Húsvéti hosszú hétvége és tavaszi szünet 2022: Kihagyhatatlan programok Budapesten és vidéken, ahova vidd el a gyereket!

Szülők lapja

Húsvét

Szülők lapja


Húsvéti hosszú hétvége és tavaszi szünet 2022: Kihagyhatatlan programok Budapesten és vidéken, ahova vidd el a gyereket! Nagypéntekkel kiegészülve 4 napos a húsvéti ünnepi hétvége, így van idő programokon részt venni a családdal. Milyen idő lesz a hosszú hétvégén? Milyen programokkal várnak Budapesten és vidéken? Mutatjuk: Nagypéntekkel kiegészülve 4 napos a húsvéti ünnepi hétvége, így van idő programokon részt venni a családdal, ha már telepakoltad a hasad sonkával, főtt tojással és egyéb finomságokkal. Milyen idő lesz a hosszú hétvégén? Milyen programokkal várnak Budapesten és vidéken? Mutatjuk:

Időjárás a húsvéti hétvégén
Az Országos Meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján erős lehűlés várható húsvétra: nagypéntekhez képest 8-10 Celsius-fokkal eshet vissza a hőmérséklet.

Egészen péntekig anticiklon alakítja az időjárást: egyre melegebb, száraz levegő érkezik az ország fölé. Csütörtökön és pénteken így már nagy területen alakulhat 20 fok felett a csúcshőmérséklet és átmenetileg az éjszakai fagyok is megszűnnek.

Hidegfront és záporok
Nagypénteken viszont hidegfront vonul át Magyarország felett, így többfelé is előfordulhat eső, zápor, de csak kisebb mennyiségű csapadék valószínű. A frontot követően szombattól északnyugati, északi széllel jelentősen hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét, s ennek hatására húsvétvasárnapra a péntekihez képest nagyjából 8-10 fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Szombaton és vasárnap nagy területen erős lesz a szél is, húsvéthétfőtől pedig a hajnali fagyok is visszatérhetnek. A záporok mellett néhol jégdara-zápor, továbbá esetleg egy-egy hózápor is előfordulhat.



Mit csinálhattok, ha rossz idő lesz?
Ha örökmozgó a gyerek, mindenképpen kösd le az energiáját valami jó kis mozgásos játékkal: itt 47 benti mozgásos játékot gyűjtöttünk össze »
Ha mindenféle érdekes játékra rávehető a gyerek, akkor ebből a gyűjteményből válogass, 107 szuper benti elfoglaltságot is találsz itt »
Ha pedig még mindig nem találtad meg a megfelelőt, akkor nézz körül a Nagy benti játékgyűjteményünkben, ahol gyerektípusok szerint csoportosítottuk a játékokat »


Programok húsvétra és a tavaszi szünetre 2022 - Budapest és vidék


Budapest, Fővárosi Állatkert - Állatbemutató és nyuszisimogató

Látványetetéssel, állatbemutatóval, kézműves programokkal és nyuszisimogatóval is várja a látogatókat húsvétkor a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A nagypéntektől húsvéthétfőig tartó időszakban a gyerekeket nyuszisimogatóval, szombaton és vasárnap kézműves foglalkozásokkal várják. A programok között merüléses cápaetetés, cápatréning, sörényes hangyász látványetetés, bonsai bemutató, trópusi növényszemle, oroszlánfóka tréning és elefántiskola is szerepel.

Újszülött kisállatok
A nemrég született kecskegidákat, kisbárányokat és az Ella nevű kisbocit a háziállatokat bemutató Majorságban, a veszélyeztetett fajnak számító arany oroszlánmajom-kölyköket a Pálmaházban tekintheti meg a közönség. Továbbra is látható a csaknem egyéves kiselefánt, két párduckölyök és az óriásvidra kölykök is.  

Gorilla szülinap
Nagypénteken a húsvéti programok mellett egy születésnapot is ünnepel az állatkert. Liesel, a kert legidősebb gorillája ugyanis ezen a napon tölti be 45. életévét. Az ünnepeltet délelőtt 10:00 órakor köszöntik fel, ezt követően pedig egészen délután 4-ig a Jane Goodall Intézet várja a természetvédelem és az emberszabásúak iránt érdeklődő közönséget a gorilláknak is otthont adó Emberszabásúak Házában.

