Rajzpályázat gyerekeknek 2023: 5 izgalmas alkotói pályázat óvodásoknak, iskolásoknak, fiataloknak 2023-ban

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Rajzpályázat gyerekeknek 2023: 5 izgalmas alkotói pályázat óvodásoknak, iskolásoknak, fiataloknak 2023-ban A következőkben 5, gyerekeknek is szóló rajzpályázatot, illetve alkotói pályázatot mutatunk be - utóbbinál nem csak rajzolni lehet, de például festeni, kollázsolni, fotózni, videót készíteni. Télen néha jobb bekuckózni és valami benti elfoglaltságot találni a gyereknek. Ha a gyerek örökmozgó, akkor ajánlunk neki mindenféle benti mozgásos játékot. Ha viszont szeret alkotni, akkor próbáljatok ki egy rajzpályázatot, alkotói pályázatot!

A következőkben 5, gyerekeknek szóló rajzpályázatot, illetve alkotói pályázatot mutatunk be - utóbbinál nem csak rajzolni lehet, de például festeni, kollázsolni, fotózni, videót készíteni.



Ami viszont lényeges, hogy egyik pályázatnál sincs nevezési díj, így igazán nem veszít semmit a gyermeked azzal, ha a megadott témakörökben alkot valami szépet. Azért a beküldési határidőre és feltételekre figyeljetek, nehogy ezen múljon a pályázata.

 

1. "Én, a menyasszony - Az én menyasszonyom" - Rajzpályázat


Kiíró: Magyar Nemzeti Múzeum (MNM)
Témakör: "Én, a menyasszony - Az én menyasszonyom"
Kik pályázhatnak: óvodások, általános iskolások
Pályázati határidő: 2023. február 7.
Nevezési díj: nincs

Részletek:
Rajzpályázatot hirdet 3-12 éves gyerekeknek a Magyar Nemzeti Múzeum a 2023 decemberében nyíló Magyar Menyasszony című nagyszabású kiállításhoz kapcsolódóan, mely a magyar nő, a magyar menyasszony nézőpontjából mutatja be az esküvői szokások, hagyományok, viseletek változását 1522 és 2022 között. A rajzpályázaton arra buzdítják a gyerekeket, rajzolják le, milyenek lennének menyasszonyként, vagy milyennek látják a menyasszonyokat.

Korosztályi kategóriák:
- óvodás,
- általános iskolás 1-3.,
- általános iskolás 4-6. osztályos korosztály

Nevezés - Feltételek és beküldés:
- az A4-es vagy A3-as papírra készült műveket e-mailben lehet beküldeni
- a befotózott, vagy szkennelt képeket a lehető legjobb felbontásban, és JPG, vagy PNG formátumban várja a múzeum
- a fájlnévnek tartalmaznia kell az alkotó nevét és korcsoportját, és meg kell adni az értesítési e-mail címet is

Beküldési határidő: 2023. február 7.

Értékelés, díjazás:
A legsikeresebb művek alkotói értékes díjakat kapnak, a legjobb pályaművekből válogatás lesz látható a decemberben nyíló Magyar Menyasszony című nagyszabású kiállításon. A fődíjak mellett további különdíjakat osztanak ki, köztük csoportos múzeumi programlehetőségeket és ingyenes múzeumi belépőket. A bíráló bizottság tagja lesz Simonovics Ildikó divattörténész, szakmuzeológus, a projekt főkurátora, valamint Benes Anita, a Daalarna márka alapító-tervezője, a bizottság elnöke.

Én a menyasszony - Az én menyasszonyom rajzpályázat - Még több infó itt »

 

2. Fészek-otthon - Rajzpályázat


Kiíró: Vojtina Bábszínház
Témakör: Fészek-otthon: Milyen fészket építenél, ha madár lennél?
Kik pályázhatnak: óvodások, iskolások
Pályázati határidő: 2023. február 10.
Nevezési díj: nincs

Részletek:
A madarak számára nagyon fontos a fészek, hiszen ugyanúgy, mint számunkra a ház vagy a lakás, az az ő otthonuk. A harkály fába vájt odúban építi meg otthonát, a varrómadár más állatok szőrével béleli ki kuckóját, az afrikai szövőmadár fészke pedig valóságos palotaként emelkedik az óriásfák közötti magasságokban.

