Főoldal > Cikkek > Gyermekprogramok > Márton nap 2022: Dalok, népszokások, időjóslás, lámpás készítése - Itt lesznek lámpás felvonulások Budapes - Szülők Lapja

Márton nap 2022: Dalok, népszokások, időjóslás, lámpás készítése - Itt lesznek lámpás felvonulások Budapesten és vidéken

Szülőklapja képMárton napjához sok néphagyomány kapcsolódik, azt legtöbben tudják, hogy ilyenkor libát szoktunk enni és újbort inni, de miért is ünnepeljük Márton napját? Ki volt ő és milyen néphagyományok kapcsolódnak még november 11-hez?

Szerző: Szülők lapja
2022-11-07
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Márton napjához sok néphagyomány kapcsolódik, azt legtöbben tudják, hogy ilyenkor libát szoktunk enni és újbort inni, de miért is ünnepeljük Márton napját? Ki volt ő és milyen néphagyományok kapcsolódnak még november 11-hez?

Márton-napi libaevés, mulatozás
Márton napja, azaz november 11. hagyományosan a mezőgazdasági munkálatok végét jelenti, ilyenkor kapták meg a földműves parasztok az éves juttatásukat, mellé pedig egy hízott libát is, amiből természetesen finom fogásokat varázsoltak az asztalra.Márton napja az egyházi esztendő hagyományai szerint a kisfarsang idejére esik, a lakodalmak és bálok és mulatságok ideje volt, egyúttal az adventi 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, így még inkább át tudták magukat adni az emberek az evés-ivás élvezetének, hogy a böjt alatt kevésbé éhezzenek. 

Ráadásul Márton napján a hagyomány szerint nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta, így még inkább jutott idejük a mulatozásra.

Márton napjára már újbor is volt, így általában azzal koccintottak ilyenkor. A kisfarsang időszaka aztán Katalin-nappal (november 25.) zárult le.

A Márton napi dínom-dánomhoz kapcsolódik két mondás is:
"Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik."
"Aki Márton-napon újbort nem iszik, egész évben szomjazik."

Olvasd el ezt is!
Libás versek, mondókák Márton napjára gyerekeknek »

 

Márton legendája és az időjóslások


Időjóslások
A kisütött liba mellcsontjából jósoltak is, az időjárásra vonatkozóan:
- ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél,
- ha viszont hosszú és fehér, akkor havas.

"Ha Márton lúdja csontja veres, nagy hideg lesz,
Ha fehér, sok hó lesz,
Ha fekete, esős ősz és háborgó tél lesz."Az is fontos az időjóslás szempontjából, hogy milyen időjárás van Márton napján - ennek az ellenkezője várható karácsonykor, vagy akár egész télen.
"Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál."
"Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barna lovon nyargalász, kemény tél várható."

Egyes helyeken a Márton napi időjárásból a márciusi időjárásra is következtettek (azaz próbálták megjósolni, milyen idő lesz a mezőgazdasági munkák kezdetén.) Volt, ahol úgy tartották, ha Márton napján jeges eső van, akkor korán jön a tavasz.

A néphiedelem szerint egyébként a Márton-napi eső nem jelent jót, mert utána többnyire fagy és szárazság következik.

Márton legendája
Márton nap különösen jeles ünnep Szombathelyen, hiszen a legenda szerint a 4. században azon a környéken született Márton, aki a római császár katonájaként szolgált és egy fagyos téli estén - a mai Franciaország területén lovagolva - megosztotta köpenyét egy didergő koldussal. Még aznap éjjel álmában megjelent neki Jézus, a koldus alakjában, innentől kezdve őt szolgálta Márton.

Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké is szentelték. A monda szerint Márton annyira szerény volt, hogy úgy érezte, nem méltó a püspöki címre, így a kinevezés elől elbújt egy libaólban. A libák azonban gágogásukkal elárulták, így megtalálták Mártont és Tours püspökévé szentelték.

Életét végig csodák és hihetetlen gyógyulások kísérték. Szent István király később Magyarország védőszentjévé is választotta, majd az ő tiszteletére épült meg a mai Pannonhalmi Bencés Főapátság.
 

Márton napi lámpás felvonulások

 

A lampionokkal való Márton napi felvonulás német nyelvterületről terjedt el, a hagyomány szerint a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. A fővárosban és országszerte sok helyen tartanak felvonulást vagy egyéb programot Márton napja alkalmából, mutatunk néhányat.

Budapesten, a 10. kerületben Márton-napi lámpás felvonulásra hívják a hagyománykedvelő kicsiket és nagyokat november 11-én, pénteken a kőbányai Óhegy parkba, találkozó 18 órakor az Óhegy park Csősztoronynál lévő sarkánál!
A szervezők azt kérik, hogy az alkalomra a gyermekek botokra rögzített lámpásokkal, és Márton-napi énekekkel felvértezve érkezzenek. Bővebb infó »

Csepelen is lesznek Márton napi programok, csak éppen nem pénteken, hanem november 12-én, szombaton, a Csepeli Napközis Tábornál. A felvonulás szintén szombaton lesz, 16:30-kor kezdődik. Bővebb infó »Keszthelyen, a Majormúzeum hagyományos őszi idényzáró rendezvénye lesz a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül megvalósuló Márton napi őszbúcsúztató pénteken.

Márton napi dalok, népszokások, időjóslás, lámpás készítése - Hol lesznek lampionos felvonulások Budapesten és vidéken?

