Múzeumok éjszakája 2022: Több száz kihagyhatatlan program szombatra és a hétvégére Budapesten és vidéken

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Múzeumok éjszakája 2022: Több száz kihagyhatatlan program szombatra és a hétvégére Budapesten és vidéken Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte 2022. június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig az érdeklődőket több mint 400 intézményben. Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte 2022. június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig az érdeklődőket több mint 400 intézményben.

A jubileumi Múzeumok éjszakáján 431 intézmény több mint 2500 programmal készül - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Hoppál Péter.
    
Egy karszalaggal minden programra
A fővárosban kedvezményes árú, 2200 forintos karszalaggal látogatható az összes esemény, a gyerekjegyért (6-18 év) 1000 forintot kell fizetni, a hat év alattiak pedig ingyenesen vehetnek részt a programokon. A karszalagok érvényesek a fővárosban induló múzeumi körjáratra is - tette hozzá.



Szolnok mint kiemelt helyszín
Idén Szolnok városa lesz a kiemelt helyszín. A városban 23 intézményben várják változatos programokkal a látogatókat, ezen kívül idén első alkalommal kilenc Szolnok környéki település is csatlakozott az eseményhez, összesen több mint 150 programot szerveznek - hangsúlyozta Szalay Ferenc polgármester.

A nemrég megnyílt Magyar Zene Háza is csatlakozott a jubileumi eseményhez. Az intézményben a Hangdimenziók - Zenei utazások térben és időben című állandó zenetörténeti kiállítás mellett a Hangdóm-vetítései is látogathatók lesznek, és ki lehet próbálni a Kreatív Hangtér interaktív installációit, az épületben több helyszínen pedig koncertekkel készülnek - hangsúlyozta Batta András, a Magyar Zene Háza főigazgatója.  

A Múzeumok éjszakája programjaiból a rendezvény hivatalos weboldalán: www.muzej.hu tájékozódhatsz.
 

Múzeumok éjszakája 2022: Budapesti és vidéki programok - válogatás



Múzeumok éjszakája - Budapest: Markó utcai börtön és Fővárosi Törvényszék


A börtönbe a bíróságon át vezet az út címmel idén először nyitja meg közösen a kapuit a Fővárosi Törvényszék (FT), valamint a Markó, azaz a Nagy Ignác utcai börtön a Múzeumok éjszakáján - olvasható a rendezvény honlapján, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Hauszmann Alajos által tervezett épületet, a Fővárosi Törvényszék, valamint Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet I. Objektumának 1890-ben átadott közös otthonát az érdeklődők szombaton csoportosan vezetett, kétórás séták részeként látogathatják meg.

A tájékoztatás szerint a látogatók az első órában a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében hallgathatnak meg egy rövid előadást az épület, beleértve a tárgyalóban látható Feszty-táblaképek történetéről, majd megtekinthetik a törvényszéken kialakított bíróságtörténeti kiállítást, végül pedig az FT könyvtárában ismerkedhetnek meg a helyben kiállított könyvritkaságokkal, többek között egy több mint 100 éves fotóalbummal, mely a Magyar Királyi Rendőség 1896-os bűnügyi nyilvántartásának felvételeit tartalmazza.

A Fővárosi Törvényszék könyvtárából a szervezők ezután lekísérik a vendégeket a börtönbe nyíló kapuhoz, így a látogatók azon a belső átjárón keresztül juthatnak át a Nagy Ignác utcai börtönbe, amelyen át ez idáig kizárólag a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai, valamint a rabok közlekedtek.

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet munkáját a látogatók a börtönparancsnok vezetésével ismerhetik meg. A Markó utcai helyszínen az érdeklődők megtudhatják többek között, hogyan néz ki belülről egy rabszállító autó, hol töltik a fogvatartottak az életüket, megismerhetik az őrök munkáját, valamint a szolgálati kutyákat.

A program során az érdeklődők felpróbálhatják a kommandósok öltözékét is, valamint a börtönben talált tiltott tárgyakból is láthatnak bemutatót.

Az egyes csoportok létszáma maximum 20 fő lehet, az 5 fő feletti csoportok részére kötelező az előzetes regisztráció. Az épületbe történő belépésnél biztonsági okokból a belépők ruházatát és táskáját átvizsgálják - áll az összegzésben.
 

Múzeumok éjszakája - Budapest: Hadtörténeti Intézet és Múzeum


Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

A 18 órától éjjel 1 óráig tartó rendezvényen kutyák, lovak, galambok töltik meg a Kapisztrán téri épületet, és az az előtti teret is.

A programok a Magyar Honvédség (MH) 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, Honvéd Huszár Díszalegységének huszárjárőr felvonulásával kezdődnek. Ezt követően a Centenáriumi Hagyományőrző Egyesület lovas bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők. A lovak katonai alkalmazási módjainak ismertetésére hátaslovak, málhás lovak érkeznek, felvonul továbbá egy első világháborús lovas géppuskás raj, valamint dámalovas bemutató is lesz.

Látványos kutyás bemutatóval készül a szolnoki helikopterbázis, a kecskeméti repülőbázis és a pápai bázisrepülőtér is. Emellett a Készenléti Rendőrség kutyás alosztálya is bemutatót tart.

A házban pódiumbeszélgetéseket tartanak, amelyeken szó lesz a hungarikum kutyafajtákról, a postagalambok, valamint a kutató-, mentőkutyák alkalmazásáról, természetesen az állatok főszereplésével. Az est folyamán lehetőség lesz a Noé Állatotthon kutyáinak örökbefogadására is - emelték ki.

Előadást tart a veszprémi légierő zenekar is. Részt lehet venni továbbá a Honvédelmi Sportszövetség lézeres lövészetén, valamint könyvtári és levéltári sétákon.

A múzeum Kerepesi úti hangárában a megszokott módon a Hadtörténeti Intézet és Múzeum haditechnikai gyűjteményét lehet megtekinteni. További információk a Facebook/Hadtörténeti Múzeum oldalon.
 

Múzeumok éjszakája - Budapest: Közlekedési Múzeum


Épületbejárások, bunkertúra, Lego-motorépítés, élményvezetések, családi séták és irodalmi különjárat is várja a közönséget a Múzeumok éjszakáján.

Május végén nyílt meg a Közlekedési Múzeum több mint 5000 négyzetméteres, időszaki kiállítása. A Volt egyszer egy Északi.a történet folytatódik című tárlat az Északi járműjavító múltját, az 1950-es évektől a 2000-es évekig ott megforduló járműveket, valamint az egykori szakemberek mindennapjait mutatja be - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

A Múzeumok éjszakáján különleges vezetések tárják fel a gyűjtemény legérdekesebb kincseinek történetét. Ekkor bárki benézhet az Ikarus 66 és a Gaz-12 ZIM járművek motorjába és a Skoda Octavia Super titkaira is fény derül. A kedden megnyílt, Meg nem épült Budapest című kiállítás pedig azokat az elmúlt 150 évben született közlekedési víziókat veszi sorra, amelyek a főváros arculatát formálták volna át, ám végül nem valósultak meg.

A Múzeumok éjszakáján irodalmi különjárat is közlekedik az Astoria és az Északi járműjavító között, a 9-es busz vonalán. Az Átszállás című, az irodalom és a közlekedés kapcsolatát feldolgozó programsorozatának részeként az utasok Márai Sándor, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Mándy Iván, Garaczi László és Weöres Sándor utazásról szóló szövegeiből válogatott előadás részesei lehetnek a Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából.

Az érdeklődők egy-egy utazási időpontban regisztrálhatnak Huzella Júlia Osztálykirándulás, valamint Mészáros Béla A szentimentális kalauz című előadására is.

