Március 15. hosszú hétvége 2022: Ünnepi programok, kirándulástippek, ingyenes múzeumok, ahova menjetek el a gyerekkel

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Március 15. hosszú hétvége 2022: Ünnepi programok, kirándulástippek, ingyenes múzeumok, ahova menjetek el a gyerekkel 2022-ben keddi napra esik március 15-e, ezért 4 napos hosszú hétvégének örülhetünk. Használjátok ki, kapcsolódjatok ki az ünnephez kötődő programokon vagy egy közeli kiránduláson, hoztunk pár ötletet.

2022-ben keddi napra esik március 15-e, ezért 4 napos hosszú hétvégének örülhetünk. Használjátok ki, kapcsolódjatok ki az ünnephez kötődő programokon vagy egy közeli kiránduláson! Összeválogattunk néhány jó kis március 15-i programot.


1-24. Ünnepi múzeumlátogatás - a nemzeti ünnepen ingyenes!


A kulturális miniszter engedélyével rendelkező muzeális intézmények a nemzeti ünnepeken, így március 15-én is ingyen látogathatók - az ingyenesség általában az állandó kiállításokra, valamint az ünnepi programokra vonatkozik. Erről még többet ebben a cikkünkben olvashatsz »

Most ezekből sorolunk fel 24-et, de érdemes a lakóhelyed környékén is megérdeklődni, hogy adott múzeumra érvényes-e ez a rendelet. A legegyszerűbb a múzeum honlapján körülnézni, a Jegyárak, információk menüpontnál szokták megadni ezt az információt.

13 ingyenes budapesti múzeum március 15-én - az állandó kiállítások ingyen látogathatók:
- Természettudományi Múzeum
- Iparművészeti Múzeum
- Magyar Nemzeti Múzeum
- Aquincumi Múzeum és Fürdőmúzeum
- Földalatti Vasút Múzeum
- Terror Háza
- Petőfi Irodalmi Múzeum
- Néprajzi Múzeum
- Magyar Földrajzi Múzeum
- Tűzoltó Múzeum
- Hadtörténeti Intézet és Múzeum
- Szépművészeti Múzeum
+ Vasúttörténeti park



11 ingyenes vidéki múzeum március 15-én - az állandó kiállítások ingyen látogathatók:
- Szentendrei Skanzen
- Kohászati Múzeum (Miskolc)
- Balatoni Múzeum (Keszthely)
- Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum (Hatvan)
- Savaria Múzeum (Szombathely)
- Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém)
- Janus Pannonius Múzeum (Pécs)
- Móra Ferenc Múzeum (Szeged)
- Szent István Király Múzeum (Székesfehérvár)
- Tornyai János Múzeum (Hódmezővásárhely)
- Jósa András Múzeum (Nyíregyháza)

 

25-26. Ha hagyományőrző programokra mennétek - Budavári Palotanegyed és Várkert bazár

Sokszínű programkínálat várja az érdeklődőket a Budavári Palotanegyedben az ünnepi hosszú hétvégén, a látogatók többek között ingyenes hagyományőrző és családi programokon, különleges kiállításokon, valamint irodalmi előadásokon vehetnek részt a Várkert Bazárban, a Főőrségben, a Csikós udvaron, valamint a Budavári Palotában.

Pénteken "Lészen ágyú!" - Gábor Áron és a székely hősiesség címmel új tárlat nyílik a Főőrség épületében. A székely ágyúöntő hős egyetlen megmaradt ikonikus rézágyúja mellett a forradalom és szabadságharc meghatározó alakjaihoz kötődő ereklyék is megtekinthetők mindennap. A kiállítás a Várkapitányság támogatásával a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Székely Nemzeti Múzeum együttműködésében valósul meg.

Vershaza címmel az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) társkiállítása a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal együttes bemutatására vállalkozik. A Hauszmann-sztori című tárlat frissített tartalommal péntektől új helyszínen, a Budavári Palota déli összekötő szárnyában látható, az újjászületett Szent István-terem feletti kiállítótérben. A kiállítás a Szent István-terembe váltott belépőjeggyel látogatható keddtől vasárnapig.

