 1945 -1957 között épült, újraépült, átadott házakat mutatja be az ott élők és dolgozók közösségével együtt. Önkéntes kutatóink listáján közel 400 épület szerepel, közülük kb. 40 megnyitására számítanak.

Idén a BKV is csatlakozik 2 helyszínnel: az Erzsébetvárosban álló székháza, valamint a Ferenc Áramátalakító kapui nyílnak meg a nagyközönség előtt. A helyszíneken az érdeklődők megismerhetik a épületek technikai és építészeti megoldásait, különlegességeit, a vezetett bejárásokon résztvevők megcsodálhatják a két épület gazdag és egyedülálló értékeit.

Megnézheted a BKV székházat és a Ferenc áramátalakítót
A BKV Zrt. székháza a 7. kerületben található, amit a jogelőd, a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság, ismertebb nevén Beszkárt építtetett 1926-ban. A látogatók megtekinthetik a Dísztárgyalót, az Egri termet, valamint utazhatnak a ritkaságnak számító és ma is üzemelő páternoszterben. Az épület terveit Wälder Gyula műegyetemi tanár készítette, akinek nevéhez köthető egyebek mellett a Madách téri bérház, a Budai ciszterci Szent Imre Gimnázium és templom, valamint a miskolci Zenepalota épületeinek tervezése is.

Az 1909-ben épült Ferenc Áramátalakító önmagában is egy egyedülálló ipari emlék, de az épületben megtekinthetők azok az eredeti és a program alatt beüzemelt áramátalakító berendezések is, amelyek az építészet fejlődésén túl a technika és a villamosenergia-felhasználás fejlődésének állomásait is hűen bemutatják.

A BKV Székház és a Ferenc Áramátalakító szeptember 11-én, szombaton 14:00 és 18:00 óra között tekinthető meg. A részvételhez nem szükséges előzetes regisztráció, az első 20-30 perces túra mindkét helyszínen 14:00 órakor indul, míg az utolsó bejáráshoz 17:30-kor lehet csatlakozni.

A szervezők a Facebook-oldalukon a kimondottan gyerekeknek ajánlott programokat is kigyűjtötték.

Budapest 100 gyerekprogramok:
Az egész programsorozat családbarát, de az alábbiaknál a programszervező önkéntesek főleg a gyerekekre gondoltak:

- VI. Bajcsy-Zsilinszky út 5.
Sz 13:00 - 13:30, 15:00 - 15:30 Mesemondás és beszélgetés a magyar népmese hagyományairól, eredetéről
 
- V. Falk Miksa utca 12.
Sz, V 10:00 - 18:00 Gyerekprogram: Te milyen kertet képzelnél el az udvarra?

- VII. Bethlen Gábor tér 3. – Bethlen Téri Színház
V 10:00 - 16:00 Piknik a téren. Családi programok és interaktív játékok a lakóház előtti téren

- VII. Klauzál utca 13.
Sz, V 10:00 - 18:00 Klauzál13 kvíz

- XI. Kelenhegyi út 16/b-18.
V 11:00 - 15:00 Piknik a kertben, találkozó a lakókkal, akik házi készítésű falatokkal várják a korán érkezőket

XII. Böszörményi út 8.
Sz, V 10:30 - 12:30 „Az én álomházam”

XII. Ugocsa utca 2.
Sz, V 14:00 - 18:00 Gyereksarok kifestővel és kirakós játékokkal, 14:00 - 17:30 Részletkereső játék és helytörténeti kvíz a környező utcákban

- XIII. Pozsonyi út 25.
Sz, V 14:00 - 17:00 Gyereksarok

XIII. Radnóti Miklós utca 26.
Sz, V 10:00 - 18:00 Kvíz apró meglepetéssel a sikeres kitöltőknek, Szecessziós színező

XIII. Tátra utca 15/b
Sz, V 10:00 - 18:00 Gyereksarok – színezés és játékok kicsiknek és nagyoknak

- XIV. Korong utca 6.
Sz, V 10:00 - 18:00 Felfedező játék Herminamezőn

- XIX. Üllői út 303. – BGSZC Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakgimnázium és Szakközépiskola
Sz, V 10:00 - 17:00 Rajz, fejtörő játékok, kirakók
Bővebb infó itt »
A Budapest100 Facebook oldala »
vagy töltsd le a Budapest100 ingyenes applikációt.
 

>Gödöllő, Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál - szeptember 10-12.


A Kárpát-medencei Filmszemle vetítései, fotókiállítás, valamint gyerek- és ismeretterjesztő programok is várják az érdeklődőket a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon szeptember 10. és 12. között Gödöllőn.