Az innen a Varázshegy felé vezető üvegfolyosó egyúttal egy kiállításnak is helyet ad az Egy hely, ahol jó lenni című rajzpályázat válogatott alkotásaiból.
Még több infó itt »
 

Pécs - Húsvét a Zsolnai Kulturális Negyedben

Április 18-án, húsvét hétfőn a kultnegyed E78-as koncerttermében Ringatóval várják a legkisebbeket. A három év alattiaknak szóló játékos, énekes foglalkozás üzenete, hogy mindenki képes énekelni, szabadon játszani gyermekével, ez pedig segíti a korai kötődés kialakulását, megalapozza a stabil szülő-gyermek kapcsolatot.

Tejcsoki-tojás festés
Később a nagyobbak igazi tejcsokoládé tojást festhetnek meg fehér csokival, de ezen a napon is lesz hagyományos tojásírás viasszal, utána pedig a család minden tagja részt vehet egy közös zenés foglalkozáson. A nap zárásaként 16:30-tól a Röppentő, azaz Villuth András gyerekzenekarának húsvéti-tavaszváró koncertje hallható.
Még több infó itt »
 

Zengővárkony - Húsvét a Míves Tojás Múzeumban

A tojásírás és -patkolás, valamint a magrátétes tojásdíszítés rejtelmeibe pillanthatnak be, kézműves foglalkozásokon, gyermekprogramokon vehetnek részt az érdeklődők a Baranya megyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum húsvétváró programsorozatában április 10. és 17. között.

Tojásdíszítési eljárások
Virágvasárnap és nagypéntek között mindennap megismerkedhetnek a látogatók a tojásírással és -patkolással, valamint a magrátétes tojásdíszítéssel. A bemutatókat 10:30 és 18:00 között tartják.

A nagyhéten hétfőn délután gyerekek számára lesz kézműves foglalkozás, kedden a szalmafonás mikéntjét tanulhatják el az érdeklődők, szerdán délután a jeles napokról és szokásokról hallhatnak előadást Burján István etnográfustól a látogatók, míg csütörtökön a kisgyerekeseket hívják zenés, énekes Ringatóra.

Nagypénteken Élő néphagyomány címmel rendezik meg a zengővárkonyi tojásírók délutánját, majd a MárkusZínház bábelőadására várják a családokat.

Mesemondás és meseterápia
Nagyszombaton Sebestyén István, a népművészet mestere mond mesét a gyerekeknek, de lesz a meseterápiát bemutató foglalkozás is, továbbá elfeledett tavaszi zöld és böjti ételekről tartanak előadást, míg húsvét vasárnap hagyományőrző egyesületek adnak műsort.

A múzeum látogatói arra is lehetőséget kapnak, hogy saját kezűleg díszítsenek tojásokat az ünnepi héten.

Egyedülálló gyűjtemény
A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz. Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a huculmintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és a dróttal díszített tojások is.
Még több infó itt »
 

Budapest - Tavaszi Vásár és ingyenes köztéri kiállítás a Városháza parkban

Három év után nyílt meg újra a Budapesti Tavaszi Vásár. Március 26-tól április 18-ig a Városháza parkban ingyenes koncertek, családi programok, kézműves vásár és gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat.

1500 forintos egytálétel is a kínálatban
A vásári forgatag, az egyedi kézműves termékekkel megrakott standok és a gasztronómiai különlegességeket kínáló vendéglátó egységek egészen április 18-ig várják az érdeklődőket. A Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárban népszerű családi menü és a kedvezményes, 1500 forintos egytálétel újra szerepel a kínálatban. A vásár teljes időtartama alatt megtekinthető a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum gyűjteményének legszebb darabjait bemutató kiállítás.

Ingyenes nosztalgia körhinta
A gyermekeket ingyenes nosztalgia körhinta várja, hétvégenként pedig húsvéti faluvá változik a vásártér, ahol az ünnepkörhöz kapcsolódó családi programok, gyermekjátékok és kézműves foglalkozások kínálnak közös kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak.

A vásár egész területén bevezették a készpénzmentes fizetést, a vendéglátó egységeknél különleges repoharakban kérhetőek az italok.

