Miért születik kevesebb gyerek? - Így akarja növelni a kormány a gyermekvállalási kedvet

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Az Új baby boom, a középosztály gyermekvállalási forradalma címmel készített stratégiai vitairatot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

Mit tartalmaz a vitairat?
Az NGM-ben működő Családbarát Magyarországért munkacsoport által készített, a kormány honlapján közzétett  dokumentum a népesedési kerekasztal javaslatai mellett demográfiai helyzetképet, külföldi példákat, női foglalkoztatási trendeket tartalmaz, továbbá "a teljesség igénye nélkül" bemutatja a tárca néhány fontos, e témában tett intézkedését.
   
Új stratégiai programra van szükség a gyermekvállalás érdekében
Mint kiemelték: Magyarországon jóval több gyermeket vállalnának a fiatalok, mint amennyi ténylegesen megszületik. A témával már három éve foglalkozó népesedési kerekasztal megállapításait, javaslatait kiindulópontnak tekintve az NGM azt várja, hogy a témában kezdődjön párbeszéd, amely nyomán további, "a gyermekvállalást gátló tényezők azonosítására és ezek feloldására vonatkozó javaslatokat várnak".
A cél az, hogy elkészülhessen az a stratégiai program, amely meghatározza a szükséges kormányzati intézkedéseket, azok ütemezését, különös tekintettel a következő fejlesztéspolitikai időszakra - írta az NGM.
   
Családbarát Magyarország - a gyermekvállalás ösztönzésére
Az NGM-ben idén februárban alakult meg a Családbarát Magyarország szakértői szintű munkacsoport, amelynek végső célja a gyermekvállalás ösztönzésével kapcsolatos tudás megteremtése, a továbblépés irányának meghatározása, és az ehhez kapcsolódó döntéstámogatás és javaslattétel.
A több mint 120 oldalas vitaanyag vezetői összefoglalója szerint Magyarországot a demográfiai válság halmozottan sújtja, az ország népessége 1981 óta 737 ezerrel csökkent, de emellett az európai kontinenst jellemző demográfiai trendek közül Magyarországon a "minőségi elvándorlás" is jellemző.
   
Miért születik manapság kevesebb gyermek?
A dokumentum szerint az elmaradó gyermekvállalás okai között egyebek mellett a távlatosan bizonytalan jövedelmet, a munkaerőpiacról való kiesést, a gyermekellátó intézményrendszerben a férőhelyek hiányát, valamint a halogatást is említi.
Mindemellett felhívták a figyelmet az NGM eddigi, a Családbarát Magyarország érdekében tett intézkedéseire is. Példaként kiemelték, hogy az új, arányos egykulcsos adórendszerrel együtt bevezetett családi adókedvezmény hatására 2011-ben összességében mintegy 155 milliárd forinttal több jövedelem maradt azoknál, akik gyermeket nevelnek. A három, vagy annál több gyerekesek reálkeresete kimagasló mértékben nőtt, pontosan 19 százalékkal haladta meg a 2010-es szintet. Az új Munka Törvénykönyvében is több, a gyermekes munkavállalók számára kedvező változtatást vezettek be, továbbá a munka és a családi élet összeegyeztetésének támogatására is rendelkezésre áll egy csaknem 8 milliárd forintos pályázati lehetőség, amely többek között a munkahelyi családi napközi létrehozását támogatja.
   
Javítani kell a körülményeket!
A dokumentumban a népesedési kerekasztal a népesedési helyzet javítása érdekében többek között a gyermeket vállaló fiatalok lakhatásának és közlekedésének támogatására, valamint családbarát munkahelyek és felsőoktatási intézmények támogatására tett javaslatot. Fontosnak tartanák továbbá, hogy az oktatási rendszerbe bevezessék a társkapcsolati készségek oktatását, továbbá felhívták a figyelmet arra is, a médiumoknak, önkormányzatoknak, egyházaknak is szerepe van a család és gyermekvállalás értékének felmutatásában.

 


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2012.05.22