Az Északi járműjavítóban a délutáni családi programokon a legkisebbek Legóból építhetnek belsőégésű V8, boxer és sor 4-es motorokat, de akár saját terveik modelljeit is elkészíthetik.

A tárlatvezetéseken kiderül, milyen közlekedési eszközöket használtak egykor, a Poggyász mesék keretében bőröndökön, csomagokon, az utazáshoz nélkülözhetetlen tárgyakon keresztül ismerhetők meg a múzeumi gyűjtemény járművei.

A kiállítótérben elhelyezett VR-szemüveges installációba lépve Budapest panorámáját az épülő MOL torony 143 méteres magasságából élvezhetik a látogatók.

Lakner Antal kortárs képzőművész Munkaállomás című installációja azt idézi meg, milyen volt a járműjavítóban dolgozó munkások élete, a Dízelcsarnokban pedig olyan, a közönség számára ismeretlen terek mesélnek történetükről, mint a titkos hidegháborús óvóhely és a még megújulásra váró egyéb épületek.
 

Múzeumok éjszakája - Budapest: Műcsarnok


Háromnapos programmal készül a Múzeumok éjszakájára az Üveg nemzetközi éve programjaiért felelős Bohus-Lugossy Alapítvány, melynek szervezésében mobil üveghutát állítanak fel június 24-26. között a Műcsarnok melletti promenádon.

Jan Vyskocil cseh üvegművész és üvegfúvó mester egy saját maga által tervezett és készített mobilhutát hoz el Budapestre, hogy az üveg hagyományos kézi megmunkálását magyar és nemzetközi üvegművészek bevonásával szemléltesse. Jan Vyskocilt 24 éves korában avatták üvegfúvó mesterré, így egyike a legfiatalabb mestereknek az üvegmegmunkálás történetében.

Június 24-én, az Üvegművészek éjszakáján kortárs üvegművészek társaságában lobbantják be a lángokat az üvegolvasztó kemencében. Az este során kötetlen program keretében gyűlnek össze kortárs magyar üvegművészek, hogy megismerkedjenek a workshopot vezető cseh szakemberrel és kipróbálják üvegmegmunkáló eszközeit.  

Másnap, a Múzeumok éjszakáján, majd annak vasárnapi utónapján a Parádsasvári Üvegmanufaktúra családi programokkal várja az érdeklődőket, akik az üvegfújás technikáját is kipróbálhatják.
 
A szervezők többek között kaleidoszkóp-, homokkép- és üveggyöngykészítő workshoppal és tombolával is készülnek, majd éjfélig testközelből lehet végignézni az üvegművészek workshopját, a különleges üvegtárgyak létrejöttét.

A programban részt vesz mások mellett Görömbei-Kohut Luca, Lendvai Péter Gergely, Kunckel Zoltán és James Carcass Magyarországon élő brit üvegművész is - áll a közleményben.
 

Múzeumok éjszakája - Budapest: Fiumei sírkert


A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) idén is csatlakozik a Múzeumok éjszakája országos programsorozatához, amelynek részeként szombaton a Csík Zenekar ad koncertet a Fiumei úti sírkertben, a Kossuth-mauzóleum előtti füves területen.

Hagyományosan tematikus sétákkal és ingyenes szabadtéri koncerttel várják a látogatókat szombaton. Emellett 14:00 és 20:00 óra között nyitva lesznek a nagy mauzóleumok, amelyek az év többi napján csak vezetett séták során látogathatók, így az érdeklődők ezen a napon szabadon megnézhetik Kossuth Lajos, Deák Ferenc és Batthyány Lajos sírépítményének belső tereit. Sötétedés után zseblámpás hangulatséták indulnak Angyalok útján címmel.
 
A Csík Zenekar esti koncertjén felhangzik majd többek között József Attila Születésnapomra című verse és Petőfi Sándor Temetőben szól az ének című költeménye, valamint a Te majd kézen fogsz és hazavezetsz című dal is.

A Csík Zenekar koncertjén a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a rendezvenyek@nori.gov.hu email címen lehet.
 

Múzeumok éjszakája - Budapest: ELTE Lágymányosi Campus


Vezetésekkel, előadásokkal, UV-lámpás sétával, gyermekfoglalkoztatóval és egyéb programokkal várja a látogatókat a Múzeumok éjszakáján, június 25-én a 20. születésnapját ünneplő ELTE Természetrajzi Múzeum az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi campusán.

A ELTE Biológiai és Őslénytani Kiállítása, Ásvány- és Kőzettára, valamint Matematikai Tára 2002-ben leltek új otthonra az egyetem lágymányosi campusán. Azóta is mind az egyetem büszkeségei, amelyek a laikusokat is vonzzák.

Az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón a múzeum munkatársai a gyűjteményeket bemutatva kiemeltek néhány itt őrzött, különleges műtárgyat. Ilyen például az összeesküvés áldozatául esett Árpád-házi herceg, Macsói Béla karddal összevagdalt koponyája, az első Földön kívüli eredetűként azonosított kőzet, egy pallasit meteorit vagy a matematikai érettségi feladatok gyűjteménye 1893-ból.

Elmondásuk szerint a Biológiai és Őslénytani Kiállítás csontvázakon és koponyákon, anatómiai preparátumokon, nedves készítményeken, kitömött példányokon, muzeális szemléltető táblákon keresztül idézi meg az élővilágot, többek között a Magyarország területén felfedezett dinoszauruszfajokat.

Az Ásvány- és Kőzettár kiállítása a ma ismert mintegy 5500 ásványfaj ötödét mutatja be 19. század végi, klasszikus múzeumi környezetben; gyakori fajokat és világritkaságokat egyaránt.

A Múzeumok éjszakáján az ELTE lágymányosi campusára látogatókat egész nap gyermekfoglalkoztató kézműves programok várják. Berg Judit személyesen olvas fel meséiből, lesz Lengemesék mozizás, majd közös barangolás is a gyűjteményben.

Az Optikai csalódások, matematikai vigasztalások programok egyszerre mutatják meg, hogyan működik az emberi agy és a matematika, a Múlt és Jövő találkozása: modern vizsgálati eljárások az antropológiában című előadás pedig az antropológiai és paleopatológiai kutatások új távlatait ismerteti meg.

A Zoocsodák foglalkozásokon megtudható például, milyen állat rejtőzik a legendás egyszarvú mögött vagy hogy miként keletkezik az igazgyöngy és a bíborfesték; az Ásványok az éjszakában című UV-(zseb)lámpás vezetés pedig az Ásvány- és Kőzettár világító ásványait mutatja be.
 

Múzeumok éjszakája - Több mint 20 helyszín: MÁV-Volán


Idén 15 település több mint 20 helyszínével csatlakozott a MÁV-Volán-csoport a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz. Június 25-én többek között Szolnokon, Nagykanizsán, Szentesen, Szegeden, Miskolcon, Szombathelyen, Debrecenben és Budapesten várják az érdeklődőket számos programmal, köztük vasúttörténeti kiállításokkal, épületbejárásokkal és műhelylátogatásokkal a vasutasok.

A szolnoki vasútállomáson vasúttörténeti kiállítást tekinthetnek meg a látogatók Szolnoki Vasúti Almárium címmel, az emeleti látogatóközpontban pedig a "Szolnok és a vasút kapcsolatának mementói" című állandó vasúttörténeti szakkiállítás várja az érdeklődőket.     

A MÁV VAGON területi központjában az érdeklődők betekintést nyerhetnek a 166 éves múltra visszatekintő járműjavító telephely működésébe és eldugott érdekességeit is felfedezhetik, emellett bepillanthatnak az IC+ kocsik összeszerelésébe, és megtekinthetik a régi, üzemen kívüli kovácsműhelyt is.