Élet/kép fotókiállítás
Ugyancsak a Városháza park területén látható a Budapest FotóFesztivál ingyenes köztéri kiállítása. Az ÉLET/KÉP - Hétköznapi történetek névre keresztelt kiállítás 14 kortárs fotográfus munkáin keresztül mutatja meg a mindennapi élet jellemző mozzanatainak, helyzeteinek, pillanatainak témáját, az izgalmas utcaképeket, családi pillanatokat, valós vagy elképzelt jeleneteket. A kiállítás egészen május 20-ig tekinthető meg, utána a Kiscelli Múzeumba költöztetik.
Még több infó itt »
 

Szentendrei Skanzen - Tojásírás és locsolkodás

A Szentendrei Skanzen április 17-én és 18-án locsolkodással, hímes tojással, tavaszváró mulatsággal is várja az érdeklődőket. Ebben az évben a magyarországi mellett a határon túli magyar közösségek zenei- és tánchagyományai, díszítési motívumai is megjelennek a portákon és a színpadi programokon.

Locsolkodás és egyéb húsvéti hagyományok
A locsolkodás hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes tagjai elevenítik meg, de moldvai csángó és bezenyei horvát húsvéti hagyományokkal is megismerkedhet a közönség, lesz kézműves vásár, vándormuzsikusok előadása és táncház is.

Sok fellépő várja a látogatókat
Mesét mond Simándi László és Csernik Szende. Fellép az Álomzug Társulás, az Erdőfű Zenekar, a moldvai csángó zenét játszó Berka Együttes, a világzenei Babcsán Projekt, a Magos és a Kerek Zenekar. A kézműves foglalkozásokon írókázni, tojást berzselni lehet, de bemutatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat is.

Bemutatkozik a tojásírás élő hagyománya: gyergyói, gyimesi, háromszéki, kárpátaljai tojásdíszítési motívumokat láthat a közönség. Kicsik és nagyok készíthetnek gyapjú- vagy agyagbárányt, fonalcsibét, textiltojást, tavaszi ajtódíszt, és hímezhetnek könyvjelzőt, de lesznek különféle játékok is.

Húsvéti mise a skanzenben
A Skanzen felszentelt templomaiban húsvét vasárnap és hétfőn katolikus misén és református istentiszteleten, a görögkatolikus templomban pászkaszentelésen vehetnek részt a látogatók.
Még több infó itt »
 

Gödöllő - Ibolya nap: Húsvét a kastélyban

Húsvét vasárnapján és hétfőn ismét színes programkavalkáddal várják a kastélyba látogató vendégeket 10:00 és 18:00 óra között!

Előadások, koncertek és tárlatvezetés
A vasárnapi, ibolya napi programok között van kosztümös tárlatvezetés Sissi királyné udvarhölgyével és különböző izgalmas múzeumpedagógiai előadások. A Díszudvaron 11:30-kor a Kerek kő meseelőadás, a Lovardában délután 15:00-kor pedig a János vitéz zenés előadása várja a gyerekeket. 17:00 órai kezdettel a VitrinBeat zenekar koncertje szórakoztatja a közönséget a beatkorszak dalaival.

Húsvét hétfőn egyebek közt 10:15-kor a Turai Zsinnyegők előadását élvezhetik a vendégek a Díszudvaron, 11:30-kor a Kacagó Bábszínház Rigócsőr Királyfi előadása várja a gyerekeket, délután 15:00-kor pedig zenés mese koncertet lehet hallgatni a Pódium Színház előadásában.

Ügyességi versenyek
Ezek mellett lesz galgamenti locsolkodó, kisállat-simogató, kézművesek és iparművészek vására és számos kézműves foglalkozás, a dekupázsolástól a gyöngyfűzésig. Aki pedig az ügyességét is próbára tenné, azt patkóhajítás, koszorú dobálás és óriás jenga is várja.
Még több infó itt »
 

Hollókő - Húsvéti fesztivál

Két év szünet után rendezik meg újra az idén négy napig tartó, pénteken kezdődő Hollókői húsvéti fesztivált; folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi és gyermekprogramok várják a Nógrád megyei világörökségi faluba látogatókat.

Locsolkodás hagyományosan, vízzel
Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás, itt a fiatalok a régi hagyomány szerint vízzel locsolkodnak, a Hollókői Locsolóvizet idén már csatos üvegbe zárva haza is lehet vinni.
    
A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc gasztronómiájából, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják. Fellép többek közt a Parno Graszt, a Muzsikás és Dűvő zenekar mellett a Kerekes Band is, akik különleges koncerttel készülnek Hollókőre.     

Kézműves kirakodóvásár
Nagypénteken kezdődik a húsvéti készülődés, a kézműves kirakodóvásár és a tojásfestés mellett a hollókői böjti szokásokat és a torinói lepel történetét is felelevenítik a Látogatóházban.

Nagyszombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok lesznek az ófalu udvaraiban, bemutatják a kereplőzést, a népi életet, népviseletbe lehet öltözni, szilvásgombócot főzni a Kétbodonyi Hagyományőrzőkkel, és táncokat tanít a Nógrád Táncegyüttes. Este a Parno Graszt nagykoncertjének ad helyet a Pajtakert Nagyszínpad.

Táncegyüttesek és zenekarok fellépése
Húsvét vasárnap a nagyszínpadon lép fel a Fonó Néptáncegyüttes, a Nógrád Táncegyüttes, a Dűvő és a Muzsikás együttes, este Locsoló Táncház lesz a Dűvő zenekarral.

Húsvét hétfőn a Folt zenekar nótával és tánccal, a Fonó Néptáncegyüttes és a Nógrád Táncegyüttes táncházzal várja a látogatókat, és mindenki részese lehet a Nagy Húsvéti Locsolkodásnak a templomnál és az alsó kútnál.

Vasárnap 9:30-kor kezdődik a húsvéti szentmise, amit feltámadási körmenet követ, hétfőn reggel 8:00 órától tartják a szentmisét.
Még több infó itt »
 

Ópusztaszer - Húsvéti programok

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban "rügyfakasztó vasárnap" és "vízbevető hétfőn".

Az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvénye kicsiknek és nagyoknak is kellemes kikapcsolódást ígér, felejthetetlen környezetben.

Húsvéti tojásfestési praktikák
A skanzen utcáján sétálva, a portákra betérve a látogatók megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és kiderül, miként kell a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni. A malom mellett Paprikajancsi csúzlizdája és Kádár Ferkó fotószínháza fogadja az arra járókat. A Szeri Gyógynövényházban teakóstoló és gyógynövény-kvíz várja a látogatókat.

A Nomád Parkban 10. századi tevékenységeket próbálhatnak ki a vendégek: lőhetnek íjjal, emellett lesz nemezelés és szalagszövés is. A lovaspályán megismerhetik a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait.

A természet közelsége
A Puszta Háza kiállításaival a természet értékeit tárja az érdeklődők elé, a madármegfigyelési nap keretében madárgyűrűzésen vehetnek részt a vendégek, vasárnap délelőtt pedig Puskás József természetfotóból nyílik tárlat Pixelbe zárt Dél-Alföld címmel. A Hungarikum tárházban a szegedi halasbicskáról és a késesmesterségről látható kiállítás.

Tojáskeresés húsvétkor
Húsvét hétfő délelőttjén tojást kereshetnek a gyerekek a skanzenben, ahol a déli harangszó után az Ányási kápolnánál Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást. Ezt az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi, a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a skanzen házainál a lányokat.
Még több infó itt »
 

Füleki vár - Palóc Húsvét

Húsvét hétfőjén immár 15. alkalommal nyitja meg kapuit a Palóc Húsvét a Füleki Várban című hagyományos rendezvény; a hangsúlyt a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.



A látogatók a várudvart birtokba vevő kézműveseknél kipróbálhatják a tojásdíszítés különböző technikáit, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, illetve gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek.

A gyermekekre mesekuckó, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás és íjászat vár. A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, valamint húsvéti locsolkodás gazdagítja a programot.

Népművészeti műsorok
A vár tövében felállított szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat, számos folklóregyüttes szereplésével, koncertet ad a Komáromból érkező Lakatos Róbert és a RÉV zenekar is.

A rendezvényen közreműködik a Motolla Kézműves Baráti Kör, a MeseFigurák Bábszínház, a Füleki Farkasok, a Szabad Vágta PT és a BANYA-társulat.
Kedvezőtlen időjárás esetén a koncerteket a Füleki Városi Művelődési Központban tartják meg.
Még több infó itt »
 

Budapest, Gyermekvasút - Nosztalgiavonatok a tavaszi szünetben

A budapesti Gyermekvasút a húsvéti hosszú hétvégén is várja a kirándulókat, a vonatok 40-50 percenként indulnak a végállomásokról, és a tavaszi szünetben nosztalgiavonatok is járnak.

Nosztalgiavonatok is járnak
A fogaskerekű karbantartás miatt nem közlekedik, ezért a Gyermekvasút felső szakasza a város felől a 21-es és 21A buszokkal közelíthető meg, a kisvasútra a normafai megállónál lehet átszállni.