Pénteken múltidéző huszárjárőr-szolgálat indul a Nemzeti Lovas Díszegység, a Honvéd Huszár Díszalegység, valamint a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség lovasaival.

A Várkert Irodalom Aposztróf Est sorozatának részeként látható az ".egy nő, több mint csak asszony." című előadás pénteken a Várkert Bazár rendezvénytermében, ahol betekintést nyerhetnek a nézők a történelmünket meghatározó nők életébe, valamint megidézik Szendrey Júlia naplóját és levelezését is.

A Nem engedünk a '48-ból! című sétán az érdeklődők bejárhatják az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban. A Budai Várséták programján 12. és 15. között díjmentes regisztrációs jegy megváltásával lehet részt venni.

Március 15-én egész nap ingyenes programokkal várják a látogatókat a Várkert Bazárban és a Budavári Palotanegyedben. A nemzeti ünnep alkalmából az összes kiállítás díjmentesen lesz megtekinthető. Az érdeklődők egyebek mellett megismerhetik a XVIII-XIX. századi magyar katonai és lovas hagyományokat, valamint interaktív előadásokon vehetnek részt. A Zenélő Budapest Huszárzenekara jóvoltából ünnepi fúvószenekari koncertet tartanak.

A Várkert Bazár rendezvénytermének aulájában március 15-én ingyenes programok várják a családokat, melyek részeként többek között gyerekeknek szóló huszárkiképzést, kézműves foglalkozásokat, valamint bábjátékokat tartanak. Este a helyszínen tartják este a Színésznők forradalma című előadást.

 

27. Ha a huszárok életével ismerkednétek - Szentendrei Skanzen

A huszárok mindennapjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők a négynapos hétvégén a szentendrei Skanzenben.

A kézműves foglalkozásokon elkészülnek az 1848-as viseletek elengedhetetlen kellékei, a huszárcsákó, a fakard, a kokárda, a huszárbajusz, valamint a vesszőparipa is; a vállalkozó kedvű gyerekek pedig kipróbálhatják ügyességüket a Huszárképzőben. A helyszínen a látogatók megfőzhetik Kukorica Jancsi és Petőfi Sándor kedvenc eledelét, kovácsmesterség-bemutatót tartanak és pecsétgyűjtő játékot is szerveznek.

A március 15-i hosszú hétvégén korabeli viseletbe öltözött huszárokkal elevenítik fel a szervezők 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét. A vállalkozó kedvű gyerekeket ügyességi játékok várják a Huszárképzőben, az érdeklődők eredeti huszárszablyákat vehetnek kezükbe, a János vitéz mesevilágán keresztül pedig megismerhetik a huszárok mindennapjait.

Az alföldi mezőváros tájegység területén lovas díszbemutatót és huszártábort szerveznek, ahol korabeli öltözékben lovas huszárok mutatják be a viseletet, fegyvereket és a kiképzést. A kisalföldi tájegység helyszínén a látogatók megismerhetik a katonadalokat, valamint a kovácsmesterség-bemutatót tartanak; ugyanitt huszártiszttel és zenekarral elevenítik fel a verbuválás hagyományát. A dél-dunántúli tájegységen a kézműves programok részeként huszárbajusz készítésen vehetnek részt az érdeklődők.

 

28. Ha állatos programot kerestek - Fővárosi Állatkert

Merüléses cápaetetéssel, bemutatóval az Akváriumban és a Vadállatmentő Központban, további látványetetésekkel, tematikus vezetésekkel készül a Fővárosi Állat- és Növénykert a hosszú hétvégére, amelyen bemutatkoznak a legifjabb óriásvidra kölykök is.

Főszezoni előzetessel készül a budapesti állatkert a március 12-től 15-ig, szombattól keddig tartó ünnepi hosszú hétvégére, ezen a négy napon már olyan sokféle programmal, élménnyel és látnivalóval várják az érdeklődőket, mint a nyári időszakban.