A nagykanizsai vasúti műhelyben egy vezetett séta során a látogatók megismerhetik a műhely történetét, majd számos érdekességet, köztük a 20 méteres fordítókorongot, a kapcsolódó sugárvágányokat, a mozdonyjavító álláshelyeket, a darukat, a kerékpársüllyesztőt és a gőzmozdonyjavítás berendezéseit is megtekinthetik.

Szentesen, a MÁV-START telephelyén várják a vasutasok a látogatókat. Az érdeklődők megtekinthetik a Vasúttörténeti Alapítvány tárgyi emlékekben gazdag kiállítását, valamint az 1928-ban létesült Motorgarázs múltját és a mellékvonali motorkocsis közlekedést feldolgozó dokumentációs gyűjteményt. A programok között vezetett séta is szerepel, amelyen szakemberek mutatják be egyebek mellett a 117 (Bz) és 416 (Uzsgyi) sorozatú motorkocsikat.

A Múzeumok éjszakáján Szegeden, a Forgalomirányító Központban a látogatók egyebek mellett betekintést nyerhetnek a korszerű vasúti irányításba (KÖFI rendszerek) és a tram-train működésével kapcsolatos rendszerekbe, megtekinthetik a Nagyállomás kevéssé ismert zegzugait, és bejárhatják az 1894-ben épült, Pfaff Ferenc által tervezett MÁV-palotát is. A szervezők emellett filmvetítésekkel és gyermeksarokkal várják a látogatókat.

A közlemény szerint már pénteken a szegedi rendező pályaudvaron, a MÁV-START telephelyén bejárható lesz a fűtőház, megtekinthető lesz egy IC-kocsi és egy RCH-s Siemens mozdony, valamint egy dízelmozdony is. A szegedi Vasúttörténeti Alapítvány Vasútmodellező Baráti Kör kiállításán pedig lehetőség lesz egy M47-es mozdony vezetőállásán utazni, hajtányozni, "keringőzni" a fordító koronggal, valamint egy nagy (H0) méretű modul terepasztal is várja az érdeklődőket.

Miskolcon, a MÁV-START telephelyén a fűtőház életébe tekinthetnek be az érdeklődők. Akik pedig a Miskolc-Tiszai Rendelkező központba (Dominó) látogatnak megtudhatják, hogy miként lehet irányítani egy pályaudvar vonatközlekedését. A rendezvény keretében a Volánbusz négy új autóbusza (Volvo 8900 B6SC, Credobus Econell 12, MAN Lion's City GL A23, Mercedes Intouro M) is megtekinthető lesz.

Szombathelyen, a Vasúti Múzeumban és az Igazgatóság más helyiségeiben helyi vasúti emlékek tekinthetők meg, tárlatvezetéssel. Az érdeklődők a Múzeumok éjszakáján az épület légópincéjének látogatható részét is felfedezhetik. A vasútállomáson megtekinthetőek lesznek a MÁV és a GYSEV mozdonyai és motorkocsijai, valamint szakmai vezetés mellett a motorműhely is.

Székesfehérváron, a MÁV VAGON területi központjában a látogatók megismerhetik a 130 éves múltra visszatekintő vasúti javítóüzem működésát, a vasúti járműjavítás és járműalkatrészek gyártását, valamint betekintést nyerhetnek egy tradicionális vasúti kovácsműhely munkájába is.

A debreceni MÁV-székházban "A vasúti távközlés története" című kiállítás látogatható a Múzeumok éjszakáján, amelyen különféle morzetávírókkal, távgépírókkal, induktoros (kurblis) és számtárcsás telefonokkal, régi és újabb vasúti távközlő berendezésekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Püspökladányban, a Püspökladány-Törökszentmiklós vonalszakasz utastájékoztató rendszerét vezérlő számítógépet, továbbá az állomás elektronikus biztosítóberendezését mutatják be.

Pécsett a Pusztaszabolcs-Dombóvár és a Dombóvár-Pécs központi forgalomirányító (KÖFI) központba várják a látogatókat.

Kecskeméten, Dombóváron, Petőfiszálláson és Mártélyon vasúttörténeti kiállításokat tekinthetnek meg a látogatók a Múzeumok éjszakáján.

Budapesten, Hűvösvölgy állomáson a Gyermekvasút Múzeumában a Gyermekvasút történetét bemutató kiállítás ezúttal 21 óráig tart nyitva. Különvonatot is indítanak ebből az alkalomból, a "Naplemente Expressz" alkonyatkor érkezik a Kis-Hárs-hegy melletti panorámaívbe, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a fővárosra. A szerelvény itt várja meg a naplementét, majd indul tovább a hűvösvölgyi végállomásra.
 

Múzeumok éjszakája: Debrecen


A Református Nagytemplom óránként megszólaló harangjátéka hívja szombaton a Múzeumok éjszakája helyi programjaira az érdeklődőket. Pénteken már felvezető programokkal hangolódhat a közönség a város múzeumi negyedében: a Medgyessy Ferenc Múzeumtól a Szabó Magda-emlékházig húzódó területen kiállítások, koncertek lesznek, szombaton pedig csaknem száz program között válogathatnak a látogatók.

A debreceni Református Nagytemplom harangjátéka minden órában hívja majd a programokra az embereket: az érdeklődők a templomban megnézhetik a Vizsolyi Biblia egyik eredeti példányát, de megnyitják a két templomtorony közötti panorámajárdát is, ahonnan páratlan kilátás nyílik az éjszakai Debrecenre.
    
A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ három szinten kiállításokkal és 21 zenés, táncos, színházi és gyermekprogrammal várja látogatóit a Múzeumok éjszakáján.

A Déri Múzeum négy helyszínen kínál programokat. A múzeum előtti Déri téren zenével, bábműsorral, tűzzsonglőr bemutatóval, népi játszótérrel várnak kicsiket és nagyokat, miközben a múzeumban szakmai programok keretében tájékozódhatnak az érdeklődők régészetről, "szentiváni" hangszerekről, de megismerhetik Munkácsy Mihály Krisztus-képeinek keletkezés- és sikertörténetét.

A Múzeumok éjszakája debreceni programjainak többsége ingyenesen látogatható, néhány helyszínre karszalaggal lehet belépni - közölték a szervezők.
 

Múzeumok éjszakája: Zala megye


Rendhagyó tárlatvezetéssel, nyitott műhelyekkel, kalandjátékokkal, koncertekkel, lovasprogramokkal és fényjátékkal várják a látogatókat Zala megyében a Múzeumok éjszakáján.

Zalaegerszeg
Szombaton 18 órakor megnyitják a megújult zalaegerszegi Göcseji Múzeum kiállítótereit és restaurátorműhelyeit. A folyosógalériát Bicskei József fotói díszítik majd, az időszaki kiállítóteremben pedig múzeumpedagógia foglalkozásokat tartanak - közölték a szervezők az MTI-vel.

A látogatók a táncházakban a palotás, a francianégyes, valamint a zalai néptáncok alaplépéseit sajátíthatják el. A Griff Bábszínház kamara-előadással érkezik, 21 órakor pedig Müller Péter Sziámi költő, dalszerző, énekessel találkozhat a közönség.  

A nemrégiben megnyílt Elődeink élete című várostörténeti kiállítást rendhagyó tárlatvezetésen mutatják be. A fiataloknak kincskereső kalandtúrát szerveznek, a múzeumpedagógiai teremben érdekes témákról - köztük a türjei kódex titkáról és az egerszegi mamut utáni nyomozásról - tartanak előadásokat.