A Gyermekvasút hűvösvölgyi múzeuma csütörtöktől keddig mindennap nyitva tart.
Még több infó itt »
 

Budapest - Para-sziget a Margitszigeten

Csodálatos kalandra hívnak mindenkit Budapesten, április 16-án délelőtt és kora délután a Margit-szigeten.

A kereső kalandjáték során 2 kilométeres sétát kell megtenni egy eltűnt lány titokzatos történetével. A szervezők varázstárgyakat rejtenek el az úton és érméket szórnak el, amelyeket meg kell fejteni és követni kell ahhoz, hogy a megoldás felé haladhass.

Kalandjáték rejtélyes helyszínekkel
A túra útvonala a legszebb, legérdekesebb, legrejtélyesebb helyszíneket követi. A megállókat még varázslatosabbá teszik izgalmas eszközökkel, tárgyakkal, a sztorival és animátorokkal, akik egytől egyik különböző fogyatékossággal érintett, kommunikatív és megnyerő, bájos karakterek.
Találkozhattok a siket lánnyal, a vak fiúval, kisemberrel, a dadogós sráccal és barátaikkal. Kapcsolatba kell lépni velük, megoldani a kiesett érzékszervre, képességre ható feladatokat, hogy megtudjátok, merre haladjatok tovább, hogy végül célba érjetek.

A rejtélyes túra kísérőlevelét a zenélő szökőkút mögötti füves területen lehet átvenni, keressétek a Speckó zászlaját! A küldetés teljesítői kuponokat szerezhetnek a Speckó szabadulós játékaira. A részvétel mindenki számára ingyenes.
Még több infó itt »
 

Budapest - Húsvéti hajókázás BKV-bérlettel

Április 29-től indul a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a MAHART együttműködésében a menetrend szerinti hajójárat a Duna fővárosi szakaszán, amelyet már a húsvéti hosszú hétvégén is kipróbálhatnak az utasok. A menetrend szerinti hajójárat április 29-től, péntektől a Nemzeti Színház és a Margitsziget között közlekedik, és a Vigadó tér-Akadémia-Margitsziget (Sportuszoda)-Batthyány tér-Vigadó tér kikötőkben köt ki.

A hajójárat keddtől vasárnapig minden nap 12:00 órától 20:00 óráig kétóránként indul, az utolsó járat 21:15-re ér vissza a Vigadó térre. Hétfőn a hajóközlekedés szünetel.

Húsvétkor is ki lehet próbálni
A BKK tájékoztatása szerint a húsvéti hosszú hétvégén nagypéntektől húsvét hétfőig már ideiglenesen kipróbálhatók a dunai körjáratok.

Közölték: a hajókra keddtől péntekig - illetve a húsvéti hosszú hétvégén - a BKK havibérletével, vagy az annál hosszabb érvényességű termékeivel is fel lehet szállni. Azonban mivel a budapesti körjárat nem közszolgáltatás, a BKK közösségi közlekedési járatain érvényes utazási kedvezmények - például a 14 éven aluliak vagy a 65 évnél idősebbek díjmentessége - a hajójáratokon nem vehetők igénybe.

Szombaton és vasárnap mindenkinek, illetve hétköznapokon a bérlettel nem rendelkezőknek 1500 forintos napijegyet kell váltani - a Vigadó téri hajóállomáson vagy a többi kikötőben a hajón -, amely az érvényesség napján korlátlan számú utazásra jogosít - tették hozzá. A hajókon a 7 évnél fiatalabb gyerekek ingyen utazhatnak.
 

Nemzeti parkok és állami erdőgazdaságok húsvéti programjai 2022


Állatsimogatóval, tojáskereséssel, kézműves programmal, esti távcsöves bemutatóval, nyuszivonattal, erdei élménytáborral és húsvéti kincskereséssel várják a látogatókat országszerte a nemzeti parkok és az állami erdőgazdaságok. Indulás előtt érdemes felkeresni az adott helyszín honlapját, ahol tájékozódni lehet az éppen aktuális eseményekről - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az Agrárminisztérium (AM).
 

Körös-Maros Nemzeti Park

A nemzeti parkok vasárnaptól hétfőig egyedi programokkal és kézműves foglalkozásokkal várják látogatóikat. Az ország keleti felén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában látványetetések, állatsimogató, tojáskeresés, húsvéti kézműves program és sok más meglepetés várja az állatok rajongóit.
 

Hortobágyi Nemzeti Park

Aki aktívabb programot keres, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében egy kényelmes elektromos kerékpártúra keretében tekintheti meg a legelő szürkemarha gulyákat, a Hortobágy-folyót, a Hortobágy-halastavi bemutatóterületet és a halastavak madárvilágába kap betekintést.
 