A hetedik alkalommal megrendezendő fesztivál idei kiemelt témája az "Érzékeny Bolygó - a víz" lesz, amely egyúttal egy vándorkiállítás címe is - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Rengeteg filmet megnézhetsz ingyen
A fesztivál hagyományos kísérőrendezvényén, a Nemzetközi és Kárpát-medencei Filmszemlén 9 kategóriában versenyeznek a világ minden tájáról érkező alkotások. Ebben az évben 98 országból több mint 2000 filmmel neveztek.

David Attenborough blokk
A szeptember 11-én délután induló mustra alkotásait négy vetítési helyszínén láthatja a közönség. Központi szerepet kap a David Attenborough Világa elnevezésű blokk, amellyel a 95 éves világhírű angol természetfilmes előtt tisztelegnek a szervezők. Mint írják, a kategóriák legjobbjai mellett számos szakmai díjat is átadnak, 18 ezer euró összértékben.

Trash Art Magyarország program hulladékból készült szobrainak témája ezúttal Magyarország nagyvadjai. Az alkotók alapanyagként különböző hulladéktípusokat és természetes, organikus anyagokat használtak fel.

Hazánk legjobb természetfotósainak munkáit mutatja be a Varázslatos Magyarország 2021 fotókiállítás, míg az Ember és Természet elnevezésű diákfotó-pályázaton a következő fotós generáció tehetségeit ismerheti meg a közönség, de Tájodüsszeia 2021 címmel is rendeznek fotótárlatot.

Az idei fesztiválon a mozgás művészete is megjelenik modern tánc és élő szobrok formájában.

A gyerekek több ismeretterjesztő, szemléletformáló programon is részt vehetnek: egyebek mellett 360 fokos filmnézésen, a Klímasátor programjain, kalandparkban, a kezes-lábas játszóházban és a PET Kupa Műanyag Műhelye, a MÜMÜ programjain. A Zöldforgó Élménynap része lesz az Alma Együttes és Gryllus Vilmos koncertje.

A hétvégi programkínálatot természet- és környezetvédelmi vásár egészíti ki, amelyen közel 60 kiállító mutatja be portékáit.

A fesztivál társrendezvénye a Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitóeseménye, ahol 10 nemzeti park mutatkozik be, elhozva a fesztiválra egy-egy tájegység látnivalóit és aktuális programjait.
Bővebb infó itt »
 

>Budapest: Ingyenes Szuperkoncert a Puskás Aréna Szoborparkban - szeptember 25.


Szeptember 25-én ünnepli 30. születésnapját a nemzeti lottótársaság: Majka & Curtis, a Bagossy Brothers Company, valamint Lotfi Begi és meglepetésvendégei is színpadra lépnek a megújult Puskás Aréna Szoborparkban - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. az MTI-t.

Hátrányos helyzetű családokat támogatnak
A nemzeti lottótársaság az eseménnyel a koronavírus-járvány következtében hátrányos helyzetbe került családokat is támogatja, a helyszíni értékesítésből befolyt összeget teljes egészében felajánlja az Ökumenikus Segélyszervezetnek. Az ingyenes koncerttel a koronavírus-járvány által kiemelten sújtott hazai szórakoztatóipart is támogatja a nemzeti lottótársaság, hiszen kizárólag magyar előadók lépnek fel.

Népszerű előadók lépnek fel
Szeptember 25-én 17 órakor Lotfi Begi és vendégei - Kollányi Zsuzsi, Pápai Joci, Burai Krisztián és DR BRS - indítják be az estét. 18:30-tól a Fonogram-, valamint többszörös Petőfi Zenei Díjas gyergyószentmiklósi együttes, a Bagossy Brothers Company lép színpadra. Az est zárásaként 20 órától Majka & Curtis showja veszi kezdetét, amelyet rendkívüli színpadelemek is színesítenek majd.

Akadálymentes lesz
Az esemény a korábbi évekhez hasonlóan ismét akadálymentes lesz, a mozgásukban korlátozottak, a vakok és gyengénlátók, valamint a siketek és nagyothallók a koncertet a színpad mellett elhelyezett akadálymentes lelátóról élvezhetik, melynek megközelítését egy önálló beléptetési pont segíti.

Köszönet a mentőknek
A koronavírus-járvány elleni védekezésben kulcsszerepet betöltő Országos Mentőszolgálat (OMSZ), valamint az Ökumenikus Segélyszolgálat munkatársai egy mintegy 2000 férőhelyes, szintén a színpad mellett kialakított lelátóról élvezhetik a fellépéseket.

Utazási kedvezmények a vidékieknek
Az eseményre vidékről vonattal és autóbusszal érkezők 50 százalékos menettérti kedvezményben részesülhetnek szeptember 25-én a MÁV Start és a Volánbusz járatain. A kedvezmény bármely belföldi állomásról bármely budapesti állomásra és megállóhelyre érvényes.