A múzeumkertben a gyermekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt és felkutathatják az elrejtett régészeti leleteket. Színpadra lép a Canterina Kamarakórus, majd Berkes Dániel és barátai adnak jazzkoncertet. Éjfél előtt az 1992-ben alakult Sziámi együttes dalai csendülnek fel, vendégük lesz Müller Péter Sziámi.

A Göcseji Falumúzeumban a régi hagyományokat elevenítik fel. A belvárosban a Deák Ferenc könyvtár invitálja közös játékra és gombkiállításra a közönséget. A törvényszék épületében esti sétát szerveznek, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum pedig csillagvizsgálattal, tárlatvezetéssel és ásványvásárral csatlakozik a rendezvénysorozathoz.

Nagykanizsa
Nagykanizsán, a Thúry György Múzeumban kincskereső kalandtúrával, kézműves foglalkozásokkal és mesterségbemutatókkal kezdődik a programsorozat. Bemutatják Az Éj Műtárgyát: a nagykanizsai Ipari Park területén feltárt talpas oltárokat. Néptáncbemutatókat, táncházat rendeznek, az udvaron felállított színpadon a Mozaik Társulat vásári komédiát játszik, illetve a Boglya Népzenei Együttes ad koncertet. A kiállításokat éjszakai sétán is meg lehet tekinteni, a szabadtéren pedig tűzugrásra is lesz lehetőség.

A Magyar Plakát Házban Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet felvételeit bemutató tárlat kínál érdekes látnivalót, a legkisebbeket pedig játékos programokkal várják.

Keszthely
Keszthelyen a Balatoni Múzeumban szombaton 18 órakor megnyílnak a kiállítótermek és látogatható lesz a Festetics Szabadulószoba. Egész estés múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveznek, a programot a Re-Folk zenekar táncházzal zárja.

A Festetics-kastély kiállításai ugyancsak nyitva tartanak. A Hintómúzeum épülete melletti tér lovasbemutatók helyszíne lesz. A kastélyparkban - melyet éjfélkor fényjátékkal világítanak meg - a Magyar Honvédség Központi Zenekara népszerű musicalekből ad válogatást.  

A Georgikon Majormúzeum lampionokkal kivilágított udvarán bemutatják a veterán mezőgazdasági gépeket, a vendégeket kemencében sült langallóval, levendula- és citromfű teával kínálják.
 

Múzeumok éjszakája: Békés megye


Fáklyás túrákkal, egy az Almásy-kastélyt ábrázoló euróbankjeggyel, a kékfestői hagyományok újragondolásával és különleges fényfestéssel is várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján a Békés megyei kiállítóhelyek.

Gyula
Gyulán a Kohán Képtárban - amely jelenleg a Magyar Géniusz vándorkiállításnak ad helyet - interaktív előadással mutatják be, hogyan születik meg egy tárlat. Ki lehet próbálni a fémkereső műszereket, meg lehet ismerkedni a magyarság saját dudájával, a kecskedudával, és koncertet ad a Sárkányhúzó Zenekar.

Az Almásy-kastély időszaki Sisi tárlatához kapcsolódva Erzsébet királyné 1857-es gyulai látogatásáról lesz egy előadás; és egy Rendhagyó Stefánia-körben ezúttal nemcsak a báltermet, a Csemegetárat és a látványkonyhát, hanem a Stefánia-szárny pincéjét is megmutatják az érdeklődőknek.

A kastélyban a Múzeumok éjszakáján kezdik árusítani a pamut papírból készített 0 eurós, kettős motívummal ellátott bankjegyet, amely az épületet és annak megteremtőjét, Harruckern János Györgyöt ábrázolja. Az ötezer darabos, limitált kiadásban érkező bankjegyek a valódi eurókhoz hasonlóan számos biztonsági elemet tartalmaznak, és Párizs mellett az Oberthur Technologies készítette őket, amely többek között valódi euróbankjegyeket is gyárt.  

A gyulai várban egyebek mellett lesz tárgykereső játék, aki teljesíti, kétfős belépőt kap a Magyar Géniusz vándorkiállításra.

A gyulai Tájvízházban bemutatják a vízimalmok korát, a gátőrök mesterségét, és azt, milyen járványokat okozott a múltban az ivóvíz hiánya, a szennyezett víz a városban.

A Békés Megyei Levéltár gyulai konferenciatermében az itthon és a nagyvilágban terjedő összeesküvés-elméleteket "vesézik ki" a raktárlátogatás és a késő Kádár-korról, valamint a rendszerváltásról szóló kiállítások megtekintése mellett.

Szarvas
A szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban az újragombolt hagyományok tematika jegyében állították össze a programokat. A tarkázás művészete - a kékfestők különös világa című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan Sárdi János kékfestő mester segítségével a látogatók textil zsebkendőt mintázhatnak régi szarvasi kékfestő mintákkal, egyedi készítésű ArtiStamp pecsétekkel, valamint újragombolt ékszereket készíthetnek kékfestő anyag felhasználásával.

Újragombolt hagyományok a fenntarthatóság szolgálatában címmel Pocsaji Csilla, a Tebe országos hulladékmentes bolthálózat alapítója ad tippeket, hogy milyen lépésekkel tehetjük hulladékmentessé háztartásunkat, ahogy az egykor a paraszti háztartásokban is volt.

A Ludas Zenekar jóvoltából lesz koncert és táncház, Harencsár László író, mesemondó pedig a pajzán mesék világába kalauzolja a felnőtteket. Interaktív tárlatvezetéseket is indítanak a megújult állandó kiállításon, ahol VR-szemüveggel madártávlatból láthatóak Szarvas nevezetességei.

A szarvasi Mini Magyarország Makettpark épületeinek ablakaiban fények gyúlnak, a mini Balatont mécsesek világítják meg, és a gombnyomásra indítható kisvonatok is világító éjszakai üzemmódra kapcsolnak az év legrövidebb éjszakáján. A makettparkban egyedülálló fényfestés is lesz.

Szabadkígyós
A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban A pincétől a padlásig elnevezésű kastélytúrán eddig nem látott részekkel is megismerkedhetnek az éjszakai látogatók; emellett fáklyás túrákat indítanak a kastély parkjában.
 

Múzeumok éjszakája: Nógrád megye


Salgótarjánban éjszakai vártúrával, Szécsényben tüzes ostorok bemutatójával, Balassagyarmaton szentivánéji koncerttel is várják a látogatókat a Múzeumok éjszakája Nógrád megyei programjain.

Salgótarján
Salgótarjánban a Dornyay Béla Múzeumban este nyitják meg a Salgótarján első likőrgyára című kiállítást, előtte fellép a Nógrád Táncegyüttes is. A Salgói várhoz 23 órakor indul a túra régészek vezetésével.

Tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, tombolasorsolást, tárlatvezetést a Benczúr Gyula-emlékkiállításon, valamint a Szalay és Picasso - Válogatás a múzeum képzőművészeti gyűjteményéből című kiállításon és a Gaál István-emlékszobában is.

Salgótarjánban a Bányamúzemban is zajlanak programok. Ott a Bányász-Kohász Dalkör dalos tárlatvezetésével nézhetik meg a vendégek a földfelszíni kiállítást. Prakfalvi Péter geológus az életmentő Gerber Frigyes egykori bányaigazgatóról, Buda László barlangász a Glockner expedíciókról tart előadást, de lesz régészeti játszótér és "bányamanóképzés" is.

Szécsény
Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban a Balázs Lajos mecénás által a múzeumnak adományozott műtárgyakból nyitnak meg kiállítást kora este, majd a "Szent Iván szépei" tradicionális viseletbemutató zajlik, eredményhirdetéssel.