Aggteleki Nemzeti Park

Kicsit északabbra az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság díjnyertes Kincskereső játékösvénye invitálja kalandos kincsvadászatra a családokat.
 

Bükki Nemzeti Park

Összetett program-kavalkáddal készül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is, amely egyéb helyszínek mellett az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület Lombkorona ösvényén a tojásrakó madárvilág után kutató programmal nyitja meg a hétvégét.
 

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Az ország középső részén a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság várja a hagyományvadászokat. A tojásfestés és kézműveskedés mellett választ kapunk olyan kérdésekre, minthogy miért nyúlfarkfű a nyúlfarkfű, élnek-e nyulak a Sas-hegyen. A Csaj-tavi túrán pedig az látható, ahogy a nádasokban hazánk szinte összes gémféléje költ.
 

Balaton-felvidéki, Fertő-Hanság, Duna-Dráva és Őrségi Nemzeti Park

A Duna vonalától nyugatra a Balaton-felvidéki, Fertő-Hanság, Duna-Dráva és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság programkínálatából érdemes szemezgetni, vagy azokat összefűzni. Gyalog és kerékpártúrák mellett kulturális programok, természetismereti- és kézműves foglalkozások, a kisebbeket pedig népi fajátékok várják.
 

Budakeszi Vadaspark

Az állami erdőgazdaságokhoz tartozó ökoturisztikai központok is színes programokkal készülnek a húsvétra. A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő Budakeszi Vadaspark csütörtökön játékos foglalkozásokkal és ismeretterjesztő előadásokkal nyitja meg az ünnepet.

A szervezők pénteken az iskoláskorú gyerekek részére kézműves játszóházzal, regisztrációhoz kötött állatbemutatóval és éjszakai szakvezetéssel készülnek. Húsvét hétfőn tojáskeresgélő programmal és meglepetésekkel várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.
 

Erdőajándéka Erdei Iskola

A túrát kedvelőknek is akad kikapcsolódási lehetőség, hiszen az Erdőajándéka Erdei Iskola gyönyörű erdei környezetben egész napos izgalmas erdei programot szervez a Hármashatár-hegyen.
 

Mátravasút, Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

Az Egererdő Zrt.-hez tartozó Mátravasúton vasárnap, a Szilvásváradi Állami Erdei Vasúton pedig hétfőn  "Nyuszi Peti" kíséri végig az utazókat. A szervezők vasárnap  nyuszisimogatóval is készülnek a Szalajka-ház végállomásnál, hétfőn tojáskereséssel és kézműves foglalkozással várják a látogatókat a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumban.
 

Festetics Imre Élményközpont

A Bakonyerdő Zrt. Festetics Imre Élményközpontban a látogatók vasárnap tojásvadászaton vehetnek részt, de lesz kvízjáték, húsvéti tojás készítés - tojásírással és berzseléssel -, valamint báránysimogató.  
 

Agostyáni Arborétum

Péntektől hétfőig Vérteserdő Zrt. kezelésében lévő Agostyáni Arborétum ünnepi nyitvatartás szerint fogadja a látogatókat. A gyerekek húsvéti kincskeresésen vehetnek részt.
 

Zselici Csillagpark

A SEFAG Zrt.-hez tartozó Zselici Csillagparkban  esti távcsöves bemutatót tartanak szombaton.
 

Kecskeméti Arborétum

Vasárnap a Kefag Zrt. kezelésében lévő Kecskeméti Arborétumban Virágzó tavasz elnevezésű túrát szerveznek a családoknak.
 

Mecsextrém Park

A Mecsekerdő Zrt.-hez tartozó Mecsextrém Parkban tojásvadászatot és locsolóvers versenyt tartanak.    
 

Hubertus Erdészeti Erdei Iskola

A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Hubertus Erdészeti Erdei Iskolája többek között húsvéti mesesarokkal, nyuszi simogatóval, húsvéti kézműves foglalkozással várja a gyerekeket, míg a nagyobbak belekóstolhatnak a húsvéti kalácssütés rejtelmeibe is.
 

Bagolyvár Vadaspark

Az ünnepek alatt a NEFAG Zrt. kezelésében lévő szolnoki Bagolyvár Vadaspark is nyitva tart és színes programokkal várja a családokat.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szülők lapja

Húsvét

Szülők lapja


2022.04.13