Szerinted miből készül a világ legerősebb fészke? Milyen anyagokkal, színekkel lehet kibélelni? Hol van a legnagyobb biztonságban? A fa tetején? Esetleg a nádasban? A fészek megépítése és feldíszítése most a te kezedben van. A rajzpályázatban képzeld el és rajzold meg, hogy Te milyen madárfészket építenél.

Korosztályi kategóriák:
- óvodások
- kisiskolások

Nevezés - Feltételek és beküldés:
- Postán (Vojtina Bábszínház, 4026 Debrecen, Kálvin tér 13.) vagy személyesen (4026 Debrecen, Kossuth utca 1.) lehet elküldeni a pályázatot
- a pályázaton legyen rajta az alkotó gyerek neve, életkora, otthoni címe/vagy az óvoda-iskola címe, és a rajzpályázat címe is: "Fészek-otthon"

Beküldési határidő: 2023. február 10.

Értékelés, díjazás:
A képek közül az előadásban szereplő színészek választják majd ki a számukra legkedvesebbeket. A kiválasztott képek alkotóinak jutalma egy 3 fős családi belépő a Mese a madárfészekről című előadásra, valamint egy az előadásról készült fotómontázs, melyet az alkotók és a színészek aláírásukkal látnak el.

Az alkotásokat az "online rajzfalon" lehet megnézni, ami a társulat Facebook oldalán lesz elérhető.

Fészek-otthon rajzpályázat - Még több infó itt »
 

3. Térkép a jövőről - Rajzpályázat


Kiíró: Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) Magyar Nemzeti Bizottsága, Magyar Földrajzi Társaság, ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet
Témakör: Térkép a jövőről
Kik pályázhatnak: gyerekek max. 15 éves korig
Pályázati határidő: 2023. március 10.
Nevezési díj: nincs

Részletek:
A Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association, ICA) 1993 óta kétévente megszervezi ezt a versenyt. Magyarország mind a tizennyolc korábban megtartott nemzetközi versenyen képviseltette magát és több magyar térképrajz díjat is kapott (http://terkepismeret.elte.hu/VERSENYEK). A kiírók remélik, a 2023-as versenyre is sok magyar térképrajz készül és közöttük megint lesz olyan, amelyik a nemzetközi versenyben is az elsők között lehet.

Korosztályi kategóriák:
- 6 évesnél fiatalabb
- 7–8 éves
- 9–12 éves
- 13–15 éves

Nevezés - Feltételek és beküldés:
- nevezés egyénileg vagy max. 3 fős csapatban
- a maximális oldalméret A3 (42x29,7 cm)

Mindegyik beküldött térkép hátoldalára a következő adatokat kérik olvashatóan, ceruzával felírni, ezenkívül a térképhez csatolni kell egy cédulát ugyanezekkel az adatokkal:
- Mű címe;
- Szerző neve, életkora;
- Tanár (magán benevezés esetén a szülő) neve;
- Iskola neve és címe;
- E-mail cím

A munkákat a következő címre kell küldeni:
ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet
1117- Budapest
Pázmány Péter sétány 1/A., VII. em.
A borítékra írd rá: ICA térképrajz-verseny

Beküldési határidő: 2023. március 20.

Értékelés, díjazás:
A magyar zsűri legalább egy, de maximum hat térképet választ ki, figyelembe véve a különböző korcsoportokat, a térképek grafikai és kartográfiai minőségét, eredetiségét és üzenetét. Minden résztvevő elismerő levelet, a díjazott munkák szerzői oklevelet és térképészeti vonatkozású ajándékot kapnak.

Az országos szinten győztesnek nyilvánított térképeket elküldik a Nemzetközi Térképészeti Társulásnak és 2023. augusztus 14. és 18. között, az ICA 31. Nemzetközi Konferencia keretében kiállítják Fokvárosban (Dél-Afrikában). Egy nemzetközi zsűri értékeli a beérkezett térképeket és korcsoportonként maximum három díjat fog kiosztani. A nemzetközi zsűri odaítélhet elismerő okleveleket is az általuk erre érdemesnek tekintett munkákra, illetve egy Kreativitási díjat is adnak. Emellett a kiállítás látogatói egy közönségdíjra is leadhatják a voksukat.