Csak védettségi igazolvánnyal látogatható
A hatályos járványügyi szabályok értelmében a rendezvény csak védettségi igazolvány felmutatásával látogatható, az oltással nem rendelkező kiskorúak kizárólag meghatalmazott nagykorú kíséretében vehetnek részt a koncerten. A dokumentum fizikai formában és applikáción keresztül is bemutatható a helyszínen.
Bővebb infó itt »
 

>Kaposvár, Mézfesztivál - szeptember 10-11.


Pénteken és szombaton rendezik meg a méhészek hagyományos találkozóját és kirakodó vásárát, a 15. Mézfesztivált Kaposváron. A programok már péntek reggel 9:00 órakor elkezdődnek a Kossuth téren és a Fő utcán, többek közt a Mézlovagrendek bevonulásával és térzenével. A hivatalos megnyitó 14 órakor lesz pénteken.



Szombaton a Katolikus iskolában méhészeti szakvásár és konferencia is lesz 14:00 órától, míg a két nap folyamán a sétálóutcára kitelepülő méhészek mézzel és egyéb termékekkel várják a látogatókat.
Bővebb infó itt »
 

>Budapest Garden ingyenes kertmozi - szeptemberben minden szerdától szombatig


A Garden filmrajongói hozzák el a látogatóknak a legsikeresebb és a legkedveltebb filmeket, melyeket a csillagos ég alatt élvezhet bárki, ráadásul ingyen.

Fontos tudnivalók:
- Szeptemberben 20:00-kor kezdődnek a vetítések
- A vetítések teljesen ingyen látogathatóak, a kertmoziba ezért előre helyet foglalni nem lehet, így ha jó helyet akarsz, érkezz időben
- A filmeket magyar szinkronnal, felirat nélkül vetítik, bizonyos filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal adnak, ezt a moziműsorban jelzik
- A kertmozi a Margitszigeten lévő Garden Beach homokos területén található, tehát így kell készülni a ruházattal, plusz pulóverrel, pléddel is érdemes készülni
- Eső, vihar esetén a vetítés elmarad

Moziműsor:
09.10. péntek: 300
09.11. szombat: Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk
09.15. szerda: Bor, mámor, Provance
09.16. csütörtök: Galaxis útikalaúz stopposoknak
09.17. péntek: Jumanji - A következő szint
09.18. szombat:    Trópusi vihar
09.22. szerda: Ízek, imák, szerelmek
09.23. csütörtök: Pretty Woman
09.24. péntek: Kapj el ha tudsz
09.25. szombat: A könyvtolvaj
09.29. szerda: Csokoládé
09.30. csütörtök: Ghost
Bővebb infó itt »
 

>Budapest, 10. kerület: Királyfeszt középkori fesztivál - szeptember 11-12.


A rákosmezei királydombon ingyenes családbarát hagyományőrző fesztivált tartanak szeptember 11–12-én. A zenés forgataggal egybekötött rendezvényen korhű hagyományőrzők eljátsszák Hunyadi János kormányzóvá választását, emellett látványos harci bemutatók, koncertek, népművészeti vásár, középkori testedzés, állatsimogató és gyereksátor is várja az érdeklődőket.

Szeptember 11. (szombat)
Állandó programok: hagyományőrző bemutató, fotózkodás az újjávarázsolt középkori királyi sátorban, kézműves vásár, gyerekfoglalkoztató, állatsimogató, malacsütés, Ősök és hősök film vetítése.

11:00 Maszk Bábszínház – Történelmi gyerek bábelőadás
13:00 Hollóének Hungarica (középkori zene)
15:00 Középkori országgyűlés megjelenítése hagyományőrzőkkel
16:00 Szalóki Ági és Zenekara
18:00 Agócs Gergely és a Fonó Zenekar

Szeptember 12. (vasárnap)
Állandó programok: hagyományőrző bemutató, fotózkodás az újjávarázsolt középkori királyi sátorban, kézműves vásár, gyerekfoglalkoztató, állatsimogató, malacsütés, Ősök és hősök film vetítése.

11:30 Maszk Bábszínház – Történelmi gyerek bábelőadás
13:30 Cimbaliband
14:30 Középkori országgyűlés megjelenítése hagyományőrzőkkel
15:30 Tabulatúra (régizene)
17:30 Waszlavik Gazember koncert
Bővebb infó itt »
 

>Badacsony, Szüreti fesztivál - szeptember 11-12.


Az első, televízió által is közvetített Badacsonyi Szüretet 1964-ben rendezték meg a településen és azóta is minden évben megünnepelik a helyi borosgazdák, szőlészek munkájának gyümölcsét.