21 órakor kezdődik a napkerék gördítése, és megteszik vele az évkört a belvárosban, majd következik a tüzes ostorok bemutatója és a Latte Maffiato-koncert az északnyugati bástyánál.

A kastélyban óránként indul pincetúra, a várkertben tanösvény túra, a kastélykertben egyebek mellett varsányi laska, borsátor és tábortűz is várja a múzeummal éjszakázókat.

Balassagyarmat
Balassagyarmaton, a Palóc Múzeumban Rejtély Nagy Iván könyvtárában címmel zajlik kalandjáték, lesz Madách-Mikszáth-kvíz, rendhagyó tárlatvezetések a paraszti ünnepeket és hétköznapokat bemutató Bölcsőtől a sírig című kiállításon, a Madách emlékszobában és a Civitas Fortissima Múzeumban.

Gyermekkoncerttel 17 órakor, szentivánéji koncerttel 19.00 órától várják az érdeklődőket. Előadást tart Vasvári Zoltán néprajzkutató "Ó, lassan szállj és hosszan énekelj, haldokló hattyúm, szép emlékezet" - Az első albumoktól a kislányok emlékkönyvecskéjéig címmel. A Palóc ligetben a Nemzeti történelmünk tüköre című élő társasjátékra várnak kicsiket és nagyokat.

Este a Jánossy Képtárban az Őri Kiss Botond Trio ad koncertet, a Pannónia Motorkerékpár Múzeumban pedig a gyermekmotoroztatás mellett játékok várnak mindenkit a Pannóniák éjszakáján.
 

Múzeumok éjszakája: Szombathely


Kilenc intézmény tíz helyszínen összesen több mint hatvan programot kínál szombaton, a Múzeumok éjszakáján Szombathelyen.

A Savaria Múzeumban továbbra is az Erzsébet királynét megidéző Sisi kiállítás áll a középpontban, ezúttal azonban nemcsak ruháit és más személyes tárgyait tekinthetik meg a látogatók, de megkóstolhatják kedvenc süteményeit, valamint találkozhatnak és fotózkodhatnak is az őt gyakran megszemélyesítő történelmi előadóval, Vas Viktóriával - közölte Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

A Smidt Múzeumban Harry Potter mágikus világának válhatnak részeseivé az érdeklődők, előadás hangzik el például arról, hogy a Potter-univerzumban milyen tárgyakat gyűjtenek a varázslók, és szó esik  Hagrid legendás állatok iránti szenvedélyéről, azokról az állatokról amelyek elválaszthatatlanul részei a varázslók mindennapjainak - emelte ki Hollerné Mecséri Annamária, a Smidt Múzeum vezetője.

Hozzátette: a múzeumi polcokról előkerülnek olyan könyvek, amelyek alkímiával, asztrológiával, gyógynövényekkel foglalkoznak, játékos vetélkedők várják a családokat, és aki szeretne, beöltözhet varázslónak, akár Harry Potternek is.
 
Sosztarits Ottó régész, az Iseum Savariense intézményvezető-helyettese elmondta: náluk az ókori mozaikkészítés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket, akik a Romkert mozaikjainak történetéről hallhatnak, megnézhetik a feltárás munkálatairól szóló filmeket, meglátogathatják a máskor zárt restaurátorműhelyeket, valamint kézműves foglalkozások keretében akár maguk is megpróbálkozhatnak a mozaikkészítéssel.

Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója elmondta: a hozzájuk betérők vezetett séta keretében tekinthetik meg a képtár állandó kiállítását és időszaki kiállításait, amelyek most éppen a kortárs művészettel foglalkoznak.

A Schrammel-gyűjteményen otthont adó felújított épületben Ki vagy te Minótaurosz? címmel hangzik majd el Czenki Zsuzsa esztéta előadása, Kékesi Gábor tárlatvezetése során pedig a szoborkészítés lépéseivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amelyhez kapcsolódnak majd kézműves foglalkozások is. A látogatók ugyanitt bekapcsolódhatnak egy a bor és a művészet kapcsolatáról szóló kerekasztal-beszélgetésbe, amelynek természetesen része egy kis borkóstoló is.

A szombathelyi Új Irokéz Galériában Erményi Mátyás "Mit tehetenék? Megnövök!" című kiállítása is látogatható a Múzeumok éjszakáján, a Vas Megyei Levéltár épületében idén is lesz "börtöntúra", a Savaria Szimfonikus Zenekar a Bartók Teremben ismét hangszersimogatót tart, a MÁV Start Zrt. pedig a szombathelyi vasútállomáson és motorműhelyében vasúti járműbemutatóra várja az érdeklődőket - közölték a szervezők.
 

Múzeumok éjszakája: Szolnok


Tárlatvezetések, fegyverzettechnikai bemutató, jelmezes felvonulás, filmvetítések és koncertek is szerepelnek a Múzeumok éjszakája programjában Szolnokon, amely a rendezvénysorozat kiemelt vidéki helyszíne idén.

A városban 23 intézményben várják változatos programokkal a látogatókat, ezen kívül idén első alkalommal 9 Szolnok-környéki település is csatlakozott az eseményhez, összesen több mint 150 programot szerveznek.

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ szervezésében, a Hild téren tartott megnyitó után fellép a Légierő Zenekar Szolnok, majd zenés komédia következik színészekkel, gólyalábasokkal.

Ezen a napon rendezik meg a szolnoki csatát megidéző, idén márciusban elmaradt hagyományőrző hadijátékot is a Tisza-parton.

A Damjanich János Múzeum munkatársai tárlatvezetésekkel, szakmai előadásokkal, múzeumi könyvtárlátogatással, koncertekkel, táncelőadásokkal és játszóházzal készülnek. Délután Még egy sor medve. címmel Talyer Patrick festőművész munkáiból nyílik kiállítás, este a művész tárlatvezetést is tart. A nap során Révi Norbert szobrászművész a Szolnoki Képtárban Két zseni a világháború árnyékában: Aba-Novák és Borbereki címmel tart előadást.

A Szolnoki Galériában június 25-ig két kiállítás is várja a látogatókat. Az Átkelők a túlvilágra - Két gepida temető a Közép-Tisza mentén című régészeti tárlat a földszinten tekinthető meg, az épület karzatán pedig Szenes Hanna, a holokauszt egyik mártírjának emlékére rendezett vándorkiállítás látható.

A Tabáni Tájházban egyebek mellett tárlatvezetéssel, kézműves műhellyel és mesedélutánnal várják az érdeklődőket.

A Jubileum téri MÁV óvóhelyen folyamatos tárlatvezetés lesz, bemutatják a mobil labor műszereit, tevékenységét.

A Máv Vagon Vasúti Jármű Gyártó és Javító Kft. szolnoki járműjavítójában az érdeklődők szakszerű kísérettel megnézhetik a felújított, több mint 115 éves, muzeális értékű víztornyot vagy a kevésbé közismert óvóhelyet, továbbá bepillantást nyerhetnek az IC+ kocsik összeszerelésébe, és megnézhetik a régi, üzemen kívüli kovácsműhelyt.

A Milléri Szabadtéri Vízügyi Kiállítóhelyen tárlatvezetés lesz, a nyitvatartás ideje alatt a gőzgép működéséről és a kubikusok életéről szóló filmeket is vetítenek.

A szolnoki Pelikán parkolóban veteránjármű-kiállításra várják az érdeklődőket, a rendezők, akik járműveikhez illő korhű ruhákat vesznek, előadásokkal is készülnek.