Délelőtt 10-től délután 4-ig egymást követik az állatbemutatók, tréningek és látványetetések, több különböző állatnál, így például az elefántoknál, az oroszlánfókáknál, a sörényes hangyászoknál és a keáknál is.

A Varázshegyben testközelből megismerhető meglepetés állatokkal találkozhatnak a látogatók, de lesz "állati helyszínelés" is.

A Vadállatmentő Központban az állatkerti mentőmunkát ismerhetik meg az érdeklődők.

Sok program kapcsolódik a tengerek, vizek élővilágához. A Cápasuliban - hétfő kivételével - mindegyik nap 12 órakor tartanak merüléses látványetetést, amikor a gondozók könnyűbúvár felszerelésben le is merülnek a cápák közé. Szombaton és vasárnap a Pálmaház alatti akváriumban is lesz látványetetés, a gyerekeknek pedig akváriumi felfedező játékot szerveznek.
 
Az állatkert épített öröksége, műemlékei iránt érdeklődőknek tematikus vezetett sétát tartanak. Ez a séta mind a négy napon 10 órától indul a főbejáratnál lévő információs pavilontól.

A hosszú hétvégén mutatkoznak be az állatkert legifjabb óriásvidrái is. A Dél-Amerikában őshonos, veszélyeztetett fajjal 2014 óta foglalkoznak Budapesten, egyedüliként a hazai állatkertek közül. A 2020 óta együtt élő jelenlegi tenyészpár, Cumana és Madidi kölykeit eddig nem láthatta a nagyközönség, mert az első néhány hónapban teljes nyugalomra volt szükségük. Most azonban már azt is meg lehet figyelni, hogy a szülők és a nagytesók milyen odaadással viselik gondját a két legkisebb utódnak.

 

29. Ha érdekelnek benneteket a történelem kulisszatitkai - Magyar Nemzeti Múzeum

Rendhagyó tárlatvezetésekkel, történelmi sétákkal és kézműves foglalkozásokkal idézi meg a forradalom hangulatát március 12. és 15. között a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM).

A résztvevők történelmi séták keretében megtudhatják, milyen lehetett 1848. március 15-én végigjárni a pesti belváros utcáit a változást kívánó tömeggel, hogyan alakult Széchenyi, Kossuth, Batthyány és Petőfi hitvesének élete a szabadságharc leverését követően, valamint az is, hogy mit jelentett a kor emberének a múzeum idén 175 éves épülete.

A Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen meghirdetett séták például a Károlyi grófok egykori palotájától indulnak az első magyar múzeumnak otthont adó épületbe, ahol szombaton egy különleges, élőszereplős tárlatvezetésre, vasárnap pedig egy épülettörténeti sétára várják az érdeklődőket.

A "Forradalom van, barátom, s így képzelheted, mennyire vagyok elememben!" című séta során kiderül, hol és ki mellett ébredt a forradalmi nap hajnalán Petőfi Sándor, és milyen lehetett 1848. március 15-én végigjárni a pesti belváros utcáit a változást kívánó tömeggel.

A "Négy nő egy órában" program az 1848-as forradalom korába vezet, négy rendkívüli egyéniség, négy életút bemutatásával. M. Lovas Krisztina történész élő múzeumi programmal egybekötött tárlatvezetése során Széchenyi, Kossuth, Batthyány és Petőfi hitvesének életútjával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Vasárnap a történeti séta után az érdeklődők a Nemzeti Múzeum épületéről tudhatnak meg többet, amely idén 175 éve, 1847-ben készült el.

A Nemzeti Múzeum állandó kiállítása részletesen mutatja be március 15. eseményeit, látható többek között a 12 pont, a Nemzeti dal egy példánya és Petőfi kokárdája is. Az intézmény múzeumpedagógusainak csaknem egyórás tárlatvezetésén a látogatók megismerhetik a forradalom titkait, és azt is megtudhatják, hogy miben különleges a magyar kokárda, hogyan bontakozott ki a szabadságharc, és milyen úton jutott el a szabadságharc később Világoshoz.