A két nap során a vasárnapi fő attrakció, a szüreti felvonulás mellett, egyéb kulturális és gyerekprogramokkal várják a borok szerelmeseit a rendezvény színpadán Badacsonyban a Móló Parkban.
Bővebb infó itt »
 

>Karikó Katalin óriás falfestmény+ más óriás falfestmények - bármikor


Ha szereted a gyerekkel csak úgy nyakadba venni a várost, érdekes helyek után kutatva, akkor keressetek falfestményeket - legutóbbi Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus előtt tiszteleg, a Brain Bar jövőfesztivál jóvoltából. Az ötemeletes alkotást a budapesti Krisztina körúton tekintheted meg.

A koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében meghatározó szerepet játszó Karikó Katalin arcképe mellé A jövőt magyarok írják jelmondat kerül majd az óriási tűzfalfestményen - közölte a Brain Bar a falfestmény kapcsán.

Kapcsolódó cikkünk:
Még több óriás falfestmény Budapesten: Vuk, Vízipók, Szaffi, Macskafogó és a többiek » 
 

>Budapest, 16. kerület: Kertvárosi vigasságok - szeptember 17-19.


2021-ben megújult lendülettel és új programokkal tér vissza a Kertvárosi Vigasságok! A 16. kerületi Kertváros hagyományos hétvégéjén színpadi programokkal, koncertekkel, kirakodóvásárral, ingyenes szabadtéri gyerekjátékokkal és foglalkoztatókkal várják a kicsiket és nagyokat az Erzsébetligetbe. A rendezvényen fel kell mutatni a védettségi igazolványt!

Szeptember 17. péntek
18:00 Los Orangutanes koncert
20:00 Bohemian Betyars koncert

Szeptember 18. szombat
8:30 Főzőverseny tűzgyújtás
9:00 Konyhakert díjátadó
10:00 Kócos Cirkusz
11:00 Alma zenekar koncert
12:00 VARIDANCE táncprodukció
13:00 Kertvárosi fotópályázat díjátadó
13:15 Tombolasorsolás
13:30 Tóth Éva és Leblanc Győző operett és musical slágerek előadása
14:30 Veréb Tamás koncert
15:20 Főzőverseny eredményhirdetés
16:00 BMX bemutató
16:20 Bosznay Balázs zsonglőr
17:00 Delhusa Gjon koncert
17:40 Hrisafis Gábor artista
18:10 Kertvárosi olimpikonok köszöntése
19:30 Budapest Bár koncert

Szeptember 19. vasárnap
10:00 Kolompos zenekar
11:00 Mamlasz királyság krónikája meseelőadás
12:00 Kertvárosi tehetségek a színpadon
12:45 Tombolasorsolás
13:00 Peller Károly és Szendy Szilvi operett-musical egyveleg
14:00 5falu viadala Tudás- és erőpróba
15:30 JAMMAL and the GrooveTroop koncert
17:00 Csonka András
18:00-19:30 Charlie koncert
Bővebb infó itt »
 

>Siófok, Őszköszöntő Retro fesztivál - szeptember 17-19.


Első alkalommal kerül megrendezésre Siófok Hajóállomásán, a Dísz téren az ingyenes Őszköszöntő Retro Fesztivál.



Gasztroélményekkel, kézművesekkel, szuper gyermekprogramokkal, R-GO koncerttel, Cserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékesttel, a 175 éves balatoni hajózás ünnepével és fergeteges nosztalgia bulival vár mindenkit szeptember legjobb hétvégéjén Siófok.
Bővebb infó itt »
 

>Zsámbék, 5 tengelyen - Ingyenes közlekedésbiztonsági családi nap - szeptember 25.


A kilencedik 5 tengelyen-biztos kézzel! közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai kamionos verseny döntője a szurkolás mellett a közlekedésben résztvevők biztonságáról is szól.

A családi nap a biztonságos közlekedés alapszabályainak megismertetésének és megtapasztalásának jegyében zajlik számos interaktív, játékos program segítségével. Lesz láthatatlan kiállítás, kresz-pálya, kézműves és szórakoztató programok, ugrálóvár, mentőautók és speciális járművek, és még egy interaktív, touchpad rendszerrel felvértezett, látványos mozgóplatformos szimulátort is kipróbálhatnak a kicsik és nagyok.
Bővebb infó itt »

Olvasd el ezt is!
Ha elhagynád a várost és a természetben töltenéd a szép őszi napokat, akkor válassz egy könnyű túrát, ezekre a helyekre a gyerekkel is nyugodtan mehetsz: Őszi bakancslista családoknak: 10 gyönyörű túraútvonal, ami gyerekkel is bejárható »

Forrás: MTI, az egyes helyeknél feltüntetve
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2021.09.10