Az Ormos Imre parkban ki lehet majd próbálni a 3D-s nyomtatót, egy-egy elektromos rollert vagy gépjárművet, bemutatják a kriptovaluta-bányászatot és a bitcoint is.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban is tartanak tárlatvezetéseket. A pilótapont, a 4D mozi, a MiG-29 szimulátorpark, a 3D karika és a csúszópálya mellett katonai kiképzőpálya, valamint tematikus játszótér várja az érdeklődőket.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjteményében lesz látható az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezetének ejtőernyősfelszerelés-bemutatója, a látogatók kipróbálhatják a MH 86. SZHB által kitelepített repülőgép-szimulátort. Emellett az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár statikus fegyverzettechnikai bemutatóját is meg lehet majd tekinteni.

Szolnokon a résztvevők bejárhatják az idén 111 éves Breuer-villát, amely ma TESZ székházként működik, valamint helytörténeti séta indul az egykori Tünde Cukrászda (jelenleg Black Cat Cafe) elől.

A 120 éves Szolnoki Művésztelepen betekinthetnek az érdeklődők a művészek műtermeibe, de előadások és koncertek is lesznek.

A Szolnoki Szigligeti Színház Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg. A Nemzeti Színház "Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom" című Törőcsik Mari-kiállítása az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ első emeletén lesz látható. A víg özvegy című nagyoperettet az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ színháztermében lehet majd megtekinteni.

A szolnoki vasútállomáson tárlatvezetés mellett lesz megtekinthető a Szolnoki Vasúti Almárium című vasúttörténeti kiállítás. Emellett vasúti utazási "okmányokat" készíthetnek a vállalkozó kedvűek.

A TiszapArt Moziban a Hangfoglaló Program támogatásával létrejött tárlat lesz látható Szalay Zoltán rockzenei képeiből, valamint filmvetítésre is várják az érdeklődőket.

A vasútállomás melletti toronyház tetején természettudományos előadásokat tartanak majd, lehetőség nyílik távcsöves megfigyelésre is a tetőről derült idő esetén.

Az érdeklődők megismerhetik a szolnoki városháza épületének történetét és a mindennapokban a látogatók elől elzárt helyiségeket is.

A könyvtárakban akciós beiratkozási lehetőség lesz. A Verseghy Ferenc Könyvtárban előadások, bábjáték, társasjátékok, Szent Iván-éji szerelmi jósda, jelmezes felvonulás, boszorkány szépségverseny is szerepel a programok között. A Hild Viktor Könyvtár és Közösségi Tér épületében a Honvéd Kulturális Egyesület szolnoki tagozatának kiállítása lesz látható.

A felújított Belvárosi Szentháromság Templom és Rendházban, valamint a Szolnoki Református Templomban épületvezetésekkel várják az érdeklődőket. A Mártírok Templomában folyamatos tárlatvezetés lesz és bemutatják a legismertebb izraelita személyiségeket.

Idén kilenc Szolnok-környéki település is csatlakozott az eseményhez: Abony, Besenyszög, Kengyel, Kőtelek, Martfű, Rákóczifalva, Szajol, Tiszaföldvár, Újszász.
 

Múzeumok éjszakája: Pécs


Tárlatvezetések, zenei és képzőművészeti események, szakmai beszélgetések és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján szombaton Pécsen, idén a baranyai megyeszékhely 15 helyszínén több mint 50 program közül válogathatnak az érdeklődők a Múzeumok éjszakáján.
 
A Modern Magyar Képtárban délután öt órától a nagybányai festőiskola és a magyar századforduló alkotásaival, valamint a pécsi Bauhäuslerek művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Zsolnay Múzeumban a Lüszterlepkék és mázmadarak című új kiállításon és a Mecseki Bányászati Kiállításban éppúgy lesz tárlatvezetés, mint a Vasarely Múzeumban, a Sopianae állandó kiállításban, a Csontváry Múzeumban vagy a Szerecsen Patika Kiállításban.

A Múzeumok éjszakáján látogatható először a Baranya aranya - Egy kora avar kori temető feltárja titkait című kiállítás a Múzeum Galériában. A 2022. augusztus 21-éig megtekinthető tárlat az M6-os autópálya Bóly és országhatár közötti szakaszának építése előtt feltárt leletekből ad válogatást. A kiállításhoz a Múzeumok éjszakáján szakmai vezetés, érdekes előadások és bemutatók kapcsolódnak.

Lesznek zenei programok is: a Csontváry Múzeumban zongoramaraton, a Zsolnay Múzeum udvarán Koto és shakuhachi koncert lesz, míg a Vasarely Múzeum udvarán baranyai zenészek közreműködésével csendül fel egy Kis éji crossover. Több helyszínen is fellép a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar és a Keret Alkotó Csoport dramatikus Ulysses-adaptációja alatt a kelta hárfamuzsika hagyományai elevenednek meg.

A Néprajzi Múzeumban több tárlatvezetésen avatják be az érdeklődőket a váci domonkos kripta kincseiből álló időszaki kiállítás hátterébe, de emellett lesz mesesarok, almasütés, kézműves vásár és bemutató, és nem maradhat el a szokásos Szent Iván-éji tűzugrás sem.

A Mecseki Bányászati Kiállításban a JPM Természettudományi Osztálya és a Mecseki Barlangkutató Csoport ásványokról, kőzetekről, barlangi és bányászat során előkerült őslényekről és barlangi képződményekről szóló interaktív bemutatója mellett játékok, kézműves foglalkozások csábítanak felfedezésre.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a Múzeumok éjszakájára megváltott karszalagos belépőjegyekkel június 26-án is meg lehet tekinteni a JPM kiállítóhelyeit. A részletes programsor megtalálható a közgyűjtemény hivatalos internetes oldalán, a jpm.hu-n.
 

Múzeumok éjszakája: Martonvásár


Fényfestéssel kísért koncerttel várják a közönséget a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában a Múzeumok éjszakáján, június 25-én. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és a szimfonikus zene találkozását állítja az est középpontjába.

A rendhagyó hangversenyen pokrócokon fekve csodálhatják a látogatók a vizuális környezet folyamatos változását, miközben Weiner, Bartók és Kodály műveit hangzanak el. Ezen az estén Magyarország egyik legendás helyszínére, a nagyközönség által máskor nem látogatható Brunszvik-kastélyba hívják az érdeklődőket.

A Múzeumok éjszakáján, június 25-én 17 órakor kezdődnek a programok. A több mint 200 éves kastély bejárható tereiben bepillantást nyerhetnek az érdeklődők az egykori tulajdonosok, a Brunszvikok és a Dreherek történetébe, megismerhetik a Brunszvik-család és Beethoven zenével átszőtt barátságát és a kastély későbbi lakóinak titkait is.

Délután vezetett parkséták közben rövid kamarakoncertek várják a közönséget. Az esti hangversenyen 21 óra 30 perctől Dénes István karmester vezényletével az Erkel Ferenc által 1853-ban alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és a műzene találkozását tárja a közönség elé.

Fényfestéssel kísérve hallhatók olyan szimfonikus zenekari művek, amelyeket a magyar népzene ihletett. Weiner Leó Divertimento, Bartók Béla Román népi táncok és Kodály Zoltán Galántai táncok című műve hangzik el.

A csaknem egyórás koncerten olykor az eredeti népzene hangjai csendülnek fel Pálházi Bence Bandájának tolmácsolásában, máskor a múlt század nagy zeneszerzőinek feldolgozását hallhatja a közönség, miközben a park fáit, a kastély épületét, a tó partját csodálhatja a fényfestés révén varázslatos, új köntösben - áll a közleményben. A szervezők a székek mellett több száz pokróccal várják a vendégeket.
 