A beküldött munkákból készített válogatást különböző országos rendezvényeken is kiállítják. Ezeknek helyszínét és időpontját, valamint a versenyhez kapcsolódó információkat a későbbiekben a honlapjukon közlik.

Térkép a jövőről rajzpályázat - Még több infó itt »

 

4. Össznépi szaurusz parádé - Alkotói pályázat


Kiíró: National Geographic Magyarország
Témakör: Össznépi szaurusz parádé - Keltsd életre saját dinoszauruszodat!
Kik pályázhatnak: gyerekek, felnőttek
Pályázati határidő: 2023. január 31.
Nevezési díj: nincs

Részletek:
A magyar Dinoszaurusz Alapítvány és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Őslénytani Tanszékének védnökségével és szakmai támogatásával indul a National Geographic Magyarország pályázata. Fotó, videó, rajz, festmény, animáció,  papír, plüss, fa, fém – küldd be kedvenc szauruszodat, és nyerj vele! Legyen bár jópofa vagy félelmetes, bumfordi vagy hátborzongató, mi minden szaurusznak örülünk. A lényeg: az ötlet!

Korosztályi kategóriák:
- 16 év alattiak korcsoportja
- 16 év felettiek korcsoportja

Nevezés - Feltételek és beküldés:
- Kategóriák: Fotó, videó, rajz, festmény, animáció,  papír, plüss, fa, fém
- A pályázó küldje el a kész alkotásról készült fotót email-ben, .jpg formátumban, és pár mondatban mutassa be azt, illetve hogy mi ihlette az alkotást
- A fotó nélkül beküldött pályázat kizárást eredményez, ezek a pályázatok az elbírálásban sem vehetnek részt.
- A pályázatokat a dino@ng.hu email címre várják
- Egy pályázó csak egy alkotással, egy email címről pályázhat. A pályázat leírásában kizárólag olyan személyes adatok és képek szerepelhetnek, amelyek megosztásához és nyilvánosságra hozatalához az érintett hozzájárult
- 16 év alatti pályázók esetében a pályázatok beküldését kizárólag a szülő/gondviselő teheti meg saját email címéről (aki ezzel hozzájárulását adja gyermeke pályázásához). Az email szövegében adják meg pályázó gyermekük nevét és életkorát. A kapcsolattartás is kizárólag a szülő/gondviselőn keresztül történik.

Beküldési határidő: 2023. január 31. éjfél
Eredményhirdetés: A A pályázatok elbírálása 2023. február 13. és 2023. február 15. között történik. A pályázat eredményét 2023. március hónapban teszik közzé az ng.24.hu oldalon, a díjazottakat e-mailben értesítik.

Értékelés, díjazás:
A legjobb pályamunkákat különleges díjakkal jutalmazza a National Geographic magazin szerkesztősége és az ELTE őslénykutatóinak Ősi Attila által vezetett szakmai zsűrije.

A szakmai zsűri szubjektív döntése alapján kategóriánként a kiválasztott legjobb 10 alkotást díjazzák, a díjazott alkotásokat az ng.24.hu weboldalunkon is bemutatják.

Díjak a 16 év alattiak versenyén
1.helyezett: egész napos túra Iharkúton, a dinoszaurusz-ásatásokon egy szakavatott őslénykutató vezetésével
2.helyezett: valódi, eredeti, igazi dinoszaurusz-csontlelet Iharkútról
3.helyezett: A legújabb kutatási eredménynek szerint számítógépben  modellezett, lézernyomtatott és festett, élethű dinoszaurusz-figura
4-10. helyezett: egyéves NatGeo-előfizetés

Díjak a 16 év felettiek versenyén
1.helyezett: egész hetes részvételi és tanulási lehetőség Iharkúton,
a dinoszaurusz-ásatásokon
2.helyezett: valódi, eredeti, igazi dinoszaurusz-csontlelet Iharkútról
3.helyezett: A legújabb kutatási eredménynek szerint számítógépben  modellezett, lézernyomtatott és festett, élethű dinoszaurusz-figura
4-10. helyezett: egyéves NatGeo-előfizetés.