A program során kézműves foglalkozásokon, lámpás libaterelésen, lovaskocsizáson, gesztenyesütésen vehetnek részt a látogatók, akik készíthetnek Márton napi lámpást, fogyaszthatnak kemencés ételeket, de lesznek népi fajátékok és állatsimogató is.
A lámpás felvonulás péntek este 19:00 órakor kezdődik, bővebb infó »

Révfülöpön pénteken délután 4 órakor kezdődik a Márton napi felvonulás, ami az általános iskolától indul. A Liba-napon lesz kulturális műsor, táncház és finom ételek-italok is.A Budakeszi Arborétumban idén november 13-án, vasárnap tartják meg a Márton-napot: kézműves foglalkozásokkal, játékos kincskereséssel, népi játékokkal, melegedőként tábortűzzel várják a látogatókat, sötétedéskor pedig Márton-napi lámpásos sétát tartanak az arborétumban. A séta 15:50-kor indul és kb. 16:30-kor ér véget.
A programok 10:00-15:30-ig tartanak, 16:00 után már csak a sétán résztvevők tartózkodhatnak az arborétumban.
Az eseményre az általános belépőjegyeink érvényesek, bővebb infó »

Zánkán Márton napi megemlékezést és felvonulást tartanak 2022. november 11-én. Az iskola elől 17:00 órakor indul a hagyományos lampionos felvonulás. A résztvevőket libazsíros kenyérrel, sütivel, gesztenyével, meleg teával és forralt borral várják a felvonulás után a Faluház előtti téren.


 

Márton napi dalok a lámpás felvonuláshoz
Molnár Orsi: Kicsi lámpásom
1. Hold hintó indult el lomhán az égen
kis lámpát gyújtok, ma én is elkísérem
dalok mesélnek egy jó szívű tettről
köpenyét megosztó jóságos szentről

Kicsi lámpásom fénye
ma este úgy ragyog
mint odafent éjjel
a szikrázó csillagok
kicsi szívekben égnek
reménynek lángjai
mert bajban a jóval
vigaszt lehet nyújtani

2. Harcos volt egykor kit úgy hívtak Márton
példával járt elől, hogy segítsünk máson
reszkető koldusnak fél köpenyét adta
hogy szívében jóság van Ő ezt megmutatta

Kicsi lámpásom fénye
ma este úgy ragyog
mint odafent éjjel
a szikrázó csillagok
kicsi szívekben égnek
reménynek lángjai
mert bajban a jóval
vigaszt lehet nyújtani

3. Lelkünkbe hozhat fényt a sok kis gyertya
nem veszhetünk el ha figyelünk egymásra
Sorsot fordíthat egy parányi jótett
magányos szívbe ha remény magot ültet

Kicsi lámpásom fénye
ma este úgy ragyog
mint odafent éjjel
a szikrázó csillagok
kicsi szívekben égnek
reménynek lángjai
mert bajban a jóval
vigaszt lehet nyújtani


Márton napi lámpás készítése házilag


Ha Márton napjára lámpást szeretnél készíteni a gyermekeddel, hoztunk néhány videós ötletet.

Márton napi lámpás befőttes üvegből
A legegyszerűbb, amikor a lámpás alapja befőttes üveg, ehhez a változathoz nem sok minden kell, csak olló, alkoholos filc, gyertya, ragasztó és egy kinyomtatott libás kép.Hagyományos Márton napi lámpás
Ennek a videónak a segítségével papírból készíthettek hagyományos, pálcán lógatott Márton napi lámpást.Források: Wikipédia, marton-nap.info, godiovoda.waldorf.hu, Youtube, Facebook
Fotók: Freepik/KamranAydinov, Katholisch.at

Címkék: márton nap, márton napi népszokások, márton napi lámpás felvonulás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Halloween gyerekprogramok a hosszú hétvégére 2022: Töklámpás fesztivál, tökfaragás, Állatkerti Halloween
Halloween gyerekprogramok a hosszú hétvégére 2022: Töklámpás fesztivál, tökfaragás, Állatkerti Halloween

Bár idén elmarad az iskolákban az őszi szünet, azért egy 4 napos hosszú hétvégének mégiscsak örülhetnek a családok, érdemes ellátogatni valamelyik programra, vagy legalább kirándulni egyet.

tovább a cikkre
Új játszótér Budapesten: A Reformkori Széchenyi Játszótéren van Lánchíd, Fogaskerekű és gőzhajó is
Új játszótér Budapesten: A Reformkori Széchenyi Játszótéren van Lánchíd, Fogaskerekű és gőzhajó is

Reformkori Széchenyi Játszótér: Különleges játszóteret adtak át a napokban a 12. kerületben, a Hollósy Simon utcában található játszótér a reformkor jellegzetes épületeit és fejlesztéseit ismerteti meg a gyerekekkel.

tovább a cikkre
Ingyenes programok esős időben, gyerekkel: Ide menjetek a hétvégén, ha ki akartok mozdulni - Benti és kinti programtippek
Ingyenes programok esős időben, gyerekkel: Ide menjetek a hétvégén, ha ki akartok mozdulni - Benti és kinti programtippek

Nemcsak a Müpa ingyenes családi sorozata tér vissza két és fél évnyi szünetet követően, de a hétvégén lesz látványos kosárlabda-bemutató, őszköszöntő fesztivál és a Kulturális Örökség Napjait is most tartjuk.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Savanyú krumplifőzelék

Savanyú krumplifőzelék

Főzelékek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3 szem burgonya fél pohár tejföl (20%-os) egy fél citrom leve só bors 3 babérlevél

Recept: A burgonyákat felkarikázzuk, és babérleveles sós vízben megfőzzük. Miután megfőtt, a babérleveleket a főzővízből kivesszük, és a víz nagy részét a burgonyáról leöntjük.
(Tényleg csak egy egész kevés vizet hagyjunk meg, különben a f(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Boldogtalan lesz az a gyerek, akit folyton fegyelmeznek. Ezt csináld helyette!

vissza vissza