Múzeumok éjszakája: Székesfehérvár


Az idei székesfehérvári Múzeumok éjszakája kulturális rendezvénysorozat valamennyi helyszíne és programja egyetlen, 500 forintos karszalaggal látogatható, a befolyt összeggel Ukrajnából Magyarországra menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatását támogatják a résztvevők - jelentették be pénteken sajtótájékoztatón a szervezők.

Idén 10 szervezet 20 helyszínen mintegy 100 programra várja a minőségi kikapcsolódásra vágyókat. A legtöbb programot ebben az évben is a Szent István Király Múzeum kínálja. Jelezte, hogy a résztvevő kiállítóhelyek többsége 17 órakor nyit és éjfélig tart nyitva, de a Fő utcán a felújított Rendház hajnali kettőig várja a látogatókat, eddig tekinthető meg a Királyok és Szentek - Az Árpádok kora című kiállítás, amelyre eddig csaknem 30 ezren voltak kíváncsiak.

A Romkertben Balogh Bálint építőmester - Mátyás király korába helyezkedve - mesél a korabeli átépítésekről, a családi óriás társasjátékban pedig a játékos kedvűek "felépíthetik" az egykori koronázóbazilikát. Az Új Magyar Képtárban a látogatók Szabó Eszter Ágnes képzőművésszel együtt hímezhetik az általuk kitalált mintákat az óriási falvédőre, a Deák Képtárban a "Párizs levegőjét hozta" című, Czóbel Béla életművét bemutató kiállításban a kurátor, a Csók István Képtárban a top_OS csop_Ort című kiállításában a kiállító művészek vezetik körbe a nézőket, a Hetedhét Játékmúzeumban pedig a Vörösmarty Színház művésze, Kerkay Rita szubjektív tárlatvezetésén vehetnek részt.

A múzeum több helyszínén lesznek koncertek: a MusiColore énekegyüttest a Játékmúzeum udvarában, a Fuvalom énekegyüttest az Országzászló téri épületben hallhatja a közönség, a Deákban a Butterfly Effect, az Új Magyarban pedig a Hangover Porch Zombies játszik majd.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum interaktív családi foglalkozása mellett a résztvevők a Föld és ég között című kiállítást Brückner Ákos Előd atyával nézhetik végig. Az udvaron fellép Geröly Tamás és a Geröly Space Quintet.

A szerb ortodox templomban megtekinthető lesz Katerina Ivanovity, az első szerb festőnő újrarendezett kiállítása, de fellép a mohácsi Poklade tamburazenekar is. A Fejér Megyei Levéltárban a Volt egyszer egy településfényképezés - Fejér megye 1984-85-ben című kiállításhoz kapcsolódva a korszakot idéző kisebb enteriőrök segítenek az időutazásban, az 1980-as évek hangulatának megidézésében; az udvaron pedig a Blues Henger Band ad koncertet.

A Székesfehérvári Helyőrségtörténeti Gyűjtemény programja az Országalmánál kezdődik a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar játékával, majd a Malom utcában múzeumpedagógiai programok, kézműves foglalkoztatók, szabadulószoba, páncélozott katonai harcjármű-kiállítás és katonai toborzás várja a közönséget.

Az MMKM alumíníumipari múzeumának foglalkozásain egyedi, kreatív tárgyakat és bányászlámpást is készíthetnek a résztvevők, a MÁV Vagon Kft. a Takarodó úton betekintést enged egy tradicionális vasúti kovácsműhely munkájába, valamint a modern technológiát jelentő lézer/plazma vágás, CNC-marás, esztergálás munkafolyamataiba.
 

Múzeumok éjszakája: Szentendre


Többek között alkotófoglalkozásokkal, művészeti sétával és könnyűzenei koncerttel várja a közönséget a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a Múzeumok éjszakáján, június 25-én a szentendrei MANK Galériában és az ÚjMűhely Galéria és kávézóban.

A MANK által meghirdetett művészeti séta résztvevői Szentendre leghíresebb alkotóinak nyomán járhatják végig a város macskaköves utcáit - tájékoztatta az MTI-t pénteken a MANK. A séta a Szentendrei Régi Művésztelepen ér véget, ahol az érdeklődők délután belekóstolhatnak a textilművészet és textiltervezés világába is. A Díszíts vászontáskát! workshop keretein belül bárki megtervezheti saját vászontáskáját, inspirációt merítve a program során megtekinthető, Sodrás című kortárs textilművészeti kiállításból.

A közönséget számos más program is várja a MANK szentendrei galériáiban és a Régi Művésztelepen: A festészet iránt érdeklődők Knyihár Amarilla képzőművész vezetésével ismerkedhetnek meg különböző festészeti technikákkal és anyagokkal az ÚjMűhely Galériában, ahol a ViszontLátás - Kortárs ön/arcképek című tárlat is megtekinthető.

Az ÚjMűhely kávézó udvarán délután Rafael Mario jazz-zongorista, énekes koncertezik.

Este a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében nyílik meg a Szobrok a kertben című szabadtéri kiállítás. Idén a korábbi évek Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjas alkotók kültéri alkotásaiból látható válogatás.

A Múzeumok éjszakáján mindkét galéria hosszabbított nyitvatartással várja a közönséget: a MANK Galéria 20 óráig, míg az ÚjMűhely Galéria és kávézó 22 óráig látogatható.
 

Múzeumok éjszakája: Eger és Gyöngyös


Egyebek mellett harangavatóval, Gárdonyi Géza életének és műveinek különlegességeit bemutató tárlattal, őslényhomokozóval és fénycsapdás rovarmegfigyeléssel várják a látogatókat Eger és Gyöngyös közgyűjteményei a Múzeumok éjszakáján.

A Dobó István Vármúzeum az Egri vár mellett a Gárdonyi Géza Emlékházba, Közösségi Térre és Kertbe, a Ziffer Sándor Galériába, valamint a Valide Szultána Fürdőrom területére is szervez színes, érdekes családi programokat. Így felavatják például a vár új, 2 kilós harangját, Slíz Róbert harangöntő mester alkotását, mellyel a jövőben a múzeumban kezdődő programokat harangozzák be.

Az este folyamán a gyűjtemény kurátorai érdekességeket mesélnek a legújabb néprajzi, valamint a régészeti tárlatok tárgyainak kalandos történetéről, a törökkori életmódról és fegyverekről, valamint az egri borkultúráról. A látogatók kipróbálhatják a gabonaőrlést, kézbe vehetik a különféle fegyvertípusok másolatait és betekintést nyerhetnek a régész, illetve restaurátor szakma szépségeibe.     

A kisgyerekekkel érkezők vitézi próbán, kézműves foglakozásokon és játszóházi programokon vehetnek részt, valamint megismerkedhetnek egy különleges sporttal: a chanbarával. Mindeközben az Egri vár vitézei és az Egri Vitézlő Oskola tagjai az aknafigyelő folyosók rejtett járataiban kalauzolják a látogatókat, akiket a Palotaudvaron népzenével és ágyúszóval, zászlóforgatókkal és tűzzsonglőrökkel, valamint Szent Iván éji máglyagyújtással, és táncházzal várnak.     

Ezzel párhuzamosan a Gárdonyi 100 programsorozat részeként új köntösben mutatják be az író ismert műveit, egykori tárgyait. Gárdonyi Géza restaurált lámpájának bemutatását követően egy kamarakiállítás nyílik az író különleges kézirataiból. Az emlékmúzeumba látogatók rendhagyó tárlatvezetéssel és családi titokfejtéssel tölthetik az estét, vagy ha az Egri csillagok titkainak nyomába erednének, egy szervezett, rendhagyó városi sétára indulhatnak a Dobó térről.     