Össznépi szaurusz parádé alkotói pályázat - Még több infó itt »

 

5. M3 metrófelújítás más nézőpontból - Alkotói pályázat


Kiíró: BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósága
Témakör: Harmadik alkotói pályázat – M3 metrófelújítás más nézőpontból
Kik pályázhatnak: 2-23 éves korig gyerekek, fiatal felnőttek (egyénileg, vagy max. 5 fős csapatban)
Pályázati határidő: 2023. január 30.
Nevezési díj: nincs

Részletek:
Az M3 metróvonal felújítása kapcsán harmadik és egyben utolsó alkalommal ír ki alkotói pályázatot 3-23 éves korig a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósága. A 2018-ban és 2020-ban már lebonyolított program során az ország egész területéről érkeztek pályaművek, óvodák, iskolák, oktatási intézmények és felkészítő pedagógusok is partnerek voltak abban, hogy különböző technikával készült színvonalas munkák közül válasszanak díjazottakat a zsűri tagjai.

A harmadik alkotói pályázat reményeik szerint méltó befejezése lesz a sorozatnak így, a metrófelújítás végéhez közeledve. Ismét ünnepélyes eredményhirdetésre és kiállításra készülnek a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria támogatásával, nagylelkű szponzoraiknak köszönhetően izgalmas és értékes ajándékok várnak a díjazottakra.

Korosztályi kategóriák:
3-23 éves korig, egyénileg vagy csoportban (maximum 5 fő)

Nevezés - Feltételek és beküldés:
Várják 3-23 éves pályázók alkotásait, egyénileg vagy csoportban (maximum 5 fő), az alábbi témakörökben:
1. LEGKLASSZABB ÁLLOMÁS SZERINTEM - Választhatod kedvenc állomásod ábrázolását vagy mutasd meg milyen lenne, ha Te tervezhetnéd meg valamelyik utasteret!
2. ÍGY KÉPZELEM EL A METRÓFELÚJÍTÁST - Az átépítés ideje alatt teljesen más arcukat mutatják az állomások. Utasok helyett építőanyagokkal, gépekkel és védőfelszerelésben dolgozó emberekkel találkozhatunk a peronon, az üzemi területeken és az alagútban.
3. KÖRNYEZETTUDATOSAN METRÓVAL - A metró gyors, kényelmes, környezetbarát. Mit gondolsz hogyan segíti környezetünk védelmét a kék metró?
4. AKADÁLYOKTÓL MENTESEN – Vannak, akik fürgén szaladnak le a mozgólépcsőn, vannak, akinek egy segítő kutya, vagy fehér bot támogatása szükséges, és vannak, akik kerekesszékkel közlekednek. A felújítás után az M3 metró mindenkinek elérhető lesz!
5. RENDKÍVÜLI HELYZETBEN - A metró szerepe, helyzete járványok, háborúk, rendkívüli körülmények között. A metrót kettős rendeltetéssel tervezték, és építették: alapvetően közlekedési funkciót lát el, szükség esetén pedig menedéket biztosít.

Kategóriák: Rajz, festmény, grafika, fotó, videó, plakát, kollázs, szabadon választott technika.

Beküldési lehetőségek:
- Interneten keresztül e-mailben az m3palyazat@bkv.hu címre.
- Postai úton a 1980 Budapest 8, postafiók 11, az Iktatónak címezve, "MFPI" jelzéssel.
- Személyesen a 1072 Budapest, Rákóczi út 42. II. emelet címre.

FONTOS! Minden műnek tartalmaznia kell
- az alkotó nevét,
- életkorát,
- elérhetőségét (e-mail, telefon),
- kiskorúak esetén a szülő, vagy felkészítőtanár elérhetősége szükséges.

Amennyiben fontosnak érzi, a pályázó röviden leírhatja, milyen gondolat állt a mű elkészítése mögött. Egyénileg és csoportban is (maximum 5 fő) lehet pályázni! A pályázók a pályamű beküldésével hozzájárulnak ahhoz, hogy műveiket a BKV Zrt. szabadon felhasználhassa a későbbiekben.

Beküldési határidő: 2023. január 30.

Értékelés, díjazás:
A szakmai bírálatra felkért művészek, a zsűri tagjai: Rumi Rózsa festőművész, művésztanár; Garami Gréta művészettörténész, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria igazgatóhelyettese; Labrosse Daniel francia-magyar képzőművész, illusztrátor, művészeti vezető és animátor.

M3 metrófelújítás más nézőpontból alkotói pályázat - Még több infó itt »

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2023.01.12