A gyerekeket március 15-én forradalmi tárgykészítő foglalkozásra hívja a múzeum, ahol csákók és párták mellett mindenki elkészítheti saját kokárdáját is.
 

30. Ha zenés történelemidézésre vágytok - Hagyományok Háza

Többnapos műsorsorozattal emlékezik a Hagyományok Háza az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulójára: gyermekműsorokkal, zenei programokkal, kézműves foglalkozásokkal és a Magyar Állami Népi Együttes online előadásával várják az érdeklődőket.

Pénteken délelőtt iskolai csoportoknak szerveznek programot, délután pedig családi népművészeti foglalkozásra várják a látogatókat.

Március 15-én este online tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Állami Népi Együttes Verbunkos című előadását, amely a magyar romantika korszakának nemzeti megújulási mozgalmát idézi fel a zene és a tánc nyelvén.

Március 17-én a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum ad otthont az Összehangoló - A Pilvax zenéje című zenés estnek, amely a házimuzsikálások hangulatát eleveníti fel.

Az érdeklődők a részletekről a Hagyományok Háza honlapján tájékozódhatnak.
 

31. Ha csillagokat bámulnátok - Bükki Csillagda

2022. március 8., keddtől látogatható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója, a Bükki Csillagda csillagászati és természetismereti látogatóközpont, ahol többek között planetárium, interaktív kiállítás, naptávcső és VR-küldetések is várják a látogatókat.

A Bükkben található létesítményekben igényelhető szakvezetés is, ezt egészíti ki a védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeit bemutató összesen csaknem 1000 kilométer hosszú tanösvény, 63 bemutatóhely, 34 látogatóközpont, 4 arborétum, 6 tájház és 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang is.
    
A Bükki Csillagda a meteoritoktól a VR-küldetéseken át a látcsövekig valóban nagyon izgalmas lesz a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt. Az intézményben helyet kapott egy Magyarországon páratlan meteoritgyűjtemény, köztük megérinthető darabokkal, valamint holdi és marsi eredetű meteoritokkal.

A létesítmény egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára is, a Közép-Európában páratlan élményt nyújtó, 50 férőhelyes planetáriummal, a kupolában elhelyezett különleges naptávcsővel és a tudományos igényű előadásokkal, melyek révén az érdeklődők ismereteket szerezhetnek a Naprendszerről és a világegyetemről.

A csillagdához kapcsolódik egy 4 kilométer hosszú Bolygótúra tanösvény is, mely a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékei mellett egy lejárható Naprendszer-modellt tartalmaz - közölte a Bükki Csillagda.
Még több csillagda az országban »
 

32. Ha kisvasutaznátok - Gemenci kisvasút

2022. március 12-től ismét közlekedik az erdei vasút a gemenci erdőben, és kinyitnak a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ kiállításai.

Az ökoturisztikai központ minden nap 8 és 17 óra között várja a kirándulókat. Hétköznap az erdei vasút és a kiállítások csak előre bejelentkezett csoportok számára lesznek elérhetők, hétvégén és ünnepnapokon azonban teljes szolgáltatással várja a látogatókat a gemenci erdőgazdaság.

Az erdei vasút járatai hétvégenként és ünnepnapokon menetrend szerint közlekednek Pörböly és Malomtelelő állomás között. A vonalon Pörbölyről naponta három járat indul 10, 13 és 14 órakor. A kiállítások délelőtt 9-től délután fél háromig lesznek nyitva, emellett a vadmegfigyelő, büfé, vizesblokkok és ingyenes parkolás is várja a kirándulókat.

A Gemenc kincsei című, interaktív tárlat az ártéri erdő életközösségét, az erdész hivatást és a Sárköz népművészetét mutatja be, a Millenniumi pavilonban a gemenci gímszarvasról szóló kiállítás több mint 300 fotóval, infografikákkal, multimédiás eszközökkel, diorámával várja a közönséget.
Még több kisvasút »

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2022.03.11