A Ziffer Sándor Galériában ezen az éjszakán láthatja először a nagyközönség a Dobó István Vármúzeum egyik legújabb szerzeményét: Hortense Mancini hercegnő portréját, míg az egykori török fürdő használatáról, mindennapjairól tudhatnak meg többet a Valide Szultána Fürdőrom megmaradt leleteit megtekintők.     

A Bródy Sándor Könyvtár ugyancsak a Gárdonyi 100 programsorozathoz kapcsolódva az író életét feldolgozó vándorkiállítás bemutatójával, tematikus játékkal, továbbá műveiről szóló előadással, mesével színesíti Egerben a Műzeumok éjszakája kínálatát.

Az este zárásaként a csillagos ég alatt, diafilmen vetítik az Egri csillagok című regényt. Lesz ezen kívül társasjáték, kézműves foglalkozás és palotatúra, valamint a hagyományokhoz hűen egész nap kedvezményes beiratkozási lehetőség.     

A gyöngyösi Mátra Múzeum szombaton már reggeltől szélesre tárja kapuit és a napközbeni kézműves foglalkozások után estétől egyebek között koncerttel, táncbemutatóval, őslényhomokozóval, játékparkkal, kiállításmegnyitóval, fénycsapdás éjszakai rovarmegfigyeléssel, zseblámpás kincskereső játékkal, végül Szentivánéji tűzugrással várja vendégeit.

 

+1 Levendula és rózsa napok: Szegedi Füvészkert


A virágzó rózsák és levendulák mellett családi programokkal, színvonalas koncertekkel, színházi és tánc produkciókkal, ismeretterjesztő, egészségmegőrző előadásokkal várják a látogatókat a hétvégén a levendula és rózsa napokon Szegeden az egyetemi füvészkertben a június 24-26-ai hétvégén. Bár az esemény nem a Múzeumok Éjszakája programsorozat része, de a hétvégére kellemes programot ígér.

Az arborétum gyógynövény- és fűszerkertjében csaknem egy tucatnyi fajta levendulát csodálhatnak meg a látogatók a fehér virágútól a rózsaszínig, a pannonhalmitól a tihanyi változatig.

A kert rózsagyűjteménye is szemet gyönyörködtető, a szivárvány minden színében nyílnak a virágok és számos növekedési formájú rózsabokor figyelhető meg. A futórózsák, akár kétméteres magasságig felnyúló, virágokkal dúsan megrakott bokrai már messziről virítanak és a reneszánsz rózsákhoz híven édes illattal töltik meg a levegőt. A rózsakert belsejében, az egyes ágyásokban a nagyméretű, illatos virágokat hozó tearózsa hibridek, a miniatűr rózsák, valamint számos, a hajtás végen több virágot bontó (polyantha) rózsafajta is fotózásra csábít.

A rózsakerti gyűjtemény különlegessége a történelmi rózsák bemutatója, amely a rózsakert mögött folytatódik, és benne két tucat nagy múltú rózsafajta ismerhető meg, ezeket még 1867 előtt nemesítették. Ebben az esztendőben vált ismertté a Jean-Baptiste André Guillot által nemesített első, La France nevet kapó teahibrid, majd jelentek meg újabb és újabb fajták.

Szombat és vasárnap délelőtt a gyógynövénykertben tartandó előadáson mutatják be, milyen növényeket termesztettek a középkori kolostorokban, s mire használták azokat. Az érdeklődők ezt követően megismerkedhetnek azzal is, hogyan élik ma reneszánszukat a gyógy- és fűszernövények, miként készülnek a monoteák, a gyógynövényes olajok, a tinktúrák, a szirupok, az illatpárnák vagy éppen a kézműves szappanok. Természetesen a levenduláról is szó esik majd, Urai-Imre Bernadett, a Baglyasi Levendulakert megálmodója az illatos virág termesztésének és feldolgozásának fortélyait mutatja majd be a látogatóknak.

A hétvégén fellépnek többek között: a Szegedi Nemzeti Színház művészei, az egyetem művészeti karának ütőhangszeres együttese, a Terebes Zenekar, Docpiano Band és bemutatót tart a deszki Bánát Táncegyüttes is.
 

Múzeumok éjszakája: Győr-Moson-Sopron megye


Tárlatvezetések, előadások, koncertek és gyermekprogramok is szerepelnek a Múzeumok éjszakája győri, soproni, fertődi és nagycenki programelemei között június 25-én.

Győr
A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében a város kilenc pontján kínálnak programokat szombat estére. Az Apátúr-házban utcaszínház, játéksor, előadások, szerenád és koncert várja az érdeklődőket. Az épület előtt katonai hagyományőrző bemutatót tartanak.

A Fruhmann-házban az agyagos foglalkozás mellett megtekinthető lesz egy csaknem 150 éves, 266 literes fazék és egy 106 literes lábas, amelyet Dachauer Ferenc kályhásmester készített.

A tárlatvezetések mellett a Kreszta-házban nyomozójátékot, a Várkazamata-kőtárban történelmi divatbemutatót és kincskeresést tartanak, emellett római kori ékszereket is lehet készíteni, a Zsinagógában pedig a kettős kupolát lehet majd megtekinteni.

A Vastuskós házban egy felfedező program részeként képeket lehet majd megkeresni, a Magyar Ispitában pedig Schwéger Zsófia festőművész Belső tér című kiállítását nyitják meg. Ugyanitt tűzzománc-foglalkozást is tartanak.

A Püspöki udvarbíróházban a 20. századi magyar szobrászat jelentős alakjának, Borsos Miklósnak az életművét, valamint a győri textil- és hadiipar történet lehet megismerni.

Az Esterházy-palotában a tárlatvezetések mellett kódkereső játékot tartanak, koncertet ad majd a 2020-ban alakult Epherme zenekar és előadást tart majd Czigány Dávid régész, főmúzeológus, a háromezer éves farádi temetőről.

Sopron
A Soproni Múzeum négy helyszínnel csatlakozott az országos programhoz. A Lenck-villában a Várhely településtörténeti kutatásait bemutató előadás mellett a századforduló ínyencségeit is bemutatják, emellett lesz felfedezőséta és koncert is. A villa kertjében retro fotók vetítésével elevenedik meg Sopron.

A Központi Bányászati Múzeumban barangolós játékot tartanak, a Tűztoronyba pedig éjfélig lehet felsétálni és az esti soproni látképben gyönyörködni.

A Macskakő Gyermekmúzeumban az újragombolás jegyében nyílik kiállítás Átváltozás. Mivé lettél régi ruhám? címmel, amelyen Molnár Alexandra alkotásain keresztül mutatja meg, hogy mit lehet varrni egy régi ruhából, lakástextilből, vagy hulladékbőrből.  

Fertőd
A fertődi Esterházy-kastély barokk-rokokó világában alkalmi tárlatvezetéseket, barokk jeleneteket, rózsakerti sétákat, filmvetítéseket, üvegműves és levendulás kézműves foglalkozásokat tartanak, de lesz íjászbemutató, madárkiállítás és kisállat-simogató is szombaton.

A múzeumi terekben délután öt és éjfél között, kültéren pedig délután öt és este kilenc óra között zajlanak majd a programok.

Nagycenk
Szentivánéji Meseexpressz várja a tündérnek, vagy manónak öltözött látogatókat a nagycenki Széchenyi Múzeumvasútnál szombaton. A programban szerepel meze mozi, tündér- és manónektár kóstolás, fotózás, emellett a feldíszített Dmot motorvonattal történő utazás során a Fertő-parti mesékkel is meg lehet majd ismerkedni.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